Jämställdhet och inkludering

Vi tittar på effekter av att jobba aktivt med jämställdhetsfrågan och hur olika perspektiv kan lyfta verksamheten och få fler att känna sig välkomna i golfen.

Se avsnitt 5 av webb-TV-programmet Pitch, som handlar om jämställdhet och inkludering. Övriga delar i serien hittar du här.  

Sammanfattning av programmet

Med golfens jämställdhetsutbildning, klubbutvecklingsprogrammet FairWays (dåvarande Vision 50/50), kan du ta klubben till nästa nivå. I detta avsnitt djupdyker vi i ett omtalat ämne, tittar på effekten av att jobba aktivt med jämställdhetsfrågan i klubben och får höra hur olika perspektiv kan lyfta verksamheten och få fler att känna sig välkomna in i golfen.

  • Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson om varför Golfsverige behöver arbeta med jämställdhet.

  • Framtidsspaning med Troed Troedson: Skillnaden mellan att få kvinnor att tycka om golf, och att anpassa golfen för att attrahera kvinnor.

  • Samtalet: Anna Serner, VD på Filminstitutet, om resultatet av tio års målmedvetet jämställdhetsarbete inom svensk film, och vad golfen kan lära av det.

  • Så fungerar golfens jämställdhetsutbildning, klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50. Tre råd till klubbar som vill vara med på resan.

  • Utmaningar, lärdomar och resultat – så säger golfklubbarna som redan gått Vision 50/50-programmet och påbörjat sin förändringsresa.

  • Panelen: Tre diplomerade golfklubbar, Timrå, Hammarö och Lidingö, berättar om sitt jämställdhetsarbete och hur de ska få förändringsarbetet att leva över tid.

  • Framtidsspaning med Troed Troedson: Formbar modellera, mjuk tvättsvamp eller hårt bouleklot? Att skapa bestående förändring är det svåraste i en förändringsprocess.

  • Reportaget: Ett ställe, två historier. Skaftö Golfklubb är diplomerad i Vision 50/50 och arrangörer av en europatourtävling för damer med jämställdhet i fokus.

En prioriterad del av verksamhetsinriktningen

Skiss över de tre verksamhetsstrategierna och de åtta prioriterade områdena i SGF:s verksamhetsinriktning 2023-2024.

Jämställdhet, mångfald & inkludering är ett av totalt åtta prioriterade områden i Golfsveriges verksamhetsinriktning för 2023–2024, som beslutades vid förbundsmötet i november 2022.

Projektet hör till den övergripande strategin "Verksamhet för golfklubbarna" med fokus på välmående golfklubbar avseende attraktiv verksamhet och ekonomi i balans, för medlemmar, gäster och medarbetare.

Om jämställdhet & inkludering, ur verksamhetsinriktningen:

Den långsiktiga satsningen på jämställdhet inom golfen ska fortsätta enligt styrdokumentet för Vision 50/50, där SGF löpande ska erbjuda klubbar och distrikt ett strukturerat utvecklingsprogram.

Golfsverige ska också tillämpa perspektiv på mångfald i styrande processer, planer, utredningar, utbildningar, mötesplatser och kommunikation, så att golf stärker sin roll som en inkluderande idrott.

Hela verksamhetsinriktningen hittar du här.