Sveriges Golf Hall of Fame är Golfsveriges högsta utmärkelse. Ett sätt att hedra och uppmärksamma de golfpersonligheter som betytt allra mest för utvecklingen av svensk golf.

Två legendarer väljs in i Hall of Fame 2024

Två porträttbilder sida vid sida av Helen Alfredsson och Douglas Brasier. I mitten syns loggan för Sveriges golf Hall of Fame.

Majorsegraren Helen Alfredsson (1965–) var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen. Under 24 år tävlade hon på de professionella tourerna och vann hela 18 gånger. Åtta starter och ett kaptenskap i Solheim Cup är bevis på hennes passion för tävlingsgolfen.

Tränaren och banarkitekten Douglas Brasier (1906–1991) var en av många som rekryterades till Sverige från brittiska öarna på 1900-talet. Under sex decennier var han en centralgestalt i svensk golf inom flera yrkesområden.

I år hedras dessa två välförtjänta legendarer med Golfsveriges högsta utmärkelse, Sveriges Golf Hall of Fame, för sina insatser för svensk golfs utveckling. De kommer att hyllas, hedras och få motta sina plaketter under en invalsceremoni 1 juni. 

Läs motiveringarna nedan ➤

Hall of Fame

Sveriges Golf Hall of Fame instiftades 2022 av Svenska Golfförbundet. Hit kan de personer som betytt allra mest för den svenska golfens utveckling väljas in.

De första två åren, 2022 och 2023, sattes grunden med inval av totalt tio svenska legendarer och pionjärer. Därefter blir invalen mer restriktiva, max två per år, för att hålla det unikt och speciellt. Läs motiveringar och kriterier nedan.

Hall of Fame-vägg på Svenska Golfmuseet

Vägg med Sveriges Golf Hall of Fame-statyetter och skärm med video på Henrik Stenson.

Sveriges Golf Hall of Fame är en central del av Svenska Golfmuseets utställning på Landskrona Golfklubb. Utställningen fokuserar på den svenska golfhistorien och ambitionen är att ge en bild av de viktigaste utvecklingsstegen till dagens golf.

På Hall of Fame-väggen har varje invald en personlig statyett med motivering, samt en video som sammanfattar personens gärning och karriär inom golfen. Varmt välkommen för ett besök!

Till museets hemsida ➤

Invalda i Hall of Fame

 • Invalda i Sveriges Golf Hall of Fame

  Nedan ser du samtliga personer som hittills valts in till Sveriges Golf Hall of Fame, samt årtal för invalet. Klicka på namnet för att läsa motiveringen.

  1. Helen Alfredsson (2024)
  2. Porträttbild av Helen Alfredsson, som lutar sig mot ett staket. Bakom henne breder havet ut sig.

   Helen Alfredsson (1965) var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen inom professionell golf.

   Hon var dominant inom amatörgolfen på 1980-talet med sex vunna SM-titlar. 1989 tog hon steget över till professionell golf, blev Rookie of the Year på damernas Europatour och vann Women’s British Open året därpå. På LPGA-touren 1992 återupprepades mönstret av framgång. Återigen Rookie of the Year, och 1993 vann Helen Alfredsson majortävlingen Nabisco Dinah Shore.

   Under 24 år tävlade Helen Alfredsson på de professionella tourerna och vann hela 18 gånger. Åtta starter i Solheim Cup och en gång kapten är bevis på hennes passion för tävlingsgolfen.

   Ett färgstarkt temperament och en vilja att ge publiken det lilla extra var ett välkommet inslag på damtourerna. 2019 blev hon återigen en vinnare med två majorsegrar på seniortouren.

  3. Douglas Brasier (2024)
  4. Tvådelad svartvit bild. Till vänster ett porträtt av Douglas Brasier, i 60-årsåldern, på golfbanan med en klubba lagd över axeln. Till höger en svingbild av Douglas, i 30-årsåldern.

   Douglas Brasier (1906–1991) var en av många tränare från de brittiska öarna som rekryterades till svenska golfklubbar under 1900-talet för att hjälpa klubbarna att utvecklas inom sporten.

   Brasier kom till Helsingborgs Golfklubb som 23-åring 1929 och var sedan under sex decennier en centralgestalt inom flera av den svenska golfens yrkeskårer. Brasier verkade som instruktör, klubbmakare, greenkeeper, coach av elitgolfare och inte minst som flitigt anlitad banarkitekt.

   Bland de klubbar som fick ta del av hans breda kompetens kan nämnas Båstad, Göteborg och Åtvidaberg. Brasier ritade ett 30-tal golfbanor, såsom Delsjö, Kristianstad och Bosjökloster.

   Douglas Brasier var också en duktig spelare med tre segrar i Dunlop Cup. Brasier tillhörde initiativtagarna till bildandet av PGA och var instruktör på de första tränarkurserna.

  5. Jesper Parnevik (2023)
  6. Porträttbild utomhus på Jesper Parnevik, som håller upp sin Hall of Fame-plakett föreställande honom själv.
   Jesper Parnevik fick ta emot sin Hall of Feme-plakett vid en invalsceremoni på Österåkers GK den 27 juli 2023, inför familj, vänner och särskilt inbjudna gäster från Golfsverige.

   Jesper Parnevik (1965–) kom efter en framgångsrik amatörkarriär att under åren runt millennieskiftet bli den klarast lysande stjärnan bland svenska professionella herrgolfare.

   Två gånger var Jesper runner-up i The Open och han spelade tre gånger med stor framgång i det europeiska Ryder Cup-laget. Han var en pionjär bland europeiska spelare genom sitt val att spela på den amerikanska PGA-touren, där han segrade i fem tävlingar.

   År 1995 tog han som förste svensk hem Scandinavian Masters på Barsebäck inför en hänförd hemmapublik. Totalt har han vunnit tolv professionella tävlingar.

   Jesper var en showman som kunde leverera golfslag som ingen annan, något som kan förklara hans ofta fina spel på linksbanor. Hans starka personlighet, medvetna klädval och vilja att ge publik och fans det lilla extra, har förärat honom en stark framtoning i golfvärlden.

  7. Pia Nilsson (2023)
  8. Tvådelad bild av golfspelaren och golftränaren Pia Nilsson. Till vänster ett porträtt från 2023 då hon valdes in i Sveriges Golf Hall of Fame. Till höger svartvit bild från 80-talet på ung Pia med sin golfbag.
   T.v. Pia Nilsson vid invalsceremonin i Sveriges Golf Hall of Fame, maj 2023. T.h. En ung Pia Nilsson på 80-talet, som nyblivet proffs.

   Pia Nilsson (1958–) är en svensk pionjär inom den professionella golfen. Hon blev proffs 1982 och spelade på LPGA-touren i fyra år.

   Efter hemkomsten var hon under 1990-talet chef för de svenska landslagen, såväl damer som herrar, och har haft en avgörande betydelse för de enorma framgångar som svenska kvinnliga golfare fick under åren som följde – och har än idag.

   År 1998 blev hon första svenska att utses till kapten för det europeiska Solheim Cup-laget.

   Tillsammans med Lynn Marriott har hon formulerat en beprövad filosofi för spelarutveckling inom konceptet Vision 54. Pia Nilsson har haft ett tiotal majorvinnare i träning och återkommande räknats som en av de tjugofem bästa golfcoacherna i USA.

  9. Göran Zachrisson (2023)
  10. Till vänster en porträttbild på Göran Zachrissons son som håller upp Hall of Fame-plaketten vid invalsceremonin i maj 2023. Till höger en svartvit bild av Göran Zachrisson i kostym, sittandes med glasögon på näsan och en stor bok i knät.
   Sonen Petter Zachrisson tog stolt emot Hall of Fame-plaketten i sin pappa Görans ställe, vid en invalsceremoni på Svenska Golfmuseet i maj 2023.

   Göran Zachrisson (1938–2021) är sportjournalisten som haft en stor betydelse för golfsportens popularitet och utveckling i Sverige. Han var en mästerlig berättare med encyklopedisk kunskap i golfhistoria och ägde en djup insikt i golfspelets psykologi.

   Som TV-kommentator från världens stora golftävlingar var han oöverträffad. Påläst om spelare, golfbanan, omgivningen och kulturhistorien kunde han ge långa sändningar en nerv som ingen annan. Hans citat, en blandning av formuleringskonst och absurditeter, gav honom en roll närmast som rockstjärna bland tittarna.

   Efter att ha kommenterat The Open i 50 år fick han 2016 äntligen se en svensk spelare vinna, Henrik Stenson, något som rörde honom till tårar i direktsändning. Hans vänkrets bland världens golfpersonligheter var omfattande och han blev den första icke-britt som valdes till ordförande för Association of Golf Writers.

  11. Annika Sörenstam (2022)
  12. Bild på Annika Sörenstam från US Women's Open 2003.
   Annika Sörenstam inför hemmapubliken i Solheim Cup 2003 på Barsebäck, där Europa vann över USA med segersiffrorna 17,5–10,5.

   Annika Sörenstam var den internationella damgolfens stora dominant under perioden 1995–2008.

   Hennes 72 segrar på LPGA-touren, varav 10 majors, sätter henne i en särställning internationellt och historiskt.

   Annika Sörenstam slog igenom på allvar när hon vann US Women’s Open både 1995 och 1996. Åtta gånger blev hon Rolex Player of the Year på LPGA. Av många är hon räknad som damgolfens främsta genom tiderna, men också en av damidrottens generellt sett största profiler.

   Tiden efter sin aktiva tävlingskarriär har Annika ägnat åt att stödja flickors väg in i golfsporten. Hon var en av de stora golfstjärnor som lyckosamt arbetade för att golfen skulle komma tillbaka på OS-programmet. Kopplat till detta är Annika sedan 2020 President för International Golf Federation.

   Hon gjorde en tillfällig comeback på tävlingsbanorna i US Senior Women’s Open 2021 och spelade i en klass för sig.

  13. Viktor H Setterberg (2022)
  14. Svartvit svingbild av "svenska golfens fader" Viktor Setterberg.

   Viktor H Setterberg kan med rätta kallas den svenska golfens fader. Han var energikällan i såväl Sveriges äldsta golfklubb som i det golfförbund som bildades 1904.

   Viktor Setterberg organiserade tävlingar och sociala evenemang, översatte de första golfreglerna till svenska, skrev om golf och propagerade för att kommuner skulle bygga banor.

   Han var outtröttlig i sitt arbete för att golfen skulle spridas och växa. Setterberg var välinformerad i hur golfen utvecklades på de brittiska öarna och spred denna kunskap i alla forum han hade.

  15. Erik Runfelt (2022)
  16. Tvådelad svartvit äldre bild på man som svingar. En närbild och en helkroppsbild.

   Erik Runfelt var den svenska golfens store dominant under första delen av 1900-talet. Som 16-åring nådde han sin första SM-final 1910 och därefter tillhörde han amatöreliten under tre decennier.

   Erik Runfelt kvalificerade sig till 33 mästerskapsfinaler och vann 22 av dessa. Han representerade Sverige i 13 landskamper och som Oldboys vann han 13 SM-finaler.

   Runfelt sågs som svensk golf främste regelexpert och var chefredaktör för tidningen Svensk Golf från dess start 1946. Han svarade nära nog ensam för tidningens innehåll om tävlingar, regler, banor och historik.

   Runfelt var ledamot av Svenska Golfförbundets styrelse från 1943 och blev 1959 dess förste anställde förbundssekreterare.

  17. Liselotte Neumann (2022)
  18. Golfproffset Liselotte Neumann höjer armarna efter en putt under US Women's Open 1988 som hon vann.
   Liselotte Neumann vann totalt 25 professionella tävlingar under sin karriär. En av dem kom 1995, inför hemmapubliken på europatourtävlingen Trygg Hansa Ladies Open.

   Liselotte Neumann är Sveriges första världsstjärna i golf. Som 15-åring vann hon SM i slagspel med den lägsta scoren någonsin för en svensk dam över en 72-håls tävling.

   Först och yngst blev sedan ett signum för Lotta under det decennium som följde. 1988 vann hon majorn US Women’s Open, också då med den lägsta scoren någonsin. Hon var med och vann proffs-VM för lag, deltog i sex raka Solheim Cup, vann totalt 25 professionella tävlingar, varav 13 på LPGA-touren, och var rankad tvåa i världen 1994.

   År 2013 var Lotta kapten för det europeiska Solheim Cup-lag som för första gången vann tävlingen på amerikansk mark. 2021 blev hon ”runner up” vid Senior US Women’s Open.

  19. Henrik Stenson (2022)
  20. Henrik Stenson kysser Claret Jug.
   Henrik Stenson kysser The Claret Jug efter sin seger i The Open 2016. Med det blev han första herrspelare att ta en majortitel.

   Henrik Stenson är den svenske herrgolfare som hitintills uppnått de största framgångarna inom världsgolfen.

   Han har under 2000-talets första decennier tillhört de allra främsta spelarna i världen med fyra totalsegrar på tourerna: Challenge Tour, FedEx Cup och två Race to Dubai. Henrik Stenson har varit med och vunnit World Cup för lag och tog en silvermedalj vid Olympiska spelen i Rio 2016.

   Den allra största triumfen kom när Henrik blev ”Champion Golfer of the Year” i och med vinsten i majorn The Open Championship på Royal Troon 2016, med den lägsta vinnarscoren någonsin, 20 slag under par.

   Henrik har deltagit i det europeiska Ryder Cup-laget vid fem tillfällen och var vice-kapten 2021. Henrik utsågs till kapten för det Europalag som spelar i Rom 2023. Han har engagerat sig starkt för att stödja och inspirera såväl ungdomar som paragolfare.

  21. Liv Wollin (2022)
  22. Tvådelad bild med två svartvita bilder på Liv Wollin. Till vänster porträttbild med klubba, boll, stor leende och vitt pannband. Till höger, i svart pannband läser puttlinje vid golftävling.

   Liv Wollin dominerade den svenska damgolfen från tidigt 1960-tal och en bit in på 1980-talet. Hon var den första svenska som kunde konkurrera inom internationell golf med flera vinster i Europa och en andraplats i British Amateur.

   Liv Wollin ingick i det svenska lag som vann EM för amatörer 1981 och deltog i 10 VM-turneringar med en individuell tredje plats som bästa resultat. I Sverige vann hon 23 mästerskapsfinaler, bland annat SM Match tio gånger och slagspelsmästerskapet SISM åtta gånger. 1967 utsågs hon till Årets idrottskvinna i Sverige.

   Efter den aktiva tävlingskarriären har Liv Wollin varit en framstående ledare inom Svenska Golfförbundet och Falsterbo GK.

  23. Sven Tumba (2022)
  24. Svartvit bild på Sven Tumba som slår ut med driver från tee vid en tävling 1970. Bakom står flera rader med publik.
   Sven Tumba slår ut med driver från tee vid en tävling 1970.

   Sven Tumba var den person som under 1900-talets sista decennier mer än någon annan förmådde att popularisera golfsporten och göra den känd för gemene man.

   Han var i slutet av sin ishockeykarriär när han upp täckte golfen och blev elitspelare även i golf med seger i Skandinaviska Matchspelsmästerskapet 1970. Samma år fick Tumba representera Sverige i Lag-VM för amatörer och år 1974 spela i proffsens World Cup för Sverige.

   Hans största insats var att ta den professionella tävlingsgolfen till Sverige genom Volvo Open 1970-71 och SEO från 1973.

   Tumba tog även hit världens största golfprofiler för uppvisningsspel. Han var en flitig invigningsspelare och talare när nya golfbanor runt om i landet öppnades. Sven Tumbas vän Jack Nicklaus hjälpte honom att utveckla Ullnas vackra golfbana, som Tumba var initiativtagare till.

Kriterier för Hall of Fame

 • Kriterier för Hall of Fame

  Sveriges Golf Hall of Fame invigdes i juni 2022. De första två åren, 2022 och 2023, sattes grunden med inval av totalt tio personer. Därefter väljs 1–2 nya personer in årligen. Vissa år kanske det inte blir någon alls – de invaldas kvalifikationer är det viktiga, inte antalet.

  För att få äran att bli invald till Sveriges Golf Hall of Fame ska personen ha haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige. Det kan vara elitspelare, ledare, journalister, banarkitekter eller någon som på annat sätt styrt, främjat eller inspirerat golfrörelsens utveckling.

  Att ha varit framstående inom flera av dessa områden stärker självfallet kandidaturen. Även om spelare kommer att dominera är representation från andra områden också viktigt.

  Betydelsen ska bedömas efter den tid man verkat i. För elitspelare under golfens första 60–70 år betyder det att man varit dominerande i Sverige och haft någon framgång internationellt. För dagens elitspelare ställs krav på framgångar i majors eller flerfaldigt deltagande i Solheim Cup eller Ryder Cup.

  Svenska Golfförbundets styrelse fattar besluten om inval efter rekommendation från en urvalskommitté som består av representanter från Guldklubbens styrelse, Svenska Golfmuseet och PGA of Sweden.

  En statyett samt motivering placeras i en egen hylla på på Hall of Fame-väggen på Svenska Golfmuseet på Landskrona GK. Innehavaren presenteras där även med en egen hyllningsfilm.

  Innehavaren tilldelas också en personlig statyett.

Utmärkelser i Golfsverige

Frilagd bild på Svenska Golfförbundets elitmärke, guldmärke och guldklubba.

Svenska Golfförbundet har sex aktiva utmärkelser i Golfsverige.

Sveriges Golf Hall of Fame är den högsta utmärkelsen. Övriga är Guldklubba, Guldmärke, Elitmärke, Silvermärke och Silverplakett.

Dessutom finns Erik Runfelt-medaljen, som instiftades år 2000 men är vilande sedan 2022 då Hall of Fame invigdes.

Läs mer om utmärkelserna ➤ 

Vid frågor, kontakta:

Porträttbild på Gunnar.
Porträttbild på Claes.