Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

 1. Skandia StarsLika efter första dagen i Skandia Stars
 2. Skandia Stars

  Lika efter första dagen i Skandia Stars

  Idag inleddes första dagen i Skandia Stars, en tävling för de bäst rankade spelarna på Skandia Tour Order of Merit 2016. 24 spelare är indelade i två lag, Öst och Väst och möter varandra i ett Ryder Cup-liknande upplägg. Efter dagens sex foursome-matcher är ställningen lika mellan lagen.

  För nionde året i rad spelas finaltävlingen på Hills Golfklubb i Göteborg. 12 juniorer från västra Sverige möter 12 från östra och under två dagar ska de göra upp om vinsten i form av matchspel. De senaste sju åren har Öst tagit hem vinsten även om Väst varit nära flera gånger.

  Klockan 09:00 i morse startade årets tävling. Sex matcher foursome (två pojk, två flick, två mixed) skulle avgöras. Ett blåsigt, kallt väder kombinerat med en relativt lång uppsatt bana gjorde det svårspelat och det svängde mycket i resultaten de första hålen.

  Båda lagen plockade två vinster tidigt och sedan var det två mycket jämna matcher som tillslut delades på sista hålet. Resultatet efter dagen är 3-3 poängmässigt.

  Imorgon väntar 12 matcher i singel och såhär ser uppställningen ut:          

  Öst vs. Väst

  09:00 Johannes Axell vs. Hugo Townsend

  09:10 William Östlund vs. Viktor Hagborg Asp

  09:20 Ludvig Eriksson vs. Gustav Andersson

  09:30 David Nyfjäll vs. Ludvig Åberg

  09:40 Erik Jansson vs. Joel Sylvén

  09:50 Pontus Nyholm vs. Marcus Svensson

  10.00 Alice Sundberg vs. Ingrid Lindblad

  10.10 Rebecca Gyllner vs. Ellen Andersson

  10.20 Matilde Stenqvist vs. Linn Grant

  10.30 Sara Rydman vs. Anna Nordfors

  10.40 Hanna Åhlander vs. Amanda Linnér

  10.50 Ellen Hutchinson-Kay vs. Frida Kinhult

   

  Klicka här för att följa leaderboarden!

 3. Teen TourFrån Skandia till Ryder Cup
 4. Teen Tour

  Från Skandia till Ryder Cup

  Fyra unga svenska spelare lever den här veckan i den häftigaste av alla drömvärldar. De har kommit från Ringenäs, Skaftö, Halmstad och Hills till Hazeltine i Minnesota. En lång väg, men deras resa inom golfen har ändå bara börjat. För alla fyra startade den med Skandia Cup och Skandia Tour.

  Frida Kinhult, Marcus Svensson, Beatrice Wallin och Julia Engström står utanför det gigantiska mediecentret på Hazeltine. De väntar på USA:s Ryder Cup-kapten Davis Love lll som ska hälsa på ungdomarna. De har redan träffat Europas kapten Darren Clarke och hunnit repetera inmarschen för torsdagskvällens stora öppningsshow av Ryder Cup.

  Lag Europa har dagen innan förlorat mot USA med 15,5-8,5 på tuffa Interlachen, en halvtimmas bilfärd härifrån. Men i dag bryr sig ingen om det, det råder uppsluppen stämning och efter lunch ska det spelas en uppvisningsmatch över 9 hål på Hazeltine. Alla verkar lugna, men…

  drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar

  Marcus Svensson ser ut över det gigantiska tävlingsområdet, det är redan ganska mycket publik som följer inspelsrundan för Stenson & Co. Kunde Marcus föreställa sig vara här på Ryder Cup när han en gång som mycket ung började spela Skandia Cup?

  – Nej, då tänkte man väl inte så, men efter hand är det klart att drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar. När man hörde om den första gångerna så kanske man inte förstod helheten, men nu ser vi ju att den fungerar. Det är häftigt, och det är häftigt att vara här.

  Marcus spelade bra i två av tre matcher i Junior Ryder Cup, inte minst ihop med Beatrice Wallin. Hon nickar instämmande när de första Skandia-erfarenheterna kommer på tal, hur allt började och vilken väg den här resan mot världseliten tagit.

  En som visat riktiga fighterinstinkter under Junior Ryder Cup är Frida Kinhult som trots inte helt perfekt spel, vände två matcher för poäng på slutet. Sin singelmatch med fyra birdies de sista fem hålen!

  För 15-åriga Julia Engström är hela den här säsongen en drömresa. Segern i Ladies British Open Amateur Championship har tagit henne till majortävlingarna US Women's Open, Ricoh Women's British Open, Evian Championship och nu Junior Ryder Cup.

  – Vad som varit roligast? Ja, US Open och så att vara här, men allt har varit kul!

  Det var många leenden och lite flamsigt när ungdomarna från båda lagen klev upp på första tee för att spela sin vänskapsmatch. Men med ett antal tusen åskådare på de stora läktarna och längs fairway, med speakern som ropade ut namnen, med hejaropen och med livesändning bland annat in till mediecentrets hundratals journalister, då kom också en hel del nerver. En nyttig erfarenhet och ytterligare ett steg på resan mot världstoppen.

  Men alla kom också ihåg vad Darren Clarke och Davis Love tidigare sagt – att hur mycket man än tränar, spelar och tävlar så blir ingen bra om man inte har kul samtidigt!

  Nu blir det till att agera åskådare på Ryder Cup och samla ännu mer inspiration för att fortsätta satsningen.

  – Vi åker hem söndag för att packa om och vara hemma ett dygn, sedan väntar tävling i Frankrike, säger Beatrice Wallin och Frida Kinhult.

  Ytterligare ett delmål på den långa resan. Och någonstans hemma i Sverige börjar ett antal ännu yngre ungdomar sin första resa med Skandia Cup och Skandia Tour, kanske med målet att bli minst lika bra som de fyra svenska juniorerna som blev uttagna till Junior Ryder Cup.

  Bilder: Från Junior Ryder Cup och uppvisningsmatchen på Hazeltine där Ryder Cup avgörs 2016. Foto: Christer Höglund

 5. Teen TourHär är årets vinnare i Skandia Junior Open
 6. Teen Tour

  Här är årets vinnare i Skandia Junior Open

  Skandia Junior Open är nu avgjort efter tre dagars spel på Vasatorps Golfklubb. 118 spelare kom till start, 65 spelare klarade cutten inför sista ronden och Elin Esborn och Ludvig Åberg var de spelare som hade lägst resultat när alla spelare hålat ur.

  Det blev spänning inpå sista hålet i pojkklassen. Viktor Hagborg Asp, Jesper Hagborg Asp (båda från Onsjö GK) och Ludvig Åberg (Eslövs GK) var alla ute efter segern vilket tydligt syntes ute på banan. Vem som var i ledning skiftade konstant och det var inte förrän på 18e green som det avgjordes. Ludvig ledde med ett slag och Jesper hade en längre putt för att ta tävlingen vidare till särspel. Han missade den med en hårsmån vilket innebar att segern var Ludvigs.

  - Jag har haft en bra säsong med flera topp 10-placeringar så det känns grymt att jag lämnar sista omgången på Skandia Tour Elit med en seger. Jag går på golfgymnasiet som tränar här på klubben så det är i princip min ”andra” hemmabana vilket gör vinsten ännu roligare. Det var lite knackigt fram mot åttonde och nionde hålet idag men på tionde hålet sänkte jag en riktigt lång putt för par och därefter var jag på banan igen. Jag hade som mål att vinna den här veckan, säger Ludvig efter prisutdelningen.

  Elin Esborn fortsatte sitt glänsande spel även idag och slutade på den fenomenala scoren -13 totalt, tio slag före tvåan.

  En liten tjej får autograf av Elin Esborn.
  Elin fick skriva autografer efter sin seger

  - Det är första gången jag går under par alla ronder i en tävling. Jag var lite nervös i morse över om jag skulle hålla psyket, men efter första hålet kände jag att jag skulle klara det. Jag trivs jättebra på den här banan men framför allt så har formen varit toppen dessa dagar. Jag åker snart till college och att lämna Sverige med en färsk seger är skönt, berättar en glad Elin.

  I samband med Skandia Junior Open spelas även Nations Cup som är en lagtävling. Varje nation får ställa upp med max två lag med fyra spelare i varje. Därefter räknas de tre bästa scorerna ihop efter rond 1 och 2. Även i denna tävling blev det svensk seger i både pojk- och flickklassen. Elin Esborn, Beatrice Wallin, Amanda Linnér och Frida Kinhult hade tillsammans lägst score på -12, 27 slag bättre än tvåan. Ludvig Åberg, Hugo Townsend, Christoffer Pålsson och David Nyfjäll vann i pojkklassen på par, sex slag före tvåan.

  Precis som tidigare dagar har vädret varit fantastiskt och det är svårt att tro att det är September. Förra året fick spelarna kämpa med kraftig kyla och vind så de som spelade tävlingen i år igen var mer än nöjda och ser fram emot nästa år. Vi kunde helt enkelt inte ha fått en bättre tävling som sista omgång på Skandia Tour.

  Grattis Elin och Ludvig!

   

  Resultat

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 7. Teen TourFortsatt ledning för Esborn och Hagborg Asp
 8. Teen Tour

  Fortsatt ledning för Esborn och Hagborg Asp

  Dagens förutsättningar för en bra golfdag kunde inte ha blivit bättre. Ingen vind, strålande sol och många plusgrader. Ändå var det tufft för spelarna då många hinder gjorde sig påminda och stimpen på greenerna var 10. För tävlingens ledare var detta inget problem och Elin Esborn och Viktor Hagborg Asp behåller ledningen med flera slag.

  Men flera spelare har siktet inställt på förstaplatsen och en riktigt bra runda imorgon kan räcka till en vinst bland pojkarna. Någon som såg till att ta igen några slag redan idag samt passade på att sätta press på ledaren var Jesper Hagborg Asp (Onsjö GK) som med dagens lägsta score på tre under par (69) spurtade ner till andraplats, tre slag bakom lillebror Viktor. Viktor spelade stabilt idag men tappade ett slag ner till -6 totalt.

  - Efter gårdagens runda var det svårt att ha några förväntningar på dagens spel. Jag är ändå nöjd att jag höll ihop det och ser fram emot morgondagen, berättade Viktor efter sin rond.

  Ledaren på flicksidan, Elin Esborn från Delsjö GK, visade dock inga tvivel på sitt spel. Även hon gick på tre under par och såg till att dryga ut sin ledning till sju slag före tvåan Frida Kinhult (Skaftö GK) som i sin tur har sju slag till trean.

  65 spelare (22 flickor och 43 pojkar) klarade cutten och spelar imorgon sista ronden i Skandia Junior Open. Återigen ser det ut att bli fina förutsättningar för låga scorer, så spelarna har goda chanser till revansch på Vasatorps Golfklubb.                                                                                                    

  På bild: Viktor Hagborg Asp

   

  Startlista rond 3

  Leaderboard

  Bilder från dagarna

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 9. Teen TourSkandia Junior Open inleddes med två nya banrekord
 10. Teen Tour

  Skandia Junior Open inleddes med två nya banrekord

  Det har blivit dags för sista omgången på Skandia Tour för i år, vilket också innebär att det är dags för Skandia Junior Open, den enda internationella tävlingen på Sveriges juniortour. Efter första dagens rond har vi fått två riktigt bra nya banrekord i både flick- och pojkklassen.

  Årets upplaga av tävlingen spelas på Vasatorp Golfklubb i Helsingborg och spelare från sju olika nationaliteter är med i tävlingen. 

  Det första banrekordet fick vi från flickornas klass där Elin Esborn från Delsjö GK slog det gamla rekordet med hela nio slag! Totalt gjorde hon åtta birdies och resten par, vilket gav henne en score på 64 slag och en ledning med sju slag före Ingrid Lindblad, Frida Kinhult och Sofie Bringner som alla gått på ett under par för dagen (71).

  - Allt har fungerat idag, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Mitt spel har varit bra den här säsongen så det är riktigt skönt att få till en så bra score. Det är min lägsta någonsin, berättar en glad och lite chockad Elin efter rundan.

  - Ja, du hade bra utslag och korta inspel som du limmade på flaggan. När du dessutom puttade magiskt är det inte konstigt att du fick till den scoren. Du fick det att se ut som att golf är lätt, tillägger medspelaren Corinne Vidén från Hulta Golfklubb.

  På pojksidan var det Viktor Hagborg Asp från Onsjö GK som slog nytt rekord med fyra slag. Med 65 slag (-7) på scorekortet tog han ledningen med fyra slag före norske spelaren Tomas Helgø.

  Mitt spel har varit riktigt bra idag och detta är min bästa runda hittills. Jag var lite nervig inför de sista två hålen om jag skulle lyckas hålla ihop det, men det gick ju bra. Roligt med banrekord också, säger Viktor när han berättar om sin dag i recording area.

  På delad fjärdeplats hittar vi ytterligare en Hagborg Asp på 70 slag, nämligen storebror Jesper.

  - Lite jobbigt att man får totalstryk av lillebrorsan, skrattade han efter rundan.

  Efter morgondagens rond dras det en cut där de 20 bästa tjejerna plus delning samt 40 bästa killarna plus delning får spela vidare på söndag. I nuläget ligger den på +6 för tjejerna och +5 för killarna. Hur det ser ut imorgon återstår att se.

  Leaderboard

  Startlista rond 2

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 11. JSM KlubblagFinalisterna klara i JSM Klubblag
 12. JSM Klubblag

  Finalisterna klara i JSM Klubblag

  Det blev en oerhört spännande sista dag i JSM Klubblag slutspel. Tre av fyra lagmatcher behövde avgöras med särspel. I Spanien möts Ljunghusen, Kristianstad, Landeryd och Stockholm för att göra upp om JSM-titeln.

  Det var endast Ljunghusens match mot Karlstad som inte krävde särspel för att avgöra lagmatchen. Laget vann fyra av fem matcher och kan nöjt åka hem med siktet på finalen i år igen. Förra året slutade laget på en tredjeplats i tävlingen, så det är ett revanschsuget gäng som åker dit.

  I dagens första match mellan Stockholm och Vasatorp blev det valfria foursome som avgjorde. Matchen gick till det nittonde (särspel från hål 1) hålet där båda lagen hamnade utanför fairway på utslaget. Hålet, som är ett par 5 på 438 meter, går att nå på enbart två slag med ett bra utslag. Lagen slog fram sig innan green, Stockholm i skogen och Vasatorp i ruffen. Därifrån fick båda lagen lite trassel, men tillslut hade båda en kortare putt för bogey, men det var endast Stockholm som sänkte sin.

  Mellan Landeryd och Onsjö var det mixed foursome-paren som skulle avgöra. Matchen gick till det tjugonde hålet som är ett par tre. Onsjö låg i en skogsdunge efter utslaget men slog in sig tre meter från flaggan. Landeryd låg i ruffkanten till green och slog in sig med en meter kvar för par. Onsjö missade sin putt med någon decimeter och kvar hade Landeryds spelare en av sina viktigare kortputtar denna säsong. Erik Karlsson satte den säkert i hål och säkrade en plats till finalen.

  Den sista matchen mellan Delsjö och Kristianstad gick även den till det tjugonde hålet. Delsjö som vann tävlingen förra året gick ut hårt från början och ledde fyra av sina matcher men Kristiansatd kontrade och tog igen flera hål mot slutet. I denna match var det pojksingeln som fick avgöra. Ett säkert par från Kristianstad räckte då Delsjö hade en svår chip in på green och missade parputten.

  Landeryds södra bana har visat sig vara perfekt för matchspel. Flera spelare har nämnt att den är rolig att spela för att den kräver taktiskt tänkande på många hål. Det finns flera par 5 som går att nå på två slag vilket lämpar sig utmärkt till denna spelform men samtidigt har det varit kluriga flaggplaceringar som krävt att spelarna planerat vart bollen ska landa.

  Finalen äger rum vecka 44 på Lumine Golf Course i Spanien. Det lag som vinner flest matcher där kan stolt titulera sig som 2016 års svenska mästare i klubblag. Vilka det blir väntar vi nyfiket på att se!

   

  Resultat

  Bilder från tävlingen 

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 13. JSM KlubblagVilka lag tar hem finalplatserna?
 14. JSM Klubblag

  Vilka lag tar hem finalplatserna?

  Första dagen med matchspel är nu över i JSM Klubblag slutspel på Landeryds Golfklubb. Det har varit ledsna miner från de lag som får åka hemåt men också många glada för de som lyckats hålla sig kvar i tävlingen en dag till.

  Flera lagmatcher var så jämna att det hela avgjordes på sista hålet men samtidigt gick inte en enda match till särspel. Inte heller var det något lag som vann samtliga av sina matcher utan alla lag tog minst en poäng.

  De lag som lyckades besegra sina motståndare var Delsjö, Ljunghusen, Landeryd, Onsjö, Karlstad, Kristianstad, Stockholm och Vasatorp.

  Efter att de fyra bäst rankade lagen från gårdagens slagspelskval fått välja motståndare blir sista helgens matcher följande:

   

  08:00 Stockholms GK vs. Vasatorp GK

  08:50 Landeryds GK vs. Onsjö GK

  09:40 Ljunghusens GK vs. Karlstad GK

  10:30 Delsjö GK vs. Kristianstad GK i Åhus

   

  Morgondagen ser ut att bjuda på sol och svag vind vilket ger goda förutsättningar för bra spel, även om det vi fått se hittills redan är riktigt bra. De lag som tar hem vinst imorgon är inte bara ett steg närmre att bli svenska juniormästare i klubblag utan också garanterade en finalplats på Lumine Golf Course i Spanien.

   

  Leaderboard och startlista för morgondagen hittar ni här

  Bilder från dagen

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 15. Teen CupVinnarna har korats i Sveriges största ungdomstävling
 16. Längst till vänster står en pojke i blå tröja och brunt hår, bredvid står en tjej med håret uppsatt och en grå tröja, bredvid henne står en tjej i blå tröja och uppsatt hår och bredvid henne står en pojke i blå tröja med brunt hår
  Teen Cup

  Vinnarna har korats i Sveriges största ungdomstävling

  Helgens spelare på Huvudstaden GK ska ”klappa sig själv på axeln” efter finalspelet i Skandia Cup. Även om spelet gått bra eller mindre bra har spelarna varit väldigt glada över att de tagit sig hela vägen till riksfinalen och att ha fått uppleva stor tävling som denna.

  I klassen för pojkar tretton år blev det olidligt spännande när alla tre spelare i ledarbollen kom in på exakt samma slutresultat. Direkt efter ”scoringarea”  laddade Ludvig Eriksson Eksjö GK, Lukas Forsström, Onsjö GK och Wilmer Ederö, Landeryds GK upp för ett särspel. Lukas Forsström vann tillslut på det tjugonde hålet. I tjejklassen bland trettonåringar vann Emma Henningsson från Gränna GK med hela fem slag.

  Bland pojkar och flickor fjorton år tog Nils-Emil Lundqvist, Linköpings GK och Ester Fägersten, Hills GK hem segern.

  Med dagens bästa resultat på minus 2 slag (68) vann två glada spelare, Sara Ericsson, Lidingö GK och Ludvig Eriksson, Stockholms GK i klassen för femton år.

  Simon Björkén, Hudiksvalls GK höll i spelet från gårdagen och kan nu se sig som segrare i Skandia Cup för killar sexton år. Andrea Grimberg-Lignell från Hills GK tog hem titeln i tjejklassen.

  Alla vinnare av riksfinalen i Skandia Cup blir uttagna till Nordic Junior Match 2016, en landskamp mellan Danmark, Norge och Sverige som går av stapeln på Ljungbyhed GK i oktober. Vi håller tummarna för dagens finalister att de visar Danmark och Norge vem som är bäst.

  Bilden. Segrarna i fyra av åtta klasser: Ludvig Ericsson, Stockholms GK – P15. Andrea Grimberg-Lignell, Hills GK – F16. Sara Ericsson, Lidingö GK – F15. Simon Björkén, Hudiksvalls GK – P16.

  Resultat

  Bilder

   

  Skribent: Rebecka Arneryd