Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

 1. Teen TourBirdieregn för Marcus Sundlöf
 2. Teen Tour

  Birdieregn för Marcus Sundlöf

  Ledaren inför sista tävlingsdag på Skandia Tour Elite omgång 2 är Marcus Sundlöf Botkyrka golfklubb. Totalt under dagen gjorde Marcus hela åtta birdies varav fyra i rad.

  Efter andra tävlingsdagen på Åtvidabergs GK har spelarna visat upp många fina scorer. Det har varit bra värdeförhållanden med stilla vindar med mestadels uppehåll. Cuten för tjejerna landade på plus 15 och för killarna plus 9 (par 71).

  En riktigt stabil score på 69 slag (-3) kom Corinne Vidén från Hulta GK in till recording area med efter andra ronden på Skandia Tour Elite omgång 2. Totalt inför morgondagen ligger Corinne på -1.

  -  Jag gjorde inga misstag utan det blev bara väldigt många par hela vägen in, det var stabilt spel berättar en glad Corinne.

  Linda Lundqvist Bro-Bålsta GK ligger fyra slag efter Corinne inför sista tävlingsdagen. Det krävs med andra ord en bra rond för Linda imorgon för att kunna ta ikapp. Men som alla vet krävs det även en bra prestation för Corinne. Att behålla en ledning kan vara något utav det svåraste som finns inom spelt golf.

  Erik Nordlund Österåkers golfklubb ligger på en andra placering, tre slag efter Marcus Sundlöf inför morgondagens finaldag. Med andra ord blir det en spännande uppgörelse även för killarna.

  Imorgon väntas finalrond och det ska bli spännande att följa vem som kommer ta hem segern.

  Resultat

  Startlista rond 3 

  Bilder 

   

   Skribent: Rebecka Arneryd

   

   

 3. Teen TourAlbatross andra omgången av eliten
 4. Tjej i vit keps, vit tröja och vit kjol.
  Teen Tour

  Albatross andra omgången av eliten

  Första dagen på Skandia Tour Elite omgång två bjöd inte endast på ett flertal birdies utan även på en albatross av Linda Lundqvist från Bro-Bålsta GK. Linda är ledaren i klubbhuset på Åtvidabergs GK bland flickorna.

  Morgonen inleddes med en blöt bana, tur väl sprack det upp relativt tidigt under förmiddagen och det blev en riktigt behaglig dag för spelarna. 

  Linda Lundqvist gjorde sin första albatross på Åtvidabergs GK:s andra hål som är ett par fem. Linda berättar att hon såg den inte själv gå i utan hörde föräldrarna jubla. Det var andra slaget med en järnfemma som gick rakt i hål. Totalt kom Linda in på 69 slag
  (1 under par). 

  I pojkklassen leder Edvin Bäckström från Ullna Golf Club på 68 slag (3 under par) och tätt därefter ligger David Nyfjäll, Upsala Golfklubb och Joel Wendin, Gävle GK på 69 slag (2 under par).

  Banan på Åtvidaberg är inte alldeles enkel, hålen löper genom ett böljande landskap. Några hinder utöver det vanliga finns i spel, nämligen ekenbuskar som finns i mängder och dessa kan ställa till det. Svaret på frågan till spelarna om hur banan är blev helt enkelt; "Knixig bana", "Inte så lång, men det gäller att placera bollen helt rätt".

  Det blir spännande att följa andra tävlingsdagen på Åtvidabergs GK imorgon och se vem som klarar sig vidare till finaldag efter att cuten dragits. 

  Resultat 

  Startlista rond 2 

  Bilder

  Skribent: Rebecka Arneryd

 5. Teen TourBanrekord för toursegrarna
 6. Teen Tour

  Banrekord för toursegrarna

  Första omgången på Skandia Tour är avslutad och det var inte bara vinst segrarna lyckades med utan också tangerat banrekord. Efter en slutspurt stod det klart att Ludvig Eriksson från Stockholms GK och Abbekås hemmahopp Maja Stark är vinnare i Skandia Tour Elite omgång 1.

  Med tanke på att de senaste dagarna bjudit på blåst, snö och kyla i större delen av landet var det svårt att förutspå hur veckans tävling skulle bli. Det blev två tuffa dagar för spelarna med stark blåst, men på finaldagen blev det tvärt om och rent av härligt med både sol och vindstilla.

  Detta var något som tydligt syntes i scorerna. På leaderboarden fanns det många röda siffror och det var tydligt att många ville lyfta bucklan i slutet av dagen.

  Långt in i finalvarvet var det jämnt i toppen för båda klasserna och ett särspel var inte otänkbart. Plötsligt lade några spelare i en högre växel och rullade i birdie efter birdie. Spelarna var Ludvig Eriksson från Stockholms Golfklubb och Maja Stark från arrangörsklubben Abbekås Golfklubb som efter dagen stolt kan titulera sig som vinnare av Skandia Tour Elite omgång 1. Båda två kom in i klubbhuset på scoren -3 för dagen vilket utöver vinst också innebär banrekord för spelarna.

  - Jag hade rätt stora förväntningar på mig själv inför tävlingen eftersom viljan att prestera på hemmabanan var stor. Det gick ganska bra de första dagarna så jag var rätt lugn när jag skulle gå ut i morse, även om jag var enormt taggad på att gå ut och jaga. Jag kände mig säker från tee och spelet rullade på. Det är första gången jag går under par här från blå tee så det är jättekul att det räckte till både banrekord och vinst, berättar en glad Maja efter prisutdelningen. Med två bogeys och fem birdies landade slutscoren på plus tre, sex slag före tvåorna Corinne Vidén och Andrea Grimberg-Lignell.

  Segermarginalen var stor även i pojkarnas klass där Ludvig Eriksson vann med fyra slag före tvåan David Boman, totalt på par.

  - Det är min första vinst på Skandia Tour Elite och det känns jättebra. Jag tycker att jag har spelat bra alla dagar, men det var först idag som puttningen fungerade ordentligt och birdiesarna rullade i. Abbekås Golfklubb är ganska lik min hemmabana Stockholm fast längre. Den var i jättebra skick och det var roligt att spela här.

  Det är inte första gången vi ser varken Maja eller Ludvig på prispallen. Senast förra sommaren var Ludvig uppe i toppen då han tog hem vinsten i Skandia Cup för femtonåringar. Maja har vi sett i flicklandslaget senaste tiden och hon vann även en Skandia Tour Elit 2015.

  Ingen av segrarna nämnde att de har haft problem med bunkrar, men det gjorde en hel del andra. Totalt finns det närmare 110 stycken på banan och då har Abbekås redan tagit bort större delen av dem då det tidigare fanns upp mot 170.

  Glada spelare åker nu hem efter en lång helg och vi blickar fram mot nästa omgång och Elite som spelas 9-11 juni på Åtvidabergs Golfklubb. Hoppas vi ses där!

   

  Resultat

  Bilder från tävlingen

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 7. Teen TourNordfors och Pålsson leder eliten
 8. Teen Tour

  Nordfors och Pålsson leder eliten

  Första dagen av tre i Skandia Tour Elite omgång 1 är just färdigspelad. 156 spelare har tagit sig till Abbekås Golfklubb för att delta i årets första tourtävling och ledarna i klubbhuset efter 18 hål är Anna Nordfors från Göteborgs Golf Klubb och Christoffer Pålsson från Vasatorps Golfklubb.

  Skandia Tour har i år fått ett nytt upplägg med tre olika nivåer istället för tidigare fyra. Vi har sagt hejdå till Skandia Tour Elit, Riks, Regional och Distrikt och välkomnar nu Skandia Tour Elite, Future och First.

  Denna helg inleder vi tourens högsta nivå på Abbekås Golfklubb i Skåne. En ytterligare nyhet är att vi utökat startfältet till 156 spelare (tidigare 78) i tävlingen. 102 killar och 54 tjejer har kvalificerat sig till tävlingen och gör i helgen upp om vinsten. Det spelas 18 hål varje dag från fredag till söndag med cut efter morgondagens rond. 45 killar och 24 tjejer plus delningar får spela tredje varvet.

  Efter dagens spel har vi två ledare i klubbhuset. Anna Nordfors från Göteborgs Golf Klubb på tjejsidan och Christoffer Pålsson från Vasatorps Golfklubb på killsidan. Anna kom in i Recording Area med en score på ett över par, två slag före flera delande tvåor där vi bland annat hittar Abbekås hemmaspelare Maja Stark.

  Christoffer Pålsson var faktiskt den enda spelare som tog sig runt på banan med röda siffror. Med två bogeys och hela fem birdies blev resultatet tre under par.

  - Jag hade ett bra flyt i spelet och puttade bra. Jag är ganska van vid att spela i vind och idag nyttjade jag fördelarna med den, berättar Christoffer efter ronden.

  Imorgon väntar 18 nya hål för många revanschsugna spelare. Leaderboarden finns nedan, första start 08:00.

  Leaderboard

  Startlista rond 2

 9. JSM KlubblagStockholms GK är svenska mästare 2016!
 10. JSM Klubblag

  Stockholms GK är svenska mästare 2016!

  Det blev ett otroligt spännande slut på Skandia JSM Klubblag 2016. Alla lagen hade siktet på medalj och visade upp ett fantastiskt spel med många birdies. Det var länge jämnt mellan Stockholm och Ljunghusen som fajtades om vinsten, men det blev tillslut Stockholms Golfklubb som tog hem SM-guldet.

  Att allt kan hända i matchspel är ingen nyhet, men det är ändå förvånande när man blir påmind. Det spelades idag en match om brons och en om guld/silver. Kristianstads GK i Åhus mötte Landeryds GK om bronset och Stockholms GK mötte Ljunghusens GK om guld- och silvermedaljerna.

  Matchen om bronset var länge jämn men mot slutet lade Kristianstads GK i Åhus i en högre växel och lyckades ta hem vinsten i samtliga delmatcher, även om två av dem avgjordes på 18e hålet.  

  Kampen om guldet var ännu mer jämn. Från början av ronden tog Ljunghusen ledning i tre av fem matcher och verkade inte ha tankar på att ändra den ställningen. Efter några hål vaknade Stockholm till liv och började knapra in på motståndarna. Plötsligt var det ändrad ställning och Stockholm ledde i tre matcher.

  Snart var flera delmatcher avgjorda och kvar blev den match som skulle bli avgörande, flicksingeln. Där spelade Alice Sundberg från Stockholms GK och Sara Kjellker från Ljunghusens GK. Alice var tre upp inför sextonde hålet efter att Sara sänkt en längre putt för delning på femtonde.

  Alice höjer näven när hon sänker putten för vinst

  På sexton spelar båda tjejerna in på green och Ljunghusen skapar ett mycket bra birdieläge, tar chansen och sänker en putt på tre meter och tar matchen vidare ytterligare ett hål.

  Sjuttonde hålet är ett par 3. Denna gång är det Stockholm som är nära pinnen. Ljunghusen hade en längre putt med både lutning och foregreen på vägen men Sara var iskall och sänkte bollen mitt i kopp och satte därmed enorm press på Stockholm. En nogrann läsning av puttlinje var allt som behövdes för Alice, sedan gick hon fram till bollen och puttade den i hål, vilket innebar delning av hålet och därmed vinst för Stockholm.

  - Det är otroligt kul att få den här möjligheten som klubb, att spela tillsammans och tävla. Jag är väldigt stolt över laget som visat upp grym golf senaste dagarna, berättade coachen för Stockholms GK Felix Åberg på prisutdelningen.

  Även om alla fyra lag inte åker hem med guld i bagaget så är de ändå vinnare. Av närmare 80 deltagande lag var det dessa som tog sig till final genom två tidigare kval.

  Stort grattis Stockholms Golfklubb!

   

  Resultat

  Bilder på facebook 

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 11. JSM KlubblagImponerande spel i JSM Klubblag
 12. JSM Klubblag

  Imponerande spel i JSM Klubblag

  Två av tre dagar är över i finalen för Skandia JSM Klubblag 2017. Imorgon avgörs det vilket junior-klubblag som är Sveriges bästa och finalmatchen spelas mellan Ljunghusens GK och Stockholms GK som hittills har vunnit båda sina matcher.

  Båda lagen som imorgon tävlar om guldet på har än så länge endast förlorat en delmatch var, det vill säga en av tio. Trots det har både Kristianstads GK i Åhus och Landeryds GK, som varit motståndarna och som imorgon gör upp om tredjeplatsen, visat upp en stor kämparglöd och fantastisk golf. 

  Eftersom Ljunghusen och Stockholm vunnit båda sina matcher och Kristianstad och Landeryd förlorat sina betyder det att de som möter varandra imorgon har lika många poäng. Därmed är matcherna direktavgörande – den som vinner får medaljen.

  Det råder bra stämning ute på banan. Väderförhållandena kunde knappt bli bättre och banan, Lumine Golf Club, är i mycket bra skick då den håller på att förberedas inför Europatour-kval till helgen. Klubben har flera banor och vår tävling spelas på den bana som är klassad som "tourbanan", Lakes. Det har inneburit en del vatten- och bunkerbesök, men spelarna verkar nöjda ändå. De flesta är glada över att äntligen få spela med tanke på att vädret i Sverige inte varit optimalt för det de senaste veckorna.

  Morgondagen startar klockan 08:00. Kampen om brons och tredjeplats spelas först och därefter finalmatch, där första starttiden är 08:40. Följ det spännande uppgörandet vi länken nedan!

   

  Leaderboard

  Startlista/laguppställning 

  Bilder från tävlingen

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 13. JSM KlubblagFinaldags i Skandia JSM Klubblag
 14. JSM Klubblag

  Finaldags i Skandia JSM Klubblag

  Fyra lag ska under tre dagar göra upp om vilken klubb som tar titeln svenska juniormästare. Tävlingen äger rum i Spanien på den svenskstyrda klubben Lumine Golf Club. De lag som har kvalificerat sig till final är Landeryds GK, Ljunghusens GK, Kristianstad GK i Åhus och Stockholms GK.

  Kampen om finalplatserna i Skandia JSM Klubblag var hård när steg två spelades på Landeryds GK. Endast ett lag som kvalificerade sig till final förra året har lyckats igen, Ljunghusens GK. Det blev då ingen medaljplats men i år har de tagit sig hit igen och chanserna ser goda ut då klubben just nu ligger etta på SGF Golf Ranking Klubb Junior.

  Finalen har flera år spelats i Spanien och detta är andra året den går på Lumine Golf Club som ligger en timme utanför Barcelona. Vädret inför veckan ser mycket lovande ut, sol alla dagar och minst 20 grader varje dag.

  Tävlingen startar på måndag morgon klockan 08:00. Vilket lag som möter vilket vet vi först efter dagens kaptensmöte.

  Så fungerar tävlingen

  Lagen möter varandra i form av fem delmatcher – en mixed foursome, en valfri foursome, en flicksingel, en pojksingel och en valfri singel. Dag 1 lottas matcherna, dag 2 möter vinnarna förlorarna och dag 3 spelas medaljmatcherna. Samtliga matcher spelas över 18 hål. Det lag med flest poäng efter tre matcher vinner.  

   

  Livescoring

 15. Skandia StarsLag Öst obesegrade för åttonde året i rad
 16. Skandia Stars

  Lag Öst obesegrade för åttonde året i rad

  Det såg länge ut som att lag Väst skulle bryta trenden och äntligen ta hem vinsten i Skandia Stars. Men som många gånger förut la Öst i en högre växel och åker hem med ännu en vinst i den prestigefulla tävlingen.

  En tuff sista dag i tävlingen Skandia Stars på Hills Golf & Sports Club är nu över. Fyra grader och konstant regn var inte vad vi önskat som avslutning på denna säsong. Trots det var det glada spelare ute på banan som visade upp en riktig kämparglöd.

  Lag Väst tog tidigt ledning i flera matcher och det såg riktigt ljust ut första nio hålen. Därefter vaknade lag Öst till liv och tog över ledningen. Det hela avgjordes i den åttonde matchen där Rebecca Gyllner från Öst, tävlingens yngsta spelare, avgjorde sin match på det 16e hålet med vinst.

  Trots en definitiv förlust vägrade Väst att ge upp och såg till att vinna de sista fyra återstående matcherna. I slutändan var det bara ett enda poäng som skilde mellan lagen, men Öst fortsätter att visa sig obesegrade för åttonde året i rad.

   

  Ytterligare vinnare utseddes

  I samband med prisutdelningen delades årets olika stipendium från Skandia ut. Kategorierna är Årets rookie (flick och pojk) samt Årets spelare. Även vinnarna av Skandia Tour Order of Merit fick sitt pris - Annika Trophy. I år var det Matilde Stenqvist och Ludvig Åberg som fick pris för årets rookie och Linn Grant för årets spelare. Ludvig vann även Skandia Tour Order of Merit på pojksidan och Elin Esborn på flicksidan.

  Nomineringarna var följande:

  Årets rookie flickor

  ”Hon spelade sin första Skandia Tour elit under hösten 2015. Där imponerade hon stort genom att som nykomling ta både guld i JSM Match och silver i JSM slag. En klättring på SGF Golf ranking flickor från plats 44 till plats 16 är sådant som kan hända när man tränar hårt under lång tid och därför tilldelas Matilde Stenqvist utmärkelsen Årets rookie flickor.”

  Årets rookie pojkar

  ”Ludvig har under ett år klättrat imponerande 95 placeringar på SGF Golf ranking pojkar, till nuvarande elfte plats. Med tio topp 10-placeringar på 12 tävlingar, inklusive vinster på Galvin Green Junior Open och Skandia Junior Open, har Ludvig varit otroligt jämn över hela året. Envishet, engagerade föräldrar, tränare och en stark drivkraft att vilja bli riktigt bra på golf ligger bakom framgångarna.”

  Årets spelare

  ”Under året har Linn Grant tagit sin första seger på Skandia Tour men också fått sitt internationella genombrott. Bland framgångarna märks femteplatsen på Spanish International Ladies Amateur Championship, EM-silvret i fl icklaget, femteplatsen i Ladies' British Open Amateur Championship samt andraplatsen i Irish Girls' Open Stroke Play Championship (U18). Framgångarna leder till utmärkelsen Årets spelare.”

  Nu lyder en fantastisk säsong mot sitt slut och vi längtar redan till nästa!

   

  Resultat Skandia Stars 2016

  Skribent

  Porträttbild på Frida