Den sjätte upplagan av de svenska mästerskapen i footgolf spelas den 30 juni–2 juli på Roslagens Golfklubb. Säkra din plats redan idag!

Footgolf SM anmälan öppen

Länk till anmälan

Anmälan till Footgolf SM 2023 är öppen! Anmälningsavgiften är 300 kronor för de individuella klasserna och 600 kronor per lag.

Mästerskapet avgörs i fyra klasser – lag och individuellt, dam och herr. Läs mer i tävlingsvillkoren nedan.

Anmäl dig här, senast 21 juni ➤ 

Följ Footgolf SM på Facebook

Gå in på facebook.com/footgolfsm och följ uppladdningen inför SM, alla resultat och annat spännande som händer! 

Roslagens GK klubbhus

Roslagens Golfklubb

Roslagens Golfklubb står värd för SM i footgolf 2023. Banan har tidigare arrangerat deltävlingar på Swedish Footgolf Tour. 

Läs mer om arrangörsklubben

Om Footgolf SM 2023

Bana

Footgolf-SM spelas på Roslagens footgolfbana. Röd tee är totalt 1 950 meter och spelas som par 75. Gul tee är totalt 2 516 meter och par 72. Ändringar på banan kan komma att göras inför SM.   

Klasser

Footgolf-SM spelas i fyra klasser – lag och individuellt, dam och herr. Mästerskapet är öppet för personer födda senast 2010 och medlem i förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Läs mer i regler och tävlingsvillkor nedan.

Startfält

Årets mästerskap genomförs med direktanmälan, utan kvaltävlingar. Anmälan är öppen för alla som uppfyller kraven för deltagande gällande ålder och medlemskap i en RF-ansluten förening.

Spelare som placerade sig topp 10 i dam- respektive herrklassen vid footgolf-SM 2022 (se resultatlistor nedan) har en garanterad plats i det individuella mästerskapet. SGF:s tävlingskommitté har fem wildcards per individuell klass samt ett wildcard per lagklass att fördela fritt. Övriga deltagare tas ut i anmälningsordning vid överanmälan. Läs mer i tävlingsvillkoren nedan.

Swedish Footgolf Tour

Kvinna fotad bakifrån, på en footgolfbana. Hon har blå pikétröja med texten SWE Footgolf i gult, svarta shorts och blågula höga fotbollsstrumpor. Hon har just puttat en fotboll som är på väg att gå i ett footgolfhål på en green.

Individuella Footgolf-SM ingår som en deltävling på den svenska footgolftouren (SWEFT) för damer och herrar.

Touren består i år av tio tävlingar plus en match play cup, där rankingpoängen från spelarens fem bästa tävlingar under de senaste 12 månaderna räknas in i en slutranking i klasserna flickor, dam, damsenior 46+, pojkar, herr och herrsenior 46+. Till aktuell ranking ➤

Övrig information

Pegg tillåten vid utspark

Spelare får använda en pegg vid utspark från tee. Om en boll av någon anledning faller av peggen innan utspark får den återplaceras utan plikt. Spelare som sparkar bollen från en pegg någon annanstans än på tee diskvalificeras.

Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög (se bild för exempel). Under Footgolf-SM 2021 kommer det vid varje tee att finnas godkända peggar att använda.

Utrustning

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men normala kläder vid footgolftävlingar liknar dem vid vanligt golfspel, det vill säga tröja med krage, golfshorts och fotbollsstrumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels logotyper. Ovanför en röd pratbubbla med texten Tillsammans för fler på golfbanan!

Kort om footgolf

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. 

Läs mer om footgolf ➤ 

Tidigare resultat

Resultat 2022

De individuella medaljörerna vid footgolf-SM 2022, 1–3 juli på Olandsbygdens Golfklubb. (Foto: Micke Nilsson, Cecilia Thurlin & Sven-Åke Redander)
De individuella medaljörerna vid footgolf-SM 2022, 1–3 juli på Olandsbygdens Golfklubb. (Foto: Micke Nilsson, Cecilia Thurlin & Sven-Åke Redander)

Nordgren och Johannesson svenska mästare i Footgolf 2022

Efter en spännande finaldag på Footgolf-SM 2022 på Olandsbygdens Golfklubb lyckades Pernilla Nordgren från Olandsbygdens GK utanför Uppsala knipa sitt andra raka individuella SM-guld. Edvin Johannesson från Storsjöbygdens GK utanför Östersund tog hem herrarnas individuella guldmedalj. Nordgren vann på -1 och Johannesson med -16.

Silvermedaljerna gick till Emma Adén, Olandsbygdens GK (E), samt Nicklas Karlsson, Olandsbygdens GK (-12).  

Brons tog Julia Berglind Nilsson, Olandsbygdens GK (+3) samt Nahir Oyal, Wollmars FF (-12)

I lagklasserna segrade Team Olandsbygden (dam) och Footgolf Olandsbygden (herr).

Kompletta resultatlistor 2022:
Damer individuellt
Herrar individuellt

Damer lag
Herrar lag

Resultat från äldre mästerskap

Frågor?

Kontakta Cecilia Thurlin, tävlingsansvarig Footgolf-SM, på: cecilia@thurlin.se eller 073 654 1880.