Den femte upplagan av de svenska mästerskapen i footgolf spelades den 1–3 juli på Olandsbygdens Golfklubb. Den ingår i Golfens SM-vecka, ett av Sveriges största och äldsta golfevenemang som arrangeras i Uppsala 2–10 juli 2022.

Nordgren och Johannesson svenska mästare i Footgolf 2022

De individuella medaljörerna vid footgolf-SM 2022, 1–3 juli på Olandsbygdens Golfklubb. (Foto: Micke Nilsson, Cecilia Thurlin & Sven-Åke Redander)
De individuella medaljörerna vid footgolf-SM 2022, 1–3 juli på Olandsbygdens Golfklubb. (Foto: Micke Nilsson, Cecilia Thurlin & Sven-Åke Redander)

Efter en spännande finaldag på Footgolf-SM 2022 på Olandsbygdens Golfklubb lyckades Pernilla Nordgren från Olandsbygdens GK utanför Uppsala knipa sitt andra raka individuella SM-guld. Edvin Johannesson från Storsjöbygdens GK utanför Östersund tog hem herrarnas individuella guldmedalj. Nordgren vann på -1 och Johannesson med -16.

Silvermedaljerna gick till Emma Adén, Olandsbygdens GK (E), samt Nicklas Karlsson, Olandsbygdens GK (-12).  

Brons tog Julia Berglind Nilsson, Olandsbygdens GK (+3) samt Nahir Oyal, Wollmars FF (-12)

I lagklasserna segrade Team Olandsbygden (dam) och Footgolf Olandsbygden (herr).

Läs mer på facebook.com/footgolfsm

Kompletta resultatlistor 2022:

Damer individuellt
Herrar individuellt

Damer lag
Herrar lag

Olandsbygdens Golfklubb

Banskiss Olandsbygdens Footgolfbana 2022.

På den här trivsamma anläggningen utanför Uppsala spelades footgolf-SM den 1–3 juli 2022.

Klubbens 18-håls footgolfbana är en av Sveriges äldsta. Här har det tidigare bland annat arrangerats SM-kval. På bilden till höger ser du par och hållängder.

Läs mer om arrangörsklubben

Regler och tävlingsvillkor

Här hittar du de tävlingsvillkor samt regler som gäller för footgolf-SM 2022. 

Tävlingsvillkor footgolf-SM 2022 – individuell klass

Tävlingsvillkor footgolf-SM 2022 – lagklass

Regler footgolf-SM 2022

Om footgolf-SM 2022

Bana

Hållängder och par Footgolf-SM 2022.

Footgolf-SM spelas på Olandsbygdens footgolfbana. För damklasserna är banan totalt 2 060 meter och spelas som par 77. I herrklasserna är den 2 332 meter och par 73.  

Klasser

Footgolf-SM spelas i fyra klasser – lag och individuellt, dam och herr. Mästerskapet är öppet för personer födda senast 2006 och medlem i förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Läs mer i regler och tävlingsvillkor nedan.

Startfält

Årets mästerskap genomförs med direktanmälan, utan kvaltävlingar. Anmälan är öppen för alla som uppfyller kraven för deltagande gällande ålder och medlemskap i en RF-ansluten förening.

Spelare som placerade sig topp 10 i dam- respektive herrklassen vid footgolf-SM 2021 (se resultatlistor nedan) har en garanterad plats i det individuella mästerskapet. SGF:s tävlingskommitté har fem wildcards per individuell klass samt ett wildcard per lagklass att fördela fritt. Övriga deltagare tas ut i anmälningsordning vid överanmälan. Läs mer i tävlingsvillkoren nedan.

Swedish Footgolf Tour

Kvinna fotad bakifrån, på en footgolfbana. Hon har blå pikétröja med texten SWE Footgolf i gult, svarta shorts och blågula höga fotbollsstrumpor. Hon har just puttat en fotboll som är på väg att gå i ett footgolfhål på en green.

Individuella Footgolf-SM ingår som en deltävling på den svenska footgolftouren (SWEFT) för damer och herrar.

Touren består i år av tio tävlingar plus en match play cup, där rankingpoängen från spelarens fem bästa tävlingar under de senaste 12 månaderna räknas in i en slutranking i klasserna flickor, dam, damsenior 46+, pojkar, herr och herrsenior 46+. Till aktuell ranking ➤

Footgolf-SM 2022 – en del av Golfens SM-vecka

Under 2022 ingår det svenska mästerskapet i footgolf för första gången i Golfens SM-vecka. Det är ett av Sveriges äldsta och största golfevenemang, där uppemot 2 000 spelare årligen gör upp om SM-medaljerna i 20 olika klasser på 13 olika banor.

Utöver footgolf-SM har du chansen att kunna titulera dig Sveriges bästa spelare i din åldersklass kan du spela parklasser som Far & Son, Mor & Dotter, Två Generationer Mixed och Äkta Makar/Sambor.

2022 är det Uppsala som är värdstad för Golfens SM-vecka, med Upplands Golfdistriktsförbund som arrangör i samarbete med Svenska Golfförbundet.

Läs mer om Golfens SM-vecka

 

Övrig information

Pegg tillåten vid utspark

Spelare får använda en pegg vid utspark från tee. Om en boll av någon anledning faller av peggen innan utspark får den återplaceras utan plikt. Spelare som sparkar bollen från en pegg någon annanstans än på tee diskvalificeras.

Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög (se bild för exempel). Under Footgolf-SM 2021 kommer det vid varje tee att finnas godkända peggar att använda.

Utrustning

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men normala kläder vid footgolftävlingar liknar dem vid vanligt golfspel, det vill säga tröja med krage, golfshorts och fotbollsstrumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels logotyper. Ovanför en röd pratbubbla med texten Tillsammans för fler på golfbanan!

Kort om footgolf

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. 

Läs mer om footgolf ➤ 

Tidigare resultat

Resultat 2021

Bild delad i två, till höger tre herrar och till vänster tre damer. Samtliga sex har footgolf-kläder, står på en prispall med guldmedaljer runt halsen.
De individuella medaljörerna vid footgolf-SM 2021, 14–15 augusti på Laholms Golfklubb.

Nordgren och Bråthe svenska mästare i footgolf 2021

Efter en spännande finaldag på footgolf-SM 2021 på Laholms Golfklubb var det Pernilla Nordgren från Olandsbygdens GK utanför Uppsala och Rickard Bråthe från Stockholmsklubben Wollmars FF som tog hem de individuella guldmedaljerna. Nordgren vann på -4 och Bråthe med -12. 

Silvermedaljerna gick till Sofie Magnusson, IK Wormo (-2) samt Simon Bruce, Olandsbygdens GK (-9).

Brons tog Julia Berglind Nilsson, Olandsbygdens GK (+5) samt Edvin Johannesson, Tandsbyns FK (-8).

I lagklasserna segrade Team Olandsbygden (dam) och MEET (herr). 

 Läs mer i pressmeddelandet.

Kompletta resultatlistor 2021:

► Damer individuellt
Herrar individuellt

► Damer lag
Herrar lag

Resultat från äldre mästerskap

För eventuella frågor kontakta Mikael Nilsson, tävlingsansvarig Footgolf-SM, på: nale72@gmail.com