Den tredje upplagan av de svenska mästerskapen i footgolf spelas den 14–15 augusti på Laholms Golfklubb.

Om footgolf-SM 2021

Klasser

Footgolf-SM 2021 spelas i fyra klasser – lag och individuellt, dam och herr. Mästerskapet är öppet för personer födda senast 2005 och medlem i förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Läs mer i regler och tävlingsvillkor nedan.

Startfält

Årets mästerskapet genomförs med direktanmälan, utan kvaltävlingar. Anmälan, som öppnar 1 juli, är öppen för alla som uppfyller kraven för deltagande gällande ålder och medlemskap i en RF-ansluten förening.

Spelare som placerade sig topp 10 i dam- respektive herrklassen vid footgolf-SM 2020 har en garanterad plats i det individuella mästerskapet. SGF:s tävlingskommitté har fem wildcards per individuell klass, samt ett wildcard per lagklass att fritt fördela. Övriga deltagare tas ut i anmälningsordning vid överanmälan. Detaljerad information om startfälten finns i tävlingsvillkoren nedan.

Bana

Den 18 hål långa footgolfbanan på Laholms Golfklubb öppnade så sent som i maj 2019 och löper längs med klubbens 9-hålsbana. Bansträckningen beslutat senast 1 juli. 

Covid-19

Footgolf-SM 2021 kommer att genomföras om coronasituationen tillåter, enligt de riktlinjer och restriktioner som råder vid tidpunkten för tävlingens genomförande. SGF följer myndigheternas rekommendationer och omvärderar och uppdaterar hela tiden rekommendationerna för att minimera smittspridning. 

Mer om corona och tävlingsverksamhet

Swedish Footgolf Tour (SWEFT)

Elin Djursvik, vinnare i EM i footgolf på Alunda GK 2016.

Footgolf-SM ingår som en av deltävlingarna på den svenska footgolftouren, SWEFT. Touren består i år av tolv tävlingar, där rankingpoängen från spelarens sex bästa tävlingar räknas in i en slutranking i klasserna dam, herr och herrsenior (46 år och uppåt). 

Deltävlingarna ger 50, 100 eller 250 rankingpoäng till segraren. Övriga placeringar får 92 procent av poängen för platsen direkt ovanför. Footgolf-SM ger 250 poäng till vinnaren i respektive klass. Vid ankomstregistreringen på SM anmäler du som spelar SM herrar i vilken klass på SWEFT du samlar rankingpoäng (herr eller herrsenior).

Aktuell ranking SWEFT

VM-kvaltävling

Footgolf-SM är också en kvaltävling till VM i Japan 2021. Samma klasser (dam, herr och herrsenior) gäller på VM-kvaltouren, där de fyra bästa resultaten av totalt tio VM-kval räknas. Även här anmäler du som spelar SM herrar vilken VM-kvalklass du deltar i vid ankomstregistreringen på SM.

Aktuell ranking VM-kval

Pegg tillåten vid utspark

Spelare får använda en pegg vid utspark från tee. Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög (se bild för exempel).

Under Footgolf-SM 2021 kommer det vid varje tee att finnas godkända peggar att använda.

Om en boll av någon anledning faller av peggen innan utspark får den återplaceras utan plikt.

Spelare som sparkar bollen från en pegg någon annanstans än på tee diskvalificeras.

Utrustning

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men många footgolfspelare bär fotbollskläder – tröja, shorts och strumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels logotyper. Ovanför en röd pratbubbla med texten Tillsammans för fler på golfbanan!

Kort om footgolf

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. 

Läs mer om footgolf 

Resultat från tidigare mästerskap

Result 2020

Porträttbild på en tjej och en kille som håller upp varsin guldmedalj efter seger i footgolf-SM 2020.
Vid footgolf-SM 2020 på Laholms GK var det Ebba Westerlund, Storsjöbygdens GK och Alexander Alenbring, Olands FF, som tog hem de individuella guldmedaljerna.

► Damer individuellt
Herrar individuellt

► Damer lag
Herrar lag

Läs pressmeddelandet

Resultat 2019

Damer individuellt
Herrar individuellt

Damer lag
Herrar lag

Läs pressmeddelandet

Resultat 2018

Damer individuellt
Herrar individuellt

Läs pressmeddelandet

Resultat 2017 (ej officiell SM-status)

Damer individuellt
Herrar individuellt

Läs pressmeddelandet

Övriga footgolftävlingar i Sverige

Swedish Footgolf Tour (SWEFT) 2020 (pdf).

Här hittar du samlad information om alla tävlingar i Sverige, samt status på dem.

Rankinglistor

Ranking Swedish Footgolf Tour (SWEFT) 

Ranking VM-kval (Road to Japan 2021)

För mer information avseende SWEFT, rankingpoäng och VM-kvaltävlingarna, kontakta tommy.svensson@footgolf-sweden.se.

För eventuella frågor, kontakta

Porträttbild på John Lindberg.