Den fjärde upplagan av de svenska mästerskapen i footgolf spelades den 14–15 augusti på Laholms Golfklubb. Nästa år går footgolf-SM i Uppland.

Nordgren och Bråthe svenska mästare i footgolf

Bild delad i två, till höger tre herrar och till vänster tre damer. Samtliga sex har footgolf-kläder, står på en prispall med guldmedaljer runt halsen.
De individuella medaljörerna vid footgolf-SM 2021, 14–15 augusti på Laholms Golfklubb.

Efter en spännande finaldag på Footgolf-SM 2021 på Laholms Golfklubb var det Pernilla Nordgren från Olandsbygdens GK utanför Uppsala och Rickard Bråthe från Stockholmsklubben Wollmars FF som tog hem de individuella guldmedaljerna. Nordgren vann på -4 och Bråthe med -12. 

Silvermedaljerna gick till Sofie Magnusson, IK Wormo (-2) samt Simon Bruce, Olandsbygdens GK (-9).

Brons tog Julia Berglind Nilsson, Olandsbygdens GK (+5) samt Edvin Johannesson, Tandsbyns FK (-8).

I lagklasserna segrade Team Olandsbygden (dam) och MEET (herr). 

Läs mer i pressmeddelandet

Resultat- och deltagarlistor

Resultatlistor

► Leaderboard dam
► Leaderboard herr
► Leaderboard lag dam
► Leaderboard lag herr

Deltagarlistor

(inklusive klubbtillhörighet och lagdeltagare)

Deltagarlista dam
Deltagarlista herr
Deltagarlista lag dam och herr

Om footgolf-SM 2021

Överblicksskiss över footgolfbanan vid footgolf-SM 2021 på Laholms GK.

Bana

Footgolf-SM spelas på Laholms Golfklubbs 18 håls footgolfbana som öppnade så sent som i maj 2019 och löper längs med klubbens 9-håls golfbana.

Mästerskapet spelades på Laholm även 2020 och fick goda vitsord av spelarna. 

Banguide och scorekort

Klasser

Footgolf-SM spelas i fyra klasser – lag och individuellt, dam och herr. Mästerskapet är öppet för personer födda senast 2005 och medlem i förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Läs mer i regler och tävlingsvillkor nedan.

Startfält

Årets mästerskap genomförs med direktanmälan, utan kvaltävlingar. Anmälan är öppen för alla som uppfyller kraven för deltagande gällande ålder och medlemskap i en RF-ansluten förening.

Spelare som placerade sig topp 10 i dam- respektive herrklassen vid footgolf-SM 2020 (se resultatlistor nedan) har en garanterad plats i det individuella mästerskapet. SGF:s tävlingskommitté har fem wildcards per individuell klass samt ett wildcard per lagklass att fördela fritt. Övriga deltagare tas ut i anmälningsordning vid överanmälan. Läs mer i tävlingsvillkoren nedan.

Swedish Footgolf Tour

Kvinna fotad bakifrån, på en footgolfbana. Hon har blå pikétröja med texten SWE Footgolf i gult, svarta shorts och blågula höga fotbollsstrumpor. Hon har just puttat en fotboll som är på väg att gå i ett footgolfhål på en green.

Individuella Footgolf-SM ingår som en deltävling på den svenska footgolftouren (SWEFT) för damer och herrar.

Touren består i år av elva tävlingar, där rankingpoängen från spelarens fem bästa tävlingar under de senaste 12 månaderna räknas in i en slutranking i klasserna dam, damsenior 46+, herr och herrsenior 46+.

Footgolf-SM ger 250 rankingpoäng till vinnaren i respektive klass, därefter i fallande skala enligt tourens poängtabell.

Aktuell ranking SWEFT 

Footgolf-SM är dessutom en kvaltävling till EM i Ungern, hösten 2021.

Regler och tävlingsvillkor

Tävlingsvillkor footgolf-SM 2021 – individuell klass

Tävlingsvillkor footgolf-SM 2021 – lagklass

Regler footgolf-SM 2021

Covid-19

Footgolf-SM 2021 kommer att genomföras enligt de tillfälliga kompletterande tävlingsvillkor som gäller från 1 juni 2021 för all tävlingsverksamhet arrangerad av Svenska Golfförbundet under coronapandemin. Läs dem här.

Övrig information

Pegg tillåten vid utspark

Spelare får använda en pegg vid utspark från tee. Om en boll av någon anledning faller av peggen innan utspark får den återplaceras utan plikt. Spelare som sparkar bollen från en pegg någon annanstans än på tee diskvalificeras.

Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög (se bild för exempel). Under Footgolf-SM 2021 kommer det vid varje tee att finnas godkända peggar att använda.

Utrustning

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men många footgolfspelare bär fotbollskläder – tröja, shorts och strumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels logotyper. Ovanför en röd pratbubbla med texten Tillsammans för fler på golfbanan!

Kort om footgolf

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. 

Läs mer om footgolf ➤ 

Tidigare resultat

Resultat 2020

Porträttbild på en tjej och en kille som håller upp varsin guldmedalj efter seger i footgolf-SM 2020.

Vid footgolf-SM 2020 på Laholms GK var det Ebba Westerlund, Storsjöbygdens GK och Alexander Alenbring, Olands FF, (bilden) som tog hem de individuella guldmedaljerna. Läs mer i pressmeddelandet.

Kompletta resultatlistor 2020:

► Damer individuellt
Herrar individuellt

► Damer lag
Herrar lag

Resultat från äldre mästerskap

Övriga footgolftävlingar i Sverige

Swedish Footgolf Tour (SWEFT) spelschema 2021

SWEFT ranking

Följ SWEFT på Facebook för samlad information och senaste nytt

För mer information avseende SWEFT, rankingpoäng och VM-kvaltävlingarna, kontakta tommy.svensson@footgolf-sweden.se.

För eventuella frågor, kontakta

Porträttbild på John Lindberg.