Westerlund och Alenbring svenska mästare i footgolf

Det blev en dramatisk och jämn finaldag när footgolf-SM avgjordes på Laholms Golfklubb. Till sist blev det Ebba Westerlund från Storsjöbygdens GK utanför Östersund och Uppsalaspelaren Alexander Alenbring, Olands FF, som tog hem de individuella guldmedaljerna.

18-åriga Alexander Alenbring ledde herrtävlingen efter en fantastisk 59-rond första dagen, 11 under par. Han imponerade även under finaldagen med 66 sparkar. En urstark avslutning med birdies på fem av de sista nio hålen gav till sist vinnarresultatet -15, tre slag före silvermedaljören Tommy Svensson.

– Jag har tränat hårt hela året för det här och så ger det resultat till slut, det är otroligt skönt. Jag lyckades följa min gameplan till hundra procent. Jag fick hålla lite koll på scoren, särskilt efter att jag gjorde dubbelbogey på hål 9, men jag ändrade ingenting. Jag visste att om jag spelar stabilt och klarar hål 13 så kommer jag att ta det ändå, säger Alexander Alenbring, Olands FF.

Nu ska 18-åringen ladda batterierna till VM-kvaltävlingen på Alenbrings hemmabana Alunda nästa helg, med världsmästerskapet i Japan 2021 som slutmål.

Ebba Westerlund kämpade till sig damguldet

I damklassen växlade ledningen flera gånger under finaldagen men till sist var det 24-åriga Östersundsspelaren Ebba Westerlund från Storsjöbygdens Golfklubb som hanterade värmen och den tuffa banan bäst. 

– Det känns jättekul, ganska overkligt tycker jag. Jag låg fyra efter gårdagen, så jag har verkligen spelat upp mig idag. Jag hade inte förväntat mig det för jag har inte spelat footgolf så länge. De hål jag hade problem med igår gick det mycket bättre på idag, till exempel hål 4 där jag fick en sexa igår och en trea idag, säger Ebba Westerlund.

Finaldagen började dock väldigt dramatiskt för Westerlund.

– Jag har lågt blodtryck och har lätt för att svimma, och innan jag skulle slå ut på första tee så fick jag blodtrycksfall och svimmade. Men då släppte nog lite nervositet också och jag skakade av mig och körde, säger Westerlund.

Westerlund fann sig snabbt och gick sedan tre under par på finalvarvet efter bland annat åtta birdies och tog hem guldet på totalt +2 (80–72). Segern ger henne också 250 poäng på Sverigerankingen, där hon låg fyra inför SM-tävlingen.

Rutinerad silvermedaljör i herrklassen

Silvermedaljören Tommy Svensson från Olandsbygdens GK är en av Sveriges mest rutinerade footgolfspelare och ledare på Sverigerankingen inför SM. Han låg delad fyra efter första dagens spel, men med ett imponerande finalvarv på 62 sparkar klättrade han till andra plats på -12 (66–62).

Bronset krävde särspel, som vanns av Joacim Mårtensson från Olandsbygdens GK med -9 (69–62), efter birdie på andra särspelshålet mot Jonas Robertsson, Isabergs GK. Mårtensson låg tio sparkar bakom Alenbring efter första dagen, men tog sig upp i delad ledning efter att ha gått finaldagens första nio hål på 28 sparkar – varav en hio, en eagle och tre birdies. Det räckte inte hela vägen men bronset är ändå en revansch efter fjolårets fjärdeplats.

Ingaröspelare tvåa i damklassen

Segermarginalen i damklassen blev sex sparkar till silvermedaljören Åsa Lindgren från Ingarö GK. Lindgren låg tvåa efter dag ett och höll sig fast på silverplatsen med +8 (78–80). Bronset gick till Caisa Edvinges på +10 (83–77), efter en fin avslutning med bland annat HIO på hål 16. Fjolårets segrare i damklassen, Julia Berglind Nilsson, låg i täten när 27 av 36 hål var spelade, men det svåra hål 13 satte käppar i hjulet för titelförsvararen som föll ner genom fältet.

Titelförsvararna vann lagguldet i damklassen

Lagklassen för damer vanns för andra året i rad av Team Olandsbygden, med Julia Berglind Nilsson, Emma Adén, Yasmine Hollsten och Elin Ohlsson i laget. Segermarginalen blev nio sparkar till tvåan Nykomlingarna med bland andra individuella guldmedaljören Ebba Westerlund.

Herrarnas lagklass vanns av THEM, med Edvin Johannesson, Tommy Svensson, Markus Thurlin och Henrik Nordenmar, 16 sparkar före Roslagen Footgolf med bland andra Alexander Alenbring som tog guld i herrarnas individuella klass.

Utmanande bana fick ros av spelarna

Den 2 162 meter långa och utmanande banan på Laholms Golfklubb spelades som par 70 för herrarna och par 75 för damerna. Det varma vädret gjorde att den spelades väldigt hård och många av spelarna berömde banan som en av de bästa de spelat. Den var kuperad och dessutom gick många av utslagen och transportslagen längs fairway och flera av hålen var placerade bakom golfbanans green, vilket gav mycket bollrull där känsla och strategi belönades.

– En av de finaste banor jag har spelat på, den är helt fantastisk, säger bland annat guldmedaljören Alexander Alenbring.

Kompletta resultatlistor:

Damer individuellt
Herrar individuellt
Lag damer
Lag herrar

Bilder och rörligt material

Högupplösta bilder och filmade intervjuer från footgolf-SM finns tillgängliga för nedladdning och kan användas fritt och gratis, ange fotograf. Till bildbanken

Länkar till mer information:

Hemsida footgolf-SM
Aktuell ställning Sverigeranking (SWEFT)
Aktuell ställning VM-ranking, Road to Japan 2021

Presskontakt

Johan Kannerberg, presskontakt footgolf-SM
E-post: johan.kannerberg@golf.se, telefon: 070-666 15 23