Arbetsmiljöarbete
Här finns information, checklistor och mallar som hjälper klubben att täcka in de krav som ställs utifrån gällande regelverk när det gäller systematiskt arbetsmiljöarbete.
Handbok: Arbetsmiljön i fokus
En handbok för styrelseledamöter, klubbchefer, banchefer och personal – ja, alla med arbetsgivaransvar eller anställning på golfklubben. Här får du handfasta råd och verktyg för att skapa en tryggare och bättre arbetsmiljö, vilket leder till en attraktivare golfklubb.
Boken är skriven 2021 av SGF:s klubbrådgivare Lena Lindström i samarbete med Gröna arbetsgivare.
➤ Läs mer om boken
➤ Beställ boken i tryckt format
Ladda ner boken som PDF
Heldagsutbildning med Gröna och SGF
SGF och Gröna arbetsgivare anordnar regelbundet heldagsutbildningar i arbetsmiljöarbete på golfanläggningar. Målgruppen är klubbchefer och banchefer (eller motsvariga), styrelseledamöter och skyddsombud.
Innehåll
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM), lagar och regler inom arbetsmiljöområdet, arbetsmiljöansvar, samverkan och regler för skyddsombud.
Arbetsmiljöverkets tillsyn och påföljder, riskanalys och krishantering i praktiken, den psykosociala miljön och IA-system för att hantera incidenter och olycksfall.
Kommande kurstillfällen
Om arbetsmiljö
-
Material om arbetsmiljö på golfklubbar
Miljön på en golfklubb är både vacker och stundtals farlig. Vem på klubben ansvarar för arbetsmiljön, egentligen, och hur blir man en attraktiv arbetsgivare?
I handboken Arbetsmiljön i fokus (se nedan) hittar ni handfasta tips, råd och verktyg för att skapa en säkrare och bättre arbetsmiljö på golfklubben.
Boken ger ett bra stöd för golfklubben att uppfylla kraven inom arbetsmiljöområdet och tar upp både vad som gäller vid ideellt arbete, hur man kan förbereda sig för en kris, men även gällande arbetsmiljöregler, bland annat för minderåriga. Här finns förslag på mallar och konkreta verktyg att jobba med.
Grundförutsättningen för att verksamheten över huvud taget ska fungera är att klubben har en vision, verksamhetsidé och värdegrund, som hålls levande och löper som en röd tråd genom allt klubben företar sig.
I handboken och det övriga materialet nedan beskrivs vissa lagstadgade måsten men också sådant som främjar arbetsmiljön i stort. Se det här som en möjlighet.
Målsättningen med materialet är att ge ett bra stöd för golfklubben att uppfylla kraven inom arbetsmiljöområdet. Varje golfklubb är unik, se därför mallar och verktyg nedan som förslag att ändra och vässa utifrån er egen klubbs unika förutsättningar.
För frågor som har anknytning till arbetsrätt och arbetsgivarrollen vänder du dig till Gröna arbetsgivare. För förenings- och förtroendemannafrågor vänder du dig till Svenska Golfförbundet.
Kontakta din klubbrådgivare (kontaktinformation nedan) om du behöver hjälp med arbetsmiljöarbetet, vill lämna synpunkter, nya idéer eller påpekanden.
Checklistor & mallar
-
Checklistor och övriga mallar
Checklista brandsäkerhet och utrymning
Checklista personalrum och byggnader
Checklista personlig skyddsutrustning och kemiska preparat
Mall introduktionshäfte banpersonal
Mall riskanalys, åtgärdsplan och säkerhetsarbete
Skriftlig information om arbetsmoment där skyddsutrustning ska användas
Goda exempel
-
Goda exempel från klubbar
Ta del av artiklar och reportag kring hur andra golfklubbar jobbar med arbetsmiljöfrågorna, och få inspiration och tips för ert eget arbete.
Abbekås GK: Ett hjärtstopp ledde till ny arbetsmiljöpolicy
År 2009 räddade banchef Peter Pettersson och hans personal livet på en greenfeegäst som ramlat ihop medvetslös på första tee. Nu är även riskanalyser av banan på plats för att trygga banarbetarnas vardag.
– Varje anställd har en egen pärm med alla hål, där riskområdena är utmärkta i sex olika risksteg, säger Pettersson.
Gävle GK: Arbetsmiljöarbete ska inte diskuteras utan göras
Klubbchef Peter Stenberg och course manager Mikael Lagestam gick SGF:s och Grönas heldagsutbildning i arbetsmiljö hösten 2018 på Sollentuna GK.
– Det blev startskottet, det gav oss en kick att dra i gång ett arbetsmiljöarbete på klubben, särskilt eftersom vi fick väldigt bra mallar tillbaka, berättar Peter Stenberg.
Kungsbacka GK: vem ska göra jobbet?
- Det är svårt för någon som inte suttit på stolen att greppa komplexiteten i klubbchefens uppdrag, ett fantastiskt roligt och varierande jobb i underbar miljö, samtidigt som det är många olika typer av frågor att hantera.
Det säger Håkan Emqvist, sedan juni 2020 klubbchef och vd på Kungsbacka GK. Han har identifierat över 800 aktiviteter som behöver genomföras, men som saknar resurser.
För mer information, kontakta:
- Thomas Bergman
- Invalsfrågor, föreningsjuridik, avtal, skatter och försäkring. Handläggare Juridiska Nämnden.
- Tel: 08-622 15 12
- E-post: thomas.bergman@golf.se
- Lena Lindström
- Rådgivare verksamhet och styrning Gästrike-Hälsinge, Medelpad, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen och Norr- och Västerbotten.
- Tel: 08-622 15 91
- E-post: lena.lindstrom@golf.se