Här finns goda exempel från svenska klubbar som arbetar med jämställdhet och inkludering genom utvecklingsprogrammet FairWays (tidigare Vision 50/50).

Har du och din klubb fler exempel, kontakta Lena Lindström, lena.lindstrom@golf.se.

Diplomerade klubbar och distrikt

Hämta inspiration från golfklubbar och distriktsförbund som diplomerats för att framgångsrikt ha genomgått klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 och påbörjat ett målmedvetet och långsiktigt arbete för att bli en mer jämställd och inkluderande golfklubb.

 • Bättre klubbliv på Bedinge GK

  Porträttbild på kvinna i 60-årsåldern, med svart klubbtröja och svarta byxor. Fotot är taget utomhus på en golfbana.

  Sveriges sydligaste golfklubb gick in i Vision 50/50-arbetet av flera anledningar.

  – Det handlade inte bara om att få fler kvinnor engagerade, utan även om att få en större känsla av inkludering bland klubbens medlemmar, oavsett kön, hcp eller ålder, berättar Stina Karlgrund, ordförande i Bedinge GK.

  Läs om hur de lyckades, och ta del av Stinas fem råd till nya förändringsledare.

  Läs artikeln

 • Kinds GK möter framtiden med en ny inställning

  Kinds GK vision 5050

  Efter att ha genomgått Vision 50/50, och med fyndiga ”Be Kind” som slogan, känner Kind att det börjar skapas ett nytt klimat på klubben. Men utvecklingsarbetet är långt ifrån klart.

  ”Bara för att diplomet hänger på väggen är det inte färdigt. Det är snarare startskottet”, säger klubbchef Linus Kulneff.

  Se filmen och läs artikeln

 • "Stämningen är otrolig"

  En man och två kvinnor i medelåldern står glatt och pratar utomhus på en golfbana.

  Bokskogens GK ville modernisera, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 blev flaggbäraren för strategiarbetet. Den viktigaste pusselbiten har varit förändringen av kulturen i klubben.

  "Stämningen är otrolig och medlemmarna är mer informerade om vad som händer", säger Inga-Lill Lellky, som sitter i styrgruppen för Vision 50/50.

  Läs artikeln

 • Motala vände motgång till framgång

  Sommaren 2018 fick Motala GK låga ambassadörspoäng av medlemmarna i enkäten Players 1st. Istället för att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det regnade, startade de ett förändringsarbete med Vision 50/50 som verktyg.

  "Vi insåg att vi behövde jobba med de mjuka värdena, framför allt hur vi behandlar varandra, medarbetarna och klubben", säger klubbchefen Tomas Lindh.

  Läs artikeln

 • Vi-känslan ökar på Torshälla

  Tre personer, två män och en kvinna, står på en golfbana.

  Torshälla GK utanför Eskilstuna kallar sig den familjevänliga klubben. Men vad innebär det? Vision 50/50 blev verktyget för att hitta rätt för Sörmlandsklubben, som nu fått fler och nöjdare medlemmar och en stärkt vi-känsla.

  "Jag upplever att vi fått en större förståelse och tolerans mellan medlemmarna sedan vi började Vision 50/50-arbetet", säger Tuula Bergstedt, förändringsledare och styrelseledamot.

  Läs artikeln

 • Värdegrund gör skillnad i Vadstena

  Kvinna i övre medelåldern med kortklippt blont hår och röd kofta står utomhus på en golfbana en solig sommardag.

  I receptionen på Vadstena GK hänger en stor skylt med klubbens värdegrund, som klubben vässat under sitt arbete i Vision 50/50-programmet. Spelvänlighet och nya medlemmar har varit i fokus i förändringsarbetet.

  Alla ska ha samma förutsättningar att spela golf och trivas här”, säger Eva Andrén Forsmark, förändringsledare på Vadstena GK.

  Läs artikeln

 • Högt tryck på Åkersberga

  En skylt vid infarten till Åkersberga GK med texten "Välkommen till Sveriges trivsammaste golfklubb!

  Åkersberga GK ville stärka sitt varumärke med visionen att bli Sveriges trivsammaste golfklubb. Efter fyra års aktivt Vision 50/50-arbete har mycket hänt, både vad gäller kulturen, banan, verksamheten och medlemsantalet.

  "Vi inkluderar Vision 50/50 i allt vi gör. Vid varje styrelsebeslut tittar vi på om beslutet ligger i linje med vår verksamhetsidé", säger Katarina Hansson, ordförande.

  Läs artikeln

 • Uppstickaren har vuxit sig stor

  Fyra personer i medelåldern, två män och två kvinnor, lutar sig mot ett verandaräcke. I bakgrunden en golfbana.

  Öjestrand Golf Club utanför Sundsvall får fler och fler kvinnor och den lilla uppstickaren har nu drygt 1 700 medlemmar.

  Inspirationen och bejakandet av förändringar – även de små – kommer ur Vision 50/50-programmet”, säger förändringsledare Anna-Carin Olsson.

  Läs artikeln

 • Vision 50/50 skapar tydlighet för distrikten

  En man och en kvinna i helfigur, i shorts och pikétröja, lutar sig mot ett vitt staket. I bakgrunden en golfbana och en sjö.

  Distriktsförbunden har en viktig roll i arbetet för ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige. Vi har pratat med Stockholms och Ångermanlands GDF om deras erfarenheter hittills.

  Jag har fått ett antal aha-upplevelser och en tydligare bild över hur segregerad golfen faktiskt är”, säger Per Forsberg Blavier, ordförande i Stockholms GDF.

  Läs artikeln

 • Mixade klasser i Östergötlands seriespel

  Östergötlands GDF har gått Vision 50/50. Här syns representanter från förbundet med sitt diplom.

  Tack vare ett stort engagemang har klubbarna i Östergötlands golfdistrikt inte bara fått ett stort antal deltagare till sitt seriespel. De har också lyckats skapa mixade grupper där män och kvinnor möts i match.

  "Vi ser att klubbarna verkligen försöker att jobba för bättre jämställdhet", säger Hans Söderberg på Östergötlands distriktsförbund.

  Läs artikeln

Klubbar som påbörjat utbildningen

Inspireras av golfklubbar som påbörjat Vision 50/50-utbildningen och hunnit med att spana på sin verksamhet, fått nya insikter om golf och jämställdhet och påbörja ett förändringsarbetet på klubben.

Stående från vänster Annica Ericsson, förändringsledare inom SGFs utvecklingsprogram Vision 50/50, Kristina Carlo, styrelseledamot, Smålands GDF.
Främre raden från vänster: Hans Ljung, styrelseordförande Eksjö GK, Anna-Lena Asplund, styrelseledamot, Andreas Burman, PGA pro.
2018 träffade vi Eksjö Golfklubb och pratade om varför de gick med i Vision 50/50 och vad de kommit fram till så långt. Stående fr v Annica Ericsson, förändringsledare, Kristina Carlo, styrelseledamot Smålands GDF. Sittande fr v: Hans Ljung, styrelseordförande, Anna-Lena Asplund, styrelseledamot och Andreas Burman, PGA pro.

Artiklarna är skrivna mellan 2017 och 2019 och vissa av dessa klubbar är numera diplomerade.

Hammarö GK vill bryta gamla vane- och tankesätt

Alla ska känna sig välkomna på Eksjö GK

Attityder i fokus på Nyköpings GK (film)

Inkluderingsfokus på Dalsjö Golf gav nya sponsorer (film)

Jämställdhetsarbetet ska genomsyra hela Glasrikets GK

Redo för golf vägen in i gänget på Lyckorna (film)

Spaning ger färdighet i Åkersberga

Mer om FairWays (tidigare Vision 50/50)

FairWays är ett klubbutvecklingsprogram ni på golfklubben går tillsammans, i syfte att göra klubben mer inkluderande för fler kategorier golfare. 

Det är detta utvecklingsprogram (eller den tidigare versionen med namnet Vision 50/50) som klubbarna och distrikten här ovan har gått. 

Vill din golfklubb också bli mer inkluderande och jämställd? Varmt välkommen att söka till programmet. Läs mer här ➤