Var med på resan mot ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige. Tillsammans kan vi göra golfen roligare och mer välkomnande för fler.
Att arbeta med inkludering och ta ställning för jämställdhet blir allt viktigare när medvetenheten om sociala hållbarhetsfrågor ökar i samhället.
För att behålla nuvarande medlemmar och samtidigt attrahera nya målgrupper måste vi utmana oss själva och utvecklas i takt med samtiden. Det är en av Golfsveriges viktigaste framtidsfrågor.
En idrott för alla?
Golf är en idrott för som passar unga som gamla, män som kvinnor, motionärer som proffs. Alla kan spela tillsammans, oavsett förutsättningar. Ändå är en stor majoritet av golfspelarna vuxna män. Knappt var fjärde medlem är en kvinna. Bland juniorer är bara 15 % flickor. (2023)
Häng med på resan!
Golfen är livet för många av oss. Vi utvecklas, umgås, motionerar och njuter av naturen. Vi kan spela och tävla med och mot alla. Den perfekta idrotten, hela livet.
Men det är inte alla som känner sig självklara som golfare. Precis som många andra idrotter är golf utvecklad av män och för män. Det har satt normer för spelet, kulturen och verksamheten.
Det kan vi ändra på, tillsammans. Jämställdhet och inkludering är sedan länge en prioriterad fråga för SGF och landets klubbar. Målet är att så många som möjligt ska känna sig välkomna och ha inflytande att utveckla och forma golfen och sitt eget golfspel.
Låter det fair? Då hoppas vi att du och din golfklubb vill vara med på resan!
Gå FairWays
-
FairWays – för en jämställd och inkluderande golfklubb
Om din golfklubb vill jobba med de här frågorna, och starta ett förändringsarbete, så är FairWays (tidigare Vision 50/50) något för er!
FairWays är ett utvecklingsprogram för klubbens styrelse och ledning. Ni går programmet tillsammans under cirka 4–6 månader. Det är en blandning av individuellt digitalt lärande och fysiska workshops och uppgifter på klubben.
FairWays är kostnadsfritt för golfklubbar och golfdistriktsförbund. Det lanseras genom en pilot hösten 2024, med plats för 16 pilotklubbar.
-
Söker du information om Vision 50/50, den tidigare versionen av klubbutvecklingsprogrammet? Kanske är du med i en golfklubb som går eller har gått programmet, och behöver hitta länk till den digitala plattformen. Det hittar du här.
Börja förändra
-
Börja förändra redan idag
Även om din klubb ännu inte har gått FairWays eller Vision 50/50 kan ni påbörja er förändringsresa. Läs tipsen nedan och börja spana på er verksamhet redan nu.
Kontakta gärna din SGF-rådgivare verksamhet och styrning för att få stöd. Du kan också få kunskap och verktyg i Riksidrottsförbundets digitala portal Trygg och inkluderande idrott.
Handfasta tips:
Goda exempel
-
Goda exempel
Hämta inspiration från klubbar och distrikt som diplomerats i utvecklingsprogrammet Vision 50/50 (numera FairWays). I reportagen kan du läsa om hur de påbörjat ett målmedvetet och långsiktigt arbete för att bli mer jämställda och inkluderande – och vad det gett för resultat.
Bättre klubbliv på Bedinge GK
Sveriges sydligaste golfklubb gick in i Vision 50/50-arbetet av flera anledningar.
– Det handlade inte bara om att få fler kvinnor engagerade, utan även om att få en större känsla av inkludering bland klubbens medlemmar, oavsett kön, hcp eller ålder, berättar Stina Karlgrund, ordförande i Bedinge GK.
Läs om hur de lyckades, och ta del av Stinas fem råd till nya förändringsledare.
Kinds GK möter framtiden med en ny inställning
Efter att ha genomgått Vision 50/50, och med fyndiga ”Be Kind” som slogan, känner Kind att det börjar skapas ett nytt klimat på klubben. Men utvecklingsarbetet är långt ifrån klart.
”Bara för att diplomet hänger på väggen är det inte färdigt. Det är snarare startskottet”, säger klubbchef Linus Kulneff.
"Stämningen är otrolig"
Bokskogens GK ville modernisera, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 blev flaggbäraren för strategiarbetet. Den viktigaste pusselbiten har varit förändringen av kulturen i klubben.
"Stämningen är otrolig och medlemmarna är mer informerade om vad som händer", säger Inga-Lill Lellky, som sitter i styrgruppen för Vision 50/50.
Motala vände motgång till framgång
Sommaren 2018 fick Motala GK låga ambassadörspoäng av medlemmarna i enkäten Players 1st. Istället för att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det regnade, startade de ett förändringsarbete med Vision 50/50 som verktyg.
"Vi insåg att vi behövde jobba med de mjuka värdena, framför allt hur vi behandlar varandra, medarbetarna och klubben", säger klubbchefen Tomas Lindh.
Vi-känslan ökar på Torshälla
Torshälla GK utanför Eskilstuna kallar sig den familjevänliga klubben. Men vad innebär det? Vision 50/50 blev verktyget för att hitta rätt för Sörmlandsklubben, som nu fått fler och nöjdare medlemmar och en stärkt vi-känsla.
"Jag upplever att vi fått en större förståelse och tolerans mellan medlemmarna sedan vi började Vision 50/50-arbetet", säger Tuula Bergstedt, förändringsledare och styrelseledamot.
Värdegrund gör skillnad i Vadstena
I receptionen på Vadstena GK hänger en stor skylt med klubbens värdegrund, som klubben vässat under sitt arbete i Vision 50/50-programmet. Spelvänlighet och nya medlemmar har varit i fokus i förändringsarbetet.
”Alla ska ha samma förutsättningar att spela golf och trivas här”, säger Eva Andrén Forsmark, förändringsledare på Vadstena GK.
Högt tryck på Åkersberga
Åkersberga GK ville stärka sitt varumärke med visionen att bli Sveriges trivsammaste golfklubb. Efter fyra års aktivt Vision 50/50-arbete har mycket hänt, både vad gäller kulturen, banan, verksamheten och medlemsantalet.
"Vi inkluderar Vision 50/50 i allt vi gör. Vid varje styrelsebeslut tittar vi på om beslutet ligger i linje med vår verksamhetsidé", säger Katarina Hansson, ordförande.
Uppstickaren har vuxit sig stor
Öjestrand Golf Club utanför Sundsvall får fler och fler kvinnor och den lilla uppstickaren har nu drygt 1 700 medlemmar.
”Inspirationen och bejakandet av förändringar – även de små – kommer ur Vision 50/50-programmet”, säger förändringsledare Anna-Carin Olsson.
Vision 50/50 skapar tydlighet för distrikten
Distriktsförbunden har en viktig roll i arbetet för ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige. Vi har pratat med Stockholms och Ångermanlands GDF om deras erfarenheter hittills.
”Jag har fått ett antal aha-upplevelser och en tydligare bild över hur segregerad golfen faktiskt är”, säger Per Forsberg Blavier, ordförande i Stockholms GDF.
Mixade klasser i Östergötlands seriespel
Tack vare ett stort engagemang har klubbarna i Östergötlands golfdistrikt inte bara fått ett stort antal deltagare till sitt seriespel. De har också lyckats skapa mixade grupper där män och kvinnor möts i match.
"Vi ser att klubbarna verkligen försöker att jobba för bättre jämställdhet", säger Hans Söderberg på Östergötlands distriktsförbund.
Bakgrund kring golfens jämställdhetsarbete
Precis som många andra idrotter är golf utvecklad av män och för män. Det har satt normer för spelet, kulturen och vem som känner sig självklar som golfare.
Jämställdhet har varit en prioriterad fråga för SGF och landets klubbar under många år. Här är några av de senaste milstolparna som lett till det arbete vi bedriver idag:
2013 beslutar förbundsstyrelsen att initiera ett omfattande arbete kring jämställd golf. Arbetet fick namnet Vision 50/50.
2014 bildar SGF en arbetsgrupp inom ramen för Vision 50/50. Gruppen gör en förstudie och beslutar att starta en pilotprocess med utvalda klubbar, som skulle få testa och utvärdera arbetssätt och verktyg.
2015 får Sophie Linghag, forskare i genus och organisation, en treårig forskningstjänst på SGF och Ersta Sköndal högskola, finansierad av Riksbankens Jubileumsfond. Samma år anställs Annica Lundström som nationell förändringsledare för Vision 50/50 på SGF.
2015–2017 genomförs pilotprocessen med åtta golfklubbar. De deltog i åtta workshops ledda av Sophie Linghag, Annica Lundström och den externa processledaren Eva Amundsdotter. Om pilotprocessen.
2017 lanseras klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50, baserat på forskning och insikter från pilotprocessen. Över 130 golfklubbar har sedan dess startat programmet och påbörjat sin förändringsresa. Ett 70-tal har diplomerats. Mer om Vision 50/50.
2024 lanseras klubbutvecklingsprogrammet FairWays. Med lärdomar från de golfklubbar som gått Vision 50/50 har programmet uppdaterats med ny forskning, nytt innehåll och nytt namn. Mer om FairWays.
Mätbara effekter
En mätbar effekt i de klubbar som gått utvecklingsprogrammet FairWays (tidigare Vision 50/50) är att medlemmar generellt sett blivit nöjdare med klubbliv, service och upplevelsen. Ett kvitto på att programmet hjälpt klubben att skapa en mer inkluderande och välkomnande miljö för alla.
Vi ser också en ökning av antalet kvinnor som tagit plats i styrelsearbetet i Golfsverige. Det kan i förklaras med en ökad medvetenhet hos valberedningar, som breddat sökningen efter lämpliga kandidater med olika erfarenheter och kompetens.
Del av golfens hållbarhetsarbete
Jämställdhet och inkludering är en viktig del av Golfsveriges övergripande arbete med hållbarhetsfrågor. Visionen är att Sveriges golfklubbar ska arbeta hållbart, vara hållbara och bidra till en hållbar utveckling i lokalsamhället.
Det finns tre dimensioner av hållbarhet: social, ekologisk och ekonomisk.
Jämställdhet och inkludering hamnar inom ramen för den sociala hållbarheten. Där ligger också områden som friskvård, Grönt Kort, paragolf, trygg idrott, juniorverksamhet, integration
Mer om golfens hållbarhetsarbete
Vid eventuella frågor, kontakta
- Annica Lundström
- Chef klubb- och anläggningsutveckling
- Tel: 08-622 15 47
- E-post: annica.lundstrom@golf.se