Klimatförändringarna är här och nu. Och allt talar för att de kommer att påverka din golfbana ännu mer framöver. I denna rapport kan du läsa om konsekvenserna för Golfsverige idag, läget framåt och råd för framtiden.
På grund av de enorma riskerna med den globala uppvärmningen måste alla samhällssektorer – inklusive golfen – göra klimatanpassningar, minska utsläpp av växthusgaser och om möjligt öka kolinlagring i mark och växtlighet.
I Golfsveriges klimatrapport 2023 hittar du fakta om konsekvenserna av klimatförändringarna i Sverige och på svenska golfbanor hittills, hur läget ser ut framåt och råd kring vad man som golfklubb bör tänka på för att rusta för framtiden.
Nästan alla golfklubbar i Sverige uppger att de redan idag har påverkats av klimatförändringar (läs mer här).
Tyvärr pekar allt på att vi bara har sett början. Golfbaneskötsel kommer därför mer och mer handla om att:
✓ begränsa klimatförändringarnas effekter på golfbanorna och
✓ minska utsläppen av växthusgaser från golfbanorna.
Det här är viktigt för att golfen ska säkra sina spelplatser, kunna bibehålla och öka sin legitimitet i samhället och vara en trovärdig och attraktiv samarbetspartner för kommuner, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.
Läs rapporten via kapitlen nedan, eller ladda ner den som PDF.
December 2023
Anders Esselin (red.), Annica Lundström, Carl-Johan Lönnberg, Håkan Blusi, Peter Edman
Svenska Golfförbundet
Klimatrapport 2023
-
Förändringar, effekter, påverkan och åtgärder på svenska golfbanor, kopplat till klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.
1. Fakta om klimatförändringar
Läs om globala klimatförändringar, klimateffekter i Sverige samt hur den biologiska mångfalden hotas av klimatkrisen.
2. Klimateffekter påverkar golfen
Läs om hur svenska golfklubbar drabbats, hur klubbar redan idag arbetar för att motverka klimateffekter samt hur framtiden ser ut för kemiska växtskyddsmedel.
3. Golfanläggningars klimatpåverkan
Läs om vilka golfklubbars största utsläppskällorna är, och om golfbanors positiva kolbindande förmåga.
4. Åtgärder för att minimera negativ klimatpåverkan
Få tips och exempel på hur golfklubbar med olika metoder och åtgärder kan minska sina koldioxidutsläpp och öka kolbindningen.
Källor och lästips
Svenska Golfförbundets klimatrapport är baserad på forskning och fakta från ett flertal olika källor. Här är hela källförteckningen.
Rådgivning
Svenska Golfförbundet arbetar brett och långsiktigt med att utbilda och hjälpa golfklubbar att driva ekologiskt hållbara anläggningar och möta framtidens utmaningar och möjligheter.
Fokus ligger på spelplatsen och fyra kritiska områden: klimatförändringar, vatten, brist på insatsmedel och biologisk mångfald.
Som stöd finns SGF:s rådgivare inom bana och anläggning samt verksamhet och styrning. De står redo att hjälpa din klubb med allt från långsiktiga utvecklingsprocesser till den dagliga driften.
Mycket av rådgivarnas kunskap finns också samlat på deras respektive sidor på golf.se:
Har du frågor om rapporten, kontakta:
- Peter Edman
- Rådgivare bana och anläggning Gotland och Västergötland
- Tel: 070-266 56 86
- E-post: peter.edman@golf.se