-
Amazon och Facebook satsar
Bloggen hänger på det tidigare blogginlägget om det nya tv-kriget och var golfen får plats. Nu är det nämligen klart med två digitala jättar som kastar sig rakt in i tv-kriget om sporträttigheter att sända live.
Facebook köpte Champions League-rättigheter i USA och nu ska Amazon livesända radioreferat av matcher i tyska toppfotbollen. Satsningen blir tuff för mediebolag som Eurosport och Sky. Radiosändningarna betraktas som ett första steg mot fulla sändningsrättigheter, skriver Handelsblatt och citeras av Resumé.
– Det här kommer att förändra sportsändningsindustrin i grunden, säger KPMG:s mediechef Markus Kreher till tidningen.De stora tv-bolagen svettas inför ökade kostnader. Läs mer här
Hur läget är för golfen i Sverige hittar du i föregånde blogginlägg.
-
Skatteverket överklagar
Som väntat har Skatteverket överklagat Skatterättsnämndens beslut kring viss golf som avdragsgill personalförmån, eller friskvårdsbidraget om ni så vill. Avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen, troligen i slutet av året.
Det ser alltså ut som en upprepning av den tidigare proceduren då LRF Konsult genom Urban Rydin hos Skatterättsnämnden fick ett ja på att pay-and-play samt träning på drivingrange är en avdragsgill personalvårdsförmån. Skatteverket överklagade dock till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som avslog Rydins begäran. Mest av "formaliaskäl".
Med tanke på att det även denna gång sker saker vid samma tidpunkt som första gången, så kan vi förvänta oss ett beslut från HFD tidigast i slutet av året. Golfsverige hoppas förstås på ett positivt besked denna gång, då "formaliaargumenten" undanröjts.Läs gärna Skatterättsnämndens förhandsbesked
-
Jag tror på Almedalens kraft
Politikerveckan i Visby är över för det här året. Ett återkommande tema bland krönikörer och andra tyckare är att Almedalen växt sig för stort och att det inte längre handlar om politik, utan är ett forum för lobbyister och andra likasinnade som accepterar de skyhöga priserna för att det är "Organisationssverige" som betalar. Därmed är spådomen att Almedalen snart kommer att minska i betydelse.
Jag håller med om att det finns avarter som förskräcker och att det finns deltagare som mest funderar på vilket rosémingel man kan få tillträde till, men det stora flertalet organisationer och deltagare som är på plats tror jag upplever stor nytta av veckan i Visby.
SGF har varit i Almedalen många år, och vi satsar inte på att synas (det är både svårt och dyrt). Nej, vi lägger fokus på bokade möten, deltar i seminarier och kanske framför allt har stor öppenhet för nya möten och kontakter. Ingenstans som i Almedalen kan man nämligen träffa så många personer, som annars är i stort oanträffbara. Bilden som visar vår ordförande Maria Möller som samtalar med idrotts-hälso-, och socialministerns statssekreterare Agneta Karlsson är ett bra exempel.
Årets deltagande blev nog för golfen det bästa hittills, där vi kunde sprida kunskap om vad vi jobbar med, där vi hade många bra diskussioner och där vi fick till flera bra och oväntade möten. Så, för golfen var det värdefullt och vi tar nu med oss erfarenheterna in i höstens arbete. Att det mesta i Visby kostar alldeles för mycket denna vecka kan vi därför leva med då nyttan är mångdubbelt större. Jag tror också att det kommer att dröja innan Almedalens attraktionskraft avtar, något som motsäger alla krönikörers profetior. -
Nytt ja från Skatterättsnämnden
Skatterättsnämnden säger återigen att golfspel på en pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år räknas som skattefri friskvårdsförmån. Ärendet är dock inte avgjort. Skatteverket kan (igen) överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
Ni kanske kommer ihåg att Urban Rydin, skattechef inom LRF Konsult sökte ett förhandsbesked i fjol på frågan om en viss typ av golf kan vara en skattefri personalvårdsförmån. Skatterättsnämnden sade ja men när frågan överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen ansåg HFD att frågeställningen inte var tillräckligt konkret. Målet avvisades.
Skatterättsnämnden gjorde en förnyad prövning på Rydins nya ansökan och ansåg med minsta marginal, en röst även nu att golf på pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år är skattefri friskvårdsförmån. Mycket talar för att Skatteverket igen överklagar förhandsbeskedet till högsta instans. Sannolikheten att det avvisas är dock betydligt mindre. Om ärendet överklagas till HFD kan definitivt besked inte väntas förrän i slutet av året.
En vanlig förmån till företagets personal är subvention för motion och friskvård. Motionsförmånen kan vara en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. I bestämmelserna om skattefri motion sägs att sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.
I senare lagstiftningsärenden har dock sagts att bedömningen måste beakta förändringar som sker med tiden i synen på vad som avses med enklare slag av motion. Det är att förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes med ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på drivingrange som gör Skatterättsnämndens avgörande naturligt. För självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas, anser Urban Rydin. Bara att hålla med!
-
Nyttigt fotarbete i Visby
Ni får titta på bilden ovan och dra er egen slutsats. Bråkar lite med varandra eller...? SD utmanar ju Socialdemokraterna rejält som arbetarparti så det kanske är en flirt istället. I alla fall – i Almedalen trängs de mest udda inslagen med tv-bolag och tidningsutdelare (hjärtligt trött på alla som i varje gathörn försöker pracka på en samma printprodukt som i förra gathörnet. Tre dagar i Visby närmar sig sitt slut.
För SGF:s del är jag mycket nöjd med de samtal som förts med ett antal riksdagspolitiker som varit både öppna och nyfikna på vad golfen har att erbjuda i samarbetsväg. Gamla och befintliga mediekontakter har odlats och inte minst bjöd torsdagen på ett riktigt bra frukostsamtal med en av golfens stora samarbetspartners.
SGF:s nya ordförande Maria Möller är ett namn som politiker känt nyfikenhet inför. Maria har också på sitt första uppdrag för Golfnyttan i samhället, tillsammans med Johan Kannerberg och Gunnar Håkansson entusiastiskt "sålt in" golfen till politiker från S, L, MP. Jag kan nu också skriva att ett samtal över en kaffe med blåbärspaj lett fram till att SGF och Golfsverige kommer att vara en av avsändarna för och en arrangör av ett seminarium i Riksdagen i oktober. Kan faktiskt bli ett seminarium till, då i miljöfrågor. Men ni får hålla er ett tag till...
Bostadsbristen och förtätningen i tätorters betydelse för öppna landskap och därmed golfen har diskuterats både med företrädare för oppositionen i Stockholm (Årsta) och politiker från Linköping, samt journalister på Dagens Samhälle. Generalsekreterare Håkanssons insats i debatten om jämställdhet har med rätta lovordats av åhörare och att golfen inte bara finns med utan också driver dessa frågor, har likaså uppmärksammats.
Det känns som att det är färre besökare än i fjol. Det kan ha att göra med i vilken ordning partierna har sina respektive taldagar. Eller att det är kämpigt att få ut sitt budskap här, svårt att få boende och så vidare. Det känns bra om politikerveckan krymper. Färre men värre och mer engagerad politik skulle behövas för att ta tillbaka en del mark i kampen mot rika branschers jippon.
Välbesökt var det i alla fall hos Ulrika Jorsell och Jasper Kamukama som körde Golfäventyret. Stundtals kö och många nyfikna som testade denna roliga och enkla form av golf. Ett lyckat inslag under Idrottens Dag!