-
Nytt ja från Skatterättsnämnden
Skatterättsnämnden säger återigen att golfspel på en pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år räknas som skattefri friskvårdsförmån. Ärendet är dock inte avgjort. Skatteverket kan (igen) överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
Ni kanske kommer ihåg att Urban Rydin, skattechef inom LRF Konsult sökte ett förhandsbesked i fjol på frågan om en viss typ av golf kan vara en skattefri personalvårdsförmån. Skatterättsnämnden sade ja men när frågan överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen ansåg HFD att frågeställningen inte var tillräckligt konkret. Målet avvisades.
Skatterättsnämnden gjorde en förnyad prövning på Rydins nya ansökan och ansåg med minsta marginal, en röst även nu att golf på pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år är skattefri friskvårdsförmån. Mycket talar för att Skatteverket igen överklagar förhandsbeskedet till högsta instans. Sannolikheten att det avvisas är dock betydligt mindre. Om ärendet överklagas till HFD kan definitivt besked inte väntas förrän i slutet av året.
En vanlig förmån till företagets personal är subvention för motion och friskvård. Motionsförmånen kan vara en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. I bestämmelserna om skattefri motion sägs att sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.
I senare lagstiftningsärenden har dock sagts att bedömningen måste beakta förändringar som sker med tiden i synen på vad som avses med enklare slag av motion. Det är att förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes med ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på drivingrange som gör Skatterättsnämndens avgörande naturligt. För självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas, anser Urban Rydin. Bara att hålla med!
-
Politiker besökte Årsta Golf
Det går framåt i kampen för att rädda anläggningen på Årstafältet i Stockholm. Detaljplanen för området med byggandet av bostäder och en 30 ha park (utan golf) är visserligen fastslagen, men nu har politiker i oppositionen reagerat på s-styrets hårdnackade nej till att låta anläggningen använda 3 hektar av den tänkta parkens utrymme.
I samband med Golfens Dag den 20 maj bjöds stadens och stadsdelens politiker in till golfanläggningen som årligen lockar 140 000 besök och är en första kontakt med golfen, en inkörsport till medlemskap i golfklubb och livslångt idrottande, det vill säga friskvård.
Moderaterna och Centern var nyligen på Årstafältet och Moderaternas oppositionsborgarråd och kommunfullmäktigegruppens ordförande Anna König Jerlmyr och borgarrådssekreteraren Daniel Claesson-Mård var så imponerade av vad de såg och hörde att de vill se över möjligheten att göra tillägg i detaljplanen för området.
Centerpartiet representerades av Karin Ernlund, gruppledare i Stockholm, Christina Linderholm, stadsbyggnadsnämnden och Susanne Wicklund, exploateringsnämnden. Centerns inställning från skeptisk vändes till positiv då man insåg både att det inte var en fullskalig golfbana och alla de fördelar och många besök som anläggningen har.
Årsta Golf fortsätter att tillsammans med många boende i Östberga och Årsta, golfare och blivande golfare, att försöka övertyga stadesn politiker om att anläggningen behövs. För dig som också tycker så går det att läsa mer om Årsta golf och skriva på en protestlista på anläggningens hemsida här.