-
Så säger partierna om Årsta
9 september är det val i Sverige. I Stockholm har golfen en viktig fråga, den om Årsta Golfs fortsatta existens. En plats med 140 000 besök årligen där många hittar sin väg in i golfen för framtida medlemskap i någon golfklubb.
På bilden ser ni vad de politiska partierna anser om anläggningens framtid och om man är beredd att stödja eller inte stödja.
Här finns också länken till den protestlista som samlat tusentals namn redan. Tycker du att det känns viktigt att Årsta Golf finns kvar, gör din röst hörd via listan.
-
Sjukt bra beslut i friskvårdsfråga
Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.
Det är ingen överdrift att påstå att de senaste dagarna varit omtumlande med historiska besked i friskvårdsbidragsfrågan. Vi var många som väntade på, och var beredda på, Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) dom. Beslutet var också det förväntade. Men det var när Skatteverket gav sin syn på beslutet som det verkligen blev intressant – och det hela tog en lite oväntad, men likafullt mycket glädjande vändning. Allt golfspel räknas som möjligt att få bidrag för.
Ni kan bakgrunden. Urban Rydin på LRF ställde en fråga kring varför viss golf inte skulle vara bidragsberättigad som enklare och billig motionsform. Skatterättsnämnden gav honom rätt, Skatteverket överklagade till HFD, som på grund av formaliafel gav Skatterättsnämnden bakläxa. Rydin vilade inte utan gav sig in i rond två, fick återigen rätt i Skatterättsnämnden. Skatteverket överklagade, som man alltid gör, återigen till högsta instans, det vill säga HFD. Som den här gången gav Rydin och Skatterättsnämnden rätt.
Någonstans under den här resan insåg Skatteverket det ohållbara i att bli en ännu mer kontrollerande och granskande myndighet med "spioner" för att kolla medlemskap och vem eller vilka som skulle få tillgång till bidrag.
Så Skatteverket agerade snabbt när domen kom, gav sin egen tolkning av domen och fastställde regler som gäller från 1 januari, det vill säga redan nu. Från Svenska Golfförbundet har vi kommunicerat HFD:s dom, men avvaktat Skatteverkets agerande för att kunna gå ut med rätt information till medlemsklubbar och golfare.
Det vi vet!
Genom Skatteverkets kommentarer och förkunnande vet vi följande:
Golf är fullt ut avdragsgill som friskvårdsförmån för arbetsgivare. Alla arbetsgivare är godkända men personen som tar emot friskvårdsbidrag måste vara anställd. Egenföretagare – driver firma – får inte göra avdrag för motion eller friskvård.
En förutsättning är att all personal erbjuds förmånen, dvs att spela eller lära sig spela golf.
Det maximala avdragsbeloppet är 5 000 kronor per år. Det spelar ingen roll om den totala spelkostnaden överstiger denna beloppsgräns, understiger den eller är uppdelad i flera mindre belopp.
Det måste vara någon form av spelavgift, medlemsavgift är ej avdragsgill. Något golfklubbar bör tänka på i sin kommunikation/marknadsföring.
Förutom spelrättsavgift är även lektioner, greenfeeavgifter, egen träning på driving range, golfutbildningar och nybörjarkurser avdragsgillt. Men det är inte all greenfee som är avdragsgill. Det finns en gräns vad som anses vara motion av enklare slag, under 1 000 kronor .Kom ihåg:
Det är fortfarande upp till arbetsgivaren om företaget vill acceptera golf eller andra aktiviteter som förmån.
Personlig tränare är inte avdragsgill förmån.
Tränings- och motionsredskap är inte avdragsgillt.
Deltagaravgift i tävlingar är inte avdragsgillt.En vanlig fråga jag får är om Skatteverket verkligen kan besluta kring detta. Måste det inte vara ett politiskt beslut i riksdagen eller från regeringen? Det krävs inga politiska beslut. Domen handlar om en tolkning av ett politiskt beslut så enda gången det skulle bli aktuellt med ett politiskt beslut är om riksdagen inte är nöjd med domstolens tolkning. Skatteverket har ju accepterat (hade ju inget annat val då även de måste följa domstolsutslag) utslaget vilket betyder att den nya tolkningen gäller. Lite elakt kan man ju säga att HFD anser att Skatteverket tidigare tolkat gällande riksdagsbeslut fel.
Tänk till!
Till er som sitter i distrikts-, eller klubbstyrelser eller arbetar på klubb –fundera över hur ni skiljer på medlemsavgift och spelavgift. Tänk över hur ni på klubb nu kan skapa nya kortare banor, arrangera fler kurser och utbildningar och ha verksamhet året runt. Tänk också på att det här beslutet ska gynna er och inte några tredjepartsaktörer! -
Sjukt tjatigt om friskvård
Upprepad och planerad motion är ju bra för hälsan, men ibland vete sjutton om inte hälsan tiger still. Läser för femtioelfte gången att en riksdagsledamot (M) motionerat om att golf ska klassas som avdragsgill friskvård.
Det kan motioneras till andan tappas eller ansiktet får samma färg som partiet, det är inte där frågan kommer att avgöras. Och det handlar inte om att golf är friskvård eller inte.
För att då börja med det gnälliga. Det är motionstider i riksdagen. Alla letar efter bra uppslag att fylla sin motionsbag med. Allt för att imponera på partikamrater och väljarna på hemmaplan. Friskvårdsfrågan är ett säkert kort för det är bara att köra copy+paste på tidigare motioner, oavsett partifärg. Resultatet blir detsamma, ett kort och luddigt nej från vilken sida som nu råkar sitta i regeringsställning.
S vill inte att ridsport, segling och golf ska vara avdragsgillt för det kan reta kärntruppen av väljare. Moderaterna är för en gångs skull helt överens med S om ett nej, för det skulle kunna ses som ett alltför tydligt gynnande av de egna väljargrupperna. Moment 22.
2014 lyfte S partisekreterare Carin Jämtin frågan och lovade i Almedalen att man minsann skulle ta tag i frågan och se till att i alla fall ridsport fick komma med i den avdragsgilla gemenskapen med bastubad, rosenterapi och inre själsfrid. Det enda som hände var att Jämtin fick lämna sitt jobb.
Det finns två partiledare som spelar golf, SD:s Jimmie Åkesson och Centerns Annie Lööf, lustigt nog två som skulle ha riktigt svårt att spela en foursome. Men peta in en starttid för en fyrboll med bostadsminister Peter Eriksson (MP) och utrikesutskottets Pyry Niemi (S) så kanske en femtimmarsrunda räcker för att lösa en del politiska kriser.
Tillbaka till friskvårdsfrågan. Golf är friskvård. Ridsport likaså. Det råder inget tvivel och ingen ifrågasätter det. Ändå tjatas det om just den aspekten i frågan om bidrag. "Gilla om du tycker golf är friskvård" och snabbt fick sajten några extra klick. "Alla politiker är korkade, klart att golf är friskvård", fyller kommentatorsfälten.
Såg nyligen också en riktigt förvirrande film från Ridsportförbundet i samband med EM i Göteborg, ett arrangemang som gick back med mer än 60 miljoner och som staden och dess eventbolag säkert önskar är avdragsgillt. I filmen pratar en ridsportens förespråkare om att ridsport minsann är friskvård och konstigt att politikerna inte inser det.
Friskvård ja, men ska det för företagen vara avdragsgillt? Den och inget annat är frågan. Så här säger Skatteverkets regler:
"Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden."
Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som ej är avdragsgilla därför att de inte anses vara en enklare (billig) form av motion. Att golf och ridsport engagerar och håller igång mer än 10 % av Sveriges befolkning spelar alltså ingen roll. Just nu.
Hoppet står till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som framåt årsskiftet har att avgöra om spel på pay&play-banor samt träning på drivingrange bör anses vara en enklare form av motion och därmed avdragsgill för arbetsgivare. Alla turer kring Skatteverket och HFD finns i tidigare blogginlägg här (ja från Skatterättsnämnden) och här (Skatteverket överklagar).Notera dock att om det blir ett ja, så är det inte bara att jubla och köra igång för landets golfklubbar. Skatteverket ska utforma regler för hur detta går till, så tidigast slutet av 2018, troligen 2019 kan det effektueras.
Men vän av ordning undrar säkert varför jag nu skriver att politikerna inte gör någon nytta och varför SGF i så fall jobbar så hårt med att uppvakta politiker med Golfnyttan. KD blev en vän i viken när opinionen vände kring Linköpings GK:s existens, där styrande S och L fick ge sig. Centern i Stockholm (även M) vill numera göra tillägg i detaljplanen för Årstafältet så att golfen ryms i den planerade parken.
På Centerpartiets stämma i helgen så fanns en motion från Susanne Wicklund (med stöd av Stockholms distrikt) om att revidera friskvårdsbidraget och där golfen lyftes fram som ett exempel. Partistyrelsen delade i sitt yttrande uppfattningen att dagens regler för personalvårdsförmåner är svårtolkade samt att de i många fall inte är ändamålsenliga och skriver att Skatteverkets bedömningar kring personalvårdsförmån framstår som godtyckliga och att Centerpartiet redan driver att reglerna ska ses över och förenklas. Stämman beslutade att besvara motionen med det yttrandet.
Det lokala engagemanget startar opinion och en större rörelse vilket ger effekt nationellt. Kom ihåg det alla ni som är engagerade i klubben på hemmaplan. Det börjar hos er och kan i bästa fall bli ett regeringsbeslut. När det gäller friskvårdsbidraget så är nog det troligaste regeringsbeslutet att ersätta bidraget med ett nytt, modernt och mer jämlikt system. -
Golfen och det nya tv-kriget
Sport i tv engagerar och de stora jättarna på marknaden rustar nu för en tuff kamp om fri-tvtittarna redan i höst. SvT lanserar Sportstudion, MTG startar sportmagasin i TV3 och Bonniers skapar en ny sportkanal i CMore. Vad betyder det för golfen?
Sveriges Television har länge försökt få till något liknande succén Vinterstudion för andra årstider. Nu blir det en sportstudio på helgerna med utökat material kring de rättigheter man har. MTG följde snabbt efter med att lansera magasin med utvalda godbitar ur sortimentet av rättigheter i TV3, en kanal som tappat tittare för varje år. CMore, ett ekonomiskt blödande projekt i Bonniergruppen, satsar på en helt ny kanal där man tänkt peta in utvalda hockey- och fotbollsmatcher.
Det är flera händelser som satt fart på marknaden kring exklusiva rättigheter inlåsta bakom betalväggar och nya tankar kring "fri-tv". SBS/Discoverys är en aktör med mycket god ekonomi, som nu har rättigheterna till OS 2018 och 2020 samt Allsvenskan i fotboll från 2020. Företaget äger exempelvis Kanal 5, Kanal 9 samt Eurosport.
Kinnevik, som också äger MTG, köpte genom Tele2 nyligen en stor del av ComHem, vilket också kan röra om i grytan. Streamingtjänster och all den utveckling på tekniksidan som gör det möjligt att se sport i andra verktyg än en platt tv på väggen i ett vardagsrum. Facebook och andra stora sociala medier-aktörer köper sporträttigheter och lanserar för digitala plattformar. Senaste exemplet är BBC som för Storbritannien snuvat Sky Sports på rättigheterna till PGA-mästerskapen. BBC väntas där lansera ett nytt format för golfen på digitala plattformar.
Vad betyder det här för golfen i Sverige? Ni kan säkert det nuvarande läget där Viasat Golf (MTG) är en betalkanal som visar LPGA, European Tour, WGC-tävlingar, majors (utom The Masters) samt Ryder Cup. CMore Golf (Bonniers betalkanal) har rättigheterna till PGA Tour och övriga amerikanska tourer på herrsidan.
Viasat Golfs rättigheter gäller över 2018 men ska förhandlas redan i höst. CMores rättigheter sträcker sig över 2021. Eurosport har rättigheten till aktuella Solheim Cup och sänder den. SvT:s sändningsrätt till The Masters har gått ut och ska förhandlas för 2018 och framåt. SvT har Nordea Masters 2018 och option för två år till.
Viasat Golf är en lönsam affär för MTG. Med små produktionsinsatser och samma bilder i hela Norden så minimerar man kostnaden men också möjligheten att visa golf i annan form än tourtävlingar. MTG vill nog behålla golfen, kan tänka sig att i TV3 släppa in finaldramatiken i vissa tävlingar och ha "uppsnack" i studio inför de stora tävlingarna. Klarar CMore att köra golfkanalen i fyra år till? Företaget har förluster på närmare 500 miljoner (!) totalt de senaste åren och hur är Bonniers uthållighet? Klarar Viasat att matcha ett bud från SBS/Discovery?
Ska golfen som idrott (förbundet) kraftsamla för att äga vissa rättigheter och streama i pay-per-view-format likt fotbollsallsvenskan? -
Jag tror på Almedalens kraft
Politikerveckan i Visby är över för det här året. Ett återkommande tema bland krönikörer och andra tyckare är att Almedalen växt sig för stort och att det inte längre handlar om politik, utan är ett forum för lobbyister och andra likasinnade som accepterar de skyhöga priserna för att det är "Organisationssverige" som betalar. Därmed är spådomen att Almedalen snart kommer att minska i betydelse.
Jag håller med om att det finns avarter som förskräcker och att det finns deltagare som mest funderar på vilket rosémingel man kan få tillträde till, men det stora flertalet organisationer och deltagare som är på plats tror jag upplever stor nytta av veckan i Visby.
SGF har varit i Almedalen många år, och vi satsar inte på att synas (det är både svårt och dyrt). Nej, vi lägger fokus på bokade möten, deltar i seminarier och kanske framför allt har stor öppenhet för nya möten och kontakter. Ingenstans som i Almedalen kan man nämligen träffa så många personer, som annars är i stort oanträffbara. Bilden som visar vår ordförande Maria Möller som samtalar med idrotts-hälso-, och socialministerns statssekreterare Agneta Karlsson är ett bra exempel.
Årets deltagande blev nog för golfen det bästa hittills, där vi kunde sprida kunskap om vad vi jobbar med, där vi hade många bra diskussioner och där vi fick till flera bra och oväntade möten. Så, för golfen var det värdefullt och vi tar nu med oss erfarenheterna in i höstens arbete. Att det mesta i Visby kostar alldeles för mycket denna vecka kan vi därför leva med då nyttan är mångdubbelt större. Jag tror också att det kommer att dröja innan Almedalens attraktionskraft avtar, något som motsäger alla krönikörers profetior.
- Sida 1
- Sida 2
- Sida 3
- Nästa sida