-
Så säger partierna om Årsta
9 september är det val i Sverige. I Stockholm har golfen en viktig fråga, den om Årsta Golfs fortsatta existens. En plats med 140 000 besök årligen där många hittar sin väg in i golfen för framtida medlemskap i någon golfklubb.
På bilden ser ni vad de politiska partierna anser om anläggningens framtid och om man är beredd att stödja eller inte stödja.
Här finns också länken till den protestlista som samlat tusentals namn redan. Tycker du att det känns viktigt att Årsta Golf finns kvar, gör din röst hörd via listan.
-
Nej, det löser sig inte!
Vision 50/50, alltså det jämställdhetsarbete som nu pågår runt om i Golfsverige, har ett väldigt enkelt syfte. Att göra golfen i Sverige mer rättvis. Det är barnsligt enkelt att förstå. Det är precis det som jämställdhetsfrågan handlar om. Mänskliga rättigheter.
Jag har haft mailkontakt med alla, ja du läser rätt – alla som är med i programmet då jag hanterar inloggningarna till kunskapen. Den digitalt paketerade processen. Jag har också träffat de åtta pilotklubbarna och alla 42 klubbar och sju distrikt som nu är med i programmet.
Jag beundrar verkligen alla de individer runt om i Golfsverige som nu på olika sätt tar sig an den här frågan. Frågan om mänskliga rättigheter. Frågan om mer lika villkor för kvinnor och män att utöva och påverka golfen.
Men en sak skrämmer mig. Gång på gång, från olika håll, hör jag att "det löser sig nog med nästa generation" och "det blir skillnad med den nya generationen". Problemet är att nej, det gör det inte. Det löser sig inte.
Jag börjar med mig själv som exempel. Jag är 34 år, man och vit. Jag är också politiskt intresserad, utbildad inom bland annat kommunikation, jobbar mycket med omvärldsbevakning och ansåg mig, fram till att jag som projektledare för paketeringen av Vision 50/50 fick ta del av all den kunskap som nu står till Golfsveriges förfogande, ha rätt bra koll på genusfrågan.
Jag hade fel. Rejält fel.
Spanar jag utanför mig själv – med till exempel kampanjen #metoo som tydlig indikation – ja då blir det ännu mer uppenbart att nästa generation, som jag nog än så länge till viss del kan sägas vara en del av, inte per automatik löser jämställdhetsfrågan och skapar mer lika villkor för kvinnor och män.
Vi måste helt enkelt sluta tro att det löser sig och istället göra precis det min innebandytränare när jag var 13 år lärde mig att göra när vi körde "Idioten" en regnig torsdagsträning, kämpa lite mer.
Det är genom kunskap och aktiviteter vi kommer någon vart i den här frågan. Något som både är tydligt om vi tittar historiskt, och viktigt om vi faktiskt vill göra skillnad och inte bara säga att "vi är för jämställdhet".
Normer har ju just den ofina konsekvensen att de effektivt flyttar beteende från generation till generation. Ska det brytas behöver vi förändring – som börjar med kunskap. Annars löser det sig inte.
-
Årsta måste räddas
4,2 miljoner besök kan Årsta Golf i Stockholm räkna in under 30 år. Mer än 10 000 nya golfare har utbildats och försett golfklubbar i Stockholmsområdet med nya medlemmar. Nu tänker Stockholms stad lägga ned anläggningen. På gamla förutfattade meningar om golf och vägran att ens lyssna på argument.
De som äger och driver anläggningen har ett bra samarbete med skolor, många skolungdomar har tillbringat friluftsdagar på utslagsplatser och övningsbanan. Man har ett samarbete med närliggande dagcentret för människor med funktionsnedsättning och med Vasaloppstränande skidåkare. I detaljplanen över Årstafältet där det ska byggas bostäder finns dock inte golf med. Att behovet av bostäder är enormt och prioriterat råder ingen tvekan om. 30 hektar aktivitetspark är dock inritad, men Årsta Golfs tre hektar får inte plats.Jan Valeskog (S), är ordförande i Exploateringsnämnden. Han har en klar uppfattning om golf generellt och på Årstafältet specifikt. Valeskog har i mejl uttryckt att golfens "barriäreffekter", dvs att den inte skulle vara till för alla, samt att golfanläggningen riskerar att bli ett tillhåll för missbrukare, gör den olämplig på Årstafältet, liksom att andra aktiviteter har högre utnyttjandegrad, som han uttrycker det. 140 000 besök per år och 35 000 slagna bollar per dag. Sorry Valeskog, men ingen fotbollsplan klarar den jämförelsen.
Golfens dag på lördag den 20 maj, som arrangeras i hela Sverige, blir extra viktig för Årsta Golf. Det är en möjlighet att visa Stockholms stads beslutsfattare att anläggningen har sin givna plats på Årstafältet. Det är förvånande att Stockholms stad vill hänvisa alla stadens golfare till andra kommuner. Har man verkligen tänkt igenom detta?
Tidplanen visar att Årsta Golf ska vara borta tidigast 2022. Den som är emot nedläggningen kan skriva på en namnlista här. Hittills har cirka 4 500 namnunderskrifter samlats in.