-
Årsta Golf räddas av ny majoritet
Först kom beskedet att MP samarbetar med Alliansen för att styra Stockholm de kommande fyra åren, sedan släpptes också den härliga nyheten att denna majoritet beslutat att rädda Årsta Golf kvar på Årstafältet.
Under förutsättning att golfen kan inrymmas i redan beslutad detaljplan och att inte byggandet av de nya bostäderna försenas, så kommer Årsta Golf att få en ny plats på Årstafältet, i den planerade parken för idrottsaktiviteter.
Egentligen borde det här varit en ickefråga för vilka politiker och beslutsfattare har någonsin kastat ut eller lagt ned en verksamhet som genererar 140 000 besök under åtta månader per år? Men Stockholms socialdemokrater såg det annorlunda och de som var ansvariga för frågan – betonghäckar populärt kallade – såg bara till de gamla uttjänta fördomarna kring golfen. Detta i ett läge när grönytor behövs i Stockholm, när golfen blivit en av de enklaste och minst kostsamma idrotterna att utöva – allt på en idrottsplats utan medlemskap och rutiga byxor.
Anläggningen är en samlingsplats för alla som vill prova på golf. Östbergaskolans elever gör det, bowlingens tidigare förbundskapten Göran Bergendorff och hans pensionärspolare gör det. Här svingar Bo Sundström och hans musikerkompisar i Bo Kaspers Orkester, konstnären Ernst Billgren, författarinnan Anna Larsson Laestadius, filmaren och berättaren Jens Lind och alla de som sedan tar steget till att bli medlemmar i en golfklubb.
Årsta Golf är en rekryteringsbas och en plats där fördomarna mot golfen ryker all världens väg! Fortsatt existens är därför en hjärtefråga även för Svenska Golfförbundet. Tillsammans med Bröderna Bäck på Årsta Golf, med kommunikationsbyrån Kreab och med Centerpartiets öppna ögon har kampen förts med hjälp av kontakter, upprop, och envist hårt arbete.
Det var likadant när Linköpings GK räddades. Ordförande och klubbchef gjorde ett enormt arbete för att klubben skulle få fortleva med ett nytt arrende istället för att området skulle bli enbart bostäder. I det arbetet bidrog också Svenska Golfförbundet, Kreab och inte minst den lokala opinionen på ett sätt som de styrande nog inte räknat med. Ingenting är omöjligt! #årstagolf -
Sjukt bra beslut i friskvårdsfråga
Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.
Det är ingen överdrift att påstå att de senaste dagarna varit omtumlande med historiska besked i friskvårdsbidragsfrågan. Vi var många som väntade på, och var beredda på, Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) dom. Beslutet var också det förväntade. Men det var när Skatteverket gav sin syn på beslutet som det verkligen blev intressant – och det hela tog en lite oväntad, men likafullt mycket glädjande vändning. Allt golfspel räknas som möjligt att få bidrag för.
Ni kan bakgrunden. Urban Rydin på LRF ställde en fråga kring varför viss golf inte skulle vara bidragsberättigad som enklare och billig motionsform. Skatterättsnämnden gav honom rätt, Skatteverket överklagade till HFD, som på grund av formaliafel gav Skatterättsnämnden bakläxa. Rydin vilade inte utan gav sig in i rond två, fick återigen rätt i Skatterättsnämnden. Skatteverket överklagade, som man alltid gör, återigen till högsta instans, det vill säga HFD. Som den här gången gav Rydin och Skatterättsnämnden rätt.
Någonstans under den här resan insåg Skatteverket det ohållbara i att bli en ännu mer kontrollerande och granskande myndighet med "spioner" för att kolla medlemskap och vem eller vilka som skulle få tillgång till bidrag.
Så Skatteverket agerade snabbt när domen kom, gav sin egen tolkning av domen och fastställde regler som gäller från 1 januari, det vill säga redan nu. Från Svenska Golfförbundet har vi kommunicerat HFD:s dom, men avvaktat Skatteverkets agerande för att kunna gå ut med rätt information till medlemsklubbar och golfare.
Det vi vet!
Genom Skatteverkets kommentarer och förkunnande vet vi följande:
Golf är fullt ut avdragsgill som friskvårdsförmån för arbetsgivare. Alla arbetsgivare är godkända men personen som tar emot friskvårdsbidrag måste vara anställd. Egenföretagare – driver firma – får inte göra avdrag för motion eller friskvård.
En förutsättning är att all personal erbjuds förmånen, dvs att spela eller lära sig spela golf.
Det maximala avdragsbeloppet är 5 000 kronor per år. Det spelar ingen roll om den totala spelkostnaden överstiger denna beloppsgräns, understiger den eller är uppdelad i flera mindre belopp.
Det måste vara någon form av spelavgift, medlemsavgift är ej avdragsgill. Något golfklubbar bör tänka på i sin kommunikation/marknadsföring.
Förutom spelrättsavgift är även lektioner, greenfeeavgifter, egen träning på driving range, golfutbildningar och nybörjarkurser avdragsgillt. Men det är inte all greenfee som är avdragsgill. Det finns en gräns vad som anses vara motion av enklare slag, under 1 000 kronor .Kom ihåg:
Det är fortfarande upp till arbetsgivaren om företaget vill acceptera golf eller andra aktiviteter som förmån.
Personlig tränare är inte avdragsgill förmån.
Tränings- och motionsredskap är inte avdragsgillt.
Deltagaravgift i tävlingar är inte avdragsgillt.En vanlig fråga jag får är om Skatteverket verkligen kan besluta kring detta. Måste det inte vara ett politiskt beslut i riksdagen eller från regeringen? Det krävs inga politiska beslut. Domen handlar om en tolkning av ett politiskt beslut så enda gången det skulle bli aktuellt med ett politiskt beslut är om riksdagen inte är nöjd med domstolens tolkning. Skatteverket har ju accepterat (hade ju inget annat val då även de måste följa domstolsutslag) utslaget vilket betyder att den nya tolkningen gäller. Lite elakt kan man ju säga att HFD anser att Skatteverket tidigare tolkat gällande riksdagsbeslut fel.
Tänk till!
Till er som sitter i distrikts-, eller klubbstyrelser eller arbetar på klubb –fundera över hur ni skiljer på medlemsavgift och spelavgift. Tänk över hur ni på klubb nu kan skapa nya kortare banor, arrangera fler kurser och utbildningar och ha verksamhet året runt. Tänk också på att det här beslutet ska gynna er och inte några tredjepartsaktörer! -
Friskvårds(del)seger i HFD
Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.
Så kom det då, beskedet som Golfsverige jublar över. Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked och därmed sagt ja till att enklare form av golf ska vara berättigat till friskvårdsavdrag. Ett historiskt och förstås alldeles korrekt beslut sett med golfarnas ögon. Läs den historiska domen från HFD här.
Men – och det finns viktiga men – i domen påpekas tydligt att den endast gäller träning på driving range samt spel på enklare banor som varken kräver hög kunskap eller medlemskap. Alltså golfspel på pay & play-bana och att träna golfslag på driving range, exempelvis med säsongskort som då kan betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år som en skattefri friskvårdsförmån.
Det gäller alltså inte all golf överallt och när som helst. Det positiva beskedet betyder inte att landets golfklubbar kan säga att det är fritt fram för arbetsgivare att betala för medlemskap i klubb eller greenfee-avgifter på banor där medlemskap i den eller annan klubb krävs.
Det som sker nu är att Svenska Golfförbundet (SGF) kommer att inleda en dialog med Skatteverket kring vilka regler som kommer att gälla, från när de ska gälla med mera. Därefter kommer vi att ta fram tydliga direktiv för både golfklubbar och golfspelare kring vad som gäller. Vi kommer också att informera om detta – och vad det innebär för Golfsverige – under våra verksamhetsseminarier på 22 orter runtom i Sverige med start tisdag 16 januari. Har du inte redan anmält dig finns det fortfarande platser kvar.
Det är självklart också så att SGF fortsätter att jobba och lobba för att all golf ska bli avdragsgill som friskvårdsförmån.
Apropå den ibland lite förvirrade diskussionen kring om golf är friskvård eller inte. Så här skrev jag i ett tidigare blogginlägg:"Golf är självklart friskvård, den har bara inte varit avdragsgill enligt nedan formulering från Skatteverket:
Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden.Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som ej är avdragsgilla därför att de inte anses vara en enklare (billig) form av motion. Att golf och ridsport engagerar och håller igång mer än 10 procent av Sveriges befolkning har alltså inte spelat någon roll. Tills nu. Alla turer kring Skatteverket och HFD finns i tidigare blogginlägg här (ja från Skatterättsnämnden) och här (Skatteverket överklagar)."
Den här domen öppnar med stor sannolikhet för att även viss form av ridsport kommer att ge friskvårdsbidrag. Jag tänker på turridning och ridanläggningar där det är möjligt att ta ridlektioner med avgift för viss tid, utan vare sig att vara hästägare eller medlem i någon förening eller sällskap. Hoppet står även där till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
-
Golfen tar större plats i RF
Ni kanske undrar om golfens position i Riksidrottsförbundet? Har vi något att säga till om förutom på årliga stämmor?
I juni beslutade Riksidrottsstyrelsen och SISU förbundsstyrelse att tillsätta centrala råd och referensgrupper som är kopplade till ett antal utredningar. Alla specialidrottsförbunden fick chansen att nominera personer till dessa råd - och så gjorde förstås golfen.
Därför finns nu ett antal personer från Svenska Golfförbundet med i dessa råd som ska vara med om att forma framtida idrottsutmaningar.SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson finns med i gruppen för översyn av stödformer i relation till mål 2025. Låter kanske inte så upphetsande, men det är en viktig framtida fråga gruppen ska fundera på - har RF rätt fördelningsmodell av ekonomiska resurser i förhållande till målen som är uppsatta för 2025.
Thomas Bergman återfinns i den grupp som ser över kriterier, villkor och anslutningsformer för medlemskap i RF och SISU. E-sport tänker du kanske och det är alldeles korrekt att det är en "het potatis".
Det finns också en referensgrupp som ska ta fram en etisk kod för att stärka idrottsrörelsens värdegrund. I den gruppen hittar vi Annica Lundström, ansvarig för golfens jämställdhetsprocess Vision 50/50.SGF:s biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson är sedan i våras vice ordförande i RIN, Riksidrottsnämnden som är idrottens egen "högsta domstol", dit man kan överklaga beslut i bestraffningsärenden och andra beslut tagna i respektive specialidrottsförbund. RIN fungerar också som en andra instans i dopingärenden där dopingnämnden är första dömande instans.
-
Skatteverket överklagar
Som väntat har Skatteverket överklagat Skatterättsnämndens beslut kring viss golf som avdragsgill personalförmån, eller friskvårdsbidraget om ni så vill. Avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen, troligen i slutet av året.
Det ser alltså ut som en upprepning av den tidigare proceduren då LRF Konsult genom Urban Rydin hos Skatterättsnämnden fick ett ja på att pay-and-play samt träning på drivingrange är en avdragsgill personalvårdsförmån. Skatteverket överklagade dock till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som avslog Rydins begäran. Mest av "formaliaskäl".
Med tanke på att det även denna gång sker saker vid samma tidpunkt som första gången, så kan vi förvänta oss ett beslut från HFD tidigast i slutet av året. Golfsverige hoppas förstås på ett positivt besked denna gång, då "formaliaargumenten" undanröjts.Läs gärna Skatterättsnämndens förhandsbesked
- Sida 1
- Sida 2
- Nästa sida