-
Golf visar vägen i miljösamarbete
En stor och viktig del i det Svenska Golfförbundet (SGF) kallar Golfnyttan är att värna miljön, hållbarhetsfrågor och hur vi bevarar öppna landskap.
Det senaste exemplet är Tillsynsprojektet för kommunerna där uppstart av "Golfbanor 2018" skedde på Viksjö Golfklubb i Stockholm i slutet av augusti och följs upp i Göteborg i början av september. Representanter från 50 kommuner deltog.
Golfbanor kallas ibland okunnigt för miljöbov av personer som inte har insikt eller kollat fakta tillräckligt. Av golfanläggningarnas yta på totalt ca 30 000 ha är det I själva verket bara på greenerna, dvs max 500 hektar i hela Sverige, som golfen använder växtskyddsmedel mot svamp.
Många saker görs i samarbete med den nordiska forskningsstiftelsen STERF, men också med Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket som samverkar kring användandet av växtskyddsmedel på idrotts- och fritidsanläggningar. Där är Svenska Golfförbundet en viktig deltagare i referensgruppen som ger vägledning till kommunerna som utför tillsyn.
Tillsynen kan sammanfattas i att bestämmelser kring föreskrifter om skyddsavstånd, användningstillstånd, integrerat växtskydd, produktgodkännande, information till allmänheten från exempelvis bekämpningsmedelsförordningen.
På uppstartsträffen i Stockholm, kommunerna kommer under hösten att göra fler banbesök, presenterade Svenska Golfförbundets bankonsulent Peter Edman STERF:s forskning kring ämnet Hållbar utveckling av golf- och grönytor kräver ny kunskap, samt berättade om Golfbanans ytor och dess skötsel. Urban Nilsson med personal från Viksjö Golfklubb demonstrerade banskötseln på klubben.
Läs mer om Tillsynsprojektet
Läs mer om STERF
Läs mer om golfens miljöarbete -
Golfen kan slå för Foderhjälpen
Vi har ett extremt år med torka och kraftig foderbrist för djurägare i Sverige och grannländerna, vilket gör det svårt att köpa foder till djuren.
Tyvärr kommer många lantbrukare tvingas nödslakta djur för att det saknas foder. På många golfbanor finns ytor som inte är i aktivt spel med oslaget gräs.
På ett antal golfklubbar i landet finns redan samarbete med lantbrukare och hästnäringen. Har även din klubb möjlighet att erbjuda detta till närliggande lantbrukare? Behövs kontakt med lantbrukare i ert område så hjälper det lokala Hushållningssällskapet eller LRF-avdelning till. Eller gå med i Foderhjälpen nedan.
Några av de klubbar som redan ställer upp är Allerum i Skåne, Harabäcken i Varberg, Landeryd i Linköping, Örebro City Golf, Bro Hof och Hagby i Stockholmsområdet.
-
Friskvårds(del)seger i HFD
Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.
Så kom det då, beskedet som Golfsverige jublar över. Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked och därmed sagt ja till att enklare form av golf ska vara berättigat till friskvårdsavdrag. Ett historiskt och förstås alldeles korrekt beslut sett med golfarnas ögon. Läs den historiska domen från HFD här.
Men – och det finns viktiga men – i domen påpekas tydligt att den endast gäller träning på driving range samt spel på enklare banor som varken kräver hög kunskap eller medlemskap. Alltså golfspel på pay & play-bana och att träna golfslag på driving range, exempelvis med säsongskort som då kan betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år som en skattefri friskvårdsförmån.
Det gäller alltså inte all golf överallt och när som helst. Det positiva beskedet betyder inte att landets golfklubbar kan säga att det är fritt fram för arbetsgivare att betala för medlemskap i klubb eller greenfee-avgifter på banor där medlemskap i den eller annan klubb krävs.
Det som sker nu är att Svenska Golfförbundet (SGF) kommer att inleda en dialog med Skatteverket kring vilka regler som kommer att gälla, från när de ska gälla med mera. Därefter kommer vi att ta fram tydliga direktiv för både golfklubbar och golfspelare kring vad som gäller. Vi kommer också att informera om detta – och vad det innebär för Golfsverige – under våra verksamhetsseminarier på 22 orter runtom i Sverige med start tisdag 16 januari. Har du inte redan anmält dig finns det fortfarande platser kvar.
Det är självklart också så att SGF fortsätter att jobba och lobba för att all golf ska bli avdragsgill som friskvårdsförmån.
Apropå den ibland lite förvirrade diskussionen kring om golf är friskvård eller inte. Så här skrev jag i ett tidigare blogginlägg:"Golf är självklart friskvård, den har bara inte varit avdragsgill enligt nedan formulering från Skatteverket:
Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden.Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som ej är avdragsgilla därför att de inte anses vara en enklare (billig) form av motion. Att golf och ridsport engagerar och håller igång mer än 10 procent av Sveriges befolkning har alltså inte spelat någon roll. Tills nu. Alla turer kring Skatteverket och HFD finns i tidigare blogginlägg här (ja från Skatterättsnämnden) och här (Skatteverket överklagar)."
Den här domen öppnar med stor sannolikhet för att även viss form av ridsport kommer att ge friskvårdsbidrag. Jag tänker på turridning och ridanläggningar där det är möjligt att ta ridlektioner med avgift för viss tid, utan vare sig att vara hästägare eller medlem i någon förening eller sällskap. Hoppet står även där till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
-
Nyttigt fotarbete i Visby
Ni får titta på bilden ovan och dra er egen slutsats. Bråkar lite med varandra eller...? SD utmanar ju Socialdemokraterna rejält som arbetarparti så det kanske är en flirt istället. I alla fall – i Almedalen trängs de mest udda inslagen med tv-bolag och tidningsutdelare (hjärtligt trött på alla som i varje gathörn försöker pracka på en samma printprodukt som i förra gathörnet. Tre dagar i Visby närmar sig sitt slut.
För SGF:s del är jag mycket nöjd med de samtal som förts med ett antal riksdagspolitiker som varit både öppna och nyfikna på vad golfen har att erbjuda i samarbetsväg. Gamla och befintliga mediekontakter har odlats och inte minst bjöd torsdagen på ett riktigt bra frukostsamtal med en av golfens stora samarbetspartners.
SGF:s nya ordförande Maria Möller är ett namn som politiker känt nyfikenhet inför. Maria har också på sitt första uppdrag för Golfnyttan i samhället, tillsammans med Johan Kannerberg och Gunnar Håkansson entusiastiskt "sålt in" golfen till politiker från S, L, MP. Jag kan nu också skriva att ett samtal över en kaffe med blåbärspaj lett fram till att SGF och Golfsverige kommer att vara en av avsändarna för och en arrangör av ett seminarium i Riksdagen i oktober. Kan faktiskt bli ett seminarium till, då i miljöfrågor. Men ni får hålla er ett tag till...
Bostadsbristen och förtätningen i tätorters betydelse för öppna landskap och därmed golfen har diskuterats både med företrädare för oppositionen i Stockholm (Årsta) och politiker från Linköping, samt journalister på Dagens Samhälle. Generalsekreterare Håkanssons insats i debatten om jämställdhet har med rätta lovordats av åhörare och att golfen inte bara finns med utan också driver dessa frågor, har likaså uppmärksammats.
Det känns som att det är färre besökare än i fjol. Det kan ha att göra med i vilken ordning partierna har sina respektive taldagar. Eller att det är kämpigt att få ut sitt budskap här, svårt att få boende och så vidare. Det känns bra om politikerveckan krymper. Färre men värre och mer engagerad politik skulle behövas för att ta tillbaka en del mark i kampen mot rika branschers jippon.
Välbesökt var det i alla fall hos Ulrika Jorsell och Jasper Kamukama som körde Golfäventyret. Stundtals kö och många nyfikna som testade denna roliga och enkla form av golf. Ett lyckat inslag under Idrottens Dag!
-
Äntligen ett hållbart verktyg
Våra myndigheter och en allt mer medveten och engagerad allmänhet kräver att vi kan dokumentera positiv och negativ miljöpåverkan av våra golfbanor och vår klubbverksamhet. Det är inte minst aktuellt när det handlar om att uppfylla lagar och förordningar om hållbar användning av bekämpningsmedel, men också när det gäller användning av gödsel samt vattenförbrukning.
När det kommer att finnas ett verktyg som kan hjälpa till med både detta samt att spara naturresurser, pengar och tid finns det väl inte så mycket att tveka om?
Den nya versionen av GEO:s (Golf Environment Organization) verktyg OnCourse underlättar för golfklubbar över hela världen att jobba med hållbar utveckling. Under hösten 2016 och delar av våren 2017 har jag tillsammans med GEO-teamet och SGF:s bankonsulenter jobbat med att bygga en anpassad svensk version av verktyget.
Den svenska versionen OnCourse Sweden kommer att vara anpassad till svenska lagar och förordningar, det vill säga direkt till svenska myndigheters krav. Den kommer att innehålla svenskt supportmaterial och språket kommer givetvis att vara svenska. Vi räknar med att lansera OnCourse Sweden under hösten 2017.
Verktyget OnCourse är också kopplat till "GEO Certified", det internationella miljöcertifieringsprogrammet för golfanläggningar. Golfförbundets ambition är att OnCourse Sweden ska användas på bred front bland Sveriges golfklubbar. Syftet är att ersätta den gamla formen med miljödiplom som vi har jobbat med sedan i slutet av 1990-talet.
Målsättningen är ambitiös: 100 svenska anläggningar ska vara miljöcertifierade enligt "GEO Certified" till år 2020. Jag känner mig övertygad om att OnCourse Sweden kan hjälpa oss att bevisa att vi använder mark och natur på ett ansvarsfullt vis och att det är värdefullt för hela samhället att just golfanläggningen finns där.
Mer information om verktyget OnCourse finns att läsa i artikeln "Verktyget som ger bättre koll"
- Sida 1
- Sida 2
- Nästa sida