-
Golf visar vägen i miljösamarbete
En stor och viktig del i det Svenska Golfförbundet (SGF) kallar Golfnyttan är att värna miljön, hållbarhetsfrågor och hur vi bevarar öppna landskap.
Det senaste exemplet är Tillsynsprojektet för kommunerna där uppstart av "Golfbanor 2018" skedde på Viksjö Golfklubb i Stockholm i slutet av augusti och följs upp i Göteborg i början av september. Representanter från 50 kommuner deltog.
Golfbanor kallas ibland okunnigt för miljöbov av personer som inte har insikt eller kollat fakta tillräckligt. Av golfanläggningarnas yta på totalt ca 30 000 ha är det I själva verket bara på greenerna, dvs max 500 hektar i hela Sverige, som golfen använder växtskyddsmedel mot svamp.
Många saker görs i samarbete med den nordiska forskningsstiftelsen STERF, men också med Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket som samverkar kring användandet av växtskyddsmedel på idrotts- och fritidsanläggningar. Där är Svenska Golfförbundet en viktig deltagare i referensgruppen som ger vägledning till kommunerna som utför tillsyn.
Tillsynen kan sammanfattas i att bestämmelser kring föreskrifter om skyddsavstånd, användningstillstånd, integrerat växtskydd, produktgodkännande, information till allmänheten från exempelvis bekämpningsmedelsförordningen.
På uppstartsträffen i Stockholm, kommunerna kommer under hösten att göra fler banbesök, presenterade Svenska Golfförbundets bankonsulent Peter Edman STERF:s forskning kring ämnet Hållbar utveckling av golf- och grönytor kräver ny kunskap, samt berättade om Golfbanans ytor och dess skötsel. Urban Nilsson med personal från Viksjö Golfklubb demonstrerade banskötseln på klubben.
Läs mer om Tillsynsprojektet
Läs mer om STERF
Läs mer om golfens miljöarbete -
Äntligen ett hållbart verktyg
Våra myndigheter och en allt mer medveten och engagerad allmänhet kräver att vi kan dokumentera positiv och negativ miljöpåverkan av våra golfbanor och vår klubbverksamhet. Det är inte minst aktuellt när det handlar om att uppfylla lagar och förordningar om hållbar användning av bekämpningsmedel, men också när det gäller användning av gödsel samt vattenförbrukning.
När det kommer att finnas ett verktyg som kan hjälpa till med både detta samt att spara naturresurser, pengar och tid finns det väl inte så mycket att tveka om?
Den nya versionen av GEO:s (Golf Environment Organization) verktyg OnCourse underlättar för golfklubbar över hela världen att jobba med hållbar utveckling. Under hösten 2016 och delar av våren 2017 har jag tillsammans med GEO-teamet och SGF:s bankonsulenter jobbat med att bygga en anpassad svensk version av verktyget.
Den svenska versionen OnCourse Sweden kommer att vara anpassad till svenska lagar och förordningar, det vill säga direkt till svenska myndigheters krav. Den kommer att innehålla svenskt supportmaterial och språket kommer givetvis att vara svenska. Vi räknar med att lansera OnCourse Sweden under hösten 2017.
Verktyget OnCourse är också kopplat till "GEO Certified", det internationella miljöcertifieringsprogrammet för golfanläggningar. Golfförbundets ambition är att OnCourse Sweden ska användas på bred front bland Sveriges golfklubbar. Syftet är att ersätta den gamla formen med miljödiplom som vi har jobbat med sedan i slutet av 1990-talet.
Målsättningen är ambitiös: 100 svenska anläggningar ska vara miljöcertifierade enligt "GEO Certified" till år 2020. Jag känner mig övertygad om att OnCourse Sweden kan hjälpa oss att bevisa att vi använder mark och natur på ett ansvarsfullt vis och att det är värdefullt för hela samhället att just golfanläggningen finns där.
Mer information om verktyget OnCourse finns att läsa i artikeln "Verktyget som ger bättre koll"
-
Är detta en golfbana – Naturvårdsverkets argument för ekosystemtjänster
När jag läste Naturvårdsverkets argument för ekosystemtjänster kunde jag inte låta bli att tänka "är det en golfbana som beskrivs?"
Jordens ekosystem är fantastiska på många sätt, inte minst för att de skapar de resurser som våra samhällen i mångt och mycket bygger på. Ekosystemens förmåga att leverera de tjänster vi människor är beroende av håller dock på att urholkas av ett alltför ensidigt nyttjande. Förändrade ekosystem innebär stora risker för människors liv och hälsa. För att vända denna utveckling behöver vi förvalta ekosystemen så att de kan bidra med många olika funktioner samtidigt. I det långa loppet vinner samhället på mångfunktionella landskap och ekosystembaserade lösningar, där många olika miljöer och aktörer bidrar till en hög biologisk mångfald och robusta ekosystem.
Naturvårdsverket har skapat en rad väl underbyggda argument för att ekosystemtjänster ska vara en betydelsefull del av de beslut som fattas på olika nivåer i samhället. Argumenten utgår ifrån vad vi människor vinner på friska och mångfunktionella ekosystemtjänster.
Skapar vi friska och fungerande ekosystem får vi enligt Naturvårdsverkets argument:
• Ett attraktivt och varierat landskap för rekreation
• Ökad motivation att träna, något som generar många olika fysiska och psykiska hälsofördelar
• Naturpedagogiska miljöer som bidrar till ökad förståelse för natur och kretslopp
• Miljöer för ökad biologisk mångfald och nyttoorganismer
• Rening av vatten från näringsämnen och föroreningar
• Reglering av luftföroreningar
• En kylande effekt under sommaren
• Dämpade klimatförändringar genom kolinbindning i vegetation och markAnvänder golfklubben de här argumenten i sin dialog med myndigheter och kommuner så pratar man direkt samma språk som våra beslutsfattare och har mycket lättare att få gehör för sina önskemål.