-
Sjukt bra beslut i friskvårdsfråga
Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.
Det är ingen överdrift att påstå att de senaste dagarna varit omtumlande med historiska besked i friskvårdsbidragsfrågan. Vi var många som väntade på, och var beredda på, Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) dom. Beslutet var också det förväntade. Men det var när Skatteverket gav sin syn på beslutet som det verkligen blev intressant – och det hela tog en lite oväntad, men likafullt mycket glädjande vändning. Allt golfspel räknas som möjligt att få bidrag för.
Ni kan bakgrunden. Urban Rydin på LRF ställde en fråga kring varför viss golf inte skulle vara bidragsberättigad som enklare och billig motionsform. Skatterättsnämnden gav honom rätt, Skatteverket överklagade till HFD, som på grund av formaliafel gav Skatterättsnämnden bakläxa. Rydin vilade inte utan gav sig in i rond två, fick återigen rätt i Skatterättsnämnden. Skatteverket överklagade, som man alltid gör, återigen till högsta instans, det vill säga HFD. Som den här gången gav Rydin och Skatterättsnämnden rätt.
Någonstans under den här resan insåg Skatteverket det ohållbara i att bli en ännu mer kontrollerande och granskande myndighet med "spioner" för att kolla medlemskap och vem eller vilka som skulle få tillgång till bidrag.
Så Skatteverket agerade snabbt när domen kom, gav sin egen tolkning av domen och fastställde regler som gäller från 1 januari, det vill säga redan nu. Från Svenska Golfförbundet har vi kommunicerat HFD:s dom, men avvaktat Skatteverkets agerande för att kunna gå ut med rätt information till medlemsklubbar och golfare.
Det vi vet!
Genom Skatteverkets kommentarer och förkunnande vet vi följande:
Golf är fullt ut avdragsgill som friskvårdsförmån för arbetsgivare. Alla arbetsgivare är godkända men personen som tar emot friskvårdsbidrag måste vara anställd. Egenföretagare – driver firma – får inte göra avdrag för motion eller friskvård.
En förutsättning är att all personal erbjuds förmånen, dvs att spela eller lära sig spela golf.
Det maximala avdragsbeloppet är 5 000 kronor per år. Det spelar ingen roll om den totala spelkostnaden överstiger denna beloppsgräns, understiger den eller är uppdelad i flera mindre belopp.
Det måste vara någon form av spelavgift, medlemsavgift är ej avdragsgill. Något golfklubbar bör tänka på i sin kommunikation/marknadsföring.
Förutom spelrättsavgift är även lektioner, greenfeeavgifter, egen träning på driving range, golfutbildningar och nybörjarkurser avdragsgillt. Men det är inte all greenfee som är avdragsgill. Det finns en gräns vad som anses vara motion av enklare slag, under 1 000 kronor .Kom ihåg:
Det är fortfarande upp till arbetsgivaren om företaget vill acceptera golf eller andra aktiviteter som förmån.
Personlig tränare är inte avdragsgill förmån.
Tränings- och motionsredskap är inte avdragsgillt.
Deltagaravgift i tävlingar är inte avdragsgillt.En vanlig fråga jag får är om Skatteverket verkligen kan besluta kring detta. Måste det inte vara ett politiskt beslut i riksdagen eller från regeringen? Det krävs inga politiska beslut. Domen handlar om en tolkning av ett politiskt beslut så enda gången det skulle bli aktuellt med ett politiskt beslut är om riksdagen inte är nöjd med domstolens tolkning. Skatteverket har ju accepterat (hade ju inget annat val då även de måste följa domstolsutslag) utslaget vilket betyder att den nya tolkningen gäller. Lite elakt kan man ju säga att HFD anser att Skatteverket tidigare tolkat gällande riksdagsbeslut fel.
Tänk till!
Till er som sitter i distrikts-, eller klubbstyrelser eller arbetar på klubb –fundera över hur ni skiljer på medlemsavgift och spelavgift. Tänk över hur ni på klubb nu kan skapa nya kortare banor, arrangera fler kurser och utbildningar och ha verksamhet året runt. Tänk också på att det här beslutet ska gynna er och inte några tredjepartsaktörer! -
Friskvårds(del)seger i HFD
Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.
Så kom det då, beskedet som Golfsverige jublar över. Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked och därmed sagt ja till att enklare form av golf ska vara berättigat till friskvårdsavdrag. Ett historiskt och förstås alldeles korrekt beslut sett med golfarnas ögon. Läs den historiska domen från HFD här.
Men – och det finns viktiga men – i domen påpekas tydligt att den endast gäller träning på driving range samt spel på enklare banor som varken kräver hög kunskap eller medlemskap. Alltså golfspel på pay & play-bana och att träna golfslag på driving range, exempelvis med säsongskort som då kan betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år som en skattefri friskvårdsförmån.
Det gäller alltså inte all golf överallt och när som helst. Det positiva beskedet betyder inte att landets golfklubbar kan säga att det är fritt fram för arbetsgivare att betala för medlemskap i klubb eller greenfee-avgifter på banor där medlemskap i den eller annan klubb krävs.
Det som sker nu är att Svenska Golfförbundet (SGF) kommer att inleda en dialog med Skatteverket kring vilka regler som kommer att gälla, från när de ska gälla med mera. Därefter kommer vi att ta fram tydliga direktiv för både golfklubbar och golfspelare kring vad som gäller. Vi kommer också att informera om detta – och vad det innebär för Golfsverige – under våra verksamhetsseminarier på 22 orter runtom i Sverige med start tisdag 16 januari. Har du inte redan anmält dig finns det fortfarande platser kvar.
Det är självklart också så att SGF fortsätter att jobba och lobba för att all golf ska bli avdragsgill som friskvårdsförmån.
Apropå den ibland lite förvirrade diskussionen kring om golf är friskvård eller inte. Så här skrev jag i ett tidigare blogginlägg:"Golf är självklart friskvård, den har bara inte varit avdragsgill enligt nedan formulering från Skatteverket:
Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden.Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som ej är avdragsgilla därför att de inte anses vara en enklare (billig) form av motion. Att golf och ridsport engagerar och håller igång mer än 10 procent av Sveriges befolkning har alltså inte spelat någon roll. Tills nu. Alla turer kring Skatteverket och HFD finns i tidigare blogginlägg här (ja från Skatterättsnämnden) och här (Skatteverket överklagar)."
Den här domen öppnar med stor sannolikhet för att även viss form av ridsport kommer att ge friskvårdsbidrag. Jag tänker på turridning och ridanläggningar där det är möjligt att ta ridlektioner med avgift för viss tid, utan vare sig att vara hästägare eller medlem i någon förening eller sällskap. Hoppet står även där till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
-
Sjukt tjatigt om friskvård
Upprepad och planerad motion är ju bra för hälsan, men ibland vete sjutton om inte hälsan tiger still. Läser för femtioelfte gången att en riksdagsledamot (M) motionerat om att golf ska klassas som avdragsgill friskvård.
Det kan motioneras till andan tappas eller ansiktet får samma färg som partiet, det är inte där frågan kommer att avgöras. Och det handlar inte om att golf är friskvård eller inte.
För att då börja med det gnälliga. Det är motionstider i riksdagen. Alla letar efter bra uppslag att fylla sin motionsbag med. Allt för att imponera på partikamrater och väljarna på hemmaplan. Friskvårdsfrågan är ett säkert kort för det är bara att köra copy+paste på tidigare motioner, oavsett partifärg. Resultatet blir detsamma, ett kort och luddigt nej från vilken sida som nu råkar sitta i regeringsställning.
S vill inte att ridsport, segling och golf ska vara avdragsgillt för det kan reta kärntruppen av väljare. Moderaterna är för en gångs skull helt överens med S om ett nej, för det skulle kunna ses som ett alltför tydligt gynnande av de egna väljargrupperna. Moment 22.
2014 lyfte S partisekreterare Carin Jämtin frågan och lovade i Almedalen att man minsann skulle ta tag i frågan och se till att i alla fall ridsport fick komma med i den avdragsgilla gemenskapen med bastubad, rosenterapi och inre själsfrid. Det enda som hände var att Jämtin fick lämna sitt jobb.
Det finns två partiledare som spelar golf, SD:s Jimmie Åkesson och Centerns Annie Lööf, lustigt nog två som skulle ha riktigt svårt att spela en foursome. Men peta in en starttid för en fyrboll med bostadsminister Peter Eriksson (MP) och utrikesutskottets Pyry Niemi (S) så kanske en femtimmarsrunda räcker för att lösa en del politiska kriser.
Tillbaka till friskvårdsfrågan. Golf är friskvård. Ridsport likaså. Det råder inget tvivel och ingen ifrågasätter det. Ändå tjatas det om just den aspekten i frågan om bidrag. "Gilla om du tycker golf är friskvård" och snabbt fick sajten några extra klick. "Alla politiker är korkade, klart att golf är friskvård", fyller kommentatorsfälten.
Såg nyligen också en riktigt förvirrande film från Ridsportförbundet i samband med EM i Göteborg, ett arrangemang som gick back med mer än 60 miljoner och som staden och dess eventbolag säkert önskar är avdragsgillt. I filmen pratar en ridsportens förespråkare om att ridsport minsann är friskvård och konstigt att politikerna inte inser det.
Friskvård ja, men ska det för företagen vara avdragsgillt? Den och inget annat är frågan. Så här säger Skatteverkets regler:
"Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden."
Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som ej är avdragsgilla därför att de inte anses vara en enklare (billig) form av motion. Att golf och ridsport engagerar och håller igång mer än 10 % av Sveriges befolkning spelar alltså ingen roll. Just nu.
Hoppet står till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som framåt årsskiftet har att avgöra om spel på pay&play-banor samt träning på drivingrange bör anses vara en enklare form av motion och därmed avdragsgill för arbetsgivare. Alla turer kring Skatteverket och HFD finns i tidigare blogginlägg här (ja från Skatterättsnämnden) och här (Skatteverket överklagar).Notera dock att om det blir ett ja, så är det inte bara att jubla och köra igång för landets golfklubbar. Skatteverket ska utforma regler för hur detta går till, så tidigast slutet av 2018, troligen 2019 kan det effektueras.
Men vän av ordning undrar säkert varför jag nu skriver att politikerna inte gör någon nytta och varför SGF i så fall jobbar så hårt med att uppvakta politiker med Golfnyttan. KD blev en vän i viken när opinionen vände kring Linköpings GK:s existens, där styrande S och L fick ge sig. Centern i Stockholm (även M) vill numera göra tillägg i detaljplanen för Årstafältet så att golfen ryms i den planerade parken.
På Centerpartiets stämma i helgen så fanns en motion från Susanne Wicklund (med stöd av Stockholms distrikt) om att revidera friskvårdsbidraget och där golfen lyftes fram som ett exempel. Partistyrelsen delade i sitt yttrande uppfattningen att dagens regler för personalvårdsförmåner är svårtolkade samt att de i många fall inte är ändamålsenliga och skriver att Skatteverkets bedömningar kring personalvårdsförmån framstår som godtyckliga och att Centerpartiet redan driver att reglerna ska ses över och förenklas. Stämman beslutade att besvara motionen med det yttrandet.
Det lokala engagemanget startar opinion och en större rörelse vilket ger effekt nationellt. Kom ihåg det alla ni som är engagerade i klubben på hemmaplan. Det börjar hos er och kan i bästa fall bli ett regeringsbeslut. När det gäller friskvårdsbidraget så är nog det troligaste regeringsbeslutet att ersätta bidraget med ett nytt, modernt och mer jämlikt system. -
Nytt ja från Skatterättsnämnden
Skatterättsnämnden säger återigen att golfspel på en pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år räknas som skattefri friskvårdsförmån. Ärendet är dock inte avgjort. Skatteverket kan (igen) överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
Ni kanske kommer ihåg att Urban Rydin, skattechef inom LRF Konsult sökte ett förhandsbesked i fjol på frågan om en viss typ av golf kan vara en skattefri personalvårdsförmån. Skatterättsnämnden sade ja men när frågan överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen ansåg HFD att frågeställningen inte var tillräckligt konkret. Målet avvisades.
Skatterättsnämnden gjorde en förnyad prövning på Rydins nya ansökan och ansåg med minsta marginal, en röst även nu att golf på pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år är skattefri friskvårdsförmån. Mycket talar för att Skatteverket igen överklagar förhandsbeskedet till högsta instans. Sannolikheten att det avvisas är dock betydligt mindre. Om ärendet överklagas till HFD kan definitivt besked inte väntas förrän i slutet av året.
En vanlig förmån till företagets personal är subvention för motion och friskvård. Motionsförmånen kan vara en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. I bestämmelserna om skattefri motion sägs att sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.
I senare lagstiftningsärenden har dock sagts att bedömningen måste beakta förändringar som sker med tiden i synen på vad som avses med enklare slag av motion. Det är att förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes med ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på drivingrange som gör Skatterättsnämndens avgörande naturligt. För självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas, anser Urban Rydin. Bara att hålla med!
-
Nyttigt fotarbete i Visby
Ni får titta på bilden ovan och dra er egen slutsats. Bråkar lite med varandra eller...? SD utmanar ju Socialdemokraterna rejält som arbetarparti så det kanske är en flirt istället. I alla fall – i Almedalen trängs de mest udda inslagen med tv-bolag och tidningsutdelare (hjärtligt trött på alla som i varje gathörn försöker pracka på en samma printprodukt som i förra gathörnet. Tre dagar i Visby närmar sig sitt slut.
För SGF:s del är jag mycket nöjd med de samtal som förts med ett antal riksdagspolitiker som varit både öppna och nyfikna på vad golfen har att erbjuda i samarbetsväg. Gamla och befintliga mediekontakter har odlats och inte minst bjöd torsdagen på ett riktigt bra frukostsamtal med en av golfens stora samarbetspartners.
SGF:s nya ordförande Maria Möller är ett namn som politiker känt nyfikenhet inför. Maria har också på sitt första uppdrag för Golfnyttan i samhället, tillsammans med Johan Kannerberg och Gunnar Håkansson entusiastiskt "sålt in" golfen till politiker från S, L, MP. Jag kan nu också skriva att ett samtal över en kaffe med blåbärspaj lett fram till att SGF och Golfsverige kommer att vara en av avsändarna för och en arrangör av ett seminarium i Riksdagen i oktober. Kan faktiskt bli ett seminarium till, då i miljöfrågor. Men ni får hålla er ett tag till...
Bostadsbristen och förtätningen i tätorters betydelse för öppna landskap och därmed golfen har diskuterats både med företrädare för oppositionen i Stockholm (Årsta) och politiker från Linköping, samt journalister på Dagens Samhälle. Generalsekreterare Håkanssons insats i debatten om jämställdhet har med rätta lovordats av åhörare och att golfen inte bara finns med utan också driver dessa frågor, har likaså uppmärksammats.
Det känns som att det är färre besökare än i fjol. Det kan ha att göra med i vilken ordning partierna har sina respektive taldagar. Eller att det är kämpigt att få ut sitt budskap här, svårt att få boende och så vidare. Det känns bra om politikerveckan krymper. Färre men värre och mer engagerad politik skulle behövas för att ta tillbaka en del mark i kampen mot rika branschers jippon.
Välbesökt var det i alla fall hos Ulrika Jorsell och Jasper Kamukama som körde Golfäventyret. Stundtals kö och många nyfikna som testade denna roliga och enkla form av golf. Ett lyckat inslag under Idrottens Dag!
- Sida 1
- Sida 2
- Nästa sida