-
Tre svenska rookies och en comeback
När golfens längsta tourkval över 144 hål färdigspelades lördag 3 november så innebar det att ytterligare tre svenska damer kan sätta LPGA-spelare på visitkortet.
Jenny Haglund, Louise Ridderström och Louise Stahle lirar på LPGA Tour när säsongen 2019 inleds. Louise Stahle gör comeback på världens klart främsta tour för damer medan den andra Louise och Jenny nästa år gör sina rookiesäsonger.
Även Linnea Ström, som tidigare genom att sluta femma på Symetra Tours ranking säkrat spel på LPGA Tour, är rookie säsongen 2019.
Alla tre rookies har en seger från årets Symetra Tour och Jenny har under säsongen även en seger på Ladies European Tour vilket visar att de vet hur du gör för att som proffs få lyfta pokaler och ta med sig den största checken hem.
Att ta sig hela vägen till LPGA Tour från att ha slagit sina första slag på en svensk golfklubb innebär massor målvetenhet. Ingen resa är bekymmersfri och ingen resa sker utan stöd från bland annat familj, tränare, coacher, spelarkompisar och massor av andra som funnits med eller som spelare mött längs vägen.
Så här skrev landslagets damcoach Patrik Jonsson på Facebook igår kväll.
"Riktigt stolt att vi fortsätter fylla på LPGA. Vissa satsningar vi gör ger stor effekt. Då tänker jag främst på Elitmiljön i Phoenix som ger en sammanhållning och en bas för sparring och utveckling.
Och det förhållningssätt som byggts upp under lång tid, det prestigelösa mellan hemmatränare, spelare och Perfomance Team (SwGT expertteam), där alla jobbar hårt för att utveckla varje spelare till nästa nivå.
Det är många inblandade för att dessa framgångar skapas. Alla ska ta åt sig för det bra jobb som alla gör!"
LPGA en global tour
Att golf är en global idrott med en konkurrens som ökar är tydligt när jag tittar på vilka spelare som spelat till sig spelrättigheter på LPGA Tour till 2019.
Där finns spelare från 20 länder och USA är klart dominerande med 24 spelare från Q-Series och tre från Symetra Tours ranking. Sverige är tvåa tillsammans med världens största land med fyra spelare vardera.
27 USA
4 Sverige & Kina
3 Thailand
2 Sydkorea, Kanada, Tyskland & England.
1 Danmark, Taiwan, Nederländerna, Skottland, Mexiko, Israel, Japan, Italien, Australien, Tjeckien, Filipinerna & Nordirland.Intressant är också att åtta amatörer klarade sig igenom Q-Series, bäst av amatörerna spelade Jennifer Kupcho från USA som slutade tvåa efter segrande Jeongeun Lee6 från Sydkorea.
Fyra av de fem amatörer som tack vare collegerankingen fick spela Q-series tog sig till LPGA Tour.
De har nu ett val att göra, att bli proffs och lira LPGA Tour redan från säsongsstart eller skjuta upp sitt kliv över till proffsvärlden till efter collegeslutspelet som avgörs i maj. Enligt rapporter så lutar det åt att Wake Forest och Arkassas får behålla sina spelare under våren medan Alabama tappar sina två LPGA-klara spelare.
Glädjande är att när LPGA Tour kickar igång i januari så har Sverige nio spelare med kategori att lira en full säsong på världens bästa tour. Än mer glädjande är att det finns fler, rätt många fler både bland svenska proffs och svenska amatörer som siktar på och gör jobbet för att nå LPGA Tour.
Bild överst: Jenny Haglund vid spel på Symetra Tour. -
Happening, tävling och inspiration
I år är herrarnas Europatour tillbaka på västkusten för första gången sedan 1996. Publiken hittade redan under första speldagen till årets tävlingsbana, Hills Golf & Sport Club.
När Joakim Lagergren, Marcus Kinhult och dubble majorsegraren och tidigare världsettan Martin Kaymer slog ut från första tee så var det packat i slänten upp mot klubbhuset och längs fairway.
Happening
Banan levererar som namnet antyder ett gäng backar samt en riktigt cool arena runt klubbhuset där avslutningshålet och några hål till ligger som i en gryta.
Där finns möjlighet för alla åskådare att se, där har huvudsponsorn sin lounge för inbjudna gäster och där finns en glasrestaurang där det går att boka bord för att äta en bättre lunch eller middag.
I byn också nära klubbhuset där samsas sponsorer, utställare och matställen. Möjligen och rätt troligt serveras publiken under årets Nordea Masters den bästa mat en svensk idrottspublik erbjudits på flera år.
När du valt mellan de olika rätterna kan du ta med dig din mat och dryck och slå dig ner och under tiden du njuter av maten se och lyssna på Tee Party live. Där håller Johan Sköld i showen precis som han gör varje måndag live på webben och tisdagar i C More. Här under Nordea Masters får Johan besökt av spelare och andra intressanta gäster.
Även vid sidan om själva tävlingsarenan genomförs aktiviteter för olika grupper inom Golfsverige där tävlingen inte är i direkt fokus men där den fungerar som samlande kraft.
Tävling
Några olika namn, några olika sponsorer och några olika arrangörer har säkerställt att sedan 1973 har vi årligen på svensk mark haft minst en tävling på Europatouren för herrar.
Bland segrare återfinns Seve Ballesteros, Greg Norman, Craig Stadler, Colin Montgomerie och Nick Faldo. Och även Adam Scott samt svenskarna Jesper Parnevik, Joakim Haeggman, Peter Hanson, Richard S Johnson och Alex Norén har lyft segerpokal i Sverige.
Tävlingen ser glädjande nog ut att få en fortsättning även 2019. Enligt samstämmiga uppgifter från flera initierade håll blir det även nästa år Hills G&SC som blir spelplats. Ny ägare blir Europatouren som tar över efter Lagardére medan platsen som huvudsponsor för tillfället är ledig.
Publiken som var månghövdad redan under torsdagen var ännu fler under fredagen då 13 600 betalande var den officiella publiksiffran.Idag, lördag, är det enligt uppgift lapp på luckan.
Inspiration
Amatörer, proffs och unga åskådare är eniga i att det inspirerar med en Europatourtävling i Sverige.
När amatörspelarna tidigare i veckan genomförde sin presskonferens vid årets Nordea Masters berättade de om när de besökt tävlingen som åskådare och hur coolt och utvecklande det skulle bli att nu få spela.
De flesta svenska proffs ser en framgång på hemmaplan som större bara för att de lirar på hemmaplan inför svensk publik. Det är få tävlingar på Europatouren som har större publikhav än de som spelas i Sverige.
Att det i år är full omgång av Teen Tour samma helg som Nordea Masters avgörs är olyckligt. Som inspiration för unga svenska spelare är det svårt att hitta något som överträffar besök på den svenska Europatourtävlingen. Detta vittnar många av de svenska spelare som genom åren peggat på hemmaplan efter att som junior hängt på rangen, kollat spelet och kanske även fått någon boll , handske eller keps av en riktig europatourspelare.
Avslutningen av årets tävling följs bäst på plats och i SVT eller Viasat Golfs livesändningar samt via sociala medier.
Tio svenskar lirar helg bland dem amatörerna Fredrik Niléhn och Ludvig Åberg.
Bild ovan: Marcus Kinhult på första tee torsdag. -
Sverige är framgångsrika
Förra veckan var jag i Katrineholm för European Challengetour och denna veckan är jag i Västerås när Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider avgörs.
Jag ser likheter i både styrkor och utmaningar för båda dessa tävlingar.Först och främst ser jag en kärngrupp från klubbarna som inför tävling lagt ned ett stort jobb för att få allt att fungera både praktiskt, kommunikativt och ekonomiskt. Dessa leder sedan under genomförande av tävlingen ett stort gäng klubbmedlemmar som utför massor av uppgifter som är viktiga för genomförande; till exempel att sköta entrén, resultatrapportering och tömma soptunnor.
Jag ser också två av Sveriges bästa spelare genom tiderna i Robert Karlsson och Anna Nordqvist som båda är engagerade i tävlingarna och som båda har sitt namn med i tävlingsnamnet. De förstår vikten av att det finns tävlingar på den här nivån i ett golfland som Sverige. De har själva varit i samma läge som de spelare som idag försöker finna en väg till en karriär som tourspelare på toppnivå.
De tredje likheten är nog också den största utmaningen, ekonomin. Att få ihop till genomförandekostnader och prispengar är en utmaning och att det då finns företag som ser ett värde i att stödja dessa tävlingar är en förutsättning för en fortsättning.
Sverige som golfnation har just nu, 2018, ett av sina bästa år genom tiderna resultatmässigt på alla nivåer. Majorseger, toursegrar på alla möjliga tourer av massor av olika spelare och amatörsegrar både i lag och individuellt.Förutom segrar så finns det spelare som tar stora steg framåt i sin utveckling utan att placera sig överst och skapa rubriker. Att dessa fortsätter att jobba vidare mot sina mål är också av vikt för golfnationen Sverige. Ha i minnet att när Pernilla Lindberg lyfte pokalen den där måndagsmorgonen i början av april så var det hennes första seger som professionell spelare.
Svenska spelare är framgångsrika. Oavsett vilken leaderboard från vilken tour i vilken världsdel du än hittar och klickar på så finns där någon svensk som lirar och gör det bra.
Detta är ingen tillfällighet men det är heller inte lätt att peka på något enskilt och säga att det där är skillnaden som gör skillnad.
Jag tror att helhet, mångfald och förebilder är bidragande orsaker till att ett litet kallt land i norden kan vara så bra på att få fram många och riktigt bra golfspelare.
Svensk spelarutveckling består av massor av komponenter där tävlingstillfällen definitivt är en.Den som står på hål 15 och tar in resultat från spelare i Teen Tour First är del av svensk spelarutveckling, det är den som kör spelare till klubben från hotellet vid Challengetour, den som tömmer papperskorgar vid LET Access Series, de som driver Göteborg Golf Cup och också den som är ledare i sin dotters juniorgrupp.
Alla ni som gör något. Sträck på er, var stolta och klappa er själva på axel om ingen annan gör det. Ni är del av samma helhet av spelarutveckling som de som coachar på tournivå, de som leder svenska amatörlandslag till EM-medaljer och de som är tränare på Riksidrottsgymnasium.
Idag, lördag 11 augusti, avgörs Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider på Västerås Golfklubb också en del av svensk spelarutveckling. Tävlingen ingår i LET Access Series och är den första av två tävlingar på denna tour som spelas i Sverige i år.
I Västerås peggade i torsdags spelare från Sverige, Frankrike, Malaysia, Spanien, Österrike, Island, Norge, England, Argentina, Belgien, Italien, Tyskland, Finland, Tjeckien, Skottland, Schweiz, Ryssland och Colombia
Prispengar att fördelas efter dagens spel är €35,000. Totalt spelas det om €590,000 vid årets 13 tävlingar på LET Access Series. De fem främsta på rankingen efter säsongen erhåller tourkort till Ladies European Tour.
Kulan i luften, hoppa av glädje som Sofie och Filippa på bilden ovan och Go Sweden!!! -
Challengetour svår att överskatta
Det är svårt att överskatta värdet av att Sverige sedan tre år tillbaka återigen har tävling ingående i European Challenge Tour. Att se Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson bara som en tävling är att missa dess värde för svensk spelarutveckling och för svensk representation på internationella tourer framöver.
Här är nedan om varför detta är svårt att överskatta:Robert Karlsson, Sveriges meste Europatourspelare med 598 starter och 11 segrar, står värd för veckans tävling och sa följande i en intervju med Expressen Martin Hardenberger inför årets tävling på hemmaplan i Katrineholm.
"Robert Karlsson säger att det enligt hans sätt att se på det för spelarnas skull till och med är viktigare att det arrangeras en Challengetourtävling än Europatourtävling i Sverige.
– Desto fler Challengetourtävlingar vi har i Sverige desto fler spelare får vi ut på Europatouren. Desto fler spelare vi sedan har på Europatouren desto större chans är det att vi får fram en Henrik Stenson, Alex Norén eller Robert Karlsson."
I topp av listan vad en tävling på Challenegtour för med sig finns 50 "invites". Dessa "invites" kan användas i den egna tävlingen men de kan även bytas med andra arrangörer och det är vad detta medför som gör ett arrangörskap så viktigt.
Ifall vi tittar över tid är det tydligt att länder med tävlingar på Challengetour har fler spelare än andra som lyckas ta sig till Europatouren och som väl där lyckas etablera sig och även ta sig vidare.Med dessa 50 "invites" kan Sverige stödja spelare både på väg ut på touren i början av sin proffstillvaro och de som ramlat rakt igenom golfens brutala proffssystem.
- Nyblivna proffs kan ges upp till sju starter på Challengetour genom "invites".- Spelare som haft en dålig säsong på European Tour och ramlat inte bara ut från ET utan även rakt igenom Challenge Tour också. De kan få del av dessa "invites" och återstartat sin karriär.
- Att amatörer får testa på att lira en tävling på Challegetour är en bonus, en bra sådan. Det är bra för dem att se hur bra spelarna är, hur banan sätts upp och hur det är att vara på touren under en vecka. Att de även får testa på att lira tävling utan lasermätare för första gången på åratal är också en förberedelse på vad som komma skall.
Här tre svenska exempel på spelare som med lirat Swedish Challenge och via Challengetour etablerat sig som proffs. Alexander Björk som i år tagit en seger på Europatouren och som just denna vecka lirar sin första WGC-tävling samt Marcus Kinhult och Jens Dantorp som båda etablerat sig på Europatouren under 2018 och som för närvarande ser ut att få pegga i tourfinalen dit topp-60 kvalificerar sig.
Även Micke Lindberg, på bilden ovan, som inför avslutningsronden av årets tävling i Katrineholm är främste svensk på en delad sjundeplats kan ses som ett exempel på vad "invites" kan betyda. Han var tisdag morgon inte inne i tävlingen då en utländsk spelare med "inviteplats" strök sig och Micke fick den platsen tack vare att det var en "inviteplats".
Detta är sista året på det kontrakt som finns för att genomföra Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Förhoppningsvis blir det en fortsättning även nästa år. Att det krävs en hel del för att genomföra en tävling på Challengtour är lätt att se för den som är på plats.Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar, riktade vid sitt tal under Pro-Am middagen ett speciellt tack till alla involverade i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Hon tog också tillfället i akt med sponsorerna på plats att kort förklara varför en tävling på Challenge Tour är så viktig för svensk spelarutveckling.
Jag har varit på plats under alla dessa tre år som Swedish Challenge genomförts och det är fantastisk roligt att se hur Katrineholms Golfklubb, med projektledare Ingela Lindell i spetsen löst allt för att få detta arrangemang att fungera och bli en höjdpunkt både i Katrineholm och på Challengetourens schema.
Svenska Golfförbundet har under alla tre åren varit medarrangör och tillsammans med huvudpartners, guldsponsorer och leverantörer möjliggjort Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.Som poängterats i rubrik, inledning och text så är en svensk tävling på Challenge Tour svår att överskatta idrottsligt för svensk golf. Ur det idrottsliga perspektivet är det lätt att hoppas att Challengetouren även nästa år och åren därefter kommer till Katrineholm och kanske även till några fler platser i Sverige.
Men självklart finns andra aspekter än de rent idrottsliga som behöver fungera och falla på plats för att en fortsättning i Katrineholm skall bli av. Förhoppningsvis löses dessa så att Sverige även framöver årligen har minst en tävling på Challengetour. -
Förbundskaptenen om lag-EM
Katarina Vangdal är svensk förbundskapten, hon är ansvarig för de fyra landslag som igår lördag avslutade lag-EM. Här nedan i en gästblogg ger hon sin syn på värdet av lag-EM.
GÄSTBLOGG
"Nu är en av årets, både för spelare och coacher, största höjdpunkt avslutad. Lag EM är en tävling som är lika fast förankrad i svensk golf och bland svenska spelare som amen i kyrkan.
Det är en vecka då du lär dig vinna och en vecka då du lär dig att förlora. Det är en tävling som många av våra stora stjärnor har minnen ifrån, oavsett hur det gick så minns man den här veckan och de svenska tjejer och killar som hade äran att representera Sverige i årets lag-EM för flickor, pojkar, damer och herrar, kommer också få oförglömliga minnen från den här veckan.
Herrlandslagets coach Ola Lindgren skrev ett blogginlägg efter Sveriges förlust mot Finland i kvartsfinalen och i texten skriver han; " Jag skulle önska att alla ungdomar fick den här upplevelsen av att vara en del i ett lag och att vara i en tävlingssituation där allting ställs på sin spets. Just nu är vi besvikna men de upplevelser vi haft idag kommer vi alltid ha med oss".
Lag EM är en självklar del i vår verksamhet och har stor betydelse för det arbete vi gör i landslaget. Vi förbereder våra spelare på vad som komma skall, vinster, förluster, besvikelse, glädje, laganda och allt annat som hör idrott till. Att förbereda sig för att kunna prestera när det gäller som mest, att utvecklas som människa tillsammans med andra. Att skapa en miljö där vi gör varandra bättre och där vi lär av varje situation vi är med om.
I årets Lag EM fick Sverige med sig ett guld, två brons och en 7:e plats. Samtliga lag var topp tre i det viktiga kvalspelet, herrlandslaget vann sitt kval på 27 under par men fick stryk i första matchen. Ingen i flicklandslaget hade spelat ett EM tidigare och krigade till sig ett brons på hemmaplan. Sveriges pojklandslag krigade i Tjeckien också till sig ett brons med ett ungt och tämligen, i dessa sammanhang, oprövat lag. Guldet bärgades hem av ett lag som vunnit medaljer förr och som devis har; Vi mot världen.
Att det ligger hårt arbete bakom samtliga framgångar vet vi och detta är bara början på dessa spelares resa inom golfen. Vi vet att det i dessa lag finns spelare som kommer glädja den svenska golfpubliken i många år framåt, Solheim Cup, Ryder Cup, majors och andra tävlingar. Vem eller vilka det återstår att se.
Katarina Vangdal, förbundskapten."