Förbundskaptenen om lag-EM

Katarina Vangdal är svensk förbundskapten, hon är ansvarig för de fyra landslag som igår lördag avslutade lag-EM. Här nedan i en gästblogg ger hon sin syn på värdet av lag-EM.

GÄSTBLOGG

"Nu är en av årets, både för spelare och coacher, största höjdpunkt avslutad. Lag EM är en tävling som är lika fast förankrad i svensk golf och bland svenska spelare som amen i kyrkan.

Det är en vecka då du lär dig vinna och en vecka då du lär dig att förlora. Det är en tävling som många av våra stora stjärnor har minnen ifrån, oavsett hur det gick så minns man den här veckan och de svenska tjejer och killar som hade äran att representera Sverige i årets lag-EM för flickor, pojkar, damer och herrar, kommer också få oförglömliga minnen från den här veckan.

Herrlandslagets coach Ola Lindgren skrev ett blogginlägg efter Sveriges förlust mot Finland i kvartsfinalen och i texten skriver han; " Jag skulle önska att alla ungdomar fick den här upplevelsen av att vara en del i ett lag och att vara i en tävlingssituation där allting ställs på sin spets. Just nu är vi besvikna men de upplevelser vi haft idag kommer vi alltid ha med oss".

Lag EM är en självklar del i vår verksamhet och har stor betydelse för det arbete vi gör i landslaget. Vi förbereder våra spelare på vad som komma skall, vinster, förluster, besvikelse, glädje, laganda och allt annat som hör idrott till. Att förbereda sig för att kunna prestera när det gäller som mest, att utvecklas som människa tillsammans med andra. Att skapa en miljö där vi gör varandra bättre och där vi lär av varje situation vi är med om.

I årets Lag EM fick Sverige med sig ett guld, två brons och en 7:e plats. Samtliga lag var topp tre i det viktiga kvalspelet, herrlandslaget vann sitt kval på 27 under par men fick stryk i första matchen. Ingen i flicklandslaget hade spelat ett EM tidigare och krigade till sig ett brons på hemmaplan. Sveriges pojklandslag krigade i Tjeckien också till sig ett brons med ett ungt och tämligen, i dessa sammanhang, oprövat lag. Guldet bärgades hem av ett lag som vunnit medaljer förr och som devis har; Vi mot världen.

Att det ligger hårt arbete bakom samtliga framgångar vet vi och detta är bara början på dessa spelares resa inom golfen. Vi vet att det i dessa lag finns spelare som kommer glädja den svenska golfpubliken i många år framåt, Solheim Cup, Ryder Cup, majors och andra tävlingar. Vem eller vilka det återstår att se.

Katarina Vangdal, förbundskapten."