Happening, tävling och inspiration

I år är herrarnas Europatour tillbaka på västkusten för första gången sedan 1996. Publiken hittade redan under första speldagen till årets tävlingsbana, Hills Golf & Sport Club.

När Joakim Lagergren, Marcus Kinhult och dubble majorsegraren och tidigare världsettan Martin Kaymer slog ut från första tee så var det packat i slänten upp mot klubbhuset och längs fairway.

Happening
Banan levererar som namnet antyder ett gäng backar samt en riktigt cool arena runt klubbhuset där avslutningshålet och några hål till ligger som i en gryta.

Där finns möjlighet för alla åskådare att se, där har huvudsponsorn sin lounge för inbjudna gäster och där finns en glasrestaurang där det går att boka bord för att äta en bättre lunch eller middag.

I byn också nära klubbhuset där samsas sponsorer, utställare och matställen. Möjligen och rätt troligt serveras publiken under årets Nordea Masters den bästa mat en svensk idrottspublik erbjudits på flera år.

När du valt mellan de olika rätterna kan du ta med dig din mat och dryck och slå dig ner och under tiden du njuter av maten se och lyssna på Tee Party live. Där håller Johan Sköld i showen precis som han gör varje måndag live på webben och tisdagar i C More. Här under Nordea Masters får Johan besökt av spelare och andra intressanta gäster.

Även vid sidan om själva tävlingsarenan genomförs aktiviteter för olika grupper inom Golfsverige där tävlingen inte är i direkt fokus men där den fungerar som samlande kraft.

Tävling
Några olika namn, några olika sponsorer och några olika arrangörer har säkerställt att sedan 1973 har vi årligen på svensk mark haft minst en tävling på Europatouren för herrar.

Bland segrare återfinns Seve Ballesteros, Greg Norman, Craig Stadler, Colin Montgomerie och Nick Faldo. Och även Adam Scott samt svenskarna Jesper Parnevik, Joakim Haeggman, Peter Hanson, Richard S Johnson och Alex Norén har lyft segerpokal i Sverige.

Tävlingen ser glädjande nog ut att få en fortsättning även 2019. Enligt samstämmiga uppgifter från flera initierade håll blir det även nästa år Hills G&SC som blir spelplats. Ny ägare blir Europatouren som tar över efter Lagardére medan platsen som huvudsponsor för tillfället är ledig.

Publiken som var månghövdad redan under torsdagen var ännu fler under fredagen då 13 600 betalande var den officiella publiksiffran.

Idag, lördag, är det enligt uppgift lapp på luckan.

Inspiration
Amatörer, proffs och unga åskådare är eniga i att det inspirerar med en Europatourtävling i Sverige.

När amatörspelarna tidigare i veckan genomförde sin presskonferens vid årets Nordea Masters berättade de om när de besökt tävlingen som åskådare och hur coolt och utvecklande det skulle bli att nu få spela.

De flesta svenska proffs ser en framgång på hemmaplan som större bara för att de lirar på hemmaplan inför svensk publik. Det är få tävlingar på Europatouren som har större publikhav än de som spelas i Sverige.

Att det i år är full omgång av Teen Tour samma helg som Nordea Masters avgörs är olyckligt. Som inspiration för unga svenska spelare är det svårt att hitta något som överträffar besök på den svenska Europatourtävlingen. Detta vittnar många av de svenska spelare som genom åren peggat på hemmaplan efter att som junior hängt på rangen, kollat spelet och kanske även fått någon boll , handske eller keps av en riktig europatourspelare.

Avslutningen av årets tävling följs bäst på plats och i SVT eller Viasat Golfs livesändningar samt via sociala medier.

Tio svenskar lirar helg bland dem amatörerna Fredrik Niléhn och Ludvig Åberg.

Bild ovan: Marcus Kinhult på första tee torsdag.