Tre svenska rookies och en comeback

När golfens längsta tourkval över 144 hål färdigspelades lördag 3 november så innebar det att ytterligare tre svenska damer kan sätta LPGA-spelare på visitkortet.

Jenny Haglund, Louise Ridderström och Louise Stahle lirar på LPGA Tour när säsongen 2019 inleds. Louise Stahle gör comeback på världens klart främsta tour för damer medan den andra Louise och Jenny nästa år gör sina rookiesäsonger.

Även Linnea Ström, som tidigare genom att sluta femma på Symetra Tours ranking säkrat spel på LPGA Tour, är rookie säsongen 2019.

Alla tre rookies har en seger från årets Symetra Tour och Jenny har under säsongen även en seger på Ladies European Tour vilket visar att de vet hur du gör för att som proffs få lyfta pokaler och ta med sig den största checken hem.

Att ta sig hela vägen till LPGA Tour från att ha slagit sina första slag på en svensk golfklubb innebär massor målvetenhet. Ingen resa är bekymmersfri och ingen resa sker utan stöd från bland annat familj, tränare, coacher, spelarkompisar och massor av andra som funnits med eller som spelare mött längs vägen.

Så här skrev landslagets damcoach Patrik Jonsson på Facebook igår kväll.

"Riktigt stolt att vi fortsätter fylla på LPGA. Vissa satsningar vi gör ger stor effekt. Då tänker jag främst på Elitmiljön i Phoenix som ger en sammanhållning och en bas för sparring och utveckling.

Och det förhållningssätt som byggts upp under lång tid, det prestigelösa mellan hemmatränare, spelare och Perfomance Team (SwGT expertteam), där alla jobbar hårt för att utveckla varje spelare till nästa nivå.

Det är många inblandade för att dessa framgångar skapas. Alla ska ta åt sig för det bra jobb som alla gör!"


LPGA en global tour
Att golf är en global idrott med en konkurrens som ökar är tydligt när jag tittar på vilka spelare som spelat till sig spelrättigheter på LPGA Tour till 2019.

Där finns spelare från 20 länder och USA är klart dominerande med 24 spelare från Q-Series och tre från Symetra Tours ranking. Sverige är tvåa tillsammans med världens största land med fyra spelare vardera.

27 USA
4 Sverige & Kina
3 Thailand
2 Sydkorea, Kanada, Tyskland & England.
1 Danmark, Taiwan, Nederländerna, Skottland, Mexiko, Israel, Japan, Italien, Australien, Tjeckien, Filipinerna & Nordirland.

Intressant är också att åtta amatörer klarade sig igenom Q-Series, bäst av amatörerna spelade Jennifer Kupcho från USA som slutade tvåa efter segrande Jeongeun Lee6 från Sydkorea.

Fyra av de fem amatörer som tack vare collegerankingen fick spela Q-series tog sig till LPGA Tour.

De har nu ett val att göra, att bli proffs och lira LPGA Tour redan från säsongsstart eller skjuta upp sitt kliv över till proffsvärlden till efter collegeslutspelet som avgörs i maj. Enligt rapporter så lutar det åt att Wake Forest och Arkassas får behålla sina spelare under våren medan Alabama tappar sina två LPGA-klara spelare.

Glädjande är att när LPGA Tour kickar igång i januari så har Sverige nio spelare med kategori att lira en full säsong på världens bästa tour. Än mer glädjande är att det finns fler, rätt många fler både bland svenska proffs och svenska amatörer som siktar på och gör jobbet för att nå LPGA Tour.


Bild överst: Jenny Haglund vid spel på Symetra Tour.