Sverige är framgångsrika

Förra veckan var jag i Katrineholm för European Challengetour och denna veckan är jag i Västerås när Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider avgörs.

Jag ser likheter i både styrkor och utmaningar för båda dessa tävlingar.

Först och främst ser jag en kärngrupp från klubbarna som inför tävling lagt ned ett stort jobb för att få allt att fungera både praktiskt, kommunikativt och ekonomiskt. Dessa leder sedan under genomförande av tävlingen ett stort gäng klubbmedlemmar som utför massor av uppgifter som är viktiga för genomförande; till exempel att sköta entrén, resultatrapportering och tömma soptunnor.

Jag ser också två av Sveriges bästa spelare genom tiderna i Robert Karlsson och Anna Nordqvist som båda är engagerade i tävlingarna och som båda har sitt namn med i tävlingsnamnet. De förstår vikten av att det finns tävlingar på den här nivån i ett golfland som Sverige. De har själva varit i samma läge som de spelare som idag försöker finna en väg till en karriär som tourspelare på toppnivå.

De tredje likheten är nog också den största utmaningen, ekonomin. Att få ihop till genomförandekostnader och prispengar är en utmaning och att det då finns företag som ser ett värde i att stödja dessa tävlingar är en förutsättning för en fortsättning.

Sverige som golfnation har just nu, 2018, ett av sina bästa år genom tiderna resultatmässigt på alla nivåer. Majorseger, toursegrar på alla möjliga tourer av massor av olika spelare och amatörsegrar både i lag och individuellt.

Förutom segrar så finns det spelare som tar stora steg framåt i sin utveckling utan att placera sig överst och skapa rubriker. Att dessa fortsätter att jobba vidare mot sina mål är också av vikt för golfnationen Sverige. Ha i minnet att när Pernilla Lindberg lyfte pokalen den där måndagsmorgonen i början av april så var det hennes första seger som professionell spelare.

Svenska spelare är framgångsrika. Oavsett vilken leaderboard från vilken tour i vilken världsdel du än hittar och klickar på så finns där någon svensk som lirar och gör det bra.
Detta är ingen tillfällighet men det är heller inte lätt att peka på något enskilt och säga att det där är skillnaden som gör skillnad.

Jag tror att helhet, mångfald och förebilder är bidragande orsaker till att ett litet kallt land i norden kan vara så bra på att få fram många och riktigt bra golfspelare.

Svensk spelarutveckling består av massor av komponenter där tävlingstillfällen definitivt är en.

Den som står på hål 15 och tar in resultat från spelare i Teen Tour First är del av svensk spelarutveckling, det är den som kör spelare till klubben från hotellet vid Challengetour, den som tömmer papperskorgar vid LET Access Series, de som driver Göteborg Golf Cup och också den som är ledare i sin dotters juniorgrupp.

Alla ni som gör något. Sträck på er, var stolta och klappa er själva på axel om ingen annan gör det. Ni är del av samma helhet av spelarutveckling som de som coachar på tournivå, de som leder svenska amatörlandslag till EM-medaljer och de som är tränare på Riksidrottsgymnasium.

Idag, lördag 11 augusti, avgörs Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider på Västerås Golfklubb också en del av svensk spelarutveckling. Tävlingen ingår i LET Access Series och är den första av två tävlingar på denna tour som spelas i Sverige i år.

I Västerås peggade i torsdags spelare från Sverige, Frankrike, Malaysia, Spanien, Österrike, Island, Norge, England, Argentina, Belgien, Italien, Tyskland, Finland, Tjeckien, Skottland, Schweiz, Ryssland och Colombia

Prispengar att fördelas efter dagens spel är €35,000. Totalt spelas det om €590,000 vid årets 13 tävlingar på LET Access Series. De fem främsta på rankingen efter säsongen erhåller tourkort till Ladies European Tour.

Kulan i luften, hoppa av glädje som Sofie och Filippa på bilden ovan och Go Sweden!!!