Vill du ha världens roligaste uppdrag? Bli ledare i golf med hjälp av uppdaterat material som kommer från senaste forskningen och beprövad erfarenhet. Ett viktigt och utvecklande uppdrag som ger både dig som ledare och juniorerna på klubben en riktigt rolig fritid!

Välkommen till världens roligaste uppdrag!

Juniornytt

Följ gärna facebooksidan SGF Juniornytt. Där publicerar vi inspiration, aktuella tips och aktiviteter från juniorverksamheten.

Juniorerna är klubbens framtid och gör idrotten levande på klubben. Det är viktigt att ha en väl fungerande och lärande miljö, som gör att juniorerna trivs, utvecklas och vill fortsätta med golfen.

Grattis till möjligheten att genom ditt ledarskap få vara med och påverka barns och ungdomars liv genom golfen!

För dig som vill bli golftränare – kika in på PGAs hemsida, där du kan läsa mer om Tränarassistentutbildningen (TAU) och Högre tränarutbildningen (HTU).

 1. NYHET! Idrottsövergripande introduktion
 2. RF och SISU Idrottsutbildarna har tagit fram en öppen idrottsövergripande introduktion för dig som är eller vill bli:

  * Tränare
  * Ledare
  * Funktionär
  * Förälder

  Denna introduktionsutbildning är tänkt att ge dig en första inblick i vad det innebär att vara engagerad inom idrotten och inspirera dig till ett spännande och viktigt uppdrag. Utbildningen är webbaserad och tar ca 2-3 timmar. Du hittar den här! 

Framsida Golfens Ledarutbildning 1. Golfäventyret

Golfäventyret - olika material för ledare och barn

Den nya oranga boken för ledare, Golfens Ledarutbildning 1 – Golfäventyret finns nu att beställa på SISU idrottsböcker.

Framsida Golfäventyret-häftet, glada barn med golfklubbor

Den här boken och den tillhörande webbplatsen golf.se/golfaventyret vänder sig till dig som vill stötta barn i deras utveckling. Syftet är att ge dig verktyg och kunskap att skapa lärorika och inspirerande golfträningar för barn. Som ledare, förälder eller både och har du chansen att påverka barns och ungdomars liv genom golfen.

Golfäventyrethäftet – utveckling i golf med "levling"

Golfäventyrhäftet är till för alla barn. Det ska vara kul och enkelt med spelet i centrum. Gå till din närmaste Dormy butik eller beställ på dormy.com för 20kr/st. Du hittar dem via denna länk hos Dormy. 

Golfens Ledarutbildning 1 - Golfäventyret (GL1)

GL1 - Golfäventyret - den praktiska delen är på ca sex timmar och ger ledaren en genomgång i Golfäventyret och hur du som ledare praktiskt gör på träningen.

Mer info om Golfens Ledarutbildning hittar du i flikarna nedan.

 1. Golfens ledarutbildning 1 - Golfäventyret (GL1)
 2. Det finns tre utbildningsmöjligheter via klubb och distrikt: 

  1. Som ledare på golfklubb kan du gå via din tränare på klubben som är utbildad i Golfens ledarutbildning (GL) 1 - Golfäventyret. Utbildningen kan då arrangeras på din golfklubb av tränaren.

  2. Som ledare på en golfklubb kan du även gå distriktets GL1 - Golfäventyret. Till exempel om du inte har någon tränare på din klubb, om din tränare inte håller ledarutbildning eller om du vill få erfarenhetsutbyte från ledare från andra golfklubbar

  3.  PGA-tränare, som inte tidigare gått någon av ledarutbildningarna från 2014, kan gå PGA-distriktets eller golfdistriktets GL1 - Golfäventyret för att bli auktoriserad utbildare i GL1 - Golfäventyret.

  Målgrupp

  Utbildningen riktar sig till ledare och tränare på klubben men även andra som hjälper till med träningen såsom föräldrar, äldre juniorer med flera.

  Innehåll

  GL1 - Golfäventyret - den praktiska delen är på ca sex timmar och ger ledaren en genomgång i Golfäventyret och hur du som ledare praktiskt gör på träningen. Vårt mål är att den som går utbildningen skall kunna hålla i en träning dagen efter, i linje med materialet. Då innehållet är praktiskt är det precis det som tränaren i grunden är utbildad för. Vi har valt att kalla denna utbildning GL1 Golfävenyret.

  Upplägg

  6 utbildningstimmar (à 45 minuter)

  Utbildningswebb

  Klicka här för att komma till hemsidan för GL1 - Golfäventyret

  Efter utbildningen - Ledarstöd

  När du har gått GL1 Golfäventyret finns Ledarstöd som en guide i ditt ledarskap. Läs mer om det i fiken nedan.

  Utbildade golftränare

   I listan nedan hittar du de tränare som är utbildade och kan hålla i GL1 på klubben.

  Golftränare utbildade i GL1- Golfäventyret  

  Projektstöd

  För att utveckla juniorverksamheten krävs ofta stöd av juniorledare. Därför prioriteras stöd till dessa utbildningar:

  Golfens Ledarutbildning 1 –  med stöd på 400 kr per utbildad ledare
  Golfens Ledarutbildning 2 –  med stöd på 900 kr per utbildad ledare (klubben som genomför utbildningen får stödet. Utbildningen genomförs av GDF:ens utbildarteam)

  Du söker stödet via Idrottonlne.

   

 3. Till dig som utbildare i GL1
 4. För dig som är tränare och utbildad i Golfens ledarutbildning 1 Praktik kan genomföra GL1 Praktik-utbildning för ledarna på klubben.

  Här hittar du de dokument som du behöver för att genomföra GL1 på din golfklubb.

  Mall på inbjudan till GL1

  Utbildarpresentation

  GL1 Handledning

  Diplom GL1

  Efter genomförd utbildning i distrikt och på golfklubb kan golfklubben som genomfört utbildningen söka projektstöd via Idrottonline. Läs mer här!

 5. Ledarstöd - guide i ledarskapet med utmaningar att klara av
 6. Det är som aktiv ledare du utvecklas och får erfarenheter som ledare och kan diskutera dina upplevelser tillsammans med andra ledare. Med hjälp av Golfäventyret Ledarstöd får du som ledare guidning i ditt ledarskap med olika utmaningar att klara av.

  Bocka av de olika ledarutmaningarna i Golfäventyret Ledarstöd och väx som ledare. När du klarat av de 18 utmaningarna och varit ledare under något år är du redo att ta nästa utbildningssteg  - Golfens Ledarutbildning 2 Fördjupning.

  Ladda ner Golfäventyret Ledarstöd här!

Golfens ledarutbildning 2 - Fördjupning

Golfens ledarutbildning 2 är en fördjupning i ledarskapet för barn 6-12 år. Utbildningen är över två dagar ca 14-16 timmar. Det är en teoretisk del som även genomförs med praktiska inslag för att själv få uppleva hur teorierna fungerar i praktiken.

Från och med 2022 ska ledarutbildningarna skötas av distrikten som har egna utbildarteam. Dessa utbildare går en utbildarutbildning under mars månad. Är din klubb intresserad av en utbildning hör av er till ert distrikt eller er idrottsrådgivare för mer information.

Nedan kommer vi lägga upp distriktens ledarutbildningar så finns det ingen i ditt distrikt kan du anmäla dig till en annan.

 1. Golfens ledarutbildning 2 - Fördjupning
 2. Innehåll

  Framsida Golfens Ledarutbildning 2, fördjupning

  En fördjupning i ledarskapet för barn 6-12 år. Utbildningen är över två dagar ca 14-16 timmar. Det är en teoretisk del som även genomförs med praktiska inslag för att själv få uppleva hur teorierna fungerar i praktiken. Vi går igenom de olika dimentionerna i ledarskapet, motivation, självkänsla, barns utveckling och golfens utvecklingstrappa. Dessutom blir det fördjupning och förklaring av golfen och Golfäventyret i praktiken.

  Vi rekommenderar dig som ska gå GL2 Fördjupning att vara aktiv ledare i juniorverksamheten på golfklubb. Det kommer att göra att du bättre tar till dig utbildningen och har möjlighet att reflektera och analysera genom egen erfarenhet.

  Målgrupp

  För erfarna ledare som gått GL1 Praktik och använt materialet Golfäventyret. Se Förkunskaper nedan. Utbildningen riktar sig till ledare och tränare på klubben men även andra som hjälper till med träningen såsom föräldrar, äldre juniorer med flera.

  Utbildningswebb

  Här hittar du hemsidan för utbildningen

  Förkunskaper

  – Genomfört utbildningen Golfens Ledarutbildning 1 - Golfäventyret
  – Varit aktiv som ledare på golfklubb
  – Arbetat igenom utmaningarna i dokumentet "Ledarstöd"

  Upplägg

  14-16 utbildningstimmar
  Dag 1 09:00-17:30
  Dag 2 08:30-16:00

 3. Verktyg - planera aktiviteter i god tid
 4. Att planera och vara väl förberedd är en del i att lyckas med sitt uppdrag som ledare.

  Med hjälp av dokumenten nedan kan du planera de olika aktiviteterna i juniorverksamheten i god tid samt ha koll på barnens utveckling och ta fram gemensamma spelregler:

  Planera träningspass

  Planera ledarmöte

  Planera föräldramöte

  Planera Träningsläger

  Planera årets juniorverksamhet

  Golfäventyret - gemensamma spelregler

  Verktyg - Gruppens utveckling översikt

  Planera klubbens spel och tävlingstrappa

  Tips på verktyg till träning och verksamhet

  Golfbingo

  Puttbingo

  Tipspromenad

 5. Lärgrupper
 6. Lärgrupper som komplement i ledarutbildningarna

  Framsida: Lärgruppsplan. juniorutveckling på klubb – introduktion

  Golfens ledarutbildningar kan kompletteras med lärgrupper för att regelbundet utbilda och samverka med ledarna så att de utvecklas och stannar kvar i verksamheten. Det finns olika lärgruppsplaner som klubben kan använda.

  Juniorutveckling på klubb – Introduktion 

  Framsida: Lärgruppsplan juniorutveckling på klubb – Golfäventyret

  Cirka nio studietimmar som kan genomföras på klubben innan GL1 för alla som är intresserade av att vara med och hjälpa till i verksamheten. Går igenom vad klubben vill med sin juniorverksamhet och hur samarbetet mellan tränare, ledare och föräldrar fungerar.

  Lärgruppsplan Juniorutveckling på klubb – Introduktion

  Juniorutveckling på klubb – Golfäventyret

  Cirka nio studietimmar som bör genomföras på klubben mellan GL1 och GL2 för att uppmuntra arbetet med materialet Golfäventyret och stämma av hur verksamheten fungerar. Vad är bra, vad kan bli bättre och hur? 

  Lärgruppsplan Juniorutveckling på klubb – Golfäventyret

 7. Stötta barn på tävlingar
 8. Så stöttar du barn på tävling

  Checklista som innehåller handfasta tips till ledare som stöttar barn till och med 12 år vid tävlingar. Här tar vi upp vad du bör tänka på när du coachar.

  Före tävlingen skapar du trygghet och ser till att alla är förberedda. Under tävlingen är det viktigt att se alla och stötta barnen. Efter tävlingen samlar du barnen – lyssnar, ställer frågor och finns till hands för dem som behöver.

  Checklista barn

 9. Stötta ungdom på tävling
 10. Så stöttar du ungdomar på tävling

  Checklista som innehåller handfasta tips till ledare som stöttar ungdomar från 13 år och äldre vid tävlingar. Här tar vi upp vad du bör tänka på när du coachar.

  Tävling är ett sätt att nå spänning och stimulans. Ungdomarna ska få möjlighet att tävla utifrån sina egna förutsättningar. Det viktigaste är att utmana spelarna på en lagom nivå och stötta dem så att de utvecklas på sina villkor.

  Checklista ungdom

Kontakt

Porträttbild av man i yngre medelåldern.