Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Allerum Open: Brittiskt i ledning inför finalrundan
  2. Swedish Golf Tour

    Allerum Open: Brittiskt i ledning inför finalrundan

    Hayley Davis fortsätter att imponera och är i ensam ledning på -7 av Turfman Allerum Open inför morgondagens finalvarv. Ett flertal svenskor jagar tätt bakom med Lynn Carlsson i spetsen endast ett slag bakom på totalt -6.

    Andra dagens spel av Turfman Allerum Open, som ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access Series (undertouren till Europatouren) bjöd på betydligt bättre väder än den regniga första rundan. Torsdagens kraftiga regn har gjort att den redan långa banan spelas ännu längre på grund av det blöta underlaget.

    Den som hittills hanterat banan bäst är Hayley Davis från England som följde upp torsdagens 66 (-6) med en stabil 71 (-1), vilket positionerar henne i ensam ledning inför morgondagens finalvarv. Det är dock långt ifrån klart då det är ett helt gäng med spelare som jagar tätt bakom Davis. Svenskan Lynn Carlsson, som till vardags huserar på Europatouren, är endast ett slag bakom Davis. Svenskorna Frida Gustafsson-Spång, Jessica Karlsson och Johanna Gustavsson ligger också i bra slagläge inför finalvarvet, två respektive tre slag efter Davis.

    Startfältet består av 125 spelare som gör upp om den saftiga prissumman på 350 000 kronor. Cutten gick på +3 efter andra dagens spel och ger 45 proffs +delningar möjlilgheten att spela finalvarvet för att fördela prispengarna och värdefulla rankingpoäng.

    Finalrundan startar 08:00 imorgon och väderprognosen ser lovande ut och vi håller tummarna för att vi ska få uppleva tävlingens första solsken!

    Det är första gången Allerum Golfklubb står värd för en tävling av denna kaliber och klubben har slagit på stort. Välkommen ut för att se upplösningen på plats!

    Leaderboard

    Bilder från tävlingen

    Skribent: Oskar Lundgren

  3. Allerum Open: Regnigt men mycket svenskt högt upp på ledartavlan
  4. Swedish Golf Tour

    Allerum Open: Regnigt men mycket svenskt högt upp på ledartavlan

    Blött var det men fem svenskor är topp sex efter första dagen av Turfman Allerum Open.  ”Startfältet är bra. Kul. Det är många Europatourspelare här, och många duktiga svenskor”, säger LET-spelaren Johanna Gustavsson, delad tvåa inför fredagens spel.

    Det blev en blöt dag på Allerum GK utanför Helsingborg under den första ronden av Turfman Allerum Open.
    – Det regnade konstant när jag spelade. Det som var bra var att det inte blåste. Är det enbart vind eller enbart regn så brukar det funka, är det båda då blir det jobbigt, säger Johanna Gustavsson, Lannalodge (bilden ovan), som är delad tvåa efter en bogeyfri 68-runda (–4).

    Turfman Allerum Open ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren (undertour till Ladies European Tour). 
    I ett stark internationellt startfält, med 50 spelare från Sverige, är engelskan
    Hayley Davies i ledning efter en 66-runda (–6). Hon skuggas av kvartetten Johanna Gustavsson, Frida Gustafsson-Spång (Borås), Therese Nerpin (Storsjöbygden) och engelskan Rachel Gooodall som alla är två slag efter.
    – Startfältet är bra. Det är många Europatourspelare här – och många duktiga svenskor. Man vinner ju inga tävlingar första eller andra dagen som man brukar säga så det är bara att köra på i morgon så får man se vad som händer, säger Johanna Gustavsson. 

    TVÅ tävlingar återstår på LET Access Series efter Turfman Allerum Open. De fem bästa på rankingen – som just nu leds av Sölvesborgs Emma Nilsson – får ett kort till Europatouren nästa år. Spelare 6–20 får en direktplats i det sista kvalsteget till Europatouren (spelas i december i Marocko).
    Johanna Gustavsson, som i juli vann på LETAS i Spanien, ligger på 13:e plats just nu och en topplacering skulle ge henne hugg på den där topp 5-platsen. Men det är inget hon tänker så mycket på. Hon spelar redan på Europatouren.
    – Jag har inte lagt något fokus på LET Access-rankingen i år. Jag spelar den här tävlingen och efter det har jag bara Europatourtävlingar kvar. Målet är så klart att behålla kortet på LET, säger hon.
    För att göra det måste hon vara bland de 80 bästa när säsongen är slut. Just nu är hon på plats 83 på LET-rankingen. 

    Tio svenskor är bland de 16 bästa inför fredagens spel. 
    D2) Gustavsson, Gustafsson-Spång och Nerpin(–4).
    D6) Lynn Carlsson, Ringenäs och Jessica Karlsson, Forsgården (båda –3).
    D8) Nyblivna Europamästarinnan Cajsa Persson, Jönköping, Lisa Pettersson, Täby, som förra veckan tog sig vidare i det första kvalsteget till LPGA-touren, Josefin Nyqvist, AIK, Alexandra Aläng, AIK och Zandra Nilsson, Karlstad (alla –2).

     – Följ tävlingen HÄR 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Turfman Allerum Open
    Var: Allerum GK.
    När: 30 aug–1 sep.
    Hur: 124 spelare, 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 350 000 kronor.

    Tävlingen är den största i Sverige för damer, tillsammans med Anna Nordqvist Västerås Open, och ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren (undertour till Europatouren). De fem bästa på LET Access-rankingen får ett kort till Europatouren nästa år. Den rankingen toppas just nu av Emma Nilsson, Sölvesborg.

     

  5. Allerum Open: Spelaren som äger banan och projektleder tävlingen
  6. Swedish Golf Tour

    Allerum Open: Spelaren som äger banan och projektleder tävlingen

    Annelie Weimenhög har en nyckelroll i Turfman Allerum Open – en av Sveriges största tävlingar för damer. Hon finns med i det starka internationella startfältet, men är dessutom projektledare för tävlingen och delägare i arrangörsklubben. ”Jag jobbar mer än hundra procent, samtidigt som jag försöker spela på den svenska touren”, säger hon.

    Sverige har inte någon damtävling på Europatouren, däremot två på undertouren LET Access. Den ena, Anna Nordqvist Västerås Open, spelades för några veckor sedan. Nu är det dags för den andra – Turfman Allerum Open spelas på Allerum GK strax norr om Helsingborg 30 augusti–1 september med 125 spelare från 23 olika länder.

    Tävlingen – som även ingår på Swedish Golf Tour – är liksom Västerås Open ny på årets program men alltså redan störst i Sverige med ett starkt internationellt startfält.

    – Ja, jag har nästan försökt låta bli att titta för att inte känna mig stressad. Men förutsättningarna finns för att det här ska bli bra. Banan har varit tufft ansatt sedan i somras eftersom vi hade sådan torka men nu har det kommit regn de senaste veckorna så den är grön igen. Nu önskar man bara att det växer sig tätt också. Greenerna är jättefina, klubbhuset har byggts om och hela anläggningen har rustats upp för x antal miljoner de sista två åren, säger Annelie Weimenhög.

    HON HAR en speciell roll den här veckan. 31-åringen ska pegga upp på torsdag, dessutom är hon projektledare för tävlingen med ”miljoner” splittrande detaljer att ta tag i. 

    – Jag står och packar upp kexchoklad samtidigt som jag ska slipa lite på min sving och rodda med funktionärer … Det är väl lite blandade tankar hur jag ska klara av detta men samtidigt när jag väl är ute på banan så brukar jag känna mig ganska lugn. Jag tänker släppa fixandet under tisdagen och lämna över till pappa, säger hon.

    PAPPA heter Per, äger en tredjedel av Allerum GK och är verksamhetschef på anläggningen. Annelie Weimenhög äger en sjättedel. Det finns ytterligare två ägare (som inte tillhör familjen). 

    Allerum är en av pilotklubbarna i förbundets 50/50-projekt och har, bland annat, arrangerat herrarnas tourkval till Nordic Golf League under flera år, och ska göra det i oktober igen. Nu slår man till med Sveriges största tävling för damer.

    – Det är lite maffigt. Vi kände att det var dags att göra något för tjejerna också. Det utvecklar golfanläggningen och jag själv har spelat på Swedish Golf Tour sedan 2010 och vill gärna ge tillbaka lite. Det är många som kommer hit direkt från LPGA-kvalet i USA och jag sitter just nu och roddar med några tjejer som vill gå ut på eftermiddagen för de landar så sent, säger Annelie Weimenhög.

    STARTFÄLTET är starkt med spelare från hela Europa, varav 50 procent svenskor. Här finns, bland andra, nyblivna Europamästarinnorna Linda Wessberg och Cajsa Persson, Emma Nilsson (som leder Letas-rankingen), Lynn Carlsson (13 på LET-rankingen), Jessica Karlsson, Johanna Gustavsson, Sarah Nilsson, Frida Gustafsson Spång, Emma Westin, Isabella Ramsay, Filippa Möörk, My Leander och amatören Maja Stark (som var tvåa i Västerås).

    Klubben står rustad. Sponsrade shuttlebilar till det officiella hotellet finns, inlånade vagnar från medlemmar likaså, banan är uppmätt efter alla konstens regler och nu filas det på de sista detaljerna; blommor planteras, grus läggs på parkeringen, alla nationers flaggor ska hissas. Inträdet blir gratis.

    Varför blev det en tävling på Letasnivå?
    – Jag fick frågan före jul om vi ville ha en SGT-tävling för tjejer. Vi kände då att det skulle bli lite kort om tid att ta tag i det och få fram sponsorer. Men i mars, när jag var i Kapstaden och spelade Sunshine Ladies tour så ringde pappa. Då hade han pratat med förbundet som undrade om inte vi kunde ta en LETAS-tävling för de behövde en anläggning de kunde fördela ut en tävling på. Förbundet gick in med lite stöttning och vi fick gehör direkt från Helsingborgs stad som gick in med rätt mycket pengar. De satte dessutom som krav att de skulle vara ett treårskontrakt på tävlingen för att de skulle satsa pengar på ett internationellt event, säger Annelie Weimenhög.

    DET HAR visserligen blivit en fjärdeplats på SGT i år för Annelie Weimenhög men i övrigt beskriver hon sin säsong som ”lite halvknackig”. Kanske blir det så om man har många andra järn i elden samtidigt.

    – Jag jobbar mer än hundra procent, samtidigt som jag försöker spela på den svenska touren. Jag sköter all administration här på klubben och står i receptionen, så det är lite svårt att kombinera. Jag är glad när jag kommer iväg och kan spela men det blir ju inte den satsningen som man kanske önskar om man jagar topplaceringar.

    Du vet i alla fall vad du ska syssla med sedan?
    – Exakt. Jag brinner så mycket för att driva golf och jobba med golf så jag står lite vid ett vägskäl. Fast jag vet ju nu vad jag satsar på, golfen kommer i andra hand. Kan jag driva Allerum framgångsrikt så är jag väldigt lycklig.

    MAN KAN med fog säga att Annelie Weimenhög har ett helhetsperspektiv. Hon har så att säga fått golfen inympad i blodet sedan barnsben. 

    – Oh ja! Jag har sovit på fjärde green för att min pappa var med och anlade banan. Jag satt bak på maskinerna och åkte runt på harvar och grejer. Så jag har växt upp här och letat bollar och grodor i dammarna så det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag vill ju att arrangemanget ska bli lyckat för vi har ju sagt att det ska hålla i tre år – och vi vill utveckla det till något ännu större, kanske, säger hon.

    Något större skulle innebära Europatouren. En tävlingsnivå som fanns för några år sedan alldeles i närheten av Allerum, när Helsingborgs Open spelades på Vasatorp. 
    Kanske blir det Allerum som tar över stafettpinnen.

    – Om vi får göra det eller någon annan är inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi får upp svensk damgolf och får tillbaka en LET-tävling i Sverige. Vi har så många bra spelare som förtjänar att ha tävlingar på hemmaplan, säger Annelie Weimenhög som även är engagerad i Skånes golfförbund.

    – Jag driver vintertouren som vi har här med fem, sex tävlingar i oktober och november. Det är många bollar i luften, men det är roligt.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Turfman Allerum Open

    Var: Allerum GK
    När: 30 aug–1 sep.
    Hur: 127 spelare, 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 350 000 kronor.
    Startfält: Tävlingen ingår även på LET Access-touren (undertour till Europatouren).
    Här finns, bland andra, nyblivna Europamästarinnorna Linda Wessberg och Cajsa Persson, Emma Nilsson (som leder LETAS-rankingen), Lynn Carlsson (13 på LET-rankingen), Jessica Karlsson, Johanna Gustavsson, Sarah Nilsson, Frida Gustafsson Spång, Emma Westin, Isabella Ramsay, Filippa Möörk, My Leander och amatören Maja Stark (som var tvåa i Västerås).

    Leaderboard

    LET Access Series

     

  7. Åhus KGK Pro AM: Dansk seger men Glennemo säkrade CT-kortet
  8. Swedish Golf Tour

    Åhus KGK Pro AM: Dansk seger men Glennemo säkrade CT-kortet

    Det blev dansk seger i Åhus KGK Pro AM men Jesper Billing tajmade in sin bästa tävling för året och Jacob Glennemo landade ännu en topplacering – och säkrade  sitt kort till Challengetouren nästa år.  "Nu börjar det kännas ganska bra. Jag får ha som fokus nu att vinna touren", säger Glennemo.

    Åhus KGK Pro Am, som även ingår på Nordic League, är den största tävlingen på Swedish Golf Tour den här säsongen med en total prissumma på 650 000 kronor. Den höga prissumman innebär också nära nog dubbelt så många rankingpoäng jämfört med en ”vanlig” tävling. 
    Så det gällde att ha en bra vecka. En bra placering kunde ge ett ordentligt hopp på rankingen.
    Jesper Billing, Bokskogen, tajmade in sin bästa tävling för säsongen och AIK:s Jacob Glennemo utökade sin ledning i rankingtoppen och är nu klar för Challengetouren nästa år. Båda slutade tvåa.
    – Det var kul att kunna komma så bra denna veckan också efter vinsten förra veckan. Jag rider på den vågen, säger Jacob Glennemo.

    31-ÅRINGEN, från Mariefred, har stått för en imponerande säsong med två vinster och tre andraplatser på Nordic Golf League.
    Nu tog han ett ännu fastare grepp om förstaplatsen på rankingen och säkrade av allt att döma sitt kort till Challengetouren nästa år – som ges till de fem bästa på NGL-rankingen. 
    – Nu börjar det kännas ganska bra. Det ser bra ut absolut. Det är ju tävlingar kvar och jag får fortsätta försöka spela bra. Jag får ha som fokus nu att vinna touren, säger han.
    Nästa vecka avstår han NGL-tävlingen i Finland eftersom han har fått ett wild card till Made in Denmark – Europatourtävlingen i Silkeborg. Där får han, bland andra, sällskap av Thorbjörn Olesen, Martin Kaymer, Thomas Pieters, Jonas Blixt och John Daly. 
    – Det blir spännande. Jag har spelat bra på den banan tidigare. Jag åker till Danmark på måndag eftermiddag.
    Sju tävlingar återstår på NGL. Glennemo spelar alltså inte i Finland och inte heller Ekerum Öland Masters i slutet av september.
    – Jag missar de två men annars tänker jag föröka spela allting, säger han. 

    DET BLEV danskt i topp i Åhus KGK Pro Am. Benjamin Henry Poke, som var tvåa när dagen började, gick runt på 67 slag den sista dagen, tre under par, och kunde tillåta sig att avsluta med en bogey på 18:e hålet och ändå vinna tävlingen.
    Poke avancerade därmed upp till andra plats på NGL-rankingen.

    JESPER Billing, 32, åkte hem nöjd efter sin bästa tävling för säsongen, både resultat- och spelmässigt. 
    – Kul att vara med och hugga lite igen. Det känns som alldeles för länge sedan. Jag brukar trivas bättre på lite svårare och tuffare uppsatta banor. Det var rätt vecka också med tanke på hur stor tävlingen är, säger han.
    En normal vecka ger en vinst på NGT runt 7 000 poäng. Benjamin Poke fick in nästan 12 000 poäng i Kristianstad. Jesper Billings tredelade andraplats gav 5 497. Och plötsligt har han en chans att nå topp fem (se ranking nedan).
    – Det är ju sju tävlingar kvar. Efter Glennemo och Poke är det ju faktiskt ganska jämnt. Men för att vara där uppe är det nog en vinst jag behöver eller några ytterligare pallplaceringar. Men visst, ge mig lite tuffa förhållanden och lite svåra banor så kan jag nog hugga på det. Det är då jag trivs bäst, säger Jesper Billing.
    Han avslutade med lördagens lägsta score (–5) och fick därmed 15 000 kronor extra i bonuspengar.
    – Det är tacksamt. De ställer ju upp med ett superarrangemang på alla sätt och vis. Bra bana, hög prissumma, bonuspengar, pengar i lagtävlingen ... Det är väldigt uppskattat, säger han.

    PRO AM-tävlingen vanns av Christopher Feldborg Nielsen, Sjöbo och Jörgen Karström från hemmaklubben.
    Next stop på Swedish Golf Tour: Bråviken Open 6–8 september.


    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Resultat: Åhus KGK Pro AM

    1) Harry Benjamin Poke, Danmark   – 6

    2) Jesper Billing, Bokskogen             – 4
         Jacob Glennemo, AIK                   – 4
         Jesper Gunder Larsen, Danmark   – 4
    5) Martin Eriksson, Kårsta                 – 3
    6) Magnus A Carlsson, Frösåker        – 2 
         Aksel Kristofffer Olsen, Norge     – 2

    Fullständig LEADERBOARD, Åhus KGK Pro Am 2018

     

    Ranking: Nordic League
    1) Jacob Glennemo, AIK, 36 280 poäng
    2) Henry Benjamin Poke, Danmark, 27 635
    3) Aksel Kristoffer Olsen, Norge 24 779
    4) Christian Gløët, Danmark, 23 427
    5) Martin Eriksson, Kårsta, 23 365
    ----------------------------------------
    6) Martin Leth Simonsen, Danmark, 21 968
    7) Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 20 200

    9) Sebastian Hansson, Tjörn, 19 610
    11) Per Längfors, Onsjö, 16 665
    20) Erik Oja, Gävle, 11 894
    21) Robin Petersson, Vasatorp, 11 760
    22) Jesper Billing, Bokskogen, 11 632

    Ranking Swedish Golf Tour
    1) Martin Eriksson, Kårsta
    2) Sebastian Hansson, Tjörn
    3) Jacob Glennemo, AIK

    Fullständig ranking, SGT

     

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

  9. Åhus KGK Pro Am: Magnus A Carlsson i läge inför avgörandet
  10. Swedish Golf Tour

    Åhus KGK Pro Am: Magnus A Carlsson i läge inför avgörandet

    Magnus A Carlsson, Europatourveteranen, stod för fredagens bästa score i Åhus KGK Pro Am – och har hugg på segern.   ”Banan är sjukt fin”, säger han.

    Det är danskt i topp inför den sista dagen av Åhus KGK Pro Am 2018– tävlingen som spelas i Dunhill Links-format och har den högsta prissumman på årets tour. 
    Danske Jesper Gunder Larsen är fem under par inför sista dagens spel. Han leder med två slag före landsmannen Benjamin Henry Poke och Frösåkers Magnus A Carlsson – som hade fredagens lägsta score. 
    Carlsson gick runt banan på 65 slag, fem under par. Det gav 15 000 kronor i bonusbelöning.
    – Det är trevligt. Jag har hört lite snack om det där men hade inte kollat upp det riktigt, säger han.

    Du fick en hyfsad start?
    – Ja, jag var sex under efter tolv hål. Jag spelade bra i dag. Det var faktiskt bra i går också men i dag kom jag lite närmare pinnarna och kunde sätta i birdieputtarna, säger 37-årige Magnus A Carlsson som tappade sitt Europatourkort förra året och nu håller till på Challengetouren – när han inte spelar SGT-tävling i Kristianstad.

    EN HEL del spelare från Challengetouren är med i Åhus KGK Pro Am. Magnus A Carlsson hade sökt en inbjudan till Europatourtävlingen i Prag den här veckan men fick ingen. Så det blev Kristianstad i stället. Mycket tack vare Kristianstads Åke Nilsson, som också spelar på Challengetouren.
    – När vi spelade in i til tävlingen i Finland för några veckor sa Åke Nilsson: ”Du borde komma och  spela Kristianstad. Banan är svinfin och det är den största tävlingen på Swedish Golf Tour i år”. Jag hade ju ändå tänkt att spela den här veckan och ska vara ledig nästa så jag tänkte varför inte. Man vet ju att Kristianstad är en bra bana och så säger Åke att konditionen är världsklass och då blir man ju sugen på att åka. Och banan är sjukt fin faktiskt, säger Magnus A Carlsson.

    Du tänker ta dig tillbaka till Europatouren?
    – Exakt, det är ju det man vill. Det finns jättemånga roliga ställen att åka till, riktigt fina banor och det är bra stämning på tävlingarna också så det är faktiskt jäkligt kul.

    Fast just nu är du 94 på CT-rankingen?
    – Ja, jag har lite jobb att göra. Det har varit lite svajiga scorer. Ena dagen har det blivit minus fyra, nästa plus fyra. Jag har två barn och familj nu och ibland har jag tänkt att jag kanske är på fel plats, att jag kanske borde vara hemma. Tankarna har gått fram och tillbaka och ibland har det varit lite svårare att fokusera på golfen. Det är väl det som har stört spelet för mig. Men som det ser ut nu är jag ju på rätt spår tillbaka. Jag ska fortsätta jobba vidare på det här så ska vi nog kunna få till något bra, säger Magnus A Carlsson.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se
     

    FAKTA: Åhus KGK Pro Am 2018

    Var: Kristianstad GK, Åhus.
    När: 23–25 augusti.
    Hur: Dunhill Links-format. 80 proffs spelar 54 håls slagspel, men samtidigt poängbogey i lag med varsin amatör. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar i proffsklassen). I pro am-tävlingen går 18 lag vidare till finalrundan.
    Prispengar: 650 000 kronor. 
    Rankingpoäng: En seger, i proffsklassenger 117 000 kronor. Lägsta score varje dag belönas med 15 000 kronor. Den som sätter banrekord får 20 000 kronor.

    Följ tävlingen HÄR. 

     

     

     

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson