Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Åhus KGK Pro Am: Fyra man i ledning efter första dagen
  2. Swedish Golf Tour

    Åhus KGK Pro Am: Fyra man i ledning efter första dagen

    Det är tätt i toppen efter första dagen av Åhus KGK Pro Am 2018. Fyra man delar ledningen i tourens största tävling.

    Fyra man delar ledningen efter första dagen av Åhus KGK Pro Am 2018, årets största tävling på Swedish Golf Tour. Robert Jonasson, Ulricehamn, Gustaf Kocken, Djursholm, Fredrik Gustavsson, Karlstad och Martin Eriksson, Kårsta – som leder birdieligan på Swedish Golf Tour och smällde in hela åtta birdies men även noterade fem bogeys – landade alla på 67 slag, tre under par.
    Ett slag efter de fyra i täten finns sju spelare. Ytterligare fem är två efter.
    Endast 16 av startfältets 80 spelare gick under par på torsdagen.

    Åhus KGK Pro Am 2018, som spelas 23–25 augusti på Kristianstad GK i Åhus, har de största prispengarna på den svenska herrproffstouren. En seger, eller en topplacering, ger denna vecka nästan dubbelt så mycket pengar och rankingpoäng som en ”normal” vecka. Så mycket kan hända rankingen.
    Tävlingen ingår även på Nordic League (där de fem bästa på rankingen får ett kort till Challengetouren nästa år).

    Åhus KGK Pro Am 2018 bjuder också på en annorlunda spelform. Tävlingen spelas i så kallat Dunhill Links-format; ett proffs spelar i lag med en amatör (fyrbollar). Proffsen spelar slagspel i den individuella tävlingen, för lagen gäller poängbogey.
    Efter första dagen leder lag Jesper Andersson, Kristianstad/Magnus Svensson, Araslöv (am).

    Följ tävlingen HÄR. 

     

    FAKTA: Åhus KGK Pro Am 2018

    Var:Kristianstad GK, Åhus.
    När:23–25 augusti.
    Hur:Dunhill Links-format. 80 proffs spelar 54 håls slagspel, men samtidigt poängbogey i lag med varsin amatör. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar i proffsklassen). I pro am-tävlingen går 18 lag vidare till finalrundan.
    Prispengar:650 000 kronor.
    Rankingpoäng:En seger, i proffsklassen, ger 11 596 rankingpoäng, en andraplats 7 602, tredjeplats 5 089.

    Ranking: Nordic League

    1) Jacob Glennemo, AIK, 30 783 poäng
    2) Aksel Kristoffer Olsen, Norge 22 226
    3) Christian Gløët, Danmark, 22 224
    4) Martin Eriksson, Kårsta, 20 208
    5) Martin Leth Simonsen, Danmark, 20 126
    --------------------------------------------
    7)   Sebastian Hansson, Tjörn, 19 056
    8)   Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 18 357

    37) Fredrik Gustavsson, Karlstad, 5 697
    42) Robert Jonasson, Ulricehamn, 5 021
    88) Gustaf Kocken, Djursholm, 1 773


    Fullständig ranking Nordic League 


    Ranking: Swedish Golf Tour
    1) Martin Eriksson, Kårsta 
    2) Sebastian Hansson, Tjörn
    3) Jacob Glennemo, AIK
    4) Mathias Gladbjerg, Danmark
    5) Kristian Krogh Johannessen, Norge

    Fullständig ranking Swedish Golf Tour



    Mer information:
    – Vid pressförfrågningar eller önskemål om intervjuer, kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92

     

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

     

     

  3. Åhus KGK Pro Am: Nu tänker Rönneblad sluta ”cruisa” i mitten
  4. Swedish Golf Tour

    Åhus KGK Pro Am: Nu tänker Rönneblad sluta ”cruisa” i mitten

    Åhus KGK Pro Am 2018 är årets största tävling på SGT. En topplacering ger ett rejält kassatillskott – och ett lyft på rankingen.   ”Det är den här tävlingen man vill spela bra i”, säger Hannes Rönneblad.

    Förra våren kom Hannes Rönneblad hem till Kungsbacka efter fyra college-år på Texas Tech i USA.
    Nu har 23-åringen haft golfen som yrke i ett år, han gör sin första hela säsong på Swedish Golf Tour och tidigt på onsdagsmorgonen satte han sig i bilen, tillsammans med Hills Alexander Wennstam och Tjörns Sebastian Hansson, för gemensam avresa till Kristianstad och Åhus KGK Pro Am 2018.
    Tävlingen, som spelas 23–25 augusti på Kristianstad GK i Åhus, ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League (där de fem bästa på rankingen får ett kort till Challengetouren nästa år, se fakta nedan). 
    Prissumman är dubbelt så hög som en normal tävlingsvecka. Det gör att startfältet är extra starkt med en hel del svenska Challengetourspelare på plats. Det gör också att en seger, eller en topplacering, ger betydligt mer rankingpoäng än en ”vanlig” vecka. 
    Hannes Rönneblad ligger 38 på Nordic League-rankingen. En vinst och han skulle ha den där eftertraktade femteplatsen inom räckhåll. 

    Det är nu det gäller att göra en bra vecka?
    – Jo, så är det. Det är väl den här man vill spela bra i. Det är alltid så, spelar man bra i de större tävlingarna så går det snabbare framåt, säger han. 

    Åhus KGK Pro Am 2018 har ett annorlunda upplägg. Man spelar i så kallat Dunhill Links-format; ett proffs bildar lag med en amatör (fyrbollar). Proffsen spelar slagspel i den individuella tävlingen, för lagen gäller poängbogey.
    – Jag har aldrig spelat det förut. Det blir också intressant. Det blir lite av en balansgång att kunna vara fokuserad på sitt och samtidigt kunna slappna av och ha kul med de andra. Jag spelar ju oftast bättre golf när jag är avslappnad. Jag blir ofta lite för fokuserad och vill göra för mycket så jag tror att det här är bra, att kunna ta det lite lugnt och låta spelet komma till mig, säger Hannes Rönneblad.

    FÖRRA veckan spelade Hannes Rönneblad Europatourgolf i Nordea Masters på Hills i Mölndal.
    Det var tredje gången han var med i tävlingen, den första som proffs. Tio över par de två första dagarna gav dock inget spel under helgen. Men det finns ändå mycket att ta med därifrån.
    – Jag känner för varje gång att jag blir mer bekväm med allting som händer runt omkring. En positiv process som går framåt. Sedan var inte spelet tillräckligt bra. Det är en annan grej man får jobba på, det är svårt att spela bra varje vecka.

    Känner du ändå, sett över en hel säsong, att du skulle kunna vara på Europatouren? 
    – Ja, verkligen. Det är ju ett steg upp för att kunna vinna och vara med där i toppen regelbundet, men att klara cutter och komma topp 20 är inga problem. Det är egentligen bara att spela stabil golf så löser man det. Det är en av de grejer jag lärt mig.

    HANNES Rönneblad var en av de svenskar som förra säsongen fick chansen att spela tävlingar på Challengetouren, tack vare Swedish Challenge i Katrineholm. 
    En arrangör av en CT-tävling får 50 wild cards. Dessa kan användas till starter i den egna tävlingen men också bytas med andra länders arrangörer för att på så sätt ge inhemska spelare möjlighet att komma ut i Europa.
    Så det blev åtta Challengetour-tävlingar för Hannes Rönneblad 2017.
    – Det var verkligen lärorikt. Jag kom ju direkt från en amatörkarriär, från college och spel med landslaget. Där är allt fixat och det är egentligen bara att åka med. Nu måste jag fixa allting själv och i början har man ju inte spelat in så stort kapital så man måste leva ganska budgeterat när man är iväg. En annan grej var att spela flera veckor på raken, det var jag inte van vid. Dessutom att få spela på de banorna. Nu vet jag vad som väntar på nästa nivå, vilka spelare som är där, hur de spelar och hur tuff konkurrensen är, säger han. 
    Framför allt lärde han sig att han måste ”hålla tillbaka” för att orka.
    – Det handlar mycket om att vara trygg i processen och låta det ta tid. Jag ville få resultat med en gång och försökte stressa det för mycket vilket tar mycket energi, så när jag varit iväg i tre veckor var jag helt slut. Man får ta det lite mer piano, se det lite mer långsiktigt.

    I ÅR har det blivit en tredjeplats som bäst på Nordic League och SGT. Men i många tävlingar har Hannes Rönneblad landat runt 30-strecket.
    – Säsongen har varit okej, men lite för okej mot vad jag vill. Jag har haft ett varv där jag känner att jag fått riktigt bra utdelning, en minus sexa i Fredrikstad. Det var då jag blev trea. Utöver det har jag inte riktigt fått med några varv. Det har varit stabilt och stundtals bra men lite för mediokert. 

    Bättre att vinna ibland och missa cutter ibland än att vara jämn utan spets?
    – Jo, jag cruisar runt lite grann i mitten, men man har aldrig chansen att ta sig uppåt om man inte samlar på sig i alla fall topp 5- eller topp 3-placeringar. Det är det som är fokus de sista tävlingarna nu; att verkligen spela mer för att ta en topplacering och acceptera att det kan gå skit ibland.

    EN SOM spelat bra den senaste tiden är reskompisen Sebastian Hansson som har den imponerande resultatraden 2–10–1–2 de senaste fyra tävlingarna.
    – Det kan nog vara bra att bo ihop med honom nu, så kanske jag kan sno åt mig lite av den kraften, skrattar Hannes Rönneblad.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Följ tävlingen HÄR

    FAKTA: Åhus KGK Pro Am 2018

    Var: Kristianstad GK, Åhus.
    När: 23–25 augusti.
    Hur: Dunhill Links-format. 80 proffs spelar 54 håls slagspel, men samtidigt poängbogey i lag med varsin amatör. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar i proffsklassen). I pro am-tävlingen går 18 lag vidare till finalrundan.
    Prispengar: 650 000 kronor. Seger ger 117 000 kronor. Dessutom; lägsta score varje dag belönas med 15 000 kronor. Den som sätter banrekord får 20 000 kronor.
    Rankingpoäng:Vinst ger 11 596 poäng, andraplats 7 602, tredjeplats 5 089.

    Startfält: 
    Här finns Challengetourspelare som Christopher Feldborg Nielsen, Sjöbo, Åke Nilsson, Kristianstad, Alexander Wennstam, Hills, Magnus A Carlsson och Björn Hellgren, Frösåker. 

    SGT-profiler: 
    – Jacob Glennemo, AIK. Utökade sin ledning på Nordic League-rankingen förra veckan då han tog sin andra seger för året. Fick därefter ett wild card till Europatourtävlingen Made in Denmark som spelas nästa vecka. 
    – Martin Eriksson, Kårsta. Tog sin största seger i karriären när han vann Pärnu Bay Links i Estland. Har även två andraplatser. Fyra på NL-rankingen.
    – Sebastian Hansson, Tjörn. Formstark. Tog sin första seger på touren för två veckor sedan. Sjua på NL-rankingen.
    – Ludwig Nordeklint, Kristianstad. Spelar på hemmabanan, där han också jobbar som greenkeeper. Åtta på NL-rankingen.
    – Mikael Lindberg, AIK. Fick en plats i Swedish Challenge i Katrineholm och ledde CT-tävlingen en bit in på finaldagen. Slutade sexa.
    – Oscar Florén,  Öijared. Nybliven Europamästare på Gleneagles. Bäste SGT-spelare i Nordea Masters på Hills i Mölndal förra veckan.

     

    Ranking: Nordic League
    1) Jacob Glennemo, AIK, 30 783 poäng
    2) Aksel Kristoffer Olsen, Norge 22 226
    3) Christian Gløët, Danmark, 22 224
    4) Martin Eriksson, Kårsta, 20 208
    5) Martin Leth Simonsen, Danmark, 20 126
    --------------------------------------------
    7)   Sebastian Hansson, Tjörn, 19 056
    8)   Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 18 357
    13) Per Längfors, Onsjö, 15 463
    19) Erik Oja, Gävle, 11 707
    38) Hannes Rönneblad, Kungsbacka, 5 450

    Fullständig ranking Nordic League 


    Ranking, topp 5: Swedish Golf Tour
    1) Martin Eriksson, Kårsta 
    2) Sebastian Hansson, Tjörn
    3) Jacob Glennemo, AIK
    4) Mathias Gladbjerg, Danmark
    5) Kristian Krogh Johannessen, Norge


    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  5. Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”
  6. Swedish Golf Tour

    Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”

    Jacob Glennemo, AIK vinner Holtsmark Open 2018 med tre slags marginal på totalt -15. Tvåa i tävlingen blev Sebastian Hansson, Tjörns Golfklubb efter en mäktig spurt sista dagen med 66 (-6).

    Swedish Golf Tour har varit på besök i grannlandet Norge och arrangerat Holtsmark Open som är belägen utanför Drammen i typisk Norsk natur med spektakulära berg, fjordar och raviner utmed banan. Robert Trent Jones som har designat banan har verkligen satt spelarna på prov denna vecka med sina ikoniska djupa bunkrar och ondulerade greener.

    Den utmanande banan var dock ingen match för Jacob Glennemo som stod för en minst sagt imponerande insats när han tog en övertygande seger i Holtsmark Open. Glennemo slutade tillslut på -15 och tre slag före en spurtande Sebastian Hansson som gick runt sista varvet på 66 (-6).

    Glennemo som startade dagen med en tre slags ledning berättar att det är första gången han går ut med en så stor ledning inför sista varvet. Någon nervositet inför den nya situationen visade dock inte AIK-spelaren som rivstartade med att gå -4 de första 11 hålen och skaffade sig en komfortabel ledning inför de sista hålen. Glennemo fortsätter att berätta att det var grymt skönt att ha några slag till godo inför de avslutande hålen vilket tillät honom att spela lite mer safe.

    Detta är hans andra seger på Nordiska Ligan i år. Denna vinst innebär att han drygar ut sin ledning på NGL-rankingen till 8000 euro före tvåan Aksel Olsen. Med åtta tävlingar kvar på schemat ser det minst sagt lovande ut att ta ett av de eftertraktade Challenge Tour-korten.

    Bästa amatör i tävlingen blev Sebastian Eidsæther Syr från Losby Golfklubb på en delad 21:a plats på totalt -3 efter rundorna 67, 78, 68.

    Resultat

     

    Skribent: Oskar Lundgren

  7. Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite
  8. Swedish Golf Tour

    Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite

    Det blev en jämn kamp in i det sista mellan Mimmi Bergman och Annelie Sjöholm som gick ut i ledarbollen i Slite Open. Efter imponerande puttning på sista greenen kunde Sjöholm fira sin första seger som proffs.

    – Det är det här jag jobbar för. Jättekul att det ger resultat, säger Annelie Sjöholm som efter en lyckad collegekarriär valt att satsa helhjärtat på golfen.
    Mimmi Bergman, Lannalodge GK och Annelie Sjöholm, Västerås GK delade ledningen inför sista varvet på sex under par. Bergman hade ett litet grepp under större delen av rundan, men Sjöholm knappade in och förbi under andra nio. Inför sista hålet hade hon ett slags ledning. Båda spelarna slog upp sig till ungefär fyra meter från flaggan. Bergman som var först rullade i sin måsteputt och satte press på Sjöholm. En svår nedförsputt väntade, men bollen slank i.
    – Jag visste ställningen mellan mig och Mimmi så jag anade att putten var för vinst, men jag ville inte ta något för givet. Det kändes otroligt bra när den trillade i, säger Annelie Sjöholm.
    – Jag hade en bra känsla inför i dag med två bra varv i bagaget från gårdagen. Jag fick en bra start med par på första hålet, men sen kom tyvärr en dubbel. Jag försökte bara ha tålamod. Jag brukar spela bäst på sista nio och då började mycket riktigt puttarna trilla i.

    SEGERN blev Annelie Sjöholms första som proffs och hon lämnar Slite med en prischeck på 20 000 kronor. På bagen denna vecka hade hon syster och systerns pojkvän som hon riktade ett extra tack till under tacktalet.
    – Det är jättekul att ha dem här. Vi har haft en roligt vecka och jag har inte känt samma nervositet. Det gjorde att jag funderade mindre på resultatet.
    Dagens klättring stod Anna Magnusson för som signerade ett scorekort för 68 slag (–4) och tangerade Mimmi Bergmans nya banrekord från andra rundan.

    Närmast väntar Turfman Allerum Open på Swedish Golf Tour och LETAS, men Annelie Sjöholm har siktet inställt på Europatouren och ska spela kvalet i höst.
    Tack till Slite Golfklubb som stod som arrangörer på Swedish Golf Tour för första gången. De har levererat en bana i toppskick som var mycket uppskattad bland spelarna.

    Hela resultatlistan

    Bilder från tävlingen - fria att dela.

  9. Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet
  10. Swedish Golf Tour

    Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet

    Jacob Glennemo fortsätter sitt fina spel. AIK:aren leder Holtsmark Open  inför sista dagens spel.   "Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också", säger han

    Inför Holtsmarks Open (15–17 augusti) – som ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League – intervjuade vi AIK:s Jacob Glennemo.
    31-åringen har haft en stark säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. När han slog ut första dagen på Holtsmarks GK utanför Oslo toppade han också Nordic League-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
    Efter rundor på 64 slag första dagen och 69 på torsdagen leder Jacob Glennemo tävlingen inför sista dagens spel. På 36 spelade hål har han gjort tolv birdies, två eagles, två bogeys, 19 par – och en trippel.
    – Jag har spelat bra de två första varven. Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också. Det är det som avgör mycket. Man behöver inte jaga pinnarna så mycket då, säger han.

    TOTALT är Glennemo elva under par. Han leder med tre slag före dansken Martin Leth Simonsen (–8) och fyra före norske trean Henrik Björnstad (–7). 
    Bakom dem finns, bland andra Tjörns Sebastian Hansson (–6), Tobias Edén, Karlstad, Martin Eriksson, Kårsta och Victor Theandersson, Ekerum delar sjätteplatsen (alla –4).
    I intervjun före tävlingen sa Jacob Glenemo, om målet att komma topp fem, att ”spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig”.
    Det verkar han göra. Utgångsläget har inte blivit sämre inför finaldagen i Oslo.
    En seger för skulle ge honom runt 7 000 poäng vilket sannolikt också skulle innebära att den där topp 5-platsen i princip är säkrad – med en brasklapp för att det trots allt återstår åtta tävlingar.
    – Så kan det ju vara, det är ett bra läge, men det är inget man kan påverka just nu. Det hade ju varit skönare med ännu fler slags ledning men utgångsläget är jättebra så klart. Det är bara att gå ut och spela på i morgon, men det kan hända så mycket på vägen, säger han.

    BANAN på Holtsmarks GK är designad av Robert Trent Jones.
    – Det är en väldigt trevlig design på banan. Jättekul att spela. Alla spelare har varit positiva, säger Jacob Glennemo.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se


    LEADERBOARD 

      

    FAKTA: Holtsmark Open

    Var: Holtmarks GK, utanför Oslo.
    När: 17–17 augusti.
    Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 350 000 kronor.

     

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson