• Huvudpartners: Huvudpartners:

Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om lag-EM 2020. Fokus i rapporteringen är på dam-EM på hemmaplan men vi publicerar även information om herr-EM i Nederländerna. 

 1. FLICK: EM-silver till flickorna
 2. EM 2020

  FLICK: EM-silver till flickorna

  Det blev en andraplats för det svenska flicklandslaget när lag-EM för flickor avgjordes under lördagen på Borsa Golf Club i Slovakien. Detta efter förlust i en jämn och välspelad final mot Tyskland. Bronset gick till Nederländerna.

  Sverige åkte till mästerskapet med ett ungt lag som nu visat att de kan spela stor golf, hantera utmaningar och spela hem medaljer. Coach David Olsson gjorde precis som tre av spelarna mästerskapsdebut vid EM. Han var mer än nöjd med de svenska spelarnas insats under EM.  

  – Det är lite deppigt just nu, men som jag ser det är det en fantastisk insats av alla fyra spelarna. Vi visste inte så mycket innan vi åkte till EM, då det nästan inte varit några internationella tävlingar i år. Vi visste inte var vi befann oss och inte heller eller var de andra lagen stod spelmässigt, säger David Olsson.

  Fyra unga spelare som innan EM inte kände varandra speciellt väl blev ett lag där alla var med och bidrog både på och vid sidan av golfbanan.

  – Några av de svenska spelarna har inte varit i sådana här situationer tidigare. Men vilket lag de har visat att de är, som stöttar varandra, kämpar tillsammans och spelar riktigt bra golf. Vi har varit på plats på banan först och åkt hem sist, spelat hela vägen och aldrig gett oss. De har vunnit ett silver och fått med sig extremt mycket bra erfarenheter och lärdomar från EM, säger David Olsson.
   

  Två av finalmatcherna till extrahål
  I den välspelade finalen var det Tyskland som tog ledningen efter seger med 4/3 i den inledande foursome-matchen. I de båda singelmatcherna var Sverige i ledning, men Tyskland utjämnade mot slutet och båda matcher gick till extrahål. Matilda Jonsson och Meja Örtengren behövde segra i båda matcherna för att guldet skulle bärgas.

  Paula Schulz-Hanssen blev tysk hjälte då hon avgjorde sin match mot Jonsson på det första särspelshålet och Tyskland vann finalen med 2,5–0,5.

  Detta var tredje gången under 2020 som Sverige ställdes mot Tyskland i en lag-EM-final. Två tyska guld (herr och flick) och ett svenskt genom damerna som segrade på hemmaplan på Upsala Golfklubb. 
   

  Silvermedaljörerna
  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb
  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb
  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb
  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Resultat
  Guld: Tyskland
  Silver: Sverige
  Brons: Nederländerna

  Bild: Efter efter semifinalen.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. FLICK: Följ lag-EM Flickor
 4. EM 2020

  FLICK: Följ lag-EM Flickor

  Så följer du lag-EM Flickor & Pojkar 2020

  Lag-EM för flickor avgörs 23-26 september i Slovakien.

  Lag-EM för pojkar avgörs 19-22 oktober i Spanien.

  FLICKOR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor.

  POJKAR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor

  FLICKOR & POJKAR
  Facebook 
  Instagram @swedishgolfteam

 5. FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor
 6. EM 2020

  FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor

  Sverige åker till lag-EM i Slovakien med ett formstarkt flicklandslag. Det visar de resultat spelarna presterat under säsongen. En veteran och tre mästerskapsdebutanter finns bland de fyra uttagna landslagsspelarna.

  Lag-EM flickor, eller European Girls’ Team Championship som mästerskapet officiellt heter, spelas den 23–26 september på Borsa Golf Club, fyra mil öster om Slovakiens huvudstad Bratislava.

  Mästerskapet är öppet för spelare upp till 18 år.

  Ester Fägersten från Hills GK är den rutinerade spelaren i det svenska laget. Hon gör sitt tredje lag-EM och var med i det svenska lag som 2018 tog brons på hemmaplan. De tre debutanterna är Maia Samuelsson, Karlstad GK, Matilda Jonsson, Kumla GK och Meja Örtengren, Landeryds GK.

  Debutant är även lagets coach David Olsson som nyligen tillträdde som coach för flicklandslaget och som nu gör sitt första mästerskap.

  – Målet är att få fram det bästa ur varje spelare och försöka ta så många segrar i matcherna vi kan. Vi siktar på att ha fokus på det vi kan påverka och få många bra lärdomar att ta med för framtiden, både på och vid sidan av golfbanan, säger David Olsson.
   

  Coach David Olsson om de svenska spelarna:

  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb, är en mycket stabil spelare vars styrka är att hon inte har några svagheter. Ester har varit med i lag-EM tidigare och vet vad som krävs när det blir tuffa lägen. Hon har också nära till skratt som alltid sprider sig i laget.

  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb, är efter många års boende utomlands en rutinerad spelare. Hennes puttning är i världsklass och går alltid att lita på, och hon kan även i övrigt visa upp ett vasst spel. Den värmländska dialekten hörs fortfarande, trots många år utomlands. Maia har börjat på college och spelar där för Jacksonville University.

  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb, är en långtslående spelare. När du tror att bollen ska landa så är den fortfarande i luften. Matilda har i år visat upp ett mycket fint spel på Nordic Golf Tour och tagit stora kliv framåt med sin golf.

  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb, representerade Sverige på European Young Masters tidigare i år och för sin ringa ålder har hon ett spel utöver det vanliga. Med stor hunger för att bli bättre tar hon kliv varje dag. Detta har visat sig genom några topp tio-placeringar på Nordic Golf Tour och nu senast med seger på Teen Tour Elite.


  Fakta Lag-EM flickor

  Spelare:
  – Ester Fägersten, Hills Golfklubb
  – Maia Samuelsson, Karlstad Golfklubb
  – Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb
  – Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Tävlingsbana: Green Resort Hrubá Borša, Borsa Golf Club

  Start- och resultatlistor: finns på tävlingens officiella hemsida

  Sveriges senaste medalj: brons 2018 på Forsgårdens Golfklubb

  Sveriges senaste seger: 2017 i Finland

  Bilden ovan: Ester Fägersten gjorde lag-EM-debut 2018, när hon var med och brons på hemmaplan på Forsgårdens GK. I år är hon veteranen i det unga och formstarka flicklandslaget

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 7. DAM: Three-peat for Sweden
 8. EM 2020

  DAM: Three-peat for Sweden

  Sweden came out on top on home soil. In the championship match Sweden proved to be to strong for Germany when the European Ladies´ Team Championship where decided at Upsala Golf Club.

  CHAMPIONSHIP MATCH - SWEDEN vs. GERMANY
  The German pair in the foursome match - Alexandra Fosterling and Helen Tamy Kreuzer - came out strong and where up on the front nine. After the turn Sweden played it´s way back and in front. Maja Stark and Beatrice Wallin closed the match out at the 15th green.

  Linn Grant was three holes up teeing it up on the par-five 16th. She hit her second shot left in a greenside bunker. Her opponent Paula Schulz-Hanssen managed a par and that left Linn with a five-foot putt for the championship. Dead center, and the European Ladies´ Team Championship trophy will stay in Sweden one more year.

  2-1 Sweden (5) vs. Germany (7)

  BRONZE MEDAL MATCH – SATURDAY SEPTEMBER 12
  Denmark where too strong for Switzerland in the bronze medal match. Amalie Leth-Nissen and Smilla Tarning Søderby both won their single matches and gave Denmark a third place finish in this year’s championship.
                              
  2,5-0,5 Denmark (3) vs. Switzerland (1)

  NORTHERN IRELAND IN 2021
  At the prize giving ceremony the venue for next year where announced. And all looked pleased to hear that the ladies next year will play Royal County Down Golf Club in Northern Ireland.         

  FINAL RESULT
  1. Sweden
  2. Germany
  3. Denmark
  4. Switzerland
  5. Italy
  6. France
  7. Spain
  8. Iceland
  9. Czech Republic
  10. Netherlands
  11. Belgium
  12. Slovakia

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Jubel i Uppsala när Sverige tog tredje raka EM-guldet
 10. EM 2020

  Jubel i Uppsala när Sverige tog tredje raka EM-guldet

  Både dam- och herrlandslaget åkte till lag-EM som titelförsvarare och båda fick möta Tyskland i mästerskapsfinal. Damerna, som spelade på hemmaplan på Upsala GK, tog hem tredje raka guldet. Herrarna förlorade finalen i Nederländerna och fick nöja sig med silver.

  Lördag den 12 september spelades två finaler i två lag-EM, och både på Upsala Golfklubb och Hilversumsche Golf Club var det Sverige och Tyskland som spelade om de pokaler som Sverige tog hem 2020. Damlaget gick segrande ur finalen på hemmaplan efter 2–1 i finalen medan herrarna förlorade med 1–2 och får åka hem med silvermedaljen.

  – En fantastisk vecka på alla sätt och vis. Jag är dels oerhört glad att det blev mästerskap överhuvudtaget, det var inte säkert ens nära inpå. Det har varit en tuff vecka, spännande och med ett nytt spelformat, säger Katarina Vangdal, förbundskapten för Swedish Golf Team.

  – Prestationerna som båda lagen gör håller högsta klass. Att damerna tar guld för tredje året i rad är nästan svårt att ta in. Under de tre lag-EM som denna grupp har spelat har de vunnit alla nio lagmatcherna. Att de året innan också gick obesegrade i ett flick-EM gör deras prestation än mer anmärkningsvärd, säger Katarina Vangdal.

  – Att herrarna tar silver och pressar Tyskland till sista hålet i den avgörande matchen, året efter att de tog guld på hemmaplan, det är med beröm godkänt, säger Katarina Vangdal.

  Damlaget höll för favorittrycket på hemmaplan

  Spelarna i det svenska damlaget är obesegrade i lag-EM. De senaste tre åren har de vunnit två lag-EM för damer och ett för flickor. De gjorde ingen hemlighet av att de åkte till Uppsala för att spela hem guld och återigen få ”Sweden” ingraverat på pokalen.

  –  Det började inte så bra, det var jämnt. Men jag tänkte att idag förlorar vi inte, sa Maja Stark direkt efter avgörandet.

  Detta landslag är verkligen ett lag, och det i en individuell idrott. Alla jobbar tillsammans, de hjälps åt med de utmaningar som dyker upp både på och vid sidan om golfbanan.

  Naturligtvis är de också riktigt duktiga golfspelare, det måste till för att segrarna ska komma i den omfattning de gör. Maja Stark, Abbekås GK, Ingrid Lindblad, Ringenäs GK, Beatrice Wallin, Hills GK och hon som idag fick sätta en den avgörande putten – Linn Grant, Rya GK – är världsspelare som amatörer och nu kan de än en gång kalla sig europamästare.

  Nästa år spelas lag-EM på Nordirland på en av världens bästa golfbanor, Royal County Down. Dit åker alltså Sverige som titelförsvarare ännu en gång.

  – Det såg bra ut på uppvärmningen, tjejerna var taggade och lite allvarliga, sådär som jag hoppas de ska vara en sådan här dag, det brukar flyta på bra då. Sedan var det en lite seg start när vi väl började spela. Vi hamnade ned i någon match och det var jämnt i de övriga. Många bra slag, men vind som ställde till det så bollarna hamnade inte riktigt där de hade tänkt, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget.

  – Vi gjorde sedan ett ryck från hål nio och framåt, då vi vann de flesta hålen och till slut blev det en ganska komfortabel seger. Vi vann foursome med 4/3 och första singeln med 3/2 och då var det klart, säger Fredrik Wetterstrand.

  Inför årets mästerskap fanns dubbla utmaningar, dels det idrottsliga men även det arrangörsmässiga. Planen inför 2020 var att lag-EM för pojkar skulle spelas på Upsala GK. När beskedet kom kring datum för årets mästerskap fanns inte möjlighet att arrangera lag-EM för pojkar i Sverige då det spelas för sent på året. Med kort varsel tog klubben istället på sig att arrangera damernas mästerskap, vilket de gjorde på bästa möjliga sätt.

  Silver till herrlandslaget i Nederländerna

  Herrlaget bestod av David Nyfjäll, Upsala GK, Albin Bergström, Ljunghusens GK, Vincent Norrman, Haninge GK och Gustav Andersson, PGA Sweden National. Sverige vann semifinalen mot Italien på fredagen med 2–1. Först ut var David Nyfjäll och Albin Bergström i foursome och de avgjorde på hål 16. I första singelmatchen fick Gustav Andersson se sig besegrad på 18:e hålet, medan Vincent Norrman spelade hem både sin match och hela lagmatchen på sista hålet inför ögonen på sina lagkamrater.

  I finalen mot Tyskland ställde Sverige upp med samma laguppställning. I de två singelmatcherna blev det seger för Vincent Norrman men förlust för Gustav Andersson. Dessa två matcher var redan avgjorda när foursomematchen nådde hål 18, där Tyskland vann med 1/0. Därmed tog alltså Tyskland hem sitt första herrguld i lag-EM med 2–1.

  – Otroligt trist att förlora finalen. Uppsidan med veckan är att vi har fått möjligheten att slå väldigt många slag under hög stress och press på en touruppsatt bana, vilket verkligen förbereder spelarna för nästa nivå. Jag är väldigt stolt över hur proffsigt spelarna beter sig både på och vid sidan av banan, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 11. KRÖNIKA: Tack Upsala Golfklubb
 12. EM 2020

  KRÖNIKA: Tack Upsala Golfklubb

  Upsala Golfklubb har den andra veckan i september detta annorlunda år stått värd för European Ladies´ Team Championship, lag-EM. Idag lördag den 12:e möts Sverige och Tyskland i final.

  När utmaningar dyker upp, då är det de som vill vara en del lösningen som ser en väg framåt och som står upp och tar ansvar. Detta är vad Upsala Golfklubb gjort genom att inte bara säga ja till att lag-EM spelas på klubben utan verkligen gått som det heter - all in.

  Alla vet och alla har under året fått ställa in och ändra sina planer gällande säkerligen mer än en aktivitet. Det är också vad Upsala Golfklubb fått göra gällande lag-EM.

  Pojkar blev damer istället
  När 2020 ringdes in var planen att lag-EM för pojkar skulle spelas på banan vid Håmö Gård. En planering som pågått i ett par år, där klubben och Svenska Golfförbundet jobbat tillsammans. Jag var själv med på en av de första träffarna och det var vårvintern 2019 vill jag minnas.

  CANCELLD - INSTÄLLT, möjligen inte i versaler men det var i alla vad alla såg när EGA det europeiska golfförbundet kom med ett besked om alla dess tävlingar, så även det Europamästerskap som skulle ha avgjorts i mitten av juli i Uppsala.

  Det visade sig att det inte var inställt utan uppskjutet. Frågan kom i mitten av sommaren om klubben var intresserade av att stå som värd för lag-EM för damer i september. En kort startsträcka, men det tog inte lång tid innan Upsala Golfklubb processat detta och tackade ja.

  Jag har spenderat den senaste veckan med det svenska laget och det är tydligt att spelarna gillar att vara på Upsala Golfklubb, de gillar att spela tillsammans igen och de gillar det bemötande de får på klubben. De svenska ledarna i coach Fredrik Wetterstrand och förbundskapten Katarina Vangdal har till mig vid ett flertal tillfällen uttryckt sin uppskattning att Upsala Golfklubb tackade ja och hur klubben genomför mästerskapet.

  Efter att klubben tackade ja, har de gjort allt de kan för att mästerskapet skall bli så bra och minnesfyllt för alla inblandade.

  Toppklass
  Banchef Leif Paulson har tillsammans med sin personal presenterat en bana i absolut toppskick varje dag hela tävlingsveckan. Där finns en fantastisk funktionärsstab som möjligen startar med ordförande Einar Brekkan och klubbchef Christer Schenholm men som verkligen inte stannar där.

  Där finns massor med klubbmedlemmar som på ett utmärkt sätt fullgör sin uppgift för att helheten skall bli så bra som möjligt. En av dessa funktionärer - damen som har hand om resultatrapporteringen efter hål 15 - träffade jag i förra veckan när jag var på klubben för att ta bilder av pokalen. Självklart togs det då också en bild på henne och pokalen.

  Klubbens sportchef Marcus Eidelöf, är han som sett till så jag fått tillgång på den underbara bilden som finns över denna krönika. Klubbens motto för idrottsverksamheten går att läsa på massor av bilder av golfstjärnor i klubbens träningsstudio ”Kan de, så kan vi”.

  Blivande mästare
  Avslutningsvis så är jag rätt säker på att några av de 48 EM-spelarna rätt snart kan hamna på väggen som förebild för Upsalas juniorer. När klubben 1999 var spelplats för ett lag-EM så fanns då i startfältet bland andra en svensk som nu har elva segrar på Europatouren och en italienare som nu har sitt namn ingraverat på The Claret Jug.

  I närtid, eller i alla fall i december, så kommer förhoppningsvis hela det svenska laget och en handfull spelare till från lag-EM på Upsala Golfklubb att pegga på Champions Golf Club i Huston Texas 10–13 december när U.S. Women´s Open avgörs.

  Ett stort TACK till alla på Upsala Golfklubb som gjort årets lag-EM till ett mästerskap att minnas och tack till alla medlemmar för att ni lånat ut er bana och anläggning.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 13. HERR: Tyskland i final
 14. EM 2020

  HERR: Tyskland i final

  De svenska herrarna besegrade Italien i semifinal och möter i morgon lördag Tyskland i fina när European Team Championship avgörs.

  -Detta var precis vad vi ville ha ut av den här dagen, att få två matcher till sista hålet, säger den svenska coachen Jonnie Eriksson.

  Resultatet i semifinalen skrevs till 2-1 i svensk favör. Först ut var David Nyfjäll och Albin Bergström i foursome och de avgjorde på hål 16.

  I första singelmatchen fick Gustav Andersson se sig besegrad på det 18:e hålet medan Vincent Norrman spelade hem både sin match och hela lagmatchen på sista hålet inför ögonen på sina lagkamrater.

  Sverige ställer samma uppställning på benen i morgondagens final som i de båda tidigare matcherna.

  Två finaler i två lag-EM spelas under lördagen och både på Upsala Golfklubb och på Hilversumsche Golf Club är det Sverige och Tyskland som spelar om de pokaler som Sverige tog hem 2020.

  Livescoring.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 15. DAM: Sweden vs. Germany in championship match
 16. EM 2020

  DAM: Sweden vs. Germany in championship match

  For the third consecutive year Sweden will play in the championship match at the European Ladies´ Team Championship. This year on home soil they will face Germany who edge out Denmark in the semifinal.

  SWEDEN vs. SWITZERLAND
  First off in the medal matches this brisk fall morning was Sweden and Switzerland. When the sun decided to show up it turn out to be one beautiful day on the golf course.

  Early in the foursome the duo from Switzerland was up, at the turn it was all level and then Sweden won a couple of holes.

  It was a solid performance from Beatrice Wallin and Maja Stark that ended in spectacular fashion. At the 17th, a drivable par-4, Maja hit the flagstick with her tee shot and that sealed the win for Sweden.   

  In the first single match Linn Grant got off to a hot start and never let go of the lead. She won her match with a two-putt birdie on the 16th hole.

  World No. 2, Ingrid Lindblad, played at the anchor position for Sweden and closed out her match on the 15th with a 4/3 win.

  GERMANY vs. DENMARK  
  Amalie Leth-Nissen played some great golf for the red and white and put one early point on the board for Denmark.

  That was not to be enough since Germany won the foursome 3/2 and the last single 4/3. That put Germany in the championship match where they will face regaining champions Sweden.

  Both teams will field the same line-up in the championship match as they did in the semifinal.

  WEBCAST FROM THE FINAL
  The final will be on a one-camera webcast with Swedish commentary at Klubb-TV.   

  FINAL & BRONZE MEDAL MATCH – SATURDAY SEPTEMBER 12
  10:30 Switzerland (1) vs. Sweden (5)
  10:00 Denmark (3) vs. Germany (7)

  Match play format, all teams will play two singles and one foursome. 

  RESULTS SEMIFINALS – FRIDAY SEPTEMBER 11
  3-0 Sweden (5) vs. Switzerland (1)
  2-1 Germany (7) vs. Denmark (3)

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.

För frågor, kontakta:

Porträttbild på Göran.