Göteborgs Golf Klubb värd för lag-EM flickor 2024

Den 9–13 juli gör 120 av Europas bästa flickamatörer från cirka 20 länder upp om lag-EM-titeln på Sveriges äldsta golfklubb. (Foto: Jacob Sjöman.)

När Sverige tilldelades värdskapet för Lag-EM flickor 2024 föll Svenska Golfförbundets (SGF) och European Golf Associations (EGA) val på anrika Göteborgs Golf Klubb.

– Vi är otroligt stolta över att stå som värdbana för detta fina arrangemang. Vi ser att det får positiva effekter både för klubbgemenskapen och för utvecklingen av svensk juniorgolf. Att våra medlemmar får se och uppleva en större tävling på hemmaplan skapar stort värde både på kort och lång sikt, säger Anna Johansson, klubbchef på Göteborgs Golf Klubb.

– Sedan Göteborgs Golf Klubb bildades 1902 har det spelats flera mästerskap på klubben, men nu är det länge sedan. Vi är redo att skriva ny mästerskapshistoria i samband med värdskapet för European Girls’ Team Championship 2024, säger Anna Johansson.

Blivande världsstjärnor väntas till Göteborg

Flicklandslaget står på rad i blåa tröjor.
Flera av Sveriges mest framgångsrika golfare har spelat flick-EM med landslaget. Här är 2017 års guldlag: Amanda Linnér, Julia Engström, Frida Kinhult, Linn Grant, Beatrice Wallin och Maja Stark. Det finns alltså stora chanser att se några av framtidens stjärnor pegga upp i Göteborg 2024.

Senast Sverige vann Lag-EM flickor var 2017. Då var bland andra Linn Grant, Frida Kinhult och Maja Stark med i laget. Andra svenskor som fått lyfta EM-pokalen genom historien är Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg och Linnea Ström.

Det finns alltså stora chanser att få se några av framtidens stora världsstjärnor pegga upp, när flickamatörerna gör upp om medaljerna i Göteborg.

Mästerskapet stöttas av destinationsbolaget Göteborg & Co, som bland annat bidrar till ett levande Göteborg med hållbara, attraktiva och unika upplevelser.

– Vi tycker det är väldigt roligt att framtidens golfare gör upp om Europamästerskapet i Göteborg, säger Magnus Hallberg, vice VD och evenemangschef på Göteborg & Co.

Magnus Hallberg fortsätter:

– Genom att vara med och möjliggöra flick-EM 2024 hoppas vi att tävlingen ska inspirera deltagarna att satsa på sin idrott och växa både som golfare och individer. Vi ser fram emot att se ny historia skrivas på Sveriges äldsta golfklubb!

Ett av fyra årliga lag-EM i golf

Senast Sverige arrangerade lag-EM för flickor var 2018, då på Forsgårdens GK i Kungsbacka. Då blev det brons till det blågula laget.
Senast Sverige arrangerade lag-EM för flickor var 2018, då på Forsgårdens GK i Kungsbacka. Då blev det brons till det blågula laget.

Lag-EM flickor är ett av de fyra stora lagmästerskapen som årligen arrangeras av European Golf Association (EGA). Lagen består av sex flickamatörspelare upp till 18 år från cirka 20 av Europas bästa golfnationer.

Mästerskapet spelas med ett inledande slagspelskval över 36 hål. Därifrån kvalificerar sig de åtta bästa nationerna till spel om medaljer, medan övriga spelar om placeringarna 9–20.

Lag-EM flickor spelades första gången 1991 och har sedan 1999 arrangerats årligen. Av de 29 gånger mästerskapet har spelats sedan starten har Sverige tagit medalj 20 gånger – varav åtta guld.

Senast flick-EM arrangerades i Sverige var 2018 på Forsgårdens GK. Då var bland andra Ingrid Lindblad, nuvarande världsetta bland amatörer, med i det svenska laget som slutade på bronsplats.

Se alla tidigare svenska placeringar

Sverige stöttar europeisk amatörgolf

Sverige är en av de ledande golfnationerna i Europa. Därför har SGF ambitionen att stötta europeisk amatörgolf. Det görs bland annat genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap.

Allt om mästerskapet, inklusive start- och resultatlistor kommer att finnas tillgängligt på EGA:s hemsida.

Bilder och kontakt

Bilden ovan får användas i samband med artiklar och publiceringar om Lag-EM flickor 2024, ange Foto: Jacob Sjöman. Vid eventuella frågor om Lag-EM flickor 2024, kontakta:

Anna Johansson, klubbchef på Göteborgs Golf Klubb

Magnus Grankvist, tävlingsansvarig för EM på Svenska Golfförbundet 

Mathias Resare, marknadschef på Svenska Golfförbundet 

Magnus Hallberg, vice VD och evenemangschef på Göteborg & Co

Fler nyheter

 1. Lag-EM är en årlig höjdpunkt
 2. Landslag

  Lag-EM är en årlig höjdpunkt

  ”Att få chansen att spela för Sverige är stort. Det börjar ofta med Lag-EM och kan leda hela vägen till OS.” – Katarina Vangdal, förbundskapten.

  Lag-EM avgörs årligen för flickor, pojkar, damer och herrar, med sex spelare i varje lag. Under EM-veckan i juli har Sverige totalt 24 spelare och åtta coacher i gång från morgon till kväll. De gör det alltid bra. Ofta får de med sig medaljer hem, och inte sällan även en pokal.

  Det är många namnkunniga spelare som har deltagit i mästerskapet på sin väg uppåt i karriären. En reflektion inför OS 2024 är att alla som hittills representerat Sverige i de olympiska spelen också har spelat lag-EM. Så ser det ut att bli även i Paris.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Framgångsrikt Sverige
 4. Landslag

  Framgångsrikt Sverige

  Sverige första seger i Lag-EM för flickor kom 1995. Sedan dess har det blivit ytterligare sju svenska guld. Några av dem som varit med och spelat hem pokalen är Pernilla Lindberg, Caroline Hedwall, Linnea Ström, Maja Stark och Linn Grant.

  Maja och Linn var med vid den senaste svenska triumfen i Finland 2017. I laget fanns då även Frida Kinhult, Julia Engström, Beatrice Wallin och Amanda Linnér.

  Idag är fem av dem proffs och tillsammans har de än så länge spelat hem 21 professionella titlar, varav 13 på Ladies European Tour och två på LPGA Tour.

  Hösten 2017 valdes samtliga sex svenska europamästare ut att representera Europa vid Junior Solheim Cup. I september 2024 sluts cirkeln när Maja och Linn debuterar i Europas Solheim Cup-lag.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Lag-EM viktigt för svensk spelarutveckling
 6. Landslag

  Lag-EM viktigt för svensk spelarutveckling

  Att ställas inför utmanande situationer och göra allt för att få lyfta pokalen tillsammans med lagkamraterna. Det är vad ett lag-EM innebär.

  Det svenska golflandslaget är en utbildningsmiljö. Tillsammans med klubbar, skolor och distrikt, och med ett brett tävlingsutbud, skapas förutsättningar för spelare som vill nå toppen. Med toppnivå menas spel och segrar på de främsta tourerna, i olympiska spel och i Solheim respektive Ryder Cup.

  Detta är också landslagets mål.

  Men tro inte att det svenska lag som kommer att spela lag-EM för flickor på Göteborgs Golf Klubb i juli 2024 bara är där för att se och lära. De är där för att spela om segern.

  Att sikta högt och att göra sitt yttersta skapar den bästa inlärningen, oavsett utgång. David Olsson är coach för flicklandslaget och han gillar de utmaningar lag-EM för med sig:

  ”Vid ett lag-EM vinner vi oavsett om vi tar hem pokalen eller inte. Spelare utvecklas i en miljö där allas ögon är på dem. Det skapar något vi inte kan återskapa i en träningsmiljö. Att det just är lag, att du har blågula landslagskläder på dig, gör att det inte bara är dina lagkompisar som bryr sig om hur du spelar utan också stora delar av Golfsverige.”   

  Det är unga spelare, 18 år och yngre, som kommer att pegga upp i blågult på Sveriges äldsta golfklubb nästa år. Att spela på hemmaplan gör att spelarna är mer bekväma med allt runt omkring. Det innebär också att alla de möter under tävlingsveckan – från funktionärer och åskådare till familj och vänner – håller på just dem.

  Historiskt har svenska lag hanterat utmaningarna med hemmaplan bra. Senast lag-EM för flickor spelades i Sverige 2018 blev det brons på Forsgårdens Golfklubb och gången innan, 2013, guld på Linköpings Golfklubb.

  ”Vi ser fram emot att spela i Sverige och på Göteborgs Golf Klubb. Vi kommer att kännas oss hemma, det är jag säker på. Även om jag ännu inte vet vilka spelare vi kommer att ställa upp med är jag säker på att alla kommer att göra sitt yttersta. Jag hoppas också att många kommer och tittar, särskilt på medaljmatcherna som brukar var riktigt spännande”, säger David Olsson.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.