Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om europamästerskap i golf som spelas i Sverige, samt lag-EM för damer, herrar, flickor och pojkar. 

 1. Göteborgs Golf Klubb värd för lag-EM flickor 2024
 2. Landslag

  Göteborgs Golf Klubb värd för lag-EM flickor 2024

  Den 9–13 juli gör 120 av Europas bästa flickamatörer från cirka 20 länder upp om lag-EM-titeln på Sveriges äldsta golfklubb. (Foto: Jacob Sjöman.)

  När Sverige tilldelades värdskapet för Lag-EM flickor 2024 föll Svenska Golfförbundets (SGF) och European Golf Associations (EGA) val på anrika Göteborgs Golf Klubb.

  – Vi är otroligt stolta över att stå som värdbana för detta fina arrangemang. Vi ser att det får positiva effekter både för klubbgemenskapen och för utvecklingen av svensk juniorgolf. Att våra medlemmar får se och uppleva en större tävling på hemmaplan skapar stort värde både på kort och lång sikt, säger Anna Johansson, klubbchef på Göteborgs Golf Klubb.

  – Sedan Göteborgs Golf Klubb bildades 1902 har det spelats flera mästerskap på klubben, men nu är det länge sedan. Vi är redo att skriva ny mästerskapshistoria i samband med värdskapet för European Girls’ Team Championship 2024, säger Anna Johansson.

  Blivande världsstjärnor väntas till Göteborg

  Flicklandslaget står på rad i blåa tröjor.
  Flera av Sveriges mest framgångsrika golfare har spelat flick-EM med landslaget. Här är 2017 års guldlag: Amanda Linnér, Julia Engström, Frida Kinhult, Linn Grant, Beatrice Wallin och Maja Stark. Det finns alltså stora chanser att se några av framtidens stjärnor pegga upp i Göteborg 2024.

  Senast Sverige vann Lag-EM flickor var 2017. Då var bland andra Linn Grant, Frida Kinhult och Maja Stark med i laget. Andra svenskor som fått lyfta EM-pokalen genom historien är Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg och Linnea Ström.

  Det finns alltså stora chanser att få se några av framtidens stora världsstjärnor pegga upp, när flickamatörerna gör upp om medaljerna i Göteborg.

  Mästerskapet stöttas av destinationsbolaget Göteborg & Co, som bland annat bidrar till ett levande Göteborg med hållbara, attraktiva och unika upplevelser.

  – Vi tycker det är väldigt roligt att framtidens golfare gör upp om Europamästerskapet i Göteborg, säger Magnus Hallberg, vice VD och evenemangschef på Göteborg & Co.

  Magnus Hallberg fortsätter:

  – Genom att vara med och möjliggöra flick-EM 2024 hoppas vi att tävlingen ska inspirera deltagarna att satsa på sin idrott och växa både som golfare och individer. Vi ser fram emot att se ny historia skrivas på Sveriges äldsta golfklubb!

  Ett av fyra årliga lag-EM i golf

  Senast Sverige arrangerade lag-EM för flickor var 2018, då på Forsgårdens GK i Kungsbacka. Då blev det brons till det blågula laget.
  Senast Sverige arrangerade lag-EM för flickor var 2018, då på Forsgårdens GK i Kungsbacka. Då blev det brons till det blågula laget.

  Lag-EM flickor är ett av de fyra stora lagmästerskapen som årligen arrangeras av European Golf Association (EGA). Lagen består av sex flickamatörspelare upp till 18 år från cirka 20 av Europas bästa golfnationer.

  Mästerskapet spelas med ett inledande slagspelskval över 36 hål. Därifrån kvalificerar sig de åtta bästa nationerna till spel om medaljer, medan övriga spelar om placeringarna 9–20.

  Lag-EM flickor spelades första gången 1991 och har sedan 1999 arrangerats årligen. Av de 29 gånger mästerskapet har spelats sedan starten har Sverige tagit medalj 20 gånger – varav åtta guld.

  Senast flick-EM arrangerades i Sverige var 2018 på Forsgårdens GK. Då var bland andra Ingrid Lindblad, nuvarande världsetta bland amatörer, med i det svenska laget som slutade på bronsplats.

  Se alla tidigare svenska placeringar

  Sverige stöttar europeisk amatörgolf

  Sverige är en av de ledande golfnationerna i Europa. Därför har SGF ambitionen att stötta europeisk amatörgolf. Det görs bland annat genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap.

  Allt om mästerskapet, inklusive start- och resultatlistor kommer att finnas tillgängligt på EGA:s hemsida.

  Bilder och kontakt

  Bilden ovan får användas i samband med artiklar och publiceringar om Lag-EM flickor 2024, ange Foto: Jacob Sjöman. Vid eventuella frågor om Lag-EM flickor 2024, kontakta:

  Anna Johansson, klubbchef på Göteborgs Golf Klubb

  Magnus Grankvist, tävlingsansvarig för EM på Svenska Golfförbundet 

  Mathias Resare, marknadschef på Svenska Golfförbundet 

  Magnus Hallberg, vice VD och evenemangschef på Göteborg & Co

 3. Lag-EM är en årlig höjdpunkt
 4. Landslag

  Lag-EM är en årlig höjdpunkt

  ”Att få chansen att spela för Sverige är stort. Det börjar ofta med Lag-EM och kan leda hela vägen till OS.” – Katarina Vangdal, förbundskapten.

  Lag-EM avgörs årligen för flickor, pojkar, damer och herrar, med sex spelare i varje lag. Under EM-veckan i juli har Sverige totalt 24 spelare och åtta coacher i gång från morgon till kväll. De gör det alltid bra. Ofta får de med sig medaljer hem, och inte sällan även en pokal.

  Det är många namnkunniga spelare som har deltagit i mästerskapet på sin väg uppåt i karriären. En reflektion inför OS 2024 är att alla som hittills representerat Sverige i de olympiska spelen också har spelat lag-EM. Så ser det ut att bli även i Paris.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Framgångsrikt Sverige
 6. Landslag

  Framgångsrikt Sverige

  Sverige första seger i Lag-EM för flickor kom 1995. Sedan dess har det blivit ytterligare sju svenska guld. Några av dem som varit med och spelat hem pokalen är Pernilla Lindberg, Caroline Hedwall, Linnea Ström, Maja Stark och Linn Grant.

  Maja och Linn var med vid den senaste svenska triumfen i Finland 2017. I laget fanns då även Frida Kinhult, Julia Engström, Beatrice Wallin och Amanda Linnér.

  Idag är fem av dem proffs och tillsammans har de än så länge spelat hem 21 professionella titlar, varav 13 på Ladies European Tour och två på LPGA Tour.

  Hösten 2017 valdes samtliga sex svenska europamästare ut att representera Europa vid Junior Solheim Cup. I september 2024 sluts cirkeln när Maja och Linn debuterar i Europas Solheim Cup-lag.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 7. Lag-EM viktigt för svensk spelarutveckling
 8. Landslag

  Lag-EM viktigt för svensk spelarutveckling

  Att ställas inför utmanande situationer och göra allt för att få lyfta pokalen tillsammans med lagkamraterna. Det är vad ett lag-EM innebär.

  Det svenska golflandslaget är en utbildningsmiljö. Tillsammans med klubbar, skolor och distrikt, och med ett brett tävlingsutbud, skapas förutsättningar för spelare som vill nå toppen. Med toppnivå menas spel och segrar på de främsta tourerna, i olympiska spel och i Solheim respektive Ryder Cup.

  Detta är också landslagets mål.

  Men tro inte att det svenska lag som kommer att spela lag-EM för flickor på Göteborgs Golf Klubb i juli 2024 bara är där för att se och lära. De är där för att spela om segern.

  Att sikta högt och att göra sitt yttersta skapar den bästa inlärningen, oavsett utgång. David Olsson är coach för flicklandslaget och han gillar de utmaningar lag-EM för med sig:

  ”Vid ett lag-EM vinner vi oavsett om vi tar hem pokalen eller inte. Spelare utvecklas i en miljö där allas ögon är på dem. Det skapar något vi inte kan återskapa i en träningsmiljö. Att det just är lag, att du har blågula landslagskläder på dig, gör att det inte bara är dina lagkompisar som bryr sig om hur du spelar utan också stora delar av Golfsverige.”   

  Det är unga spelare, 18 år och yngre, som kommer att pegga upp i blågult på Sveriges äldsta golfklubb nästa år. Att spela på hemmaplan gör att spelarna är mer bekväma med allt runt omkring. Det innebär också att alla de möter under tävlingsveckan – från funktionärer och åskådare till familj och vänner – håller på just dem.

  Historiskt har svenska lag hanterat utmaningarna med hemmaplan bra. Senast lag-EM för flickor spelades i Sverige 2018 blev det brons på Forsgårdens Golfklubb och gången innan, 2013, guld på Linköpings Golfklubb.

  ”Vi ser fram emot att spela i Sverige och på Göteborgs Golf Klubb. Vi kommer att kännas oss hemma, det är jag säker på. Även om jag ännu inte vet vilka spelare vi kommer att ställa upp med är jag säker på att alla kommer att göra sitt yttersta. Jag hoppas också att många kommer och tittar, särskilt på medaljmatcherna som brukar var riktigt spännande”, säger David Olsson.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. EM-brons till Ingrid Lindblad
 10. Landslag

  EM-brons till Ingrid Lindblad

  Ingrid Lindblad, Ringenäs, avslutade individuella EM med en rond på 71 slag. Det räckte till en tredjeplats efter två spanjorskor.

  -Jag tycket det var ganska tufft därute. Jag slog inte bollen jättebra och träffade inte så många fairways, så det blev kämpa för par och så fick jag inte i så många birdies. En tredjeplats är inte helt tråkigt, säger Ingrid Lindblad om den avslutande ronden.

  När hon ombeds att summera hela tävlingen lyfter hon fram Tegelberga Golfklubb.

  -Det har varit kul att vara här. Banan har varit väldigt fin, greenerna har rullat jättebra och kul också att jag spelade bra.

  Med fyra hål kvar såg det ut att vara tre spelare som skulle göra upp om EM-titeln. Ingrid och Julia Lopez Ramirez i ledarbollen var något slag efter då ledande Carla Bernat Escuder.

  Julia treputtade hål 15 och tappade ytterligare på ledningen. Men det skulle visa sig vara hennes dag och hennes mästerskap att vinna. Hon avslutade med tre birdies och säkrade segern två slag före sin landslagskompis.

  -Jag började dagen med att vara riktigt nervös för jag skulle spela med Ingrid och hon är riktigt bra spelare och det var även en hel del publik. Så min första sving var inte så bra, men sedan kom jag i gång. Jag hade riktigt roligt och det var mycket bogey, birdie, birdie, bogey. Men att göra birdie de tre sista var grymt bra, säger nyblivne Europamästarinnan Julia Lopez Ramirez.

  En titt i Julias scorekort ger henne rätt att det var en del upp och ned. Hon gjorde åtta birdies den avslutande ronden, skillnaden mot gårdagen då hon satte banrekord med 63 slag var några bogeys.

  Segerreceptet var ett offensivt spel byggt på att vara riktigt lång från tee och bra puttning. Hon gjorde 16 birdies de avslutande två ronderna.

  Som en följd av segern i individuella EM får Julia starta i AIG Women´s Open.

  Till Walton Heat där årets sista major avgörs vill även Ingrid. Hon kommer att spela kval måndag i tävlingsveckan och får där sällskap av en handfull till svenska landslagsamatörer.

  Avslutningsvis är det på sin plats att rikta ett stort tack till Tegelberga Golfklubb. Efter att ha stått värd för Nordic Golf Tour och LET Access Series kröntes möjligen klubben denna vecka och banan visade sig vara en mästerskapsbana av yttersta klass.

  Även TD Magnus Grankvist som med sina stödstyrkor genomförde ett prickfritt mästerskap förtjänar ett stort tack för gediget arbete. Ett arbete som startade långt tidigare än tävlingsveckan.

  Ingrid Lindblad sa tidigt i veckan att hon verkligen gillade att de vågar sätta upp banan så lång och så svår. Självklart fanns det en tanke bakom banuppsättningen och den var även förankrad hos svenska landslagscoacher.

  EGA:s president tackade vid prisceremonin både Tegelberga och Svenska Golfförbundet för ett utmärkt mästerskap. Han uttryckte också tacksamhet att Sverige så återkommande är arrangör av EGA:s mästerskap. Nästa år blir det lag-EM för flickor på Göteborgs Golf Klubb.    

    

    

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 11. Lindblad i ledning inför avgörandet
 12. Landslag

  Lindblad i ledning inför avgörandet

  Med en rond kvar av årets individuella EM är Ingrid Lindblad i ledning, ett slag före en trio av spelare. Ingrids spel var under dagens rond mer stabilt än vad scorekortet möjligen visar.

  -Det var väldigt stabilt från tee och jag puttade lite bättre än de första två dagarna. Det var skönt då jag fick i några fler birdieputtar från medelavstånd. Några snöpliga bogeys som jag känner kunde ha undvikits kom, säger Ingrid Lindblad.

  Ingrid avslutade med birdie på 18:e hålet och den tog henne till ledarboll under finalronden. Hon fick frågan hur hon upplever det är att spela i ledarboll.   

  -Det är kul. Men det är bara fortsätta och göra det jag har gjort och inte försöka med något annat spel än det jag redan gjort, för det har funkat än så länge.

  Tegelberga visade sig från sin bästa sida under rond 3 och vädret hjälpte till. Solen kom fram och vinden var till skillnad mot de två första dagarna betydligt lättare.

  En som tog tillvara på de goda förutsättningar var spanska Julia Lopez Ramirez som satte banrekord. Hon hade 63 slag efter att ha spelat bogeyfritt med åtta birdies. Det tidigare banrekordet sattes när LET Access Series besökte Tegelberga och var på 64 slag.

  -Det var en väldigt solid rond. Gjorde inga misstag, träffade många greener och gav mig många birdiemöjligheter och sänkte många puttar, min puttning var riktigt bra idag och gav mig dagens score.

  Tilläggas skall att Julia spelade en bana som är ca 330 meter längre än den som det tidigare banrekordet sattes på.

  Inför morgondagens avgörande är det tio spelare som är på par eller bättre och Ingrid leder på fem under par. Alla dessa har gissningsvis en god segerchans. Men oavsett var du är placerad kommer det att krävas bra spel och en låg score för att segra i European Ladies' Amateur Championship som individuella EM officiellt heter.

  Ledarbollen med Ingrid och Jula slår ut 13:00. Möjlighet att följa finns via livescoring för den som inte har möjlighet att ta sig till Tegelberga GK.        

  Morgondagens segrare får utöver ära, pokal och guldmedalj även en inbjudan att spela majorn AIG Women´s Open i augusti.

  Livescoring

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 13. Ny ledarinna – Ingrid fortsatt tvåa
 14. Landslag

  Ny ledarinna – Ingrid fortsatt tvåa

  Det blev skifte i toppen när Ingrid Lindblad närmade sig ledningen vid individuella EM. Med 36 hål kvar att spela är Ingrid ett slag bakom nye ledarinnan och fjolårsmästarinnan, Savannah De Bock från Belgien.

  Ingrid hade för andra dagen i rad 69 slag (-2) och är total fyra under par. Hennes spel ser väldigt stabilt ut och det är också just det. Att prestera två ronder i rad under par på en bana som vässade Tegelberga med sina snabba greener samt lynniga och stark vind är bra och stabilt spelat.

  -Det är fortfarande rätt blåsigt därute men lite har det mojnat. Det är fortfarande att hålla bollen i spel som gäller. Jag träffade idag många greener och tvåputtade för par. Egentligen tycker jag det var en rätt tråkig rond, men så på elvan så satte jag en wedge från 94 meter för eagle, säger Ingrid Lindblad.

  På frågan vad hon tror är viktigt för att fortsätta spela bra de två avslutande ronderna svarade Ingrid så här:

  -Jag behöver vila känner jag för jag har ganska mycket golf i kroppen de två senaste veckorna. I övrigt våga följa min spelplan och vara mer aggressiv med puttningen de två sista ronderna än idag.

  När Ingrid kom in i klubbhuset ledde hon med ett slag, men då Le Bock avslutade sina sista nio hål med att gå fem undrade par så är Ingrid tvåa inför de avslutande 36 hålen.

  -Mitt spel var bara så bra idag. Jag gjorde inga bogeys och min puttning var bara så bra. Jag mår så bra just nu. Jag bara slog bra utslag, bra andraslag och allt inom fem meter gick i. Det var så bra jag kunde se puttarna gå i innan jag slog dem, säger Savannah Le Bock.

  Bland övriga svenskor så klättrade Kajsa Arwefjäll hela 20 placering upp till delad nionde plats efter en rond på 70 slag (-1).

  -Jag spelade väldigt bra. Det var extrem dåligt väder mina första hål, regn och vind. Jag tycker jag spelade bra så det ser bra ut inför i morgon. Lite tråkigt då jag gick plus två mina sista fyra hål, men totalt sett är jag nöjd, sa Kajsa Arwefjäll.

  Än mer än Kajsa, hela 57 placeringar, klättrade Andrea Lignell. Hon hade tillsammans med amerikanska Jennie Park dagens näst lägsta score på 68 slag (-3). Andrea ligger inför fortsättningen delad 22:a plats en placering hon delar med bland andra Kajsalotta Svarvar.

  Ingrid och Savannah Le Bock som är de två senaste årens Europamästarinnor går i ledarboll under rond 3 och de får kl. 14:31 sällskap av tyske Helen Briem.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 15. Spansk ledning på Tegelberga
 16. Landslag

  Spansk ledning på Tegelberga

  Tegelberga Golfklubb visade sig vid första dagens spel av individuella EM vara en krävande mästerskapsbana. Alla spelare som är under par efter första rondens spel ligger topp-10.

  Leder efter första dagen gör Carla Tejedo Mulet, Spanien, som gick runt på 67 slag (-4).  

  -Det var riktigt blåsigt, men jag är nöjd att jag lyckades vara i nuet. Min styrka som golfare är normalt mitt närspel, idag var det puttningen som var min styrka. Och så var det roligt att spela med Ingrid, det är alltid roligt att spela med någon du känner, säger Carla Tejedo Mulet.

  Carla är sedan tre år tillbaka lagkamrat med Ingrid Lindblad på Louisiana State University. Att de vid EM spelar i två olika landslagsdresser märkets inte på banan där de ofta pratade med varandra mellan slagen och såg ut att trivas tillsammans.

  Även Ingrid spelade bra golf, 69 slag (-2) vilket innebär en delad andraplats inför andra ronden.

  -Det var ganska kämpigt, det gäller att ha koll på sin skruv i bollen och sina längder för det är 2-3 klubbors vind. Vi gick ut kvart över åtta i morse och det blåste men inte lika mycket som det gör nu. Jag träffade ändå ganska många greener, hade många tvåputtar och så fick jag i ett par 4-5 metersputtar för birdie under första nio. Jag skulle vilja säga att jag är ganska nöjd med spelet. Det är två parfemmor jag känner att jag kan spela bättre. Hade inte så långt kvar och så slår jag bollen till dåliga ställen och så får man kämpa för par, säger Ingrid Lindblad.

  Det är fem spelare som delar andraplatsen på två under par. Där finns långt slående tyskan Helen Briem till spanjorskor Carla Bernat Escuder och Marina Escobar Domingo samt Nora Sundberg.

  -Det var bra, det var inte så blåsigt som det är nu. Det är tufft, lång bana och snabba greener men det var kul. Det är kul att var i toppen, lite oväntat. Jag tänkte bara att jag skulle göra många par och så fick jag i någon putt, så det gick bra. Jag tror det är viktigt att hålla sig på banan, träffa greenerna och man kommer inte att ha så korta birdieputtar, säger Nora Sundberg.

  Det som alla berör och som även scorerna visar är att det var ett tuff test. Kanske några siffror kan styrka detta: banan mäter 5713 meter och är par 71, stimp rond ett var 11,3 och hur mycket det blåste det vet nog vädergudarna bäst men det var rejält.

  Tre ronder återstår, cut dras efter 54 hål då 60 samt delningar spelar vidare på lördag. Pokal och en plats i majorn AIG Women´s Open finns till den som slutar med lägst score.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.

För frågor, kontakta:

Porträttbild på Göran.

Landslaget i sociala medier: