• Huvudpartners: Huvudpartners:

Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

 1. Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open
 2. Swedish Golf Tour

  Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open

  Skaftö Golfklubb visade sig vara både utmanande och möjlig att göra många birdies på. Charlotte Leathem gick ut i på förmiddagen och gjorde åtta birdies och tog ledningen i klubbhuset efter att ha signerat för 63 slag, sex under par.

  -63 slag, sex under par, det var definitivt min dag. Jag gick och försökte träffa fairways och greener och lyckades sätta några puttar mina första nio hål. Jag höll mig till min plan och gick inte för par-5-hålen vilket tydligen fungerade. Förhoppningsvis kan jag fortsätta spela bra i morgon, säger Charlotte Leathem efter första ronden.   

  -Den är roligt, den är inte för de långslående utan du behöver tänka för att komma runt och det finns några ”funky” hål, säger Charlotte Leathem om banan.

  När dagen summerades hade främst tyska Ester Henseleit utmanat Charlottse sex under par, men inte nått ända fram. Ester slutade ett slag efter.

  Hemmaspelaren och publikfavoriten Frida Kinhult spelade sig runt banan tre under par. Hon gjorde det tillsammans med Beth Allen, Linda Wessberg och en trogen publik som följde med från första till sista hålet.

  -Det var väldigt kul, det var bra support därute och mycket folk som hängde med hela vägen. Det väldigt roligt och mycket bättre förhållanden än under gårdagens Pro-Am, så man slapp frysa till en isbit därute, säger Frida Kinhult om första ronden av Skaftö Open.

  -Det känns som att scorekortet är bättre än spelet, men det är väl en bra grej att man får ihop det även de dagar då det inte sitter helt. Och samtidigt motiverande att det finns mycket mer att få ut i morgon och på lördag. Så det är bara att tagga, nu blir det ett rangepass så blir det förhoppningsvis lite bättre i morgon, säger Frida Kinhult om sitt spel första ronden av Skaftö Open.

  Resultat

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro      

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Svenska PGA-mästerskapet på Österlen
 4. Swedish Golf Tour

  Svenska PGA-mästerskapet på Österlen

  Österlens Golfklubb står likt 2018 värd för det svenska PGA-mästerskapet, PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Spelplats är utmanande Djupadal-banan signerad Tommy Nordström med den spektakulära utsikten över Hanöbukten.

  Till start kommer ett fullt startfält med 154 spelare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och England.

  Delsjö Golfklubbs Fredrik Nilhén som leder Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking lirar inte veckans tävling. Det gör dock de fyra andra svenska spelarna som ligger topp-10 på rankingen däribland sjätteplacerade Alexander Wennstam, Hills Golfklubb, som segrade i Ålborg när Thisted Forsikring Championship avgjordes förra veckan.

  De övriga är Christopher Sahlström – Arlandastad GK, Niclas Johansson – Flommens GK och Oliver Gillberg – Kårsta GK alla med varsin seger under 2019 på Nordic Golf Leauge.

  Tävlingens namn: PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Österlens Golfklubb (Djupadal)
  Datum: 13-15 juni.
  Total prissumma: 425 000 kr.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb
 6. Swedish Golf Tour

  Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb

  Skaftö Golfklubb arrangerar för andra året Skaftö Open. Årets upplaga är en uppdaterad version då 2019 års tävling är del av LET Access Series vilket är touren som leder till Ladies European Tour.

  Med €50 000 i prispengar är Skaftö Open nordens största golftävling för damer och en av de mest penningtäta tävlingarna på LET Access Series under 2019.

  Till start kommer både Solheim Cup-spelare, totalsegrare av Ladies Europena tour, segrare från årets säsong på Ladies European Tour och två framtidsnamn i Frida Kinhult från just Skaftö Golfklubb och tyska stjärnrookien Ester Henseleit.

  De fem främsta på LET Access Series Order of Merit vid säsongens slut erhåller tourkort till Ladies European Tour. För tillfället finns ingen svenska topp-5, bäst placerad är AIK Golfklubbs Isabella Deilert som är tolva.

  Topp-5 inför Skaftö Open
  Anabell Dimock, England
  Hayley Davis, England
  Sanna Nuutien, Finland
  Maria Beautell, Spanien
  Anais Meyssonnier, Frankrike

  Publikfest vid Hål 15
  Vid hål 15 blir det folkfest. För spelarna finns en bil att vinna för den som först gör hole-in-one. För publiken finns storbildsskärm, tre restauranger och där kommer även många av Skaftö Opens samarbetspartners att finnas representerade.

  Program
  Torsdag 13/6 Rond 1 första start 8.00.
  Torsdag 13/6 Longdriving Sandra Carlborg, 18:00 hål 3. Alla välkomna, fri entré.
  Fredag 14/6 Rond 2 första start 8.00.
  Lördag 15/6 Rond 3 första start 9.00 - prisutdelning ca. 16.30

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro

  Spelarpresentation

  Frida Kinhult – Skaftö Golfklubb (amatör)
  Amatör med en gedigen meritlista, just nu på andra plats på världsrankingen. Hon har precis avslutat sitt första år som collegespelare på Florida State University. När hennes säsong som freshman summeras görs det genom att konstatera att hon toppar collegerankingen, att hon hade lägst snittscore av alla ca 2000 spelare i de 249 lag som spelar NCAA Div 1. Frida segrade i två tävlingar och slutade topp-10 i tio av elva tävlingar.

  Linda Wessberg – Hills Golfklubb
  Solheim Cup-spelare som har fyra segrar på Ladies European Tour. Är tillbaka och spelar bra golf efter att ha fött barn. 

  Ester Henseleit – Tyskland
  Född 1999 spelade Junior Solheim Cup 2017 gör i år sitt första år som proffs. Spelar mestadels på Ladies European Tour där hon leder rookieligan klart och ligger 3:a på rankingen Ladies European Tour Order of Merit. Spelade US Women´s Open i år och slutade på delad 30:e plats.
   
  Marianne Skarpnord – Norge
  Ligger för tillfället på andra plats på Ladies European Tour Order of Merit. Har en seger hittills i år på Ladies European Tour, den kom vid Ladies Classic - Bonville.

  Beth Allen – USA
  Denna amerikanska har en hög högsta nivå vilket hon visade när hon 2016 slutade i topp av Ladies European Tour Order of Merit.

  Hela deltagarlistan.

   

 7. Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open
 8. Swedish Golf Tour

  Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open

  Sara Ericsson från Lidingö Golfklubb avgjorde HOYA Ladies Open med glimrande spel de sista nio hålen. Birdie hål 11, 12, 13 och 16 och inga tappade slag sista nio hålen innebar totalt ett under par för tävlingen och seger med två slag.

         

  -Det har varit en jättekul tävling. Det som fungerade bäst var min puttning, den varierade en del mellan rundorna men i slutet sista varvet fungerade den väldigt bra, säger Sara Ericsson efter segern.

  Flommens Golfklubb bjöd på en utmanande bana i utmärkt skick och där vinden som ofta är en faktor dök upp under de två avslutande ronderna när HOYA Ladies Open avgjordes.

  Detta var den först tävlingen där proffs och juniorer tävlade tillsammans i samarrangemang mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.  

  -Jag tycker det var väldigt lärorikt. Det var väldigt kul att få se hur proffsen agerar på banan. Vad som är skillnad mellan att spela som proffs och som junior. Jag spelade med Josefine (Nyqvist) och vi pratade mycket om vad som är skillnad och hur det är att ta steget till nästa nivå i Sverige, säger Sara Ericsson om att proffs och juniorer spelade samma i tävling.    

  Denna seger var årets första för Sara som inledde säsongen med att spela tre internationella amatörtävlingar innan tävlingssäsongen i Sverige startade. Redan nästa vecka blir det internationell tävling igen för Sara då ANNIKA Invitational Europe avgörs på Vasatorps Golfklubb.

  På andra plats i HOYA Ladies Open slutade danska Louise Markvardsen och trea blev AIK Golfklubbs Josefine Nyqvist.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är Skaftö Open redan nästa vecka 13–15 juni. Skaftö Open är också den första tävlingen på svenska mark i år som ingår i LET Access Series.

  Resultat

  Swedish Golf Tour Ranking

 9. Samarrangemang på Flommens Golfklubb
 10. Swedish Golf Tour

  Samarrangemang på Flommens Golfklubb

  Idag, fredag, har den första dagen av HOYA Ladies Open avverkats. Detta är den första tävlingen som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. I topp efter öppningsronden hittar vi Meja Örtengren, från Landeryds Golfklubb som noterades för 68 slag, fyra under par.

  Det är ett helt nytt koncept som genomförs på Flommens Golfklubb i helgen. HOYA Ladies Open är en tävling som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Det är ett sätt att få många satsande spelare att tävla på samma plats, samt att ge juniorerna en bättre inblick i Swedish Golf Tour. Detta koncept med att proffs och juniorer tävlar tillsammans kommer att genomföras även på Johannesberg Open senare i år. Totalt sett är det 96 spelare som kommer till start, varav 45 som vanligtvis håller till på Teen Tour Elite. Efter två rundor är det cut där de 45 bästa plus delningar avancerar till finalronden. 

  För tredje året i rad arrangerar Flommens Golfklubb en damtävling på Swedish Golf Tour. Som vanligt bemöts spelarna av en bana belägen på en fin plats och i utmärkt skick. Meja Örtengren verkar ha trivts bäst av spelarna idag. Med sin inledande runda på 68 slag, fyra under par, leder hon inför helgens spel. Två slag bakom jagar en trio bestående av Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb, Line Toft Hansen, Hillerød Golf Klub, och Malin Vingeskog från Saltsjöbadens Golfklubb. 

  Som vanligt har det varit en härlig dag på Flommens Golfklubb. Imorgon klockan 08.30 startar den andra ronden och det är dags att placera sig väl inför avgörandet. Kom ut och följ spelet på plats, eller följ via länken nedan.  

  Resultat

  Bilder

  Startlista

 11. Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna
 12. Swedish Golf Tour

  Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna

  HOYA Ladies Open på Flommens Golfklubb är årets tredje tävling på Swedish Golf Tour för damer och den första tävlingen någonsin som samarrangeras med Teen Tour Elite.

  - Det känns väldigt roligt att vi kan genomföra detta unika samarrangemang mellan proffstouren och juniortouren. Det känns helt rätt att samla många satsande spelare i en och samma tävling där juniorerna lottas ihop med proffsen till ett startfält. Förhoppningsvis känner juniorerna att steget till proffstouren inte är allt för stort och att vi på så vis kan locka dem till att satsa även när de blir seniorer, säger Sofia Pettersson, ansvarig Swedish Golf Tour Damer.

  HOYA Ladies Open är först ut med detta koncept att proffs och juniorer tävlar tillsammans. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.

  Tävlingen spelas som slagspel över 54 hål över tre dagar där kvalgränsen dras efter andra ronden, 45 spelare samt delar 45:e plats oavsett kategori går vidare.

  SGF Elitmiljö Halmstad finns på plats och i samband med spelarmiddagen, dagen innan tävling, leder trefaldiga europatoursegrare Sofia Grönberg Whitmore ett samtal med tre av de professionella spelarna. De är tre spelare med olika bakgrund där Ellinor Haag och Josefine Nyqvist har gått på college i USA medan Sandra Kågström valde det svenska alternativet med SGF Elitmiljö Halmstad.

  -Att vi kan genomföra ett samarrangemang som vi nu gör är ett lyft för båda tourerna. Att juniorerna som spelar på Teen Tour Elits ges möjlighet att spela tillsammans med, lära känna och ställa frågor till proffsen på Swedish Golf Tour samtidigt som de tävlar mot dem är bra för utvecklingen av svensk elitgolf över tid, säger Daniel Rosendahl, ansvarig Teen Tour.

  På fredag 7 juni är första bollen i luften kl. 8:00 och någon gång på eftermiddagen söndag 9 juni utses en segrare.

  Tävlingens namn: HOYA Ladies Open + Teen Tour Elite omgång 2.
  Kvalgräns: 45 samt de som delar 45:e plats.
  Spelplats: Flommens Golfklubb
  Datum: 7–9 juni
  Total prissumma: 100 000 kr.

  Deltagarlista

  Swedish Golf Tour Ranking

  SGF Elitmiljö Halmstad

 13. Christopher Sahlström segrade på Barsebäck
 14. Swedish Golf Tour

  Christopher Sahlström segrade på Barsebäck

  Ledaren inför sista ronden Christopher Sahlström, Arlandastad Golfklubb, höll hela vägen när Barsebäck Resort Masters avgjordes på Swedish Golf Tour.

  -Det är fantastisk skönt, jag hade några slags ledning inför idag men det är alltid nervöst. Jag tyckte vi spelade rätt bra allihop i bollen och jag försökte spela ett stabilt spel och undvika misstag. Det var roligt när det höll hela vägen. Detta är min första seger på Swedish Golf Tour så det var riktigt roligt, säger Christopher Sahlström efter segern.

  Den första segern kom när Christopher för första gången spelade Masters Course på Barsebäck Golf & Country Club. Flera spelare har under veckan uttryckt sin uppskattning för banan och att touren även i år fått möjlighet att besöka landets mesta mästerskapsbana.

  -Barsebäck är en av Sverige absolut bästa banor där du måste spela väldigt bra golf för att komma runt, det är inte mycket utrymme att missa på. Vinden varierade också från dag till dag så man fick tänka om, säger Christopher Sahlström om Barsebäck Golf & Country Club.

  Christopher har hittills i år spelat sju tävlingar ingående i Nordic Golf Leauge och han har klarat kvalgränsen i alla sju.

  Segern innebar en segercheck på 72 000 kr och ett lyft på Golfbox Nordic Golf League Ranking från 27:e till sjunde plats. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb

  Att Swedish Golf Tour är internationell visar att topp-5 slutade spelare från fem olika nationer.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon på Österlens Golfklubb 13-15 juni.

  Tävlingens namn: Barsebäck Resort Masters
  Spelplats: Barsebäck Golf & Country Club
  Datum: 30 maj – 1 juni
  Total prissumma: 400 000 kr

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

 15. Helsvensk ledarboll på Barsebäck
 16. Swedish Golf Tour

  Helsvensk ledarboll på Barsebäck

  När Barsebäck Resort Masters, årets femte tävling på Swedish Golf Tour, avgörs i morgon blir det tre svenskar i ledarboll.

  I ledning inför avgörande är Christopher Sahlström från Arlandastad på åtta under par. Han är två slag före AIK:s Mikael Lindberg som spelade i ledarboll sista dagen även vid förra veckans tävling. Den tredje spelaren i sista grupp är Christopher Feldborg Nielsen från Sjöbo.

  Topp-10 efter andra ronden finns spelare från fem nationer, förutom Sverige även Norge, Danmark, Island och England.

  Det har varit två speldagar där Barsebäck Golf & Country Club har visat två helt olika sidor. Första speldagen var det kraftig vind hela dagen och på eftermiddagen kom även regn. Andra speldagen spelades i så gott som vindstilla och i strålande sol och det gick även att njuta av över 20 grader.

  Kvalgränsen blev till slut +6 vilket medförde att 52 spelare spelar vidare däribland Hampus Bergman som idag, efter en tung första rond, gjorde åtta birdies och klarade kvalgränsen på numret.

  Leaderboard

  Startlista

För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida