• Huvudpartners: Huvudpartners:

Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

 1. Ryder Cup-spelare på Swedish Golf Tour
 2. Swedish Golf Tour

  Ryder Cup-spelare på Swedish Golf Tour

  Joakim Haeggman förste svensk att spela Ryder Cup gör comeback i tävlingssammanhang och han gör det på Swedish Golf Tour i Camfil Nordic Championship som spelas på Åda Golf & Country Club 4–6 juli.

  –Det är inte felskrivet att mitt namn står med i deltagarlistan. Jag skall spela europeiska seniortouren den 30 augusti så det är dags att ta reda på var jag är någonstans. Jag har tränat ett par veckor, men inte golf ordentligt mer än en vecka. Så jag måste ta reda på hur det känns och vad jag måste jobba vidare med, det finns en del att fundera på men mycket verkar rätt bra också. Vi får se hur kroppen håller, om det finns gamla skador kvar och hur mycket som har läkt eller som man lyckats fysträna bort, säger Joakim Haeggman inför Camfil Nordic Championship.

  Det var 1993 inför Ryder Cup på The Belfry som Haeggman valdes av kapten Bernard Gallacher som en av tre kaptensval, de andra två var Seve Ballesteros och José Maria Olazábal.

  Tre titlar på Europatouren finns på Haeggmans meritlista; 1993 Peugeot Open de España, 1997 Volvo Scandinavian Masters och 2004 Qatar Masters. På meritlistan finns även en seger på Swedish Golf Tour, 1992 lyfte Haeggman segerpokalen i Örebro när SI Compaq Open avgjordes.

  Den 28 augusti fyller Joakim Haeggman 50 år och dagarna därefter får vi om hans plan håller se honom göra debut på Staysure Tour i The Sinclair Invitational.

  Han har även ställt sig till förfogande att spela Lag-SM för Kalmar Golfklubb som avgörs 17–20 juli på Barsebäck Golf & Country Club. En anläggning Haeggman känner väl, det var där han 1997 slog ett mirakulöst slag från skogen på hål 18 för att ta hem Volvo Scandinavian Masters.

  Till start i Camfil Nordic Championship kommer även ledaren av Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking, Christopher Sahlström från Arlandastads Golfklubb. Christopher tog i veckan sin andra seger för säsongen på Nordic Golf Leauge när han slutade i topp av Tinderbox Charity Challenge - For De Vildeste Fugle på Ecco Tour.

  Övriga svenskar som ligger topp-10 på rankingen och som peggar på Åda Golf & Country Club är Åke Nilsson (6), Alexander Wennstam (9) och Niclas Johansson (10).

  Till start kommer även några hemmaspelaren Philip Hansson från Åda Golf & Country

  Tävlingens namn: Camfil Nordic Championship
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Åda Golf & Country Club
  Datum: 4–6 juli
  Total prissumma: 400 000 kr.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Foto ovan på Joakim Haeggman:
  PVT Pauline

 3. Banrekord och ledning
 4. Swedish Golf Tour

  Banrekord och ledning

  När dag två av Erlandsson Hagge Ladies Open summeras är det Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus som är i toppen. Efter dagens 66 slag, fem under par, och ett nysatt banrekord leder Emelie med tre slag före Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb. Emelie har totalt 140 slag, två under par efter de två första rundorna.

  08:30 slog Emelie Borggren ut från Hagges tionde hål. Några timmar senare fick hon posera med sitt scorekort som nybliven banrekordhållare på Hagges Golfklubb. Med sina 66 slag, fem under par, var hon fem slag bättre än närmsta konkurrent idag.                                     

  - Puttern var helt klart den bästa klubban idag. Jag bytte faktiskt putter inför denna tävlingen, så den har fått en bra start. Utöver det var det drivarna som fungerade väldigt bra också, säger Emelie Borggren efter dagens runda.

  Amanda Jakobsson är den som jagar närmst bakom. Med sina 143 slag, ett över par, är hon tre slag bakom Emelie. Ytterligare ett slag bakom, på 144 slag, hittar vi duon Emma Thorngren och Johanna Andersson.  

  Idag spelades även finalronden av Ovako Hagge Open, en tävling som ingår i Future Series herrar. Efter 36 spelade hål delade Adam Guedra och Erik Lindwall förstaplatsen på 134 slag, åtta under par. Särspel på hål arton väntade, där Adam gjorde processen kortlivad med en eagle. På tredje plats slutade Jonas Gullberg på 135 slag, sju under par.  

  Ännu en strålande dag på Hagge Golfklubb är över. Imorgon ska det avgöras vem som tar hem Erlandsson Hagge Ladies Open. Första start imorgon är klockan 08:00, och ledarbollen slår ut klockan 10:10. Kom ut och följ spelet på plats, eller följ spänningen via länken nedan.

   

  Leaderboard

  Startlista

  Bilder

  Resultat (Herrar)

 5. Trion leder vägen i Dalarna
 6. Swedish Golf Tour

  Trion leder vägen i Dalarna

  Den inledande rundan av Erlandsson Hagge Ladies Open är färdigspelad. I toppen hittar vi en trio av spelare på 70 slag, ett under par. Linnea Karlsson från Österåkers Golfklubb, Johanna Andersson från Stockholms Golfklubb, och Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb är de som delar ledningen.

  Idag har vi bjudits på solsken på en bana i fint skick och såväl spelare som åskådare verkade trivas på Hagge Golfklubb. I täten var det en jämn historia under premiärdagen. Linnea Karlsson, Johanna Andersson och Amanda Jakobsson var de som bemästrade banan bäst med sina inledande rundor på 70 slag, ett under par. Närmst jagande är en trio på 72 slag, ett över par.

  Tävlingen Oveko Hagge Open, som ingår i Future Series herrar, avgörs också på Hagge Golfklubb i helgen. Herrarna spelade 18 hål idag, och spelar sin sista och avgörande rond imorgon. Jonas Gullberg från Mora Golfklubb leder fältet efter sin inledande runda på 64 slag, sju under par. Med rundor på 65 respektive 66 slag gör Adam Guedra, från Ängsö Golfklubb, och Joel Wendin, från Gävle Golfklubb, Jonas sällskap i ledarbollen.  

  Damerna startar sin andra runda imorgon klockan 08:00 och herrarna påbörjar sin finalrond klockan 09:00. Kom ut till Hagge Golfklubb och titta på bra golf på en fin bana, alternativt kan ni följa resultaten via länkarna nedan.  

   

  Leaderboard (Damer)

  Startlista (Damer)

  Bilder

  Leaderboard (Herrar)

  Startlista (Herrar)

 7. Avslutande birdie gav seger för Michaela Finn
 8. Swedish Golf Tour

  Avslutande birdie gav seger för Michaela Finn

  I tredje tävlingen som professionell tog Michaela Finn från Vasatorps Golfklubb sin första seger. Hon gjorde det genom att göra birdie på sista hålet när Åhus Open avgjordes på Kristianstads Golfklubb i Åhus.

  Michaela avslutade sin amatörkarriär i stil genom att spela första upplagan av Augusta National Women´s Amateur och med att spela NCAA Div. 1 Nationals med sitt Kent State University.

  -Det var väldigt kul att avsluta med birdie och vinna tävlingen. Det gällde bara att spela sitt spel, inte tänka på scoren utan försöka slå upp den på greenen och försöka sätta puttarna. Jag försökte ge mig själv chanser hela tiden. Putten på 17:e kändes viktig, jag fick rädda paret då jag missade utslaget så den hade stor betydelse inför 18:e hålet. Nu blir det midsommarfiranden med familjen som skall bli skönt då jag inte varit hemma speciellt mycket de tre senaste veckorna, säger Michaela Finn efter segern av Åhus Open.

  Detta var tredje raka klarade kvalgränsen av tre möjliga som professionell och hon har tidigare som bäst placerat sig åtta, det skedde i Finland för två veckor sedan i Viaplay Ladies Finnish Open.

  Tvåa, ett slag efter, slutade Sara Kjellker från Ljunghusens Golfklubb som fortfarande är amatör och spelar collegegolf för San Diego State University. Sara var i fjol med och tog guld i lag-EM för Sverige. I nästa vecka tas laget till årets mästerskap ut.

  På tredje plats slutade Emmabodas Tilda Larsson som gjorde professionell debut i förra veckans Skaftö Open. Även hon spelade likt Michaela tidigare i år Augusta National Women´s Amateur och avslutade amatörkarriären med att spela NCAA Div. 2 Nationals med sitt Barry University. När hon lämnade USA med sitt examensbevis fanns även tio collegesegrar på meritlistan.

  Alla tre tog stora hopp upp på SGT Order of Merit. Michaela är ligger nu fyra, Sara ligger på tionde plats medan Tilda återfinns på 18:e plats.

  En titt i resultatlista visar även att det finns klubbar som gör ett bra jobb. Sara Kjellkers klubb Ljunghusens Golfklubb har fyra spelare topp-13. Sara tvåa, Desireé Andersson fyra, Kajsa Arwefjäll åtta och Caroline Jansson på 13:e plats.   

  Åhus Östra är alltid en trevlig upplevelse, idag i tävlingsskick när flagplaceringarna gjorts utmanande fick spelarna verkligen något inspirerande och utmanande att spela.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är Erlandsson Hagge Ladies Open 28 –30 juni som spelas på Hagge Golfklubb.

  Tävlingens namn: Åhus Open
  Spelplats: Kristianstad Golfklubb i Åhus
  Datum: 19– 20juni
  Total prissumma: 130 000 kr.

  Resultat

  Swedish Golf Tour Ranking

  Swedish Golf Tour Damer 2019
  Årets damtour består av tolv tävlingar – elva i Sverige och en i Norge – med sammanlagt drygt 2,7 miljoner kronor i prispengar. Segraren av rankingen får en plats i Europatourens finalkval medan tvåan och trean får spelrättigheter till undertouren LET Access Series (LETAS).

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Seger i Norge för Åke Nilsson
 10. Swedish Golf Tour

  Seger i Norge för Åke Nilsson

  Efter en avslutande rond på 67 slag tog Kristianstads Åke Nilsson årets första seger när Gamle Fredrikstad Open avgjordes på norska Gamle Fredrikstad Golfklubb.

  -Helt fantastiskt, det är alltid fantastiskt kul att vinna. Jag var lite smånervös i början och kom lite fel in i spelet men hittade snabbt tillbaka till rytmen och krigade mig tillbaka med birdies på hål 6, 7 och 8 och då var jag med i matchen igen, säger Åke Nilsson efter segern i Gamle Fredrikstad Open.

  -Jättefin arrangemang, banan är i kanonskick och greenerna är i världsklass. Det har varit hur bra som helst, säger Åke Nilsson som gärna kommer tillbaka till Gamle Fredrikstad Golfklubb.  

  Åke slutade tvåa vid den andra tävlingen av SGT Winter Series i början av mars och har därefter haft en placering topp-10. I och med denna seger tar han ett hopp upp på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking till sjätte plats från den 20:e plats han hade innan Gamle Fredrikstad Open.

  Tvåa slutade Adam Eineving från Chalmers Golfklubb. Detta är Adams tredje tävling ingående i Nordic Golf Leauge i år. Det har blivit två missade kvalgränser och en 28:e plats förra vecka på Österlen. Adam har dock redan en seger i år. Seger kom som caddie åt Marcus Kinhult när Skaftöspelaren tog sin första Europatourseger i British Masters i början av maj.       

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club 4–6 juli. Innan dess avgörs Tinderbox Charity Challenge - For De Vildeste Fugle på Ecco Tour som även den ingår i Nordic Golf Leauge.

  Tävlingens namn: Gamle Fredrikstad Open
  Spelplats: Gamle Fredrikstad Golfklubb
  Datum: 18 – 20 juni
  Total prissumma: 375 000 kr

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 11. Två segrare i PGA-mästerskapet
 12. Swedish Golf Tour

  Två segrare i PGA-mästerskapet

  Med varsin birdie på det sista och 54:e hålet slutade både Christian Bæch Christensen, Danmark, Gudmundur Kristjansson från Island på nio under par vid PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon.

  Särspel är inte ovanligt på Swedish Golf Tour, spelarna delade de tre första hålen. Andra gången de spelade 18:e hålet som användes vid under hela särspelet så visade båda spelarna att de kan sätta birdieputtar.

  Först att putta då var Christian som sänkte från foregreen och 12 meter. Gudmundur sänkte även sin birdieputt som var från 6 meter, nedför och med högerlutning.

  När spelarna var ute på det fjärde särspelshålet kom blixt, dunder och även massor av regn vilket medförde att särspelet bröts.

  Efter att ha väntat i fyra timmar togs beslutet att tävlingen inte skulle kunna slutföras under säkra och sportsliga förhållande. För även om blixt och dunder skulle upphöra hade banan och särskilt greenerna tagit emot för mycket regn för att fortsatt spel skulle kunna genomföras.

  Detta innebar att årets PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade med att Christian och Gudmundur fick dela på segern. Att detta är unikt går att konstatera då det inte har hänt tidigare i Swedish Golf Tours 35-åriga historia.

  Det har hänt två gånger på Europatouren. Första gången var 1986 då Bernard Langer och Seve Ballesteros delade segern vid Lancome Trophy och andra gången var 2002. Även då var Bernhard Langer en av spelarna, den andra var Colin Montgomerie och de delade på segern i tourfinalen Volvo Masters som spelades på Valderrama.

  Det har hänt i Sverige dock utanför Swedish Golf Tour. Det var instruktörsmästerskapet som en gång delades av Krister Kinell och Gunnar Mueller.

  Trea i PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade Charlie Lindh från Araslövs Golfklubb, han var ett slag bakom de båda segrarna.

  På Golfbox Nordic Golf League Ranking tog sig Gudmundur Kristjansson upp till andra platsen och han är nu bara 256 poäng bakom ledande Fredrik Niléhn som inte spelat på touren sedan hans seger i SGT Winter Series Lumine Lakes Open i början av april.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Gamle Fredrikstad Open
  på Gamle Fredrikstad Golfklubb 18–20 juni.

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking


  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 13. Seger för Esther Henseleit vid Skaftö Open
 14. Swedish Golf Tour

  Seger för Esther Henseleit vid Skaftö Open

  Tyska Esther Henseleit tog en imponerade seger när Skaftö Open avgjordes under lördagen. Detta var hennes första seger som professionell spelare.

  - Pokalen är rätt tung, det var en bra dag idag och jag puttade riktigt bra, tror jag hade 23 puttar idag. Jag är så glad att det slutade som det gjorde. Jag har svårt att förstå att jag tagit min första seger som proffs. En bra dag, säger Esther Henseleit efter sin seger i Skaftö Open.  

  Det har varit tre händelserika veckor för Esther som inleddes med att hon spelade US Women´s Open följt av Golf Sixies på herrarnas Europatour och nu som avslutning en seger i Skaftö Open på LET Access Series.

  Lynn Carlsson, Varbergs Golfklubb, slutade tvåa ett slag efter Esther efter att avslutningsronden haft 63 slag (-6). Sofie Bringner, Vasatorps Golfklubb, slutade trea ytterligare ett slag bakom.

  - Dagen på banan var väldigt bra, kan inte säga så mycket annat när scoren till slut blev sex under par. Jag startade väldigt bra, var fem under par efter de första nio hålen, och hade bra flyt i spelet. Jag är glad att jag verkligen gav det en chans idag, säger Lynn Carlsson efter att ha slutat tvåa i Skaftö Open.

  - Så kul att tävla på hemmaplan, detta är enda tävling i Sverige i år och jag är jätteglad att jag varit här denna veckan. Jättebra arrangerat och så kul att se så mycket folk här ute. Sverige behöver stora bra damtävlingar, så jätteglad att jag varit här och fått vara en del av detta, säger Lynn Carlsson om Skaftö Open.

  Resultat    

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 15. Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet
 16. Swedish Golf Tour

  Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet

  Efter en rond på 65 slag (-4) vid andra ronden går Linda Wessberg, Hills Golfklubb, ut i ledarbollen i morgon lördag när Skaftö Open avgörs. Hon får sällskap av tyska stjärnskotten Ester Henseliet och ledarinnan från första ronden Charlotte Leathem.

  De tre som delar ledningen är alla sex under par och inom fyra slag från dem finns ytterligare elva spelare. Skaftö Golfklubbs bana har visat sig utmanande men den bjuder också på många möjligheter till birdies. Detta gör att kampen om titeln är väldigt öppen inför morgondagens tredje och avgörande rond.   

  Nedan några spelarröster om dagens rond och även om hur det ser på morgondagens avslutande rond.

  -Det har varit bra, jag har spelat väldigt stabilt från tee till green och puttat bra. Hade några plumpar på slutet men överlag är jag nöjd även om det just nu inte känns så, men om några timmar så är det bra, säger Linda Wessberg efter andra ronden.

  -Jag är jättenöjd med hur jag spelat hittills och kan jag fortsätta puttar och hålla mig till min spelplan så får vi se ur långt det räcker, säger Linda Wessberg om morgondagens avslutande rond.  

  -Det var roligt idag, det var kul att spela golf. Det var stabilt från tee och jag höll bollen i spel och satte upp några slag nära pinnen så det blev några birdies. Det skall bli kul att sista dagen var med i toppen och kriga, säger Sofie Bringner efter andra ronden.

  -Idag var det rätt blåsigt och de sista hålen var rätt intressanta att spela. Det tuffa är att förstå från vilket håll vinden kommer ifrån. Idag var det svårt att göra birdies men jag spelade rätt stabilt. Till slut blev det minus ett med en dubbelbogey så det vill jag göra bättre i morgon. Jag spelar bra och förhoppningsvis kan jag spela bra även i morgon, säger Ester Henseleit efter andra ronden.

  -Jag hoppas att jag får spela i sista gruppen. Jag kommer att föröka vinna i morgon och göra mitt bästa, men det går inte att påverka hur de andra spelar. Jag kommer att fokusera på vad jag gör och göra mitt bästa, säger Ester Henseleit morgondagens avslutande rond.

  -Den var stabil, det fanns bra delar och sämre delar. Jag spelade mer aggressivt än igår och tappade några slag på par-femmorna, men det var OK. Hoppas att några tillputtar faller i imorgon, säger Charlotte Leathem efter andra ronden.

  -Den låg lite djup i vattnet så jag tog av mig mina skor. Det var en del publik där och det blev en bra up-down som nästan droppade i för två, det hade varit kul, säger Charlotte Leathem om sitt vattenbesök som slutade med ett par.

  Resultat

  Starttider Rond 3

  Tävlingens namn:
  Skaftö Open
  Spelplats:
  Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum:
  13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro  Skribent

  Porträttbild på Göran.

För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida