• Huvudpartners: Huvudpartners:

Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

 1. Nobuhle Dlamini leder i Västerås
 2. Swedish Golf Tour

  Nobuhle Dlamini leder i Västerås

  Nobuhle Dlamini från Eswatini, tidigare Swaziland, är i topp efter 68 slag (-4) och bogeyfritt fram till hennes sista hål vilket vid första ronden var Västerås Golfklubbs 8:e.

  -Det var en bra rond, rätt stabil. Jag startade på nionde hålet och startade med en birdie och gjorde sedan en hel del stabila par några birdies. Tyvärr tappade jag ett slag på sista hålet, men jag är nöjd med ronden som helhet, säger Nobuhle Dlamini efter att ha signerat sitt scorekort.

  Idag fick Swedish Golf Tour se en comeback av en av Sveriges bästa spelare genom tiderna som även lyft Solheim Cup-pokalen som kapten för Europa.  

  Catrin Nilsmark gjorde comeback som tävlingsspelare när Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider inleddes på Västerås Golfklubb under torsdagen.

  -Jag fick lite sug efter golf helt plötsligt efter elva år och har knappt hållit i en klubba. Det hände för ett par månader sedan. Jag messade faktiskt Anna och frågade om inte jag kunde får en inbjudan, säger Catrin Nilsmark efter comebackronden.   

  Efter att ha signerat sitt scorekort för 73 slag, ett över par, sa Catrin att hennes comeback är allvarligt menad och att siktet är att spela på amerikanska Legends Tour vilket är damernas seniortour.

  Hon siktar på debut i Senior LPGA Championship som avgörs i Indiana i oktober. Innan dess kommer hon även till start i Scandic PGA Championship på Allerum Golfklubb sista dagarna i augusti vilket är Sveriges tredje tävling ingående i LET Access Series.

  Catrin ligger efter första ronden på delad 27:e plats vilket med god marginal är innanför kvalgränsen som efter andra ronden dras vid 45:e plats och de som delar den placeringen.  

  I samma boll som Catrin spelade finska Sanna Nuutinen som med 69 slag ledde i klubbhuset när förmiddagsgänget spelat, nu är hon ett slag efter.

  Tredje spelare i bollen var hemmaspelaren Annelie Sjöholm som med 70 slag även hon är med i toppen. Annelie är inför veckans tävling bästa svenska på LET Access Series ranking med en 15:e plats.

  Tävlingen avgörs över 54 hål vilket innebär att på lördag eftermiddag koras segrarinnan i årets upplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Likt förra årets premiärtävling presenteras banan i ypperligt skick och klubbens tävlingsorganisation löser allt runt om kring på ett utmärkt sätt.

  Leaderboard

  Filmade intervjuer med Nobuhle, Catrin och Annelie finns på Swedish Golf Tours Facebook.

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 3. Mästarna tävlar hemma på Landeryd
 4. Swedish Golf Tour

  Mästarna tävlar hemma på Landeryd

  När Landeryds Golfklubb står värd för Landeryd Masters på Swedish Golftour finns 13 hemmaspelare med i startlistan. Fyra av dessa var med i laget när Landeryds Golfklubb i mitten av juli spelade hem Lag-SM på Barsebäck Golf & Country Club.

  Golf som idrott både för barn, ungdomar och tävlingsspelare både unga som lite äldre verkar vara något som Landeryds Golfklubb har hitta framgångsnycklar till. Det är inte bara herrarna SM-guld som tyder på detta.

  Vid en närmare titt har klubben fler juniorspelare som spelar i tävlingar ingående i SGF Golfranking än någon annan av Sveriges 454 klubbar. Likaså är det om tävlande seniorer och juniorer slås ihop, Landeryd har flest spelare.

  Enstaka toppar eller framgångar kan ibland bero på tillfälligheter, men när det går att stapla dessa på hög då har det aldrig något med tur eller tillfälligheter att göra. Det handlar då ofta istället om en organisation med tydliga mål där det även går att hitta en kombination av kompetens och engagemang. Kombineras detta med hårt målmedvetet jobb över tid så ger det effekt och skapar framgångar.

  Mitt på förstasidan på klubbens hemsida står det ”SM GULD 2019” och ”GOLFPAKET & BOENDE” i samma typsnitt och i samma storlek. Idrott och affärer hand i hand verkar vid en yttre betraktelse vara lika viktigt för Landeryds Golfklubb.

  Ett klick till på hemsidan visar att klubben har en handfull tränare, tre manliga och två kvinnliga. På tränarsidan presenteras även en golfutbildad sjukgymnast. Egen tour, utbildade ledare och massor med juniorer i medlemsregistret har också del i vad som gör Landeryds Golfklubb framgångsrika.        

  Hemmaspelare till start
  I årets upplaga av Landeryd Masters peggar dessa hemmaspelare onsdag 7 augusti: Jesper Sandborg, Niclas Weiland, Gabriel Axell, Johannes Axell, Andreas Andersson, Robin Bojar, William Ekeroth, Wilmer Håkanson, Linus Jonsson, Kristoffer Larsson, Markus Mellqvist, Pontus Samuelsson och William Östlund.

  Deltagarlista

  Program Landeryd Masters
  Onsdag 7/8, rond 1
  Torsdag 8/8 rond 2
  Fredag, 9/8, rond 3


  Text: Göran Söderqvist Foto: Christian Nilsson

 5. LETAS i Västerås
 6. Swedish Golf Tour

  LETAS i Västerås

  LET Access Series besöker i veckan Sverige för andra gången i år. Arrangörsklubb är Västerås Golfklubb som för andra året genomför Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, speldagar är 8–10 augusti.

  Spelare från Sverige och ytterligare 23 länder kommer att tampas om rankingpoäng som i slutet av säsongen för toppspelarna ger en plats på Ladies European Tour och om 35 000 euro i prispengar. För de två bästa amatörerna väntar en 18-hålsrunda med tävlingens värdinna Anna Nordqvist på Västerås GK veckan efter tävlingen – en del i majorsegrarens satsning på att inspirera unga lovande golftjejer i Sverige.

  Hemmahopp och andra spelare att hålla koll på
  Mest meriterad i startfältet är Catrin Nilsmark, som påbörjar sin satsning mot seniortouren med att spela Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Två segrar på europatouren, en på LPGA-touren samt en handfull framträdande som spelare i Solheim Cup och två som kapten.

  En nybliven europamästare kommer också till start i Maja Stark från Abbekås Golfklubb. Maja är fortfarande amatör och slutade tvåa i fjolårets premiärupplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider.
   
  Annelie Sjöholm och Sofia Ljungqvist är båda från arrangerande Västerås Golfklubb. Annelie är bäst placerad svenska på LET Access Series ranking inför hemmatävlingen med en 15:e plats. Hon gör sitt andra år som proffs och siktet är inställt på europatouren redan till nästa säsong.

  Från Västmanland deltar även Hanna Åhlander, Frösåker GK, Sandra Abrahamsson, Skerike GK och Isabelle Johansson, Sala-Heby GK.

  Till start
  Till start kommer spelare från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Sydkorea, England, Australien, Franrike, Tjeckien, Lettland, Spanien, Ryssland, Belgien, Italien, Swaziland, Skottland, Österrike, Nederländerna, Malaysia, Wales, Argentina, Tyskland, Schweiz och Sydafrika.

  Program Anna Nordqvist Västerås Open
  Torsdag 8/8, rond 1 - första start kl 8.00
  Fredag, 9/8, rond 2 - första start kl 8.00
  Lördag, 10/8 rond 3 - första start kl 8.00 (Prisutdelning ca 15.00)

  Mer information LET Access Series


  Text & foto: Göran Söderqvist

 7. Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa
 8. Swedish Golf Tour

  Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa

  Gudmundur Kristjansson, som representerar Reykjavik Golfklubb tog hem segern i Svea Leasing Open på Täby Golfklubb efter imponerande 16 under par. Segern är hans tredje för säsongen på Nordic Golf League, vilket betyder att han nu har kategori för att spela på Challengetouren – vilket han ska göra redan nästa vecka.

  Efter en inledande runda på 66 slag gick Gudmundur direkt upp till toppen av leaderboarden. Det blev alltså en ledning han behöll genom hela tävlingen efter två avslutande rundor på vardera 67 slag.

  - Jag har slagit bollen väldigt bra hela veckan och undvikit trubbel. Igår och dagen före träffade jag 17 greener per varv. Det tror jag var nyckeln, sa Gudmundur i en intervju efter prisutdelningen.

  Islänningen har tidigare i år segrat i Mediter Real Estate Masters – PGA Catalunya och PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Tre segrar på samma säsong på Nordic Golf League, där Swedish Golf Tour ingår, innebär kategori 13c på Challengetouren.

  - Jag har redan fått en inbjudan till att spela på Challengetouren nästa vecka i Österrike. Så nu ska jag åka hem och vila inför den tävlingen.

  Tvåa i tävlingen blev Jonathan Ågren från Kristianstad GK i Åhus. Han signerade för 65 slag sista dagen och klättrade åtta placeringar. Delade treor blev Tobias Edén och Charlie Jerner.

  Tävlingens bästa amatör blev hemmaspelaren Jesper von Reedtz som även han avslutade med 65 slag, vilket räckte till en niondeplats i tävlingen.

  Täby Golfklubb bjöd på en bana i mycket bra skick. Kanske bästa greenerna under hela säsongen ryktades det om bland spelarna. Greenerna är också största utmaningen på banan som spelades drygt 6000 meter lång.

  Nästa vecka väntar Lag SM för många utav spelarna. Närmaste tävlingen på Swedish Golf Tour är Bråviken Open 1-3 augusti.

  Resultatlista 

  Bilder från tävlingen

 9. Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League
 10. Swedish Golf Tour

  Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League

  Swedish Golf Tour har under veckan haft tävlingen Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club som ligger i Trosa. Efter att spelarna fått kämpa med både kraftig vind och regn i början av veckan var det glädjande för många att vakna upp till strålande sol och vindstilla till finaldagen.

  Haraldur Magnus, som var den första islänningen att spela British Open någonsin ifjol, var i ledning med två slag före Christopher Sahlström innan finaldagen startade. Det blev en publiktät ledarboll som blev bjudna på en bra show. Då Sahlström gick fyra under par första nio hålen så skiftade ledningen snart. Inför 18 ledde Sahlström med ett slag. Efter att ha gjort ett spektakulärt bunkerslag in på green hade han en 1,5 meter lång putt för birdie och vinst. Han sänkte den utan några större tecken på nervositet men knöt handen i en segergest när bollen trillade i hål.

  - Mitt spel har varit väldigt stabilt hela säsongen och jag hade bra kontroll på dagens runda. Men efter bogeyn på 17 så blev det lite nervöst inför 18. Så det var kul att få avsluta med en upp & down för birdie, berättade Sahlström efter ronden.

  Och inte var det länge sedan han var på prispallen. Senast förra veckan tog han hem segern i Tinderbox Charity Challenge på ECCO Tour (en del av Nordic Golf League). Därmed har Sahlström tre vinster på nordiska touren och tilldelas därför en kategori på Challenge Tour.

  - Jag ska kolla på Challenge Tours spelschema och börja planera vad jag kan göra där. Men jag är anmäld till de nästkommande tävlingarna på SGT så får se lite vad som händer, säger Sahlström när vi frågar om hans kommande planer.

  Vad han än hittar på så ser vi fram emot att se mer från denna spelare.

  Resultat

  Nordic Golf League order of merit

   

  Text: Frida Bräster, frida.braster@golf.se

 11. Daffinrud dominerade
 12. Swedish Golf Tour

  Daffinrud dominerade

  Finalvarvet av Moss & Rygge Open är avklarad. Efter 54 hål, hittar vi Tonje Daffinrud från Vestfold GK i toppen med rundorna 70, 64 och 67, för totalt -15.

  Tonje Daffinrud kom på en delad fjärdeplats i förra LET tävlingen, Ladies European Thailand Championship. Denna vecka har hon fortsatt leverera. Norskan tog idag en tidig ledning och fortsatte utöka den under varvets gång. Slutligen, noterade hon en till bogeyfri runda på 67 slag, -5. Med hennes totalt 38 bogeyfria hål i rad segrade hon med 8 slags marginal förre tvåan, Michaela Finn från Vasatorps GK. 


  Tonje Daffinrud berättar i sin intervju att segern är efterlängtad. Hon har redan vunnit två professional tävlingar tidigare men senaste gången var för fem år sen. Segern på Moss & Rygge Open blir viktig för henne för att bygga momentum inför deltagandet i British Open om tre veckor. 


  Nästa Swedish Golf Tour omgång för damer är Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider den tillhör LET Access Series och spelas den 8-10 augusti. 

   

  Resultat

 13. Finn i ledning inför Fin(n)alvarvet
 14. Swedish Golf Tour

  Finn i ledning inför Fin(n)alvarvet

  Första tävlingsdagen är avklarad och kvalgränsen är dragen. 30 proffs går vidare till morgondagens finalvarv. Efter dagens 36 hål, hittar vi Michaela Finn från Vasatorps GK i toppen. Hon blev proffs i maj, vann Åhus Open och ligger nu bra till för att vinna ytterligare en proffstävling.

  Moss och Rygge GK är generellt sätt en utmanande bana som utmärker sig med ett par längre hål. Men, dagens perfekta väderförhållanden bäddade för låga scorer. Under förmiddagen, tangerade Michaela Finn och Kristalle Blum från Australien banrekordet, 67 (-5).

  Eftermiddagen bjöd på fortsatt bra väder och ännu lägre scorer. Michaela Finn levererade en bogey-fri runda på 66 slag (-6). Inför finalvarvet, ligger hon ett slag framför Tonje Daffinrud från Vestfold GK som under eftermiddagen slog nytt banrekord med en runda på 64 slag (-8).

  -       I am going to do the same thing tomorrow, play for the course record, säger Tonje Daffinrud efter rundan.

  Imorgon klockan 08.00 påbörjas finalrundan, och ledarbollen slår ut klockan 10.00. Kom ut på Moss & Rygge GK och följ avgörandet i Moss & Rygge Open, eller följ via länken nedan.

  Resultat

  Startlista

 15. Emelie Borggren segrade i Erlandsson Hagge Ladies Open
 16. Swedish Golf Tour

  Emelie Borggren segrade i Erlandsson Hagge Ladies Open

  Banrekord bäddade för seger när Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus spelade hem Erlandsson Hagge Ladies Open. Andra rondens 66 slag innebar nytt banrekord på Hagge Golfklubb och ledning med tre slag inför söndagens avslutande rond.

  -På slutet var det lite nervöst, men i början försökte jag spela som om det var vilken runda som helst. Igår var det många puttar som trillade i, äntligen! Slog också många bra wedgar och driven var ganska rak. Det har varit jättekul att spela här, jättebra bra arrangerat men väldigt mycket knott, säger Emelie Borggren efter prisutdelningen.

  På delad andraplats slutade Amanda Jacobsson från Lysegårdens Golfklubb och Hanna Åhlander från Frösåkers Golfklubb. Hannas hade finalrondens lägsta score när hon med 66 slag tangerade Emelies nysatta banrekord och slutade som bästa amatör.    

  Erlandsson Hagge Ladies Open var årets sjätte tävling på Swedish Golf Tour för damer. Touren har hittills sett sex olika segrarinnor i Filippa Möörk – Karlstad Golfklubb, Moa Folke – Landeryds Golfklubb, Sara Ericsson – Lidingö Golfklubb, Esther Henseleit – Tyskland, Michaela Finn – Vasatorps Golfklubb och nu Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus.  

  Hagge Golfklubb genomförde dubbla tävlingar 28–30 juni då klubben utöver damerna på Swedish Golf Tour även genomförde en herrtävling ingående i Future Series.

  Herrtävlingen över 36 hål avgjordes under lördagen. Segern i Ovako Hagge Open togs av Ängsös Adam Guedra efter särspel mot Erik Lindwall från Norrköping Söderköping Golfklubb.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är Moss & Rygge Open 3–4 juli på Moss & Rygge Golfklubb i Norge.

  Resultat

  Ranking Swedish Golf Tour


För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida