En golfanläggning är en komplex verksamhet. På de flesta klubbar ska anställd personal jobba sida vid sida med ideellt engagerade medlemmar.
Den medlemsstyrda klubben innebär ofta krav på låga avgifter, samtidigt som anläggningen brottas med höga kostnader för driften. Driften och skötseln av banan gör att klubben måste planera för långsiktiga investeringar i bland annat maskiner, samtidigt som anläggningen i cirka hälften av landets golfklubbar drivs helt i en ideell förening, där målet är en ekonomi i balans utan vinstkrav.
En organisation i förändring
Att driva en golfanläggning innebär att klubbledningen självklart behöver kompetens inom idrotten golf, men även inom så vitt skilda områden som ekonomi, förvaltning, marknadsföring, kommunikation, systematiskt arbetsmiljöarbete, personalfrågor, it, service, bemötande, restaurang, grönyteskötsel, fastigheter och shop.
Det gäller också att kunna prioritera utan att öppet välja bort frågor eller intressegrupper. Vissa frågor är viktiga för juniorer, andra för nybörjare eller tävlingsinriktade medlemmar. För att skapa samsyn är det därför viktigt att klubben har en tydligt kommunicerad organisation för att nå sina långsiktiga mål utifrån klubbens vision, verksamhetsidé och värdegrund.
Många klubbar har ett aktiebolag som sköter driften av anläggningen. Det innebär att det finns två styrelser, en för föreningen och en för aktiebolaget. Vissa klubbar väljer in samma ledamöter i båda styrelserna, andra har två helt olika styrelser.
Där det finns två styrelser hanterar föreningen frågor kring idrott, tävling, träning, ja, all klubbverksamhet, och bolagsstyrelsen driften av anläggningen och den mesta personalen. Styrelsen har ett stort ansvar, både ekonomiskt och arbetsmiljömässigt, att styra verksamheten mot uppsatta mål.
Valberedningens funktion är att hitta ledamöter med olika kompetens, kön och ålder som kan bidra till klubbens utveckling.
Så här kan en organisation i en golfklubb se ut, som drivs som en ideell förening, med eller utan driftbolag. Det är årsmötet som är högsta beslutande organ. Styrelsen drar upp riktlinjer och följer upp verksamheten. Klubbledningen ansvarar för den operativa driften.
För att klubben ska fungera krävs att alla delar jackar in i varandra. Valberedningen har en betydande roll i att skapa en sammansättning av styrelseledamöter som driver en utveckling mot en välmående golfanläggning med ekonomi i balans och attraktiv verksamhet.
För att en organisation ska fungera väl behövs en helhetssyn. Ingen del är viktigare än någon annan, men alla är viktiga och behöver styra mot samma mål.
Valberedningen är viktig för att skapa en väl sammansatt och fungerande styrelse. Styrelsen ska jobba övergripande mot klubbens vision, verksamhetsidé och värdegrund utifrån uppsatta mål, mätbara nyckeltal och återrapportering av faktiska resultat i verksamheten. Att klubben har samsyn i riktning och värdegrund skapar gemenskap, arbetsglädje och långsiktighet.
För att klubbens organisation ska fungera och samarbeta över gränserna krävs att alla styr mot samma mål och att det finns en intern och extern kommunikation som gör alla inblandade delaktiga och informerade om klubbens nuläge och önskade läge. Samsyn i viktiga frågor krävs för ett lyckat förändringsarbete.
Att styra mot tydliga mål
-
Att styra mot tydliga mål
Tydligt uppsatta mål gör det lättare för styrelse och operativ ledning att hålla fokus på vad som är prioriterat. Men vad är viktigt att mäta? Ja, det beror på klubben och ett gott råd är att gräva där man själv står. Vilken typ av klubb är vi? Vilken är vår viktigaste målgrupp? Vart vill vi vara om 3-5 år? Ta hjälp av er klubbrådgivare för att få en tydlig bild av nuläget, och hur klubben kan arbeta mot uppsatta mål genom nyckeltal och mätpunkter. Det kan gälla antal medlemmar, greenfeegäster, en ekonomi i balans eller idrottsliga framgångar.Nyckeltal och mätpunkter är relevanta både för den stora, medelstora och lilla klubben, oavsett om klubben har anställda eller inte, oavsett antal medlemmar, gäster eller ekonomiska läge. De kan användas för att mäta nuläget och sätta mål för ett framtida önskat läge, för att göra jämförelser mellan olika år eller olika verksamheter. Nyckeltalen kan vara både ekonomiska och sådana inriktade på medlemsnytta.
☞ Ta kontakt med din klubbrådgivare för mer information och för att boka möte.
☞ Se alla Pitch-avsnitt som handlar om organisation och ekonomi.
Fördjupad analys med Qlik Sense
-
Fördjupad analys med Qlik Sense
Utöver verktyget GIT Analys & Statistik finns möjlighet till fördjupad analys av GIT-statistiken genom beslutsstödsystem som heter Qlik Sense som är tillgängligt för klubbrådgivarna.
Här kan man genom enkla knapptryck få tydliga bilder över läget i klubben, var medlemmarna spelar, vilka som spelar på klubben, hur många gästronder man har med mera.
☞ Ta kontakt med din klubbrådgivare, som kan berätta mer om vilka uppgifter klubben kan få hjälp att ta fram.