Krönikor Vision 50/50

Här kan du läsa alla krönikor om jämställdhet och inkludering.

 1. Pitch Eftersnack om jämställdhet
 2. Vision 50/50

  Pitch Eftersnack om jämställdhet

  Lena Lindström, klubbrådgivare på SGF, om nyttan med diskussionerna efter varje avsnitt av studioprogrammet Pitch, och hur det egentligen står till med jämställdheten i Golfsverige.

  Hallå där, Lena Lindström, klubbrådgivare i Norr-Västerbotten, Ångermanland, Medelpad, Uppland och Stockholm!

  Hur har diskussionerna i Eftersnack efter Pitch-avsnittet om jämställdhet avlöpt?

  – Bra, tack, mellan fem och tio klubbföreträdare har deltagit i diskussionerna vid två olika tillfällen. I Norrlandsgruppen på förmiddagen kunde diskussionen ha fortsatt hela dagen med engagerade ledare för klubbar som på ett eller annat sätt är knutna till Vision 50/50 klubbutvecklingsprogrammet.

  Vad är nyttan med Eftersnack?

  – Till skillnad från de tidigare verksamhetsseminarierna är Pitch mer en envägskommunikation, och då blir det extra viktigt att fånga upp tankar och idéer efter sändningen. Behovet finns även på verksamhetsseminarierna, men är större efter ett TV-program.

  Hur står det egentligen till med jämställdheten i Golfsverige?

  – Allt fler klubbar vill utvecklas till att vara en än mer välkomnande och inkluderande klubb. Där finns klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 som ett stöd. I dag är drygt 100 klubbar och distrikt engagerade i arbetet, som tar sitt avstamp i jämställdhet mellan män och kvinnor.

  – Ofta landar klubben snart i insikten av att man behöver jobba med inkludering även när det gäller andra grupper av golfare, som nyanlända, nybörjare, nya medlemmar, och så vidare.

  – Med en tydlig vision, verksamhetsidé och värdegrund på plats finns alla chanser att skapa en bra miljö för fler på klubben.

  Se jämställdhetsavsnittet och läs mer om ämnet ➤

  Text: Thomas Björn, Idrottens Kraft

  Bilden: Lena Lindström skickade en digital hälsning till Stockholms Golfdistriktsförbunds årsmöte i mars 2021, där hon delade ut diplom för väl genomförd Vision 50/50-utbildning och önskade distriktet lycka till med sitt fortsatta jämställdhetsarbete. 

  Om Pitch och Pitch Eftersnack

  Studioprogrammet Pitch är ersättaren till SGF:s verksamhetsseminarier och publiceras i nio veckor med nio avsnitt – ett per prioriterat ämne i verksamhetsinriktningen. Tisdag den 16 mars publicerades avsnitt fem som handlade om jämställdhet. 

  Varje avsnitt följs av ett digitalt, regionalt eftersnack dit golfföreträdare från klubbar och distrikt är välkomna att borra djupare i veckans ämne.

  Se alla avsnitt av Pitch ➤

 3. Den utrotningshotade arten
 4. Vision 50/50

  Den utrotningshotade arten

  Den ensamma golftjejen. En vanlig syn när antalet flickjuniorer minskar år för år. Låt oss bryta trenden tillsammans genom att skapa regelbunden och rolig juniorverksamhet året runt!

  De senaste åren har Sverige kunnat glädjas åt fantastiska framgångar på tävlingsbanorna. Landslagen har skördat medaljer, tourproffs har vunnit majors och blågula spelare har tagits ut till Ryder Cup och Solheim Cup.

  Men medaljens baksida är att återväxten i nästa generation ser desto dystrare ut. Särskilt inom en grupp – flickjuniorer.

  Få rundor och hög handicap

  Antalet tjejer som spelar golf har minskat med åtta procent i år till under 9 500 spelare. De spelar också lite – i snitt 3,6 ronder per år  – och utvecklas dåligt. Nästan tre fjärdedelar har en handicap 37 och högre och under 10 procent har 18 eller lägre.

  Varför ser det ut så här då? Den krassa verkligheten är att den här spelaren är väldigt ensam på sin golfklubb. Hon får träna fem gånger på våren och fem gånger på hösten i en grupp där hon nästan inte känner någon.

  Andra idrotter lockar med regelbunden träning

  Samtidigt bjuds hon in att prova på andra idrotter via klasskompisar och hem i brevlådan. I tennis, parkour, innebandy, simning och fotboll erbjuds hon regelbunden träning, många kompisar och möjlighet att vara med på cuper, läger och seriespel... Så varför ska hon välja golf?

  Vill vi vända den vikande trenden behöver golfen bli bättre på att både kort- och långsiktigt rekrytera flickor, utbilda ledare och föräldrar att hjälpa till med träning och erbjuda bra och rolig verksamhet året runt för juniorer i olika åldrar.

  Golfen – en härlig plats att växa som människa

  Då kan de växa som människor genom vår idrott och ha kul tillsammans med kompisar på världens vackraste idrottsarena – golfbanan.

  Och Sverige kan se fram emot nya medaljer och majorsegrar på både dam- och herrsidan i många år framöver.

  Skribent

  Porträttbild Susanne Persson, kommunikationschef
 5. Vi måste göra jobbet själva
 6. Vision 50/50

  Vi måste göra jobbet själva

  Om inte vi, så vem?

  Jag, och säkert många med mig, satte kaffet i vrångstrupen när Ada Hegerberg i samband med att hon tilldelades det prestigefyllda priset Ballon d'Or på Fifas fotbollsgala i november, fick frågan av den manliga programledaren om hon kan "twerka".

  Av minst hundra relevanta frågor man skulle kunna ställa till Ada om hennes fantastiska prestation och karriär förminskar programledaren henne genom att ställa en fullständigt icke relevant och sexistisk fråga. Ett annat exempel på icke relevanta och förminskande frågor är när Sarah Sjöström gästade Skavlan och fick frågan om hon anlitar städhjälp. Det är provocerande att vi inte har kommit längre.

  Jag har mött så många kvinnor genom åren som berättat saker de utsatts för, just bara för att de är kvinnor. De flesta vill inte träda fram, av rädsla för att kliva över den gräns som är skillnaden mellan att få vara med och inte. För det har historien visat många gånger att i sammanhang där kvinnor är i minoritet, som i styrelserum, företagsledning, inom idrotten, där har vi inte alls samma utrymme att misslyckas. Vi blir därför en del av kulturen, anpassar oss och blir lätt "gate keepers" mot andra kvinnor, när vi i stället borde ta hand om och stötta varandra.

  Vi måste våga ta ställning, inte bara i välformulerade styrdokument och jämställdhetspolicys, utan i verkligheten, där livet är och pågår. Vi måste ta dessa goda föresatser och vackra ord och göra verkstad av dem. Omsätta dem i praktiken. Först då sker förändring.

  Som breddidrottschef på Svenska Golfförbundet har jag ansvar för golfens jämställdhetssatsning Vision 50/50, där vi utbildar och stöttar våra klubbar och distriktsförbund. En resa som stundom kan vara både jobbig, utmanande och tålamodsprövande. Jag är dock övertygad om att när golfen blir mer inkluderande och jämställd blir den roligare och mer attraktiv för alla. Det är ett Golfsverige jag vill vara med och skapa och vara en del av i framtiden.

  Glädjande nog tar också andra förbund liknande initiativ. Men det får inte fastna på förbundsnivå. Det är ute i verksamheten, på klubben, i mötet mellan människor som förändringsarbetet måste få fäste.

  Forskning inom näringslivet och politiken ger stöd för att könsblandade styrelser gör ett bättre jobb. Men för att bli framgångsrik måste frågan om jämställdhet marinera hela organisationen, finnas med i ryggmärgen från ordföranden och ut till varje enskild ledare och förtroendevald. Det måste diskuteras, följas upp och det ligger ett stort ansvar som enskild individ i organisationen eller föreningen att agera jämställt.

  Det finns också fler relevanta perspektiv. Idrotten är till exempel beroende av bidrag och sponsorer och för att vara attraktiv och relevant behöver frågor som jämställdhet och inkludering finnas med som en röd tråd. Ett starkt varumärke/klubbmärke raseras snabbt om man agerar på ett sätt som gör intressenterna besvikna. Det har vi sett flera exempel på de senaste åren, inte minst på våra sociala plattformar.

  Jag är stolt över Vision 50/50. Det har gett min idrott golfen en ledande position i det här viktiga arbetet. Jag har alltid haft en förmåga att dras till områden där jag har möjlighet att påverka och för mig är det viktigt att vara med och inspirera och bidra till att vi utvecklas och skapar lika förutsättningar för killar, tjejer, män och kvinnor både som utövare och på ledande positioner.

  I dag, den 8 mars – Internationella kvinnodagen vill jag uppmana alla vi som verkar inom idrottsrörelsen att lyfta jämställdhetsfrågan och hålla den levande. För om inte vi ska göra jobbet, vem ska då göra det?

  Annica Lundström
  Breddidrottschef, förändringsledare Vision 50/50, Svenska Golfförbundet

 7. In i gemenskapen och ut på banan
 8. Fem personer, fyra kvinnor och en man, står på en golfgreen.
  Vision 50/50

  In i gemenskapen och ut på banan

  Claes Björklund, klubbrådgivare på SGF och före detta ordförande i PGA of Sweden, är pappa till konceptet Redo för golf. En väg in i golfen med större fokus på den sociala aspekten.

  Claes Björklund fick uppdraget av Annica Lundström, projektledare för utvecklingsprogrammet Vision 50/50.

  – Vi visste från tidigare nybörjarenkäter att man var supernöjd både med kursen och tränarna. Men trots det lämnade majoriteten golfen innan de ens spelat på banan eller varit i kontakt med någon klubb, säger Claes, som jobbat länge inom golfen som både tränare och klubbchef.

  Han började med att titta på olika nybörjarutbildningar utifrån resultaten i nybörjarstudier, avhopparstudier och enkäter.

  – Vi konstaterade snabbt att vi behövde göra ett eget koncept som matchade det vi vill uppnå med Vision 50/50, där vi tittar på de mjuka värdena, hur vi bemöter människor, så att de kommer in i en gemenskap och ut på banan, berättar Claes Björklund.

  Flera tränare på de klubbar som deltar i Vision 50/50 har testat Redo för golf och feedbacken har varit positiv. Två exempel ni kan läsa om och se filmade intervjuer med är Lyckorna GK och Nyköpings GK

  – De ser att folk stannar kvar, hittar kompisar, spelar på banan och då känns som att vi är på rätt spår, säger Claes.

  Redo för golf har därför lett till en total översyn av Svenska Golfförbundets nybörjarintroduktion och fokus kommer att läggas på en mer inkluderande utbildningsmiljö.

  – Tänket från Redo för golf kommer att inlemmas i den nya introduktionen och de råd vi ger golfklubbarna i samband med kurserna. Vi behöver säkerställa processerna på klubb kring hur vi möter människorna som kommer till oss och att vi ger dem en chans till en så bra introduktion som möjligt.

  Läs mer om Redo för golf och vad som ingår i kursen här (informationen riktar sig främst till tränaren). 

  Text: Lena Lindström, SGF
  Publicerad: September 2018

 9. Quiet please…
 10. Vision 50/50

  Quiet please…

  Under hösten har kvinnor i yrkesgrupp efter yrkesgrupp under #metoo och andra hashtags vittnat om hur de utsatts för olika former av sexuella trakasserier och fysiska övergrepp.

  Jag kunde nog inte föreställa mig omfattningen av problemet innan och måste erkänna att jag varit lite kluven till kampanjer av detta slag. Men #metoo-kampanjen är nog en av de viktigaste kampanjerna vi haft för att synliggöra rådande maktstrukturer.

  Nu när idrottskvinnorna samlar sig under #timeout kommer golfen förstås inte undan

  Att mansgrisar, sexualförbrytare och mobbare som finns överallt i samhället, oavsett sektor, inkomst eller utbildning synliggörs är bra och jag hoppas verkligen att alla de vittnesmål som nu träder fram leder till en reell förändring.

  Nu när idrottskvinnorna samlar sig under #timeout kommer golfen förstås inte undan. Golfklubben är både en arena för golfspel och socialt umgänge, men också en arbetsplats med samma lagar och regler som på övriga arbetsmarknaden. Under arbetet med Vision 50/50 har flera skrämmande berättelser från tjejer/kvinnor som arbetat på golfklubbar framkommit. Det rör sig om sexistiska kränkningar, trakasserier, tafsande och ibland rena hot. Jag menar att det vilar ett stort ansvar på oss som arbetsgivare eller företrädare för golfen att reagera och framförallt agera när vi hör och ser beteenden som inte är acceptabla.

  Därför kan tajmingen med lanseringen av klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 inte vara bättre. De klubbar som är vakna och lyhörda för vad som sker i omvärlden förstår att man behöver utbilda både sig själv och sin organisation i grundläggande värdegrundsfrågor. Detta för att förbli relevant och attraktiv och därmed inte riskera att uppfattas som hopplöst bakåtsträvande och omodern.

  Jag är dock hoppfull och övertygad om att jobbar vi på med Vision 50/50 och ständigt håller frågan aktuell kommer det leda till förbättring på sikt. Det är dock extremt viktigt att alla som kan, har positionen och makten att göra något går från ord till konkret handling. Det visar just nu ett antal manliga förebilder ute i Golfsverige som tagit ställning och aktivt deltar i klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50.

  Annica Lundström
  Nationell förändringsledare Vision 50/50 
  Publicerad 2017-11-23

 11. Nej, det löser sig inte!
 12. Vision 50/50

  Nej, det löser sig inte!

  Vision 50/50, alltså det jämställdhetsarbete som nu pågår runt om i Golfsverige, har ett väldigt enkelt syfte. Att göra golfen i Sverige mer rättvis. Det är barnsligt enkelt att förstå. Det är precis det som jämställdhetsfrågan handlar om. Mänskliga rättigheter.

  Jag har haft mailkontakt med alla, ja du läser rätt – alla som är med i programmet då jag hanterar inloggningarna till kunskapen. Den digitalt paketerade processen. Jag har också träffat de åtta pilotklubbarna och alla 42 klubbar och sju distrikt som nu är med i programmet.

  Jag beundrar verkligen alla de individer runt om i Golfsverige som nu på olika sätt tar sig an den här frågan. Frågan om mänskliga rättigheter. Frågan om mer lika villkor för kvinnor och män att utöva och påverka golfen.

  Men en sak skrämmer mig. Gång på gång, från olika håll, hör jag att "det löser sig nog med nästa generation" och "det blir skillnad med den nya generationen". Problemet är att nej, det gör det inte. Det löser sig inte.

  Jag börjar med mig själv som exempel. Jag är 34 år, man och vit. Jag är också politiskt intresserad, utbildad inom bland annat kommunikation, jobbar mycket med omvärldsbevakning och ansåg mig, fram till att jag som projektledare för paketeringen av Vision 50/50 fick ta del av all den kunskap som nu står till Golfsveriges förfogande, ha rätt bra koll på genusfrågan.

  Jag hade fel. Rejält fel.

  Spanar jag utanför mig själv – med till exempel kampanjen #metoo som tydlig indikation – ja då blir det ännu mer uppenbart att nästa generation, som jag nog än så länge till viss del kan sägas vara en del av, inte per automatik löser jämställdhetsfrågan och skapar mer lika villkor för kvinnor och män.

  Vi måste helt enkelt sluta tro att det löser sig och istället göra precis det min innebandytränare när jag var 13 år lärde mig att göra när vi körde "Idioten" en regnig torsdagsträning, kämpa lite mer.

  Det är genom kunskap och aktiviteter vi kommer någon vart i den här frågan. Något som både är tydligt om vi tittar historiskt, och viktigt om vi faktiskt vill göra skillnad och inte bara säga att "vi är för jämställdhet". 

  Normer har ju just den ofina konsekvensen att de effektivt flyttar beteende från generation till generation. Ska det brytas behöver vi förändring – som börjar med kunskap. Annars löser det sig inte.

  Ove Ellemark
  Digital chef, Svenska Golfförbundet

 13. Österlens GK: Vision 50/50 är det bästa som hänt!
 14. Vision 50/50

  Österlens GK: Vision 50/50 är det bästa som hänt!

  Susann Arvidsson, förändringsledare på Österlens GK, om varför golfklubbar måste ta tag i jämställdhetsfrågan och vilka insikter och vilken energi Vision 50/50 har gett deras klubb så här långt:

  Vision 50/50 kunde inte komma mer rätt i tid

  I dagarna har #MeToo spridits på sociala medier, en betydelsefull och viktig kampanj. Den står för den utsatthet som ett stort antal kvinnor lever i varje dag vare sig de befinner sig på en arbetsplats, en festival, i politiken, hemmet, ett idrottssammanhang, på en golfklubb eller en golfbana. I princip var som helst.

  Porträttbild av Susann Arvidsson, förändringsledare för Vision 50/50 på Österlens GK.
  Susann Arvidsson, förändringsledare för Vision 50/50 på Österlens GK.

  Det är en skrämmande insikt att så många kvinnor i alla åldrar någon gång i sitt liv har varit utsatta för övergrepp av något slag, verbalt, fysiskt eller psykiskt. Jag själv är inget undantag.

  Just nu är det en väldig kraft i frågor om övergrepp som jag hoppas ska leda till förändring på sikt. Det är lång väg att gå men man får aldrig ge upp!

  Vad är egentligen övergrepp?

  "Lagstridig handling som är riktad mot enskild person utförd av någon starkare eller mäktigare, kränkande handling." Så står det när man slår upp Svenska Akademins ordlista och söker på övergrepp. Det är en brottslig handling i sig och har genom århundraden tystats ned och osynliggjorts.

  Det är med andra ord hög tid att synliggöra dessa handlingar som förekommer i samhället i stort och även på våra golfklubbar och golfbanor. Oerhört skrämmande när man börjar se vidden av allt som händer och de ärr som kvinnor bär med sig hela livet.

  Vision 50/50 - nödvändigt och angeläget

  Vision 50/50 känns i dagsläget helt nödvändigt och oerhört angeläget att delta i. Kan vi i Golfsverige arbeta för att alla blir bemötta och behandlade med samma respekt oavsett vilka vi är, utöva golfen utifrån våra olika ambitioner och förutsättningar, påverka och ha inflytande, kan vi göra stor skillnad.

  Det är NU som gäller, sätt igång att arbeta med jämställdhet! Vi behöver lyfta upp frågan på bordet i styrelserummet, kommittéer, valberedning och andra verksamheter på klubben. Alla behöver förstå vad det handlar om, vad det betyder och vad det innebär för klubbens fortsatta verksamhet.

  Jag får en himla energi av att vara med och driva Vision 50/50. Det sprudlar av energi i gruppen när vi träffas och alla har ett stort engagemang vilket känns jätteroligt. Diskussionerna fördjupas och åsikter och tankar florerar hej vilt, högt och lågt. Man går därifrån med en härlig känsla i kroppen  att alla vill något nytt och är med på resan.

  Varje gång vi träffas dyker det upp nya insikter som ger nya värdefulla infallsvinklar som i sin tur leder vidare till; Vad gör vi med detta? Hur gör vi nu?

  Det är ett roligt, stimulerande och inte minst utmanande projekt. Innehållet i programmets första rond som handlade om struktur, normer, kultur och makt, har uppmärksammat grundläggande och viktiga aspekter om jämställdhet.

  Kunskapen som förmedlas genom text och videoklipp ger på ett enkelt sätt en djupare insikt i ämnet och hjälper oss hur vi ska tänka för att arbeta systematiskt och konstruktivt. Det är inte enkelt och det kräver ett långsiktigt perspektiv.

  Vi har kunnat konstatera att arbetet som vi har påbörjat kommer att förändra vårt synsätt framöver. Vi har insett att vi har mycket att arbeta med vilket känns roligt och är en stor utmaning. Detta är inget projekt som tar slut detta är bara början till något nytt.

  Insikter hittills

  Vi har ett stort utvecklingsarbete framför oss med att börja förändra normen för vad som är acceptabelt på vår klubb, skapa en mer öppen kultur där vi synliggör problem och lyfter fram och tar tag i de frågor som kan kännas svåra och obekväma att hantera. Dessutom behöver vi arbeta mot en mer jämställd maktfördelning i våra olika verksamheter. Det är dessa utmaningar som triggar igång energi och idéer.

  Avslutningsvis vill jag framhålla att:

   Jag är stolt över att tillhöra en klubb som är engagerad i arbetet med jämställdhet

  – Jag är stolt över att tillhöra ett idrottsförbund som är insiktsfullt och tar frågan om jämställdhet på största allvar. Som har förstått, tar ställning, har modet och vågar vilja vara med och visa vägen framåt!

  Jag ser fram emot fler spännande möten i klubben och mellan olika klubbar! Samarbete stärker!

  2017-10-18

  Susann Arvidsson
  Förändringsledare 
  Österlens Golfklubb

 15. Positiva siffror på pilotklubben Haverdal
 16. Vision 50/50

  Positiva siffror på pilotklubben Haverdal

  För två år sedan (2015) blev Haverdals GK utvald som en av åtta pilotklubbar i Sverige för Svenska Golfförbundets satsning Vision 50/50. En projektgrupp skapades på Haverdal, som tillsammans med övriga pilotklubbar träffades på flera olika workshops i Stockholm, under ledning av SGF.

  Ett viktigt avstamp för Haverdal, blev den policy som togs fram för bemötande, där klubbens ledord ”Gemenskap, glädje & utveckling” stod som grund. Policyn förankrades i Styrelsen och förmedlades ut till alla medlemmar och anslogs på klubben, hemsidan, i vår banguide mm.

  Policy för bemötande>>

  Utifrån vad klubben står för kunde vi sedan bygga vidare på våra värderingar och flera förändringar skedde:
  – Nya toaletter byggdes längs banan (via bidrag från Idrottslyftet)
  – Det anordnades nybörjarkurser endast för kvinnor (love.golf)
  – Inspirationsdagar genomfördes (bl.a. med Carin Koch)

  2014, redan innan vi blev pilotklubb, införde vi hektometersystem och en främre tee (40) med rekommendation av tee utifrån slaglängd. Tee it forward blev en del i vårt arbete med Vision 50/50 för att öppna upp för att prova andra tees. Nytt för i år är att vi har valfri tee på flera av våra klubbtävlingar, vilket också lyft fram tanken med hektometersystemet och få både medlemmar och gäster att prova banans olika tees. Fler medlemmar väljer nu samma tee som övriga i sällskapet och fler väljer även en främre tee än tidigare.

  Hektometersystemet & rekommendation av tee>>

  Ett annat viktigt arbete som genomförts av projektgruppen är att ta fram en handlingsplan där hela verksamheten setts över ur ett Vision 50/50 perspektiv. Denna handlingsplan ligger till grund för klubbens fortsatta arbete med Vision 50/50.

  Positiv statistik visar nu att klubben ökat antalet fullvärdiga, kvinnliga medlemmar med 6,2 % jämfört med juni 2015. Totalt sett har vi ökat antalet fullvärdiga medlemmar med 8,5 %, därav män med 9,8 %.

  Även våra greenfeeintäkter har ökat. Januari–juni 2017 har vi ökat med hela 24,6 % jämfört med samma period 2015.

  Något som också kan omnämnas är att vi 2015 och 2016 arrangerade tourtävlingen "Halmstad Ladies Open at Haverdal", en LET Access Series som även ingick i Nordea Tour för damer. Vi hade tidigare arrangerat Nordea Tour för herrar 2014.

  Förändingsarbetet med Vision 50/50 fortsätter, även om pilotklubbstiden avslutas till hösten 2017, vår nya vision som är grunden för klubben är:

  "En trivsam golfklubb i framkant vad gäller bana, miljö & jämställdhet, för alla som delar våra värdeord gemenskap, glädje & utveckling!"

  Linda Nevrén
  Klubbchef & projektledare Vision 50/50

  Projektgrupp Vision 50/50:
  – Linda Nevrén
  – Lars-Erik Blank
  – Inger Haag
  – Madeleine Högfeldt

 17. Så får vi tjejer att trivas och stanna kvar i golfen
 18. Vision 50/50

  Så får vi tjejer att trivas och stanna kvar i golfen

  Ann-Christine Halén, processledare för Vision 50/50 på Bokskogens GK, reflekterar över inspirationen hon fått av Annika Sörenstam och talarna vid Vision 50/50-seminariet under ANNIKA Invitational Europe som klubben arrangerade i augusti 2016.

  Under den internationella flickjuniortävlingen ANNIKA Invitational Europe var det fullt av tjejer och det myllrade av liv på Bokskogens GK – precis som det ska på en golfklubb där jag vill vara. Alla deltagarna var rutinerade, målmedvetna och med atletiska golfsvingar.

  Det var fullt av tjejer och det myllrade av liv – precis som det ska på en golfklubb där jag vill vara

  Jag hade fått hedersuppdraget att vara starter, så här stod jag nu på hål 1 och hade förmånen att tre dagar i rad bli inspirerad av fantastiska utslag i en sagolik uppvisning av tajming.

  Under en av tävlingsdagarna arrangerade klubben i samarbete med Svenska Golfförbundet ett seminarium om Vision 50/50 med inriktning mot tjejer 15–25 år. Deltagarna var kvinnor och män från kommun, näringsliv, Golfsverige och de tre pilotklubbarna från Skåne – Bokskogen, Barsebäck och Allerum.

  Vid seminariet framfördes många goda tankar kring vad som gör att tjejer trivs och fortsätter med golfen. Att egen utveckling och lusten att tävla kan hålla golfintresset vid liv även genom tonåren är väl lätt att förstå. Men om tröskeln för att kunna spela och ha kul med golf är alltför hög och kompisarna sysslar med annat krävs det något mer på klubbarna för att tjejerna ska stanna kvar.

  Sen tänker jag på Annika Sörenstam. Hon vågade göra det ingen annan hade gjort

  Mera lagspel och Solheim Cup-anda var något som Vision 50/50-ambassadören Carin Koch tog upp. Helt rätt tror jag! Det märktes att tjejerna från Hills GK har ett kitt som håller ihop dem när de sprang ut på green och gratulerade årets vinnare Beatrice Wallin strax efter att hon satt den sista putten i hål. En härlig syn!

  Att ha en ”storasyster” på klubben var en idé från Caroline Condrup, tränare på Barsebäck G&CC och ansvarig för Golftjej Skåne. Någon som är på klubben när tjejerna är där, som man kan ha roligt med och anförtro sig åt.

  Robert Linde från Roslättsskolans IF berättade att betydligt fler tjejer än killar ville fortsätta en andra termin med det golffritids som genomförts i samarbete med Bokskogens GK. Jag tror det beror på att de har sina kompisar med när det är golffritids.

  Uppdraget som starter är annars en traditionellt ”manlig” uppgift på klubben

  Tävlingens värd Annika Sörenstam imponerade med sin generositet och sitt uppmuntrande sätt. Tjejerna stod i fokus och Annika svarade på deras frågor på ett sätt som stärkte deras tro på att de kan bli riktigt bra på golf.

  Extra roligt var att Annika tog sig tid att delta en stund på vårt 50/50-seminarium. Hon svarade på många frågor och efteråt har jag funderat på något hon sa i stil med ”jag kanske aldrig hade kommit på tanken att utmana herrarna 2003 om jag inte kom från Sverige – ett land som ändå arbetar mycket med jämställdhet”.

  Nej, så är det nog. Tänk vad synd i så fall! När hon spelade mot herrspelarna var hon nervös, sa hon. Inte så konstigt, men varför utsatte hon sig för det?

  Min nästa fundering är att tankar om vad som är möjligt formas mycket av vad vi är vana vid, vad vi har sett och vad vi förväntar oss. Det är svårt att tänka nytt och man får anstränga sig riktigt ordentligt! Men att sen gå från tanke till handling kräver dessutom mod.

  Dagarna på ANNIKA Invitational var intensiva och jag stapplade hem efter uträttat värv. Det tog på krafterna att vara i hetluften! Jag var mycket stolt över att tillsammans med min klubbkompis Inga-Lill Lellky ha fått uppdraget som starter, en annars traditionellt ”manlig” uppgift på klubben. Vi tackade genast ja när vi blev tillfrågade av Anders Persson, projektledare för tävlingen på klubben.

  Vi hade ingen erfarenhet men med bra support från våra erfarna biträdande starters, Kalle Schmidt och Göran Karlsson, lärde vi oss på vägen och genomförde uppgiften. Ett varmt tack till Anders, Kalle och Göran. Genom att ge oss förtroendet skapades samtidigt en symbolhandling i enlighet med Vision 50/50.

  Nästa steg i arbetet med Vision 50/50 är att gå från snack till verkstad. Det ser jag fram emot, efter många månaders arbete med att analysera. Jag tänker att nu ska vi göra det ingen annan gjort – förändra Golfsverige. Är det möjligt? Ja, men det krävs antagligen mod för att våga förändras.

  Sen tänker jag på Annika Sörenstam. Hon vågade göra det ingen annan hade gjort.

  Ann-Christine Halén
  Processledare Vision 50/50
  Bokskogens Golfklubb