Hållbarhet har varit en prioriterad fråga för Svenska Golfförbundet (SGF) i drygt 15 år. Här hittar du våra övergripande mål och metoder för att nå visionen att Sveriges golfklubbar ska arbeta hållbart, vara hållbara och bidra till en hållbar utveckling i lokalsamhället. Tips på hur du kan jobba med respektive område hittar du under de övriga flikarna på denna sida.
Golfsveriges arbete
Golfens hållbarhetsarbete innefattar tre dimensioner: social, ekologisk och ekonomisk. Arbete sker med alla tre värden parallellt och uthålligt.
❤ Social hållbarhet handlar om spelet och spelaren och ärmåletför golfens hållbarhetsarbete.
✿ Ekologisk hållbarhet syftar på spelplatsen och ärkravetför att nå social hållbar utveckling.
✎ Ekonomisk hållbarhet handlar om ekonomi och organisation. Det ärmedletför att nå social hållbar utveckling.
Arbetet innebär bland annat att ta fram tydliga metoder och processer som golfklubbar kan använda i sitt arbete med hållbar utveckling. SGF:s rådgivarorganisation fungerar också som ett stöd till alla golfklubbar, var de än befinner sig i processen.
Hur ska vi lyckas?
En förutsättning för att lyckas väl med alla tre dimensioner av hållbarhetsarbetet är att arbeta tillsammans.
Det krävs ett samarbete mellan till exempel förtroendevalda, anställda och ideellt engagerade på golfklubb, kommuner, länsstyrelse, företag, ideella organisationer, SGF, andra länders golfförbund och andra specialidrottsförbund.
Detta är också något som gör resan otroligt rolig! Läs mer om våra Lärandeforum i ekologisk hållbarhet och jämställdhetsutbildningen ”Vision 50/50” – två exempel på givande samarbeten mellan olika grupper i och runt golfen.
Naturen är en älskad spelplats, spelet är vår passion, men människorna är vår högsta prioritet.
Parallellt med det viktiga arbetet med social, ekologisk och ekonomisk hållbar utveckling för Sveriges golfklubbar, riktar vi naturligtvis också blicken inåt.
Alla de värderingar, målsättningar och riktlinjer vi producerar och kommunicerar, genomsyrar också vårt förbunds dagliga arbete och gäller även för våra egna medarbetare.
I slutet av juni hölls fältdagar på forskningsinstitutet NIBIO:s försöksstation Landvik i Norge. Över 90 deltagare från Skandinavien, Nederländerna, Tyskland och USA fick visningar av försök och presentationer av pågående projekt.
I fältvandringarna på Landvik fick deltagarna bland annat en genomgång av nya försök i två pågående projekt.
Foto:
Svenska Golfförbundet
I FAIR-WATER-projektet testas effekten av olika vätmedel, samt de olika gräsarternas- och sorternas förmåga att klara uttorkning.
I projektet WINTER-TURF används Landviks lysimetersystem för att mäta urlakning av näringsämnen (särskilt kväve) med olika gödningsmetoder i samband med stödsådd efter vinterskador.
Tre projekt snart avslutade
Just nu är tre STERF-projekt på väg att avslutas:
✓ IPM-GOLF: Alternativ för att förebygga och bekämpa de viktigaste svampsjukdomarna på gräs.
✓ ROBO-GOLF: Jämförelse av gräskvalitet mellan robotgräsklippare och vanliga gräsklippare.
✓ ICE-BREAKER: Minska tillväxten och ekonomiska konsekvenser av isskador på golfbanor och andra gräsytor.
De viktigaste resultaten från dessa projekt är samlade och presenterades för deltagarna. Ta del av dem genom att ladda ner artikeln här.
Videos från NIBIO:s fältdagar
Hade du inte möjlighet att delta på International Turfgrass Field Days i år? Då kan du titta på de intervjuer med föreläsarna som spelades in. Se intervjuerna här.
Det nya projektet FAIR-WATER har startats upp för att minska riskerna med långvarig och extrem torka. Fokus ligger på att göra fairways mer torktåliga. Här kan du läsa om projektets första år.
Projektets fokus är ökat torkmotstånd på fairways, eftersom dessa representerar en betydligt större yta och därmed ger större möjligheter att minska förbrukningen av bevattningsvatten än greener och tees.
Försöken har så här långt gjorts på det norska forskningsinstitutet NIBIO:s försöksstation Landvik utanför Kristiansand.
I projektgruppen deltar, förutom NIBIO-forskare, även forskare från University of Applied Sciences i Osnabrück, Tyskland, Thomas Fischer från German Greenkeeper Association, Peter Edman från Svenska Golfförbundet och den tysk-amerikanske professorn Bernd Leinauer, New Mexico State University.
Två delprojekt
Försöksfältet med 42 sorter av 10 olika gräsarter/underarter.
Foto:
Trygve S. Aamlid.
Delprojekt 1 går ut på att undersöka vilka gräsarter och sorter som tål torka bäst och vilka som återhämtar sig bäst efter torka.
Gräsförädlare och fröföretag fick välja ut sina bästa gräs för ändamålet, det blev totalt 42 sorter. Dessa ska testas och utvärderas under de kommande fyra åren.
Delprojekt 2 syftar till att ta reda på om kommersiellt tillgängliga vätmedel kan fördröja uttorkning och minska behovet av vattning av fairway.
R&A:s och STERF:s symposium “Sustainable Golf Courses: Integrated Turf Management” arrangerades 18–19 september 2023 i Sigtuna, med många internationella deltagare.
Sigtunas miljöarbete i fokus
Foto: Per Eriksson
Symposiet började med en introduktion och information om Sigtuna GK och deras miljöarbete. Dagen avslutades med en banvandring med fokus på miljö och biologisk mångfald.
Dagen efter hölls ett heldagssymposium med ett antal korta presentationer, som tog upp resultat från det gemensamma forskningsprojektet inom IPM (Integrated pest management).
Viktiga ämnen som praktisk hantering av vanliga grässjukdomar och skadeinsekter togs upp. Även vikten av en bra växtmiljö, timing och ”less is more” för bra och hållbara spelytor fick mycket utrymme.
Internationell uppslutning gav tyngd till frågorna
Foto:
Thomas Björn
Drygt 80 personer från 14 nationer deltog i seminariet, som presenterade en bra mix mellan praktik och forskning. Extra positivt var att så många banchefer valt att närvara.
Den övergripande känslan var att alla medverkande tror och tycker att frågor som berör IPM med mera är mycket viktiga, och kommer att få ett allt större fokus i framtiden.
Evenemanget är en del av Golf Course 2030 Scandinavia-programmet och är ett gemensamt initiativ mellan Svenska Golfförbundet, R&A och STERF.
Videos från IPM-symposiet
Hade du inte möjlighet att delta på symposiet i Sigtuna? Då kan du titta på presentationerna och intervjuer med några av föreläsarna som spelades in. Se presentationer och intervjuer här.
Du kan också läsa mer om symposiet och presentationerna på sterf.org.
Utbyte av erfarenheter är ett billigt och effektivt sätt att få nya kunskaper. Varför uppfinna hjulet själv när det finns så många som har intresse och erfarenhet inom samma verksamhetsområde?
I månadsskiftet maj/juni träffades 30 banchefer och rådgivare från Nederländerna, Tyskland, Danmark och Sverige under tre dagar för att lära av varandra.
Hills G&SC, Botaniska Analysgruppen, Dagsholm GK, Hofgårds GK och Vallda G&CC fick besök av gruppen.
Hållbar banskötsel är målet
Patrik Niklasson, banchef på Skövde Golfklubb, berättar om mätmetoder och skötselstrategier.
Gemensamt för deltagarna är att fokus ligger på att arbeta utan växtskyddsmedel samt att använda minsta möjliga mängd av växtnäring och andra insatsmedel som sand och vatten.
Hållbar banskötsel handlar om att arbeta utefter naturens villkor och hantera orsaken till problem i stället för att behandla symtom. Hållbar greenkeeping handlar om timing: rätt sak i rätt mängd och vid rätt tid.
Under träffen diskuterades och utbyttes erfarenheter om biologisk mångfald, mätmetoder, mätvärden, skötselstrategier, sjukdomar, ny teknik och artificiell intelligens.