-
Golfens miljö allt viktigare
Enligt FN beräknas 66 procent av världens befolkning bo i stora städer 2050. Här finns ett akut behov av gröna ytor som ökar människors livskvalitet, producerar biologisk mångfald mm. Våra golfanläggningar kan bli ett nödvändigt och värdefullt bidrag till detta. Men vi måste kunna visa att vi använder marken vi utnyttjar till golfbanor på ett ansvarsfullt vis och att det är värdefullt för samhället i stort att vi finns där. Hur ska vi annars försvara våra anläggningar när ytorna behövs för bostäder eller produktion av mat och energi?
Vi börjar bli vana vid nyheter om extrema oväder, översvämningar, långa perioder av torka, glaciärer som smälter och havsnivåer som stiger. Det kan ju kännas lite tungt att ta tag i något så stor som klimat och biologisk mångfald för oss som individer och golfanläggningar.
Det är mycket som kan och behöver göras, det mesta är ganska omfattande och berör oss alla i samhället. Även de små besluten och dagliga valen vi gör som individer hemma, på jobbet och på golfklubben har stor betydelse till exempel; minska matsvinnet, reparera och laga, energispara, stänga av dina elprylar, cykla eller gå mer, minska på antalet flygresor, låna / hyr bil vid transportbehov.
För att vara framgångsrika i vårt arbete med hållbar utveckling behöver vi skapa samarbete som inkluderar många olika aktörer i samhället. Vi behöver kontinuerligt ny kunskap och bättre rutiner. Vi måste ta tag i förbrukningen av vatten och användandet av växtskyddsmedel och vi måste öka golfanläggningars bidrag till biologisk mångfald och stadsnära natur.
Till detta behöver vi använda verktyg som gör det lättare att dokumentera det vi gör så att vi kan visa omvärlden att golfen tar sitt ansvar och leder utvecklingen framåt.
I artikeln "Planetens hållbarhet – vårt gemensamma ansvar" berättar jag tillsammans med Steve Isaac R&A och Jonathan Schmidt, GEO om vår syn på vad golfen kan göra för att bidra till en mer hållbar framtid för vår planet, och vad vi som individer kan göra. -
Är detta en golfbana – Naturvårdsverkets argument för ekosystemtjänster
När jag läste Naturvårdsverkets argument för ekosystemtjänster kunde jag inte låta bli att tänka "är det en golfbana som beskrivs?"
Jordens ekosystem är fantastiska på många sätt, inte minst för att de skapar de resurser som våra samhällen i mångt och mycket bygger på. Ekosystemens förmåga att leverera de tjänster vi människor är beroende av håller dock på att urholkas av ett alltför ensidigt nyttjande. Förändrade ekosystem innebär stora risker för människors liv och hälsa. För att vända denna utveckling behöver vi förvalta ekosystemen så att de kan bidra med många olika funktioner samtidigt. I det långa loppet vinner samhället på mångfunktionella landskap och ekosystembaserade lösningar, där många olika miljöer och aktörer bidrar till en hög biologisk mångfald och robusta ekosystem.
Naturvårdsverket har skapat en rad väl underbyggda argument för att ekosystemtjänster ska vara en betydelsefull del av de beslut som fattas på olika nivåer i samhället. Argumenten utgår ifrån vad vi människor vinner på friska och mångfunktionella ekosystemtjänster.
Skapar vi friska och fungerande ekosystem får vi enligt Naturvårdsverkets argument:
• Ett attraktivt och varierat landskap för rekreation
• Ökad motivation att träna, något som generar många olika fysiska och psykiska hälsofördelar
• Naturpedagogiska miljöer som bidrar till ökad förståelse för natur och kretslopp
• Miljöer för ökad biologisk mångfald och nyttoorganismer
• Rening av vatten från näringsämnen och föroreningar
• Reglering av luftföroreningar
• En kylande effekt under sommaren
• Dämpade klimatförändringar genom kolinbindning i vegetation och markAnvänder golfklubben de här argumenten i sin dialog med myndigheter och kommuner så pratar man direkt samma språk som våra beslutsfattare och har mycket lättare att få gehör för sina önskemål.
-
Bra beslut men trist SOK-möte
Sveriges Olympiska Kommitté höll årsmöte i torsdags, och om det kan man säga mycket. Trots att agendan i stort handlade om något av det roligaste som finns, idrott, så dominerade frågor om personval och formalia fullständigt. För en oinvigd som besökte detta möte för första gången måste besvikelsen ha varit stor, men sådant går väl över med åren.
Men - vi såg en framgång för alla idrotter i hur maktcentra i svensk idrott, Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté, beslutat att samverka bättre . Visserligen saknas beslut på RF-stämman, men det lär gå i linje med SOK:s beslut, som bygger på den motion Svenska Golfförbundet skrev.
SOK:s årsmöte förtydligade dessutom att utvecklingsarbetet ska ske genom kontinuerliga kontakter med RF. Vidare ska man redan under 2017 presentera förslag på åtgärder till respektive styrelse för beslut. Så, ett möte som i stort var ganska energilöst fattade ändå ett viktigt beslut som kan stärka svensk idrott och framtida elitframgångar. Förhoppningsvis kan vi även dra nytta av detta inom golfen.
Bakgrunden är den att golf åter varit olympisk idrott i sju år (allt sedan golf åter valdes in i den olympiska familjen 2009). Under dessa år har vi kunnat jämföra livet före och efter medlemskapet i den olympiska familjen. Efter OS i Rio kunde vi utvärdera resan, inklusive hur stödsystemen ser ut i allt från ekonomi till kompetens. Vi är i stort nöjda med stödet från respektive organisation, men rollfördelningen är mycket ineffektiv.
I praktiken förväntas vi samverka kring samma frågor med både RF och SOK, då uppdragen för organisationerna tangerar varandra så mycket. SOK:s sportchef är knappt inkluderad i hur RF fördelar sitt projektstöd för elitverksamhet och till vad. Omvänt har RF låg kunskap om hur SOK verkar med sitt riktade stöd och vad som prioriteras. Det innebär att vi aldrig har en samlad bild av stödsystemen när vi planerar och genomför verksamhet.
Detta innebär också att vi ibland måste välja mellan likartade stöd, vilket medför suboptimering och skapar osäkerhet. Situationen är nära på absurd och det var uppenbart för oss att resurserna inte används på ett optimalt sätt. Med nuvarande rollfördelning kan prestationen därför aldrig bli maximal!
Därför skrev SGF en motion till respektive årsmöte i syfte att förändra, där vi i sammanfattning föreslog att styrelserna för både RF och SOK gemensamt måste hitta en operativ samverkan där suboptimeringen upphör och där man gör en tydlig ansvarsfördelning utan att tangera varandra. Vi var noga med att poängtera att vårt fokus är operativt, vi söker alltså effektiv samordning av befintliga resurser. Inte beslut om pengar eller den fördelning som görs idag.
-
En viktig seger för golfen
Golfbanan i Linköping räddas! Det som såg så mörkt ut när kommunens tjänstemän bestämt (?) att det skulle byggas bostäder på banan, vändes genom hårt och smart opinionsarbete till en seger för Linköpings GK när M, L, KD säger nej till att bygga på banan.
Klubben med ordföranden Carl Falkenberg och klubbchefen Steven McDaniel, har jobbat tillsammans med distriktet, SGF och Kreab för att uppvakta företag och universitetet, kontaktat media, väckt opinion och uppvaktat politiker som insett att tjänstemännens förslag var ett tankefel från början. Nu finns möjligheten till ett multifunktionellt landskap i Mjärdevi/Valla-området och en förhandling om ett mycket bättre, långt arrendeavtal för klubben. Otroligt kul, suveränt jobbat av alla inblandade.
Framförallt är det en ögonöppnare och tankeställare för alla andra golfklubbar i landet. Ha alltid en tät och bra dialog med kommunens beslutsfattare. Frågan om att bygga fler bostäder i tätorter kommer att vara aktuell lång tid framöver. Se över era arrendeavtal och fundera hur byggplaner kan påverka er klubb. Använd argumenten kring Golfnyttan i samhället i dialogen med beslutsfattarna, var ödmjuka och positiva till ett multifunktionellt landskap med golfbanan i centrum. -
Golfens tv-rättigheter
Hur ser det egentligen ut med tv-rättigheterna inom vår sport. Vilka kanaler kommer att visa de stora evenemangen framöver? Just nu visas The Masters i både Sveriges Television och CMore Golf. SGF:s mål är att det ska visas mer och så mycket golf som möjligt i de marksända kanalerna som SvT och TV4 och det arbetar vi för. Så här är läget:
Sveriges Television
US Masters 2017 (förhandling för 2018 och framåt sker i höst)
Nordea Masters 2018-2019 (option för ytterligare två år)
Riksidrottsförbundets SM-veckan (SM Handigolf) 2017-2019
SBS/Discovery Eurosport
Solheim Cup 2017
OS i Tokyo 2020Viasat Golf
Europatouren herrar -2018
Ryder Cup -2018
WGC-tävlingar -2018
LPGA -2018
US Open herrar -2018
The Open herrar -2018
US PGA herrar -2018TV4/CMore Golf
PGA Tour herrar -2021
The Masters 2017 (förhandling för 2018 och framåt sker i höst)
Swedish Golf Tour 2017