-
Almedalen är Almegalen
Almedalen är igång. Eller Almegalen som någon kallade veckan i Visby då människor en kort flygtur från sitt trygga liv på Stureplan och Södermalm plötsligt landar i vad man tror är en verklighet.
Men de boende på Gotland har en annan, mer handfast verklighet som rör liv och leverne. Fast det bryr sig inte den här veckans besökare så mycket om. Allt kretsar kring en vattenpöl innanför ringmuren där politiker håller tal, minglar med media, lobbyn, byråer och strateger från byråer av alla de slag.
Almedalsklädseln för den sistnämnda gruppen är ljusblå skjorta, beige lammullströja och runda glasögon. Syns på avstånd lika bra som en reflexgul väst från trafikkontoret. Det vanligaste ljudet den här veckan är smattrandet från kabinväskornas små hjul mot kullerstenen. Väskor som far åt alla håll och går sönder märks knappt eftersom ägaren förflyttar sig snabbt framåt mot något nytt, försenad och talandes i telefon.
Almegalen är stressande för knopp och själ, men bra för kroppen. Det promeneras raskt och långt eftersom det är enda sättet att ta sig fram. Stegmätarna slår nya rekord för varje dag. 4 129 event på åtta dagar, drygt 500 om dagen. Klart att Almedalen är Almegalen. Vad ska hinnas med, vilka event ska hedras med just min närvaro, vilka personer bara måste drickas ett glas rosé med?
Vad gör då Svenska Golfförbundet i Almedalen? På onsdagen debatterar förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson jämställdhet (Vision 50/50) med handbollsspelaren och förkämpen mot näthat, Linnea Claeson samt Riksidrottsförbundets chef Stefan Bergh. Ett tiotal möten med politiker är inbokade för ordförande Maria Möller och andra, bland annat Liberalernas, Miljöpartiets och Socialdemokraternas idrottspolitiska talespersoner. Idrottsministerns statssekreterare står också på listan liksom ett antal seminarier om idrott, idrottsanläggningar, spelmarknadens avreglering, osv...
På plats finns också på Idrottens dag (onsdag) Golfäventyret där det finns möjlighet för inte minst de yngsta besökarna att testa golf och andra idrotter längs ringmuren.
-
Grönt ljus för Linköping
Nu är det klart att Linköpings GK kan andas ut. Golfbanan blir kvar. Detta sedan den styrande koalitionen insett att den saknar brett stöd för att bygga bostäder på just det området.
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) meddelade på fredagen att de tre partierna i Koalition för Linköping, S, MP, L, insett att de måste ändra sig.
– Vi behöver ett brett stöd i fullmäktige eftersom det är en plan som ska gälla i 20–30 år framöver, så golfbanan blir kvar, säger Elias Aguirre, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor till corren.se.
Det är framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna som tydligt sagt att de vill ha kvar den förhållandevis centrala golfbanan. För att kunna planera för mer än de fyra år som en mandatperiod är så krävs helt enkelt överenskommelser där även oppositionen är med.
Golfklubben med ordföranden Carl Falkenberg och klubbchefen Steven McDaniel har med stöd från Svenska Golfförbundet och Kreab, näringslivet i Mjärdevi, universitetet och den allmänna opinionen gjort ett strålande jobb med att övertyga oppositionspolitiker om att Linköpings GK behövs och spelar en stor roll för rekreation och friskvård för boende i Linköping. Starkt jobbat.Hoppas nu politikerna i Stockholm inser samma sak när det gäller Årsta Golf!
-
Politiker besökte Årsta Golf
Det går framåt i kampen för att rädda anläggningen på Årstafältet i Stockholm. Detaljplanen för området med byggandet av bostäder och en 30 ha park (utan golf) är visserligen fastslagen, men nu har politiker i oppositionen reagerat på s-styrets hårdnackade nej till att låta anläggningen använda 3 hektar av den tänkta parkens utrymme.
I samband med Golfens Dag den 20 maj bjöds stadens och stadsdelens politiker in till golfanläggningen som årligen lockar 140 000 besök och är en första kontakt med golfen, en inkörsport till medlemskap i golfklubb och livslångt idrottande, det vill säga friskvård.
Moderaterna och Centern var nyligen på Årstafältet och Moderaternas oppositionsborgarråd och kommunfullmäktigegruppens ordförande Anna König Jerlmyr och borgarrådssekreteraren Daniel Claesson-Mård var så imponerade av vad de såg och hörde att de vill se över möjligheten att göra tillägg i detaljplanen för området.
Centerpartiet representerades av Karin Ernlund, gruppledare i Stockholm, Christina Linderholm, stadsbyggnadsnämnden och Susanne Wicklund, exploateringsnämnden. Centerns inställning från skeptisk vändes till positiv då man insåg både att det inte var en fullskalig golfbana och alla de fördelar och många besök som anläggningen har.
Årsta Golf fortsätter att tillsammans med många boende i Östberga och Årsta, golfare och blivande golfare, att försöka övertyga stadesn politiker om att anläggningen behövs. För dig som också tycker så går det att läsa mer om Årsta golf och skriva på en protestlista på anläggningens hemsida här. -
Riksidrottsmöte utan realism
Det råder optimism på Riksidrottsmötet, men hur är det med realismen?
Det högsta beslutande organet inom svensk idrott är Riksidrottsmötet (RIM), som hålls fredag-söndag i Karlstad. 71 specialidrottsförbund som utgör Riksidrottsförbundet:s (RF) medlemmar avhandlar då allt från strategiska planer, fördelning av statens bidrag samt motioner i en rad särfrågor. För mig är det femte gången på RIM som hålls vartannat år, och jag börjar därför få perspektiv.Till att börja med är stämningen vänligare och de ideologiska inläggen färre. Antalet stridbara personer är färre och meningsskiljaktigheterna saknas nästan helt. Det är med andra ord precis som det numera är på golfens förbundsmöten. Det som dock är anmärkningsvärt är den totala enigheten om vad vi gemensamt ska uppnå. Långsiktsplanerna är väldigt välskrivna och målformuleringarna precisa. Frågan är bara om målen är realistiska?
Till 2025 ska exempelvis idrottsrörelsen vara helt jämställd där män och kvinnor ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande. Till 2025 ska också medlemmarna i idrottsrörelsen spegla befolkningen i Sverige.
Mål som dessa är väldigt ambitiösa och hedervärda. Flera av målen ligger helt i linje med vad vi tror på inom svensk golf, men det uppstår ett stort problem när det kommer till genomförande. Endast 30 Miljoner kr av det statliga stödet till idrotten på 2 Miljarder kronor kan användas till utvecklingsfrågor som dessa, då lejonparten används till LOK-stöd, idrottslyft etc.
Konsekvensen av denna ordning är att resurser saknas till den förändring idrotten vill uppnå. Så känslan efter första dagen är stor optimism, men hur sannolikt är det att vi kommer att nå målen? -
En viktig seger för golfen
Golfbanan i Linköping räddas! Det som såg så mörkt ut när kommunens tjänstemän bestämt (?) att det skulle byggas bostäder på banan, vändes genom hårt och smart opinionsarbete till en seger för Linköpings GK när M, L, KD säger nej till att bygga på banan.
Klubben med ordföranden Carl Falkenberg och klubbchefen Steven McDaniel, har jobbat tillsammans med distriktet, SGF och Kreab för att uppvakta företag och universitetet, kontaktat media, väckt opinion och uppvaktat politiker som insett att tjänstemännens förslag var ett tankefel från början. Nu finns möjligheten till ett multifunktionellt landskap i Mjärdevi/Valla-området och en förhandling om ett mycket bättre, långt arrendeavtal för klubben. Otroligt kul, suveränt jobbat av alla inblandade.
Framförallt är det en ögonöppnare och tankeställare för alla andra golfklubbar i landet. Ha alltid en tät och bra dialog med kommunens beslutsfattare. Frågan om att bygga fler bostäder i tätorter kommer att vara aktuell lång tid framöver. Se över era arrendeavtal och fundera hur byggplaner kan påverka er klubb. Använd argumenten kring Golfnyttan i samhället i dialogen med beslutsfattarna, var ödmjuka och positiva till ett multifunktionellt landskap med golfbanan i centrum.