-
Är brunven som greengräs ett alternativ på västkusten?
För mer än 10 år sedan lanserades brunven på ganska bred front som ett bra greengräs för oss i Norden. En del banor anammade detta och sådde sina greener med detta gräs som påstods vara tålig på alla sätt. På västkusten gjorde bland andra Björnhults GK i Falkenberg så när de anlade ytterligare en niohålsslinga till de redan befintliga 18 hålen och valde då brunven som grengräs. Hur har det då fungerat under snart 10 år? Kortfattat kan man säga; inte bra!Svampangrepp, en vanlig syn på BrunvenRedan från start drog gräsarten på sig de flesta svampsjukdomar som finns, både sommar- och vintersvamp. Trots idog luftning, vertikalskärning och dressning bildade gräset snabbt dessutom en mycket kraftig filt vilket inte var någon direkt överraskning men den var betydligt allvarligare än vad som tidigare rapporterats från andra platser i norden. Den troliga orsaken till detta är det rådande milda fuktiga klimat som råder utefter västkusten i Sverige. Detta betyder att filtens tillväxt sker nästan hela året och någon nedbrytning under torra och varma förhållanden förekommer knappt. Ganska snart stod man med en visserligen väldigt finbladig men svampig yta som var i toppskick direkt efter klippning men ganska snart ojämn av allt tramp från spelare. Samtidigt var övriga banans gräsbestånd en rödsvingel/ rödvensblandning med inslag av vitgröe vilket innebar att skillnaderna mellan de olika slingornas greener blev extra stora och skötseln svårbemästrad.
Till slut gick det så långt att Björnhults golfanläggning beslutade att riva bort den gamla grässvålen och så om med en ny gräsblandning bestående av rödsvingel/rödven för att få alla 27 hålen så lika varandra som möjligt. Arbetet påbörjades i början av september 2019 med att de översta ca 10cm skalades av, markytan jämnades till och greenerna såddes succesivt så snart de var finplanerade. Inget nytt material tillfördes utan greenerna återställdes bara till där de var vid anläggandet. Redan efter 10 dagar började gräset sticka upp och efter 20 var det dags för första klippningen. Till dags dato är greenerna klippta 3 gånger och börjar täta till sig ordentligt. Får vi nu bara en normalvinter och en gynnsam vår kan säkert greenerna öppnas med nytt gräs redan i maj nästa.
Som sagt, brunven är inget bra alternativ som greengräs på västkusten men längre norr ut i landet borde det fungera bra. Med sin mycket goda övervintringsförmåga, dess aggressivitet som håller vitgröeinslaget nere samt att filtbildningen inte är i närheten lika stor som den i södra Sverige tror jag att gräsarten bör fungera bra, särskilt i Norrland.
Filtlagret som skalades av från greenytorna den 9 september 2019Nytt gräs spirar 19 septemberDags för första klippningen 1 oktober
Tredje klippningen 15 oktober -
Vikten av det personliga mötet!
Vi har nog alla i vår vardag, oavsett om det gäller familjen, skolan eller på arbetsplatsen, blivit drabbade av ingen kommunikation, bristfällig eller fel information. Här är golfklubbarna och dess organisation inget undantag.
Alltför ofta missas det att informeras till banpersonalen att till exempel starttiden har ändrats för branschtävlingen som ska gå av stapeln under dagen, eller att starten ändrats från bara hål 1 till även hål 10. Men det missas även att kommuniceras åt andra hållet - från banpersonalen till kansliet om extraordinära arbetsuppgifter som luftningar, dressningar etcetera.
Moderna ledare kommunicerar
På klubbarna i mitt arbetsområde där kommunikationen fungerar bra är det ett modernt 360-graders ledarskap med kommunikation in och ut ifrån gruppen. Banchefen/greenkeepern och klubbchef/kansliansvarig har möte minst en gång dagligen. Dessa mikromöten kan ta allt från tre till tio minuter enligt modellen: Vad har hänt, Vad kommer att hända, Vem gör vad och Vad gör vem.
Personalmöten skapar gemenskap
På flera anläggningar fikar man ihop på kafferasten, som här på Växjö GK. Det gör att alla i personalen får samma information vid samma tillfälle. Sedan har man ett större personalmöte veckovis då naturligtvis även pro och krögare deltar. På så vis pratar vi till varandra och inte om varandra!
På klubbar med bra kommunikation är det också nästan regel att något styrelsemöte årligen förläggs till verkstaden och dess personalutrymmen. Då får styrelsen se hur banpersonalen har det i sin vardag och får samtidigt en genomgång av vilka maskiner klubben faktiskt har och hur dessa sköts.
Banpersonalen har också ofta en TV-skärm där det aktuella bokningsläget på banan visas. Självklart har de inloggningsmöjligheter i GIT så att de kan blocka starttider för att kunna utföra specifika skötselåtgärder.
Walkie-talkie för snabb kommunikation
På Visby GK är det fullt naturligt att i princip alla som jobbar på banan har tillgång till walkie-talkie med en hörsnäcka i örat eller via Bluetooth direkt i hörselskydden. Naturligtvis har även personalen på kansliet en walkie-talkie. Då får man fram snabb och korrekt information om det hänt en olycka eller det plötsligt behövs göras någon snabb förändring efter det har hänt någonting specifikt.
Detta kostar en liten slant årligen, men nyttan av denna snabba information som kan vara superviktig, ibland livsavgörande, uppväger denna kostnad. På många klubbar används naturligtvis mobiltelefonerna, men frågan är om man med dessa, snabbt få fram rätt info till alla samtidigt? Jag är övertygad att så inte är fallet!