Isbildning på en green.

Stora vinterskador på många banor

Vintervädret har orsakat stora skador på många golfbanor i Sverige. Är din hemmabana drabbad behöver du ha tålamod och ge gräset tid att läka, trots att spelupplevelsen inledningsvis kan vara sämre än vanligt.

Efter en vinter med extrem isbildning och tvära kast mellan mildväder och kyla har många golfbanor i framför allt mellersta och norra Sverige dessvärre fått omfattande vinterskador.

Skadeläget är värst på banor på linjen Karlstad–Örebro–Västerås–Enköping–Stockholm och norrut. Ett flertal golfklubbar där har fått sina greener i princip helt utslagna. Vissa har även drabbats av stora skador på andra klippta ytor som tee, fairway och ruff.

Gräsets återhämtning viktigare än greenhastigheten

Nu behöver du som är medlem eller greenfeegäst på någon av de drabbade banorna ha tålamod och förståelse för att gräset måste få tid att läka. Detta trots att det både kan innebära en senare säsongsstart och inledningsvis sämre kvalitet än du är van vid.

Under tiden skadorna läker kommer gräsetableringen vara det viktigaste. Det går sällan att kombinera med kortklippta, snabba greener. Du som spelar kanske därför får vänta lite längre på den där riktigt fina spelupplevelsen och känslan i puttningen.

Först när det nya greengräset har återhämtat sig och är fullt etablerat kan banpersonalen börja fokusera på att få till en jämn och fin bollrull igen.

Banpersonalen kämpar – men sol och regn behövs

Nuläget är mycket besvärligt på banorna i det aktuella området. Gräset på alla skadade klippta ytor måste återetableras.

Banpersonalen är naturligtvis både besvikna och frustrerade över situationen och gör allt för att få till bra och spelbara gräsytor så fort som möjligt. Så nya frön, dressa, vattna och i vissa fall täcka med täckningsdukar.

Men det behövs också värme och nederbörd för att gräsfröet ska gro. Eftersom våren hittills varit så torr och framför allt kall säger erfarenheten att det kan ta ytterligare flera veckor att läka alla skador.

Hjälp gärna till genom att stötta banpersonalen i denna utsatta situation, trots att det tar lite längre tid än vanligt att få till den spelupplevelse och kvalitet vi är vana vid.

Orsak: ogynnsamt väder och extrem isbildning

Det är många olyckliga väder- och klimatrelaterade förhållanden som bidragit till skadeläget och som tyvärr inte går att skydda sig emot.

Det började med att hösten 2021 var blötare än vanligt och bjöd på få soltimmar. Det gav gräset dåliga förutsättningar för att klara vintern.

Under vintern snöade och töade det i omgångar. Det ledde till omfattande isbildning som varade länge – på vissa håll mer än tio veckor. Is lägger sig som ett tätt skikt över gräset och förhindrar luftväxling. Det gör att gräset inte får tillräckligt med syre, vilket i längden leder till skador hos många grässorter.

Vinterhalvåret avslutades med en extremt kall och torr vår med frost i princip under alla nätter i april och ända in i början av maj. Allt detta sammantaget har lett till förödande konsekvenser för gräset.

Tack för ditt tålamod!

Avslutningsvis återigen en önskan att du som golfare visar hänsyn och uppskattning för våra duktiga greenkeepers. Vi kan lova att de trots dessa tuffa utmaningar gör allt de kan för att vi ska få spela golf på friskt, grönt gräs på landets alla golfbanor i år. Stort tack för ditt tålamod!

Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling Svenska Golfförbundet

Göran Tyrsing, kanslichef Swedish Greenkeepers Association

Tips: Om din golfklubb drabbats av svåra vinterskador, använd gärna hela eller delar av denna text i kommunikationen med era medlemmar för att öka förståelsen och respekten, samt skapa arbetsro för er banpersonal. Ange gärna SGF och SGA som källa.

Skribent

Annica

Fler nyheter

  1. Godkända växtskyddsmedel april 2023
  2. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel april 2023

    Nytt växtskyddsmedel mot svampsjukdomar godkänd, begränsning i användningen av Heritage och flera förlängda produktgodkännanden. Ladda ner den uppdaterade listan över godkända växtskyddsmedel.

    Här är nyheterna och ändringarna i listan över de växtskyddsmedel som är godkända för användning i golfbaneskötsel:

    Fungiciden Signum (4884) har lagts till i listan. Detta efter att SGF:s ansökan om utökat produktgodkännande för detta växtskyddsmedel har godkänts av kemikalieinspektionen. Från och med 2023-04-20 får produkten användas mot svampsjukdomar som dollar spot och snömögel på golfbanors greener, kragar och tees. Läs mer om Signum här.

    ✽ Fungiciden Heritage (5574) har fått ett förtydligande av användningsområde på golfbanor. Det är endast godkänt för användning på tee och green.

    Tillväxtregleraren Primo Maxx II (4510) har fått förlängt produktgodkännande till 2025-12-15.

    ✽ Tillväxtregleraren Clipless NT (5320) har fått förlängt produktgodkännande till 2025-12-15.

    ✽ Biologiska växtskyddsmedlet Trianum-P (5041) har fått förlängt produktgodkännande till 2026-04-15.

    Ladda ner listan över godkända växtskyddsmedel

    Egen ansökan

    Glöm inte att du måste söka eget tillstånd hos kommunens miljökontor för användning av kemiska växtskyddsmedel på din golfanläggning. Ladda ner exempelmallen och modifiera den utefter din klubbs förhållanden.

    Har du redan skickat in din ansökan och vill använda nya Signum redan i år, går det bra att komplettera din ansökan.

    Använder du flera preparat med samma verksamma ämne?

    Se då till att inte överskrida den totala maxdosen för ämnet. Läs om hur du räknar ut mängden och antal möjliga behandlingar per år i denna artikel

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  3. Nytt växtskyddsmedel godkänt
  4. Banskötsel

    Nytt växtskyddsmedel godkänt

    Nu finns en ny fungicid för klubbar som har problem med svampsjukdomar som dollar spot och snömögel. Från 20 april 2023 har växtskyddsmedlet Signum (4884) fått ett utvidgat produktgodkännande för användning på tee, green och kragar på golfbanor.

    En ökad spridning av grässjukdomen dollar spot har skapat behov av ett nytt effektivt och bredverkande växtskyddsmedel för golfbanor. Därför har Svenska Golfförbundet via bankonsulenterna ansökt om ett utvidgat produktgodkännande (UPMA*, tidigare off-label) för växtskyddsmedlet Signum.

    Ansökan är nu godkänd av Kemikalieinspektionen och från och med 20 april 2023 får Signum användas mot svampsjukdomar på golfbanors greener, kragar och tees. Max 2 behandlingar per säsong, maxdos per behandling 1,5 kg/ha och minst 21 dagar mellan appliceringar. 

    I Sverige är Signum sedan tidigare registrerat för användning mot svamp i potatis, jordgubbar, morot med flera grödor. I Tyskland är medlet registrerat för användning på golfbanor och andra idrottsanläggningar samt i odling av gräsmattor.

    Nya aktiva substanser för golfen

    Signum, regnr 4884, innehåller de aktiva substanserna Pyraklostrobin 6,7 vikt-% och Boskalid 26,7 vikt-%.

    Den aktiva substansen Boskalid har i amerikanska forskningsstudier visat sig ha hög effekt mot grässjukdomen dollar spot. Pyraklostrubin har en allmänt bred effekt mot svampsjukdomar på gräs.

    Användandet av växtskyddsmedel med fler än en aktiv substans är att föredra då det minskar risken för resistens. De växtskyddsmedel som var godkända för användning inom golfen tidigare innehåller ingen av de aktiva substanserna som finns i Signum, vilket också minskar risken för resistensproblem.

    Har du inte hunnit anmäla till kommunen vilka växtskyddsmedel du ska använda i år? Ha då Signum i åtanke som ett alternativ. Du kan också komplettera en redan inskickad anmälan. Ladda ner exempelmallen för ansökan och modifiera den utefter din klubbs förhållanden.

    Mer information kommer

    Vi återkommer med ytterligare information och detaljer. Information om priser kommer från de leverantörer som kommer att sälja produkten.

    Redan nu kan du läsa mer om produkten i kemikalieinspektionens bekämpningsmedelsregister.

    Läs om övriga nyheter i listan över godkända växtskyddsmedel här ➤

    Ladda ner uppdaterade listan här


    *UPMA står för utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde

    Skribent

    Porträttbild på Henrik.
  5. 25 klubbar i årets omgång av Bättre spelupplevelse
  6. Banskötsel

    25 klubbar i årets omgång av Bättre spelupplevelse

    Efter pilotåret 2022 startar nu en vässad version av utvecklingsprogrammet. Kolla in vilka klubbar som ska vara med och göra sin golfbana roligare för fler!

    Sverigekarta BSU

    En ny omgång av utvecklingsprogrammet Bättre spelupplevs är i startgroparna.

    Under 2023 kommer 25 golfklubbar, från Skellefteå i norr till Ystad i söder (se bild), genomgå utbildningen.

    Programmet ger deltagarna kunskap och verktyg kring att utveckla golfbanan och verksamheten för att göra golfen roligare för fler.

    Det är kostnadsfritt för klubben, och pågår under en säsong genom en mix av individuellt digitalt lärande och fysiska workshops och uppgifter på klubben. 

    Skärmdump från startsida på utbildningswebb om bättre spelupplevelse.
    Programmet pågår under en säsong. Deltagarna får dels ta del av individuellt lärande via en utbildningswebb, dels fysiska workshops, banvandring och uppgifter på klubben.

    Vässat program tack vare pilotklubbarna

    Ett stort tack till alla pilotklubbar som var med förra året och har delgett sina erfarenheter till oss!

    Upplevelsen från pilotåret 2022 var väldigt positiv. Feedbacken från deltagande klubbar var att de fått mer insikt om vad bättre spelupplevelse innebär för fler typer av golfare samt mer kunskap om sin bana.

    Till årets omgång har programmet utvecklats och i år erbjuds fler fysiska möten samt mer plats för ämnen som golfbaneskötsel och spelstrategi.

    Läs mer om Bättre spelupplevelse ➤

    Skribent

    Porträttbild på Calle.