Biologisk mångfald
Golfanläggningen kan relativt enkelt förbättra livsvillkoren för djur och insekter. Detta med liten arbetsinsats och utan stora kostnader. I många fall räcker lite ändrade arbetsrutiner. Här får du konkreta tips på åtgärder.
Samarbete med WWF – gör golfen vildare
Många golfklubbar bidrar redan till biologisk mångfald, men nu är det dags att växla upp.
Häng på SGF:s och Världsnaturfonden WWFs samarbete för ökad biologisk mångfald på svenska golfklubbar.
Registrera era vilda kvadratmeter och gör insatser tillsammans!
Om biologisk mångfald
-
Hållbara ekosystem och biologisk mångfald är grunden för vårt liv på jorden. Det är ett av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
Biologisk mångfald innebär en variationsrikedom i olika nivåer. Dels av ekosystem/landskap med många olika naturtyper, dels av olika växt-, djur- och svamparter och slutligen en stor genetisk variation inom arter. Alla nivåer är viktiga.
Många arter är hotade
Nära 50 procent av arterna som är knutna till odlingslandskapets biologiska mångfald är hotade idag. Dessutom riskerar en stor andel av våra pollinerande insekter riskerar dock att försvinna inom snar framtid.
Men det går att vända trenden, om vi hjälps åt! Det behövs åtgärder för vår mångfald överallt i landskapet – och här spelar golfbanorna en viktig roll.
Biologisk mångfald på golfbanan
Golfanläggningen är redan en mycket varierad plats. På de cirka 70 ha som en 18-håls golfbana använder, finns ofta förutom klippt gräs, dammar, diken, stenmurar, åkerholmar, äldre lövträd, brynmiljöer och oklippta gräsytor (ruffar). En fördel är att golfbanan ofta ligger i anslutning till städer och samhällen där de "gröna" ytorna minskar.
Vanliga frågor
-
Nedan hittar du svar på några vanliga frågor om golf och biologisk mångfald, som vi bland annat fått från golfspelare och privatpersoner, kopplat till Svenska Golfförbundets samarbete med Världsnaturfonden WWF.
WWF-samarbete
-
Samarbete med WWF – gör golfen vildare!
Många golfklubbar bidrar redan till biologisk mångfald, men nu är det dags att växla upp! Registrera era vilda kvadratmeter i nya kampanjen ”Gör golfen vildare”, framtagen av SGF och Världsnaturfonden WWF.
På kampanjsidan finns tips på enkla åtgärder för att göra delar av er golfanläggning mer pollinatörsvänlig. Dessutom får du tips på aktiviteter ni kan göra tillsammans på klubben för att öka engagemanget bland era ideella och stärka ert varumärke i lokalsamhället.
Beräkningsmall för vilda kvadratmeter
Nu finns en beräkningsmall i excel, som hjälper dig räkna ut alla vilda kvadratmeter på din golfanläggning. Där finns förklaringar på hur du räknar olika insatser för biologisk mångfald – som död ved, fågelholkar och blomsterrabatter. Enkelt och smidigt!
(Glöm inte att registrera era kvadratmeter på kampanjsidan när du räknat ut totalen.)
Kommunikationsmaterial
Det finns fint kommunikationsmaterial som din klubb kan använda för att sprida budskapet om hur ni jobbar med biologisk mångfald på er anläggning.
Ni hittar fina skyltar att skriva ut och sätta upp på golfklubben för att visa vad ni gör och inspirera era medlemmar till att också engagera sig för ett vildare Sverige. Ni hittar också delningsbilder till sociala medier samt banners att ha på hemsidan eller i mejlsignaturen.
Ladda ner kommunikationsmaterialet ➤
Tips 1: Gör en happening på klubben
Passa på att uppmärksamma den värdefulla insats din golfklubb gör för att bevara och utveckla biologisk mångfald på och runt golfbanan. Bjud in till en happening på klubben för medlemmar, sponsorer, kommunen, myndigheter och inte minst allmänheten.
Låt alla kreativa idéer prövas som gör dagen minnesvärd, bidrar till stolthet i klubben, och ger er ökad legitimitet i lokalsamhället.
Här är några tips på aktiviteter (kopplade till Biologiska mångfaldens dag, men går att göra närhelst det passar din klubb)
Tips 2: Sök pengar från Projektstöd 65+
Med hjälp av det nya Projektstöd Klubb 65+ kan golfklubbar ansöka om stöd för regelbundna aktiviteter utöver golfspel för golfare som är 65 år eller äldre.
Vill ni vara med och göra golfen vildare? Sök då Paket 1 - Social hållbarhet i arbete med biologisk mångfald som bidrar till ett mer hållbart samhälle både inom ekologisk och social hållbarhet.
Golfklubben kan starta upp sociala grupper som regelbundet gör insatser på golfbanan på ett enkelt och praktiskt tillvägagångssätt för att öka den biologiska mångfalden på golfbanan.
Broschyr med enkla tips!
I ett samarbete mellan golfen och länsstyrelserna har foldern "Biologisk mångfald på golfbanan" tagits fram. Den visar på ett enkelt och illustrativt sätt hur vi praktiskt kan gå tillväga för att öka den biologiska mångfalden på våra golfbanor.
Få tips på växter som är bra att gynna på golfbanan då de ger nektar och pollen till bin och andra viktiga pollinatörer. Läs om hur död ved, sandblottor, glesa skogsbryn, dammar och vattendrag, stenrösen och blommande rabatter på anläggningen bidrar till artrikedom och gör att växter, djur, insekter och fåglar trivs och frodas.
Tips och checklistor
-
Tips och checklistor
Fyra enkla åtgärder
Nedan är fyra mycket enkla åtgärder som många klubbars personal ordnar på en halv dag – vi kan kalla det "baspaket". Det kostar inget och kräver minimalt underhåll.
Dessa åtgärder behöver inte ske i närheten av spelytorna, utan på mer avskild plats. Tar vi detta gånger 455 anläggningar blir det en stor standardhöjning för naturen.
Två döda träd (död ved) liggande i solig plats på banan, två pinnar eller stolpar i kanten av högruffen för att rovfåglar kan spana efter sork och liknande.
Två löv/rishögar i anslutning till dammar för bostad/övervintring av groddjur.
Två insektshotell och två fågelholkar utplacerade på anläggningen.
Två ytor som man har tagit bort vegetation och tagit fram sand för bin och insekter (om sandig mark).
Fler praktiska tips
Det behöver inte vara svårare än så här för din golfklubb. Men det går förstås att utöka med fler åtgärder – och gärna sprida budskapet och engagera medlemmarna i arbetet med att öka den biologiska mångfalden.
Nedan finns fler praktiska tips på åtgärder som kan förbättra livsvillkoren för hotade arter. Fler tips finns i Skötselhandboken för biologisk mångfald på golfbanan.
Skötselhandbok
-
Skötselhandbok för biologisk mångfald på golfbanor
Mat, bostad och möjlighet till sociala kontakter. Tre viktiga delar i livet, oavsett om man är golfspelare eller insekt.
Med några enkla steg och lite ändrad syn kan du hjälpa till så att golfbanan blir en plats för många fler, och på så sätt bidra till en ökad biologisk mångfald.
Under tre år har Svenska Golfförbundet tillsammans med Falkenbergs och Varbergs kommuner samt fem golfklubbar i Halland identifierat och utvecklat mindre livsmiljöer (biotoper) som är viktiga för biologisk mångfald.
Fokus för projektet har varit att gynna växter och insekter utifrån de förutsättningar som finns på respektive bana efter dialog med klubbar och banpersonal.
Vill du ta del av och inspireras av deras arbete? Denna handbok bygger på erfarenheter från projektet och ger förslag till åtgärder du kan utföra på din golfklubb.
Projektet har finansierats av LONA-bidrag. Boken publicerades 2024.
Vill du ha ett fysiskt exemplar? Kontakta din SGF-rådgivare!
Samverkansgrupp
-
Samverkansgrupp för biologisk mångfald, gräsmarker och infrastruktur
Svenska Golfförbundet och vår forskningsstiftelse STERF deltar i ett tvärsektoriellt forum för att stärka biologisk mångfald i landskapets "nya" gräsmarker.
Syftet med samverkansgruppen är att utbyta kunskaper och erfarenheter, och hitta möjligheter att samordna utvecklingsprojekt och åtgärder. Gruppen är också ett viktigt forum för att diskutera praktisk förvaltning, uppföljning, forskning och projektsamarbete.
I gruppen deltar: Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Naturvårdsverket, SLU (ArtDatabanken och Centrum för biologisk mångfald), STERF, Svenska Golfförbundet, Svenska Kraftnät, Swedavia Swedish Airports, Trafikverket, TRIEKOL och Vattenfall.
Infrastrukturens gräsmarker – en plats för biologisk mångfald
Dagens landskap innehåller många ”nya” typer av gräsmarksbiotoper - vägkanter, kraftledningsgator, järnvägsbankar, bangårdar, flygplatser, grustag, golfbanor, parker, och marginalmarker i industriområden.
En del av dessa biotoper utgör redan idag lämpliga livsmiljöer för hotade och sällsynta arter. På många andra marker skulle skötseln kunna anpassas för att gynna biologisk mångfald och bidra till olika ekosystemtjänster, till exempel pollinering.
Infrastrukturmiljöerna är fördelade i landskapet på ett sätt som gör att de kan användas för att knyta samman återstående fläckar av odlingslandskapets hävdade gräsmarker, och bidra till en fungerande grön infrastruktur.
Ansvaret för skötseln av de här gräsmarkerna är fördelat på olika sektorer och aktörer på nationell, regional och lokal nivå, vilket försvårar en effektiv förvaltning.
Resultat
Sedan gruppen bildades i slutet av 2010-talet har flera positiva resultat uppnåtts:
Ett aktivt kontaktnät som bidrar till respektive organisations arbete med biologisk mångfald.
Ökad kunskap om varandras organisation, arbetssätt och naturvårdsarbete.
Ökad kunskap om de databaser, IT-system, analysmetoder och skötselmetoder som respektive organisation tillämpar.
Insikt om varandras ambitioner, möjligheter och problem i naturvårdsarbetet.
Projektsamarbeten.
Spin-off-effekter hos deltagande organisationer, till exempel informationsmaterial om hur nya biotoper kan skapas.
Bidragit med kunskap och kontakter samt fungerat som referensgrupp till olika projekt och uppdrag, till exempel om grön infrastruktur, information till allmänheten och uppföljning av biologisk mångfald i infrastrukturmiljöer.
Långsiktiga mål
Samverkansgruppens mål är att uppnå en bättre samordning av planering och genomförande av åtgärder för att stärka biologisk mångfald på landskapsnivå genom att:
Kontinuerligt utbyta kunskap, erfarenheter och information.
Identifiera nya utvecklingsområden.
Fördjupa kunskapen och öka medvetenheten om infrastrukturens potential i arbetet med att stärka den biologiska mångfalden.
Fungera som kontaktpersoner och nätverksbyggare.
Samordna insatser.
Fungera som referensgrupp för forskningsprojekt och utredningar.
Behöver du hjälp?
Om du vill veta mer om det här ämnet eller behöver hjälp – kontakta din rådgivare inom bana och anläggning från Svenska Golfförbundet. Du hittar kontaktuppgifter här.
Rådgivarna har också olika ansvarsområden. Nedan ser du vem som är ansvarig för just detta område. ⇩
- Peter Edman
- Rådgivare bana och anläggning Gotland och Västergötland
- Tel: 070-266 56 86
- E-post: peter.edman@golf.se