Sveriges banvärderare
Här hittar du kontaktuppgifter till Sveriges banvärderare i de fyra regionerna. Du kan också ladda ner riktlinjer för banvärdering.
I Sverige används banvärderingssystemet från World Handicap System (WHS). Sverige har ett antal banvärderare som är utbildade enligt WHS:s krav, och som årligen kompetensutvecklas.
Sedan 2016 har Svenska Golfförbundet (SGF) ett helhetsansvar för banvärdering, med en nationell organisation bestående av banvärderingsteam som täcker geografiska regioner.
Kontaktpersoner i din klubbs region ➤
Riktlinjer för banvärdering ➤
Banvärdera er korthålsbana
Sedan 2024 erbjuder SGF alla klubbar och anläggningar möjlighet att banvärdera sin korthålsbana och ge medlemmar och gäster möjlighet att registrera handicapronder.
För att vara godkänd för banvärdering ska banan ha minst sex unika hål och vara som minst 1 370 meter över 18 hål och minst 685 meter över nio hål (se Handicapregler 2024, bilaga G)
Så går det till
Intresseanmälan. Kontakta regionansvarig i din aktuella region för att anmäla ert intresse. Se kontaktuppgifter nedan.
Mätning. Innan banvärdering måste banan mätas in. Hur och när detta görs på bästa och mest effektiva sätt bestämmer aktuell region.
Banvärdering. Regionen planerar in datum för värdering och skickar då ut tre banvärderare. Banvärderingen ska göras under banans normala spelsäsong, vilket naturligtvis beror på var i landet golfbanan ligger.
- Vad kostar det att banvärdera vår korthålsbana?
Kostnad för SGF-anslutna anläggningar
Om korthålsbanan tillhör en golfanläggning ansluten till Svenska Golfförbundet (SGF) via M1-medlemskap eller A1-associering finns två alternativ:
☛ Om mätning och banvärdering görs samma dag som den kostnadsfria 10-årsvärderingen av ordinarie bana blir även värderingen av korthålsbanan kostnadsfri.
☛ Om mätning och banvärdering görs vid annat tillfälle blir kostnaden 10000 kronor plus kostnad för mätning*.
Kostnad för fristående anläggningar
Om korthålsbanan finns på en golfanläggning utan koppling till SGF måste ni först ansluta er genom en A2-associering (läs mer här).
Därefter blir kostnaden 10000 kronor för banvärdering plus kostnad för mätning*. SGF skickar faktura.
* Kostnaden beror på om banan går att mäta digitalt. Mätning på plats kostar max 10000 kronor, digital mätning bör bli mycket billigare. Aktuell regionansvarig ger detaljerad info.
Regioner och kontakt
-
Regioner och kontaktpersoner
Sedan 2022 är banvärderingen uppdelad i fyra regioner (tidigare sju). Varje region har en regionansvarig, några teamledare och ett antal värderare. Hur många teamledare och värderare bestäms av antalet golfbanor i regionen. SGF har möten och utbildar regionansvariga och teamledare. De möter och utbildar i sin tur sina värderare.
☛ Region A: Norr- Västerbotten, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Ångermanland och Gästrike-Hälsinge
☛ Region B: Stockholm, Gotland, Uppland, Västmanland, Örebro, Dalarna och Värmland
☛ Region C: Södermanland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän-Dal, Småland och Blekinge
☛ Region D: Göteborg, Halland och Skåne
-
- Kontakta Region A
Norr- Västerbotten, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Ångermanland och Gästrike-Hälsinge.
- Kontakta Region B
Stockholm, Gotland, Uppland, Västmanland, Örebro, Dalarna och Värmland.
- Kontakta Region C
Södermanland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän-Dal, Småland och Blekinge.
- Kontakta Region D
Göteborg, Halland och Skåne.
Frågor & svar
-
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna banvärderarna får gällande värdering av golfbanor, par och indexering. Klicka på en fråga för att läsa svaret.
-
- Vad är WHS Course Rating System?
Det banvärderingssystem (”slopesystem”) vi använder i Sverige heter WHS Course Rating System. Det skapades i USA för över 30 år sedan under namnet USGA Course Rating System. Det blev snabbt ett system som började användas i många länder runt om i världen, bland annat i Sverige.
Nu ligger WHS Course Rating System dessutom till grund för World Handicap System, och är det banvärderingssystem som sedan 2020 gäller i hela världen.
Banvärderingssystemet har vissa begränsningar. Vid vanliga par (ca 72) gäller att systemet fungerar bäst mellan cirka 4 600 och 5 800 meter.
Det innebär till exempel att banor över 5 800 meter inte bör värderas för damer, eftersom de inte är spelbara förutom för ett fåtal kvinnor.
På samma sätt är det inte lämpligt att värdera för korta banor för herrar. Då blir par irrelevant och hamnar utanför intervallen.
Läs mer under frågan ”Kan alla tees banvärderas för båda könen?” längre ner på sidan.
- Kan korthålsbanor banvärderas?
Ja, 2024 infördes en modifiering i WHS Course Rating System som innebär att banor så korta som 1 372 meter per 18 hål (685 meter per 9 hål) kan värderas.
Det innebär dock inte att en bana kan se ut hur som helst. Banan ska ha minst 6 unika hål för att vara godkänd för banvärdering.
Här måste man också komma ihåg par. Det går inte att ha en bana som är 1 372 meter och par 72. Då blir par 4- och par 5-hålen alldeles för korta och hamnar utanför de intervall för hållängder som finns i handicapreglerna (se frågan ”Definitionen av par” längre ner på sidan). Däremot funkar det med par 54 (18 par 3-hål) vid denna längd.
- Kan alla tees banvärderas för båda könen?
Vi har en policy i Sverige att inte banvärdera vit tee för damer och inte orange/främre tee för herrar.
Motivering gällande vit tee för damer:
– Vi har inte upplevt att behovet har funnits att damer vill spela handicapgrundande ronder från vit tee.
– Eftersom slopetabellen ska kunna fungera för samtliga handicap är det väldigt svårt att få en rättvis banvärdering från ett tee där man som kortslående kanske inte ens kan nå en spelbar yta, på ett flertal hål.
Motivering gällande främre tee för herrar:
– Syftet med orange/främre tee var att ta fram en kortare tee än normal standardtee specifikt för damer. Detta skulle lösa problemet att äldre herrar klev fram till röd tee, medan äldre damerna inte hade något tee att gå fram till. Därför ifrågasätter vi behovet att banvärdera främre tee för herrar.
– Ett annat argument mot att banvärdera främre tee för herrar är att par-begreppet tappar sin betydelse. Alltför många hål hamnar utanför de rekommenderade längderna för ett par-4 eller par-5 hål.
Utöver detta har denna policy också inneburit en minskad belastning på banvärderarna.
- Finns det någon rekommendation rörande avstånd mellan tees?
Vår generella rekommendation är att en bana med 4–5 olika tees inte ska ha så stor totallängdskillnad mellan dessa tees.
Ett lagom avstånd är cirka 300–400 meter mellan varje tee. Då förändras inte spelhandicapen så mycket vid byte av tee. Det kan göra att spelare blir mer villiga att t.ex. byta till en kortare tee om slaglängden blir kortare med åren.
Det händer relativt ofta att det blir för stor skillnad mellan damernas standardtee (röd) och ett eventuellt främre tee (orange).
I de fallen är det lätt att damer ändå väljer sin standardtee. Dels för att de tappar för många slag, dels för att man ju trots allt vill spela golf så mycket som möjligt och inte bara promenera.
- Vad är kraven för en godkänd slopetabell?
Slopetabellerna visar de tees som är banvärderade för respektive kön på aktuell bana. En godkänd slopetabell enligt världshandicapsystemet ska visa:
✓ spelhandicapen för exakt handicap till hcp 54,0,
✓ datum för senaste värdering samt
✓ SGF:s och WHS:s logotyp.
Se exempel i bilden nedan:
- Varför det är en slopetabell för damer och en slopetabell för herrar?
Amerikanerna som skapade USGA Course Rating System inledde med att studera hur långt den bättre halvan av startfältet i US Amateur slog, damer respektive herrar.
Det visade sig att herrarna slog cirka 15 procent längre än damerna. Då valde man att dela på damer och herrar i systemet.
Så blev det bestämt, och vad vi vet har det inte diskuterats att detta skulle ändras.
- Kan unga pojkjuniorer börja med damers slopetabell och sedan byta till herrarnas?
Det globala regelverket rörande handicap, WHS, säger att damernas slopetabell gäller för damer och herrarnas slopetabell för herrar, oavsett ålder.
Spelaren kan självklart välja vilken slopevärderad tee hon/han spelar ifrån.
Det har diskuterats om pojkar ska få använda damernas slopetabell upp till någon viss ålder, men detta tillåter inte regelverket.
Om vissa klubbar gör egna lösningar för mycket unga spelare utanför själva regelverket är det deras val, men ska ronden registreras som en handicaprond måste spelaren få spelhandicap enligt ”sin” slopetabell.
- Vad är definitionen av par?
Par är den score en scratchspelare förväntas uppnå på ett hål under normala ban- och väderförhållande. Par är ett idealresultat på hålet.
Längderna för par 3-, 4- och 5-hål är överlappande. Det innebär att hål med en viss längd kan ha olika par beroende på hur det spelas. Enklast är att tänka på ett hål uppför som spelas längre än vad det är mätt.
Längdintervall för olika par:
|
Damer |
Herrar |
Par 3-hål |
Upp till 200 meter |
Upp till 235 meter |
Par 4-hål |
185–385 meter |
220–450 meter |
Par 5-hål |
350 meter och uppåt |
415 meter och uppåt |
- Varför kan inte ett golfhål ha olika par för damer respektive herrar?
Det är inte genomförbart i Sverige, eftersom det strider mot vårt regelverk, där vi beslutat att alla tees på ett hål ska ha samma par.
Skälet är att vi anser att det blir så mycket mer komplicerat för både spelare och klubbar, bland annat för att:
– klubbarna måste ha fler olika slopetabeller och spelarna ska förstå vilken av tabellerna som gäller. Så vill vi inte ha det!
– GIT Tävling är anpassat till nuvarande regelverk och fungerar i dagsläget inte för olika par på samma hål.
– olika par skulle göra det mer komplicerat att spela mixade partävlingar eller matchspel damer mot herrar.
Banvärderingen skulle inte bli annorlunda, eftersom man där tar fram en course rating som inte är beroende av par. Däremot blir slopetabellerna olika, eftersom uträkningen av spelhandicap är beroende av par.
- Hur fungerar indexering av golfhål?
Indexeringen av hålen under en 18-hålsrond är en förutsättning för matchspel. I kampen spelare mot spelare tävlar man om varje hål, att vinna det, dela eller förlora.
Indexeringen bestämmer på vilka hål som spelaren med högre spelhandicap får håla i på en högre score och kanske ändå dela hålet eller vinna det.
Hålens index används också vid några former av slagspel, som i poängbogey, men då bara relaterat till spelarens egen score på hålet och inte i jämförelse med andras.
Hålens index är inte alls lika viktigt i poängbogey som i matchspel. Poängen jämnar ändå ut sig i långa loppet under 18 hål, eftersom exempelvis 2+2 poäng = 1+3 poäng.
Läs mer i denna artikel i Golfa!
- Vem ansvarar för att indexera hålen på vår golfbana?
Indexeringen är klubbens eget ansvar. Det gör klubben själv enligt de riktlinjer som finns i handicapregelboken bilaga E eller i denna broschyr.
SGF:s banvärderare (regionansvariga, teamledare och värderare) är inte delaktiga i banornas indexering, men kan självklart ge råd.
Riktlinjer för banvärdering
Golfbanor ska omvärderas var tionde år eller vid större förändringar i längd, layout eller banskötsel. En rond på en bana vars värdering är äldre än tio år är inte handicapgrundande.
Årets värderingar planeras och schemaläggs av de regionanvariga banvärderarna. Ordinarie värderingar bekostas av SGF. De omfattar:
Komplett banvärdering vid nybygge.
Regelbundna omvärderingar som krävs enligt systemet (minst vart tionde år).
Klubben är välkommen att kontakta regionansvarig vid önskemål om extra värderingar på grund av ombyggnad och liknande. Extra värderingar faktureras klubben enligt priserna i dokumentet nedan. Där hittar du också annat som är bra att veta inför en värdering.
Information inför banvärdering
Fasta mätpunkter
Varje banvärderad tee på banan ska ha en korrekt utplacerad fast mätpunkt. Den är utgångspunkten för banvärderingen och för hålets längd på scorekortet. Klubben ansvarar för att mätpunkter sätts ut på samtliga tee.
Guide för utplacering av fasta mätpunkter och rörliga teemarkeringar
GPS-uppmätta golfbanor
Sedan 2018 har SGF ett samarbetsavtal med Mapping Industries från Västervik, för att leverera GPS-uppmätta golfbanor inför slopevärderingar. I och med det snabbas banvärderingen upp och klubben har sin bana digitalt uppmätt för framtiden.
Med den nya metoden kan vi se hur förändringar på banan eventuellt påverkar banvärderingen. Hela denna process gör att banvärderarna kan ta tillvara uppmätning på ett mer effektivt sätt, samtidigt som klubben kan se över viktiga uppgifter om banan.
Mer om banvärdering
Lär dig mer om hur en banvärdering går till och vilka faktorer som påverkar svårighetsgraden här.