Vill du ha inspiration och verktyg att stötta personer med intellektuell funktionsnedsättning att komma igång med en utvecklande idrott? Anmäl dig till våra digitala temakvällar om tillgänglig golf våren 2021!

De fyra webbinarierna á cirka 1,5 timme hålls online via Microsoft Teams och du deltar via egen dator. Möjlighet finns att interagera med föreläsarna och ställa frågor. 

  • Målgrupp: Temakvällarna riktar sig både till dig som är engagerad i golfen som t.ex. tränare, ledare eller idrottsansvarig, och till dig som är förälder, assistent eller arbetar inom skolväsendet.

  • Föreläsare: Helena Brobeck, paragolfansvarig på Svenska Golfförbundet (SGF) och Christina Lindberg, lärare på Furuboda Folkhögskola och mångårig paragolfutbildare inom SGF. Vid den andra respektive tredje temakvällen deltar även Anders Olsson, golftränare och Catarina Johansson, projektassistent och specialpedagog.

Till anmälan – klicka här ➤

Datum och innehåll

Webbinarierna hålls kvällstid klockan 19.00–20.30. Varje datum har ett specifikt tema, se nedan. Välkommen att anmäla dig till enstaka tillfällen – eller alla fyra.

  • Tisdag 23 februari: Att komma igång, bemötande och hur mycket nybörjare kan man vara?

    Bild från golfbana. Tjej med funktionsnedsättning gör highfive med en kille. Bakom tjejen står en kvinna som håller upp tjejen med en sele så att hon kan spela golf.

    Golf som idrott har flera bra beröringspunkter som struktur, frisk luft, social träning och lågintensivt idrottande. Det är bra för många, särskilt för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

    Golf kan tränas på en golfklubb, idrottshall eller att du gör en äventyrsbana på ett gräsområde vid skolan eller vid ett gruppboende. Som nybörjare är det glädjen att träna och leka med olika bollar som är grunden till spelet golf.

    Diskussionsfråga: Bemötande – hur ska man tänka och vad behöver spelare och omgivning tänka på.

  • Onsdag 10 mars: Golfsvingens steg för steg – och att använda Golfäventyret

    Pojke står med golfklubba och en tennisboll. Bredvid sitter en manlig golftränare på huk.

    Hur lägger vi upp träningstrappan i nybörjarstadiet. Hur kan svingen brytas ner i olika övningar. Golftränaren Anders Olsson ger tips kring golfsvingens steg för steg.

    SGF:s utbildningsmaterial för barn, Golfäventyret. Fungerar det för vår målgrupp? Vi berättar hur vi använder det.

    Diskussionsfråga: Hur lägger man upp tillgänglig golfträning på golfbanan och i vardagen.

  • Torsdag 25 mars: Förstärka träningen med bildstöd och tecken

    Närbild på två händer som håller upp sex stora plastkort - två röda, tre gula och tre gröna.

    Lärande, tänkande, relationer och att klara vardagen är en utmaning med intellektuell
    funktionsnedsättning. Hur mycket man klarar av att lära sig beror på graden av
    funktionsnedsättning.

    Catarina Johansson, projektassistent och specialpedagog, berättar om sina erfarenheter av Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). AKK ersätter eller kompletterar talat språk och är ett stöd för personer som har svårt att förstå eller använda tal. Det är också en hjälp för personer i deras omgivning.

    Diskussionsfråga: Hur tydliggör vi golfens träningspass?

  • Tisdag 13 april: Hjälpmedel för golf och kan alla vara med på tävlingar?

    Kvinna i paragolfer håller i golfklubba och ska svinga mot ett större golfhål med flagga. Bredvid står en manlig golftränare.

    Sverige är ett föregångsland för paragolf. Fler och fler personer med intellektuell funktionsnedsättning är idag aktiva och duktiga golfspelare. Det finns läger, tävlingar och landslag inom Paragolf Sverige.

    Ikväll får du höra framgångshistorier om spelare med intellektuell funktionsnedsättning. Dessutom presenteras hjälpmedel som underlättar och gör det möjligt att spela hela livet.

    Diskussionsfråga: Vilken betydelse har förebilder?

Till anmälan – klicka här ➤

Inspiration: Tillgänglig golf på Oxie GK

Se filmen från det arvsfondsstödda projektet om hur mycket golf kan betyda för människor, oavsett förutsättningar. Bläddra bland bilder och filmer för mer inspiration. Se möjligheter! 

Film 1 samt bild 3–5: Golfträning för personer med funktionsnedsättning i projekt Tillgänglig golf, som drivs av Oxie GK med stöd ifrån Allmänna Arvsfonden. Fotograf Lars Strandberg. Film 2: Rasmus Bjurling på Kallfors GK. Bild 1 och 2: Henrik Stenson Paragolfläger för barn och ungdomar på Kallfors GK 2020. Bild 6: Strokeputtarna på Linköpings GK. 

Microsoft Teams

Inspirationskvällen hålls digitalt via Microsoft Teams och du deltar smidigt via egen dator. Senast några dagar innan träffen kommer du att få en kalenderinbjudan till den e-postadress du angett vid anmälan, med länk till Teams-mötet.

Tekniska rekommendationer:

  • Du behöver en stabil internetuppkoppling och en dator eller surfplatta med ljudet på. För bästa ljud rekommenderas att du använder hörlurar. Har du inga hörlurar, eller om ni sitter flera tillsammans, går det också bra att lyssna via datorns högtalare.

  • Har du Microsoft Teams installerat på din dator kan du ansluta via det. Annars går det att delta direkt via webbläsaren genom att klicka på knappen "Anslut på webben istället". Du behöver alltså inte ha någon speciell programvara installerat på datorn.

  • Deltar du via webben rekommenderas du att använda någon av webbläsarna Google Chrome eller Microsoft Edge. De går att ladda ner kostnadsfritt. (OBS: Vi avråder starkt från att använda Internet Explorer.)

  • När du kommer in i mötet, stäng gärna av din egen mikrofon. Det är många som deltar och vi behöver se till att alla hör föreläsarna tydligt. Har du låg hastighet på din internetuppkoppling rekommenderas också att du stänger av din webbkamera. 

  • Ställ gärna frågor i chatten under tiden seminariet pågår så kommer föreläsarna att ta upp det allt eftersom. Det kommer också finnas tid att ställa fler frågor i slutet av varje tillfälle. Om några frågor inte hinns med under seminariets gång kommer de att sammanställas och skickas ut i efterhand.

För mer information, kontakta

Porträttbild på Ulrika.