Hallandsgolfare tilldelas årets Göran Zachrisson-stipendium

19-åriga Elice Fredriksson från Halmstad Golfklubb och 20-åriga Lucas Augustsson från Ringenäs Golfklubb får 20 000 kronor vardera att använda till en tävlingsresa till de brittiska öarna.

Göran Zachrisson-stipendiet instiftades 2018 av Svenska Golfförbundet och Viaplay Group. Det delas årligen ut till två tävlingsaktiva ungdomar 15–20 år, en kille och en tjej.

Syftet är att uppmuntra ungdomar att testa sina färdigheter mot naturens och konkurrenters krafter i tävling på de brittiska öarna. Det ger erfarenhet av linksgolf och en möjlighet att lära känna den historia och kultur som präglar de platser där golfen har sitt ursprung. Något som låg Göran Zachrisson mycket varmt om hjärtat.

Årets stipendiater, båda från Hallands golfdistrikt, valdes ut av stipendiekommittén i hård konkurrens med övriga sökande. Motiveringarna lyder:

Elice Fredriksson, Halmstad GK, är en mycket värdig mottagare av Göran Zachrisson-stipendiet. Hon har under flera år bedrivit en målinriktad golfsatsning på Halmstad GK. De senare åren i kombination med studier på Högskolan i Halmstad och SGF Elitmiljö Halmstad.

Elice har genom denna satsning utvecklats både som människa och golfspelare. Hon har regelbundet på egen bekostnad deltagit i internationella tävlingar och har därmed verkligen visat att hon vill utvecklas ännu mer.”
_________________

Lucas Augustsson, Ringenäs GK, har under lång tid gjort ett gediget jobb med sin golfutveckling i idrottsmiljön på Ringenäs. Sedan flytten till college hösten 2022 har Lucas fortsatt sin positiva utveckling som golfspelare och människa.

Collegesatsningen har nu skapat fler möjligheter att få spela de bästa amatörtävlingarna i Europa och Lucas visar genom sina val och sitt agerande att han är en perfekt kandidat till att få Göran Zachrisson-stipendiet.”
_________________

Stipendiekommittén

– Wilhelm Burman, Viaplay Group
– David Olsson, coach för flicklandslaget
– Carl Magnusson, coach för herrlandslaget
– Linda Appelblad, koordinator stipendiekommittén
– Petra Lindström, ordförande stipendiekommittén

Bakgrund till stipendiet

Sportjournalisten och TV-kommentatorn Göran Zachrisson (1938–2021) var en av svensk golfsports främsta ambassadörer. Görans allmänbildning och djupa kunskap om golfen och dess traditioner återspeglades i hans unika sätt att berätta, oavsett sammanhang.

Stipendiet instiftades 2018 av Svenska Golfförbundet och Viaplay Group i samband med Görans 80-årsdag. Efter hans bortgång i augusti 2021 har Göran Zachrisson-stipendiet nu en viktig uppgift att föra Görans hjärta för linksgolf vidare till lovande golfungdomar i Sverige. Detta är fjärde gången stipendiet delas ut.

Läs mer pågolf.se/goranzachrissonstipendiet