Ett pris som ska uppmuntra ungdomar att testa sina färdigheter mot både naturens och konkurrenters krafter i tävling på de brittiska öarna.

Göran Zachrisson-stipendium 
Alice Johansson 
Rasmus Ditzinger

De tilldelas 2023 års stipendium

Stort grattis till Rasmus Ditzinger från Österåkers Golfklubb och Alice Johansson från Gävle Golfklubb, som tilldelas årets Göran Zachrisson-stipendium i hård konkurrens med övriga sökande.

De två spelarna får 20 000 kronor vardera att använda till en tävlingsresa till de brittiska öarna, där de får testa sina färdigheter mot både naturens och konkurrenters krafter.

Motiveringar:

 • Rasmus Ditzinger, Österåkers GK: "En person som inspirerar andra i både träning och spel. Han tränar hårt, är målmedveten och har stor förmåga att lära och ta till sig information och värdera den i sin utveckling. Rasmus var lagidrottare i annan idrott upp till 15–16 års ålder, och började satsa och tävla i golf lite senare. Han går nu golfgymnasium på NIU Celsiusskolan.

  Tack vare sitt helhjärtade engagemang har Rasmus stor utvecklingspotential som spelare. Vi är övertygade att Göran Zachrisson-stipendiet kommer att vara till stor nytta i hans fortsatta golfsatsning."

 • Alice Johansson, Gävle GK: "En mycket värdig stipendiat som i början av sin satsning även tränade och tävlade i utförsåkning. Hon byggde i och med detta en fin idrottslig plattform och har under många år jobbat hårt och bedrivit en målmedveten satsning med att utveckla sin golf bland annat under sin tid på RIG Uppsala. Hennes arbete har gjort att hon har tagit stora kliv till nästa nivå med fina resultat på college där hon spelar för sin skola Washington State University (Div. 1).

  Även på hemmaplan har hon fina prestationer under året med bland annat ett guld i JSM slag. Vi är säkra på att Göran Zachrisson-stipendiet kommer att förstärka Alice satsning."

Vi hoppas nu att Rasmus och Alice genom stipendiet får erfarenhet av spel på linksbanor, och lära känna den historia och kultur som präglar de banor och platser där golfen har sitt ursprung. Något som låg Göran Zachrisson mycket varmt om hjärtat.

Varmt grattis önskar stipendiekommittén!

Wilhelm Burman, Viaplay Group
David Olsson, coach för flicklandslaget
Carl Magnusson, coach för herrlandslaget
Linda Appelblad, koordinator
Petra Lindström, kommittéordförande

Om stipendiet

Vy över linksbana i solsken med vackra ruffar, en golfgreen med röd flagga samt dramatiska moln mot blå himmel.
Tävlingar och spel på de brittiska öarna låg Göran särskilt varmt om hjärtat. Bilden är från irländska Carne Golf Links.

Göran Zachrisson-stipendiet ska uppmuntra ungdomar att testa sina färdigheter mot både naturens och konkurrenters krafter i tävling(ar) på de brittiska öarna.

Det delas årligen ut till två tävlingsaktiva ungdomar 16–20 år, en kille och en tjej, som på resan ska medföljas av tränare eller ledare. 

Ansökan sker årligen med sista ansökningsdag i slutet av januari. Länk till ansökningsformulär publiceras här i november–december. 

Bakgrund till stipendiet

Stipendiet instiftades av Svenska Golfförbundet och Viaplay Group i samband med Göran Zachrissons 80-årsdag 14 maj 2018.

Göran Zachrisson var en av svensk golfsports främsta ambassadörer. Hans allmänbildning och djupa kunskaper om golfsporten och dess traditioner återspeglades i Görans sätt att berätta, oavsett sammanhang. Hans egen nyfikenhet lade grunden till att skapa intresse hos oss som lyssnar eller läser det han så skickligt förmedlat. Tävlingar och spel på de brittiska öarna låg Göran särskilt varmt om hjärtat.

Göran gick bort i augusti 2021, 83 år gammal. Via Göran Zachrisson-stipendiet har vi nu en viktig uppgift att föra hans traditioner och hjärta för linksgolfen vidare till lovande golfungdomar i Sverige. I maj 2023 valdes han postumt in i Sveriges Golf Hall of Fame för sin gärning som golfjournalist och TV-kommentator. 

Se SVT:s dokumentär om Göran Zachrisson

Jens Lind följde den legendariska golfkommentatorn under två år, när Göran Zachrissons just fyllt 80 år. Se porträttet som skildrar Zachrissons historiska karriär på SVT Play.

Tidigare stipendiater

2022

Elice Fredriksson, Halmstad GK
Lucas Augustsson, Ringenäs GK

 1. Läs motiveringarna
 2. Två porträttbilder sida vid sida. Till höger en kille i 20-årsåldern med en vit t-shirt med texten East Carolina. Till vänster en tjej i 20-årsåldern med vit keps och en vit tröja med Halmstad GK:s logga.

  Stort grattis till 19-åriga Elice Fredriksson från Halmstad Golfklubb och 20-åriga Lucas Augustsson från Ringenäs Golfklubb, som tilldelas årets Göran Zachrisson-stipendium i hård konkurrens med övriga sökande.

  De två spelarna, båda från Hallands golfdistrikt, får 20 000 kronor vardera att använda till en tävlingsresa till de brittiska öarna, där de får testa sina färdigheter mot både naturens och konkurrenters krafter.

  Motiveringar:

  Elice Fredriksson, Halmstad GK: "En mycket värdig mottagare av Göran Zachrisson-stipendiet. Hon har under flera år bedrivit en målinriktad golfsatsning på Halmstad GK. De senare åren i kombination med studier på Högskolan i Halmstad och SGF Elitmiljö Halmstad. Elice har genom denna satsning utvecklats både som människa och golfspelare. Hon har regelbundet, på egen bekostnad, deltagit i internationella tävlingar och därmed verkligen visat att hon vill utvecklas ännu mer."

  Lucas Augustsson, Ringenäs GK: "Har under lång tid gjort ett gediget jobb med sin golfutveckling i idrottsmiljön på Ringenäs. Sedan flytten till college hösten 2022 har Lucas fortsatt sin positiva utveckling som golfspelare och människa. Collegesatsningen har nu skapat fler möjligheter att få spela de bästa amatörtävlingarna i Europa och Lucas visar genom sina val och sitt agerande att han är en perfekt kandidat till att få Göran Zachrisson-stipendiet."

  Vi hoppas nu att Elice och Lucas genom stipendiet får erfarenhet av spel på linksbanor, och lära känna den historia och kultur som präglar de banor och platser där golfen har sitt ursprung. Något som låg Göran Zachrisson mycket varmt om hjärtat.

  Varmt grattis önskar stipendiekommittén!

  Wilhelm Burman, Viaplay Group
  David Olsson, coach för flicklandslaget
  Carl Magnusson, coach för herrlandslaget
  Linda Appelblad, koordinator
  Petra Lindström, kommittéordförande

2021

Moa Andersson, PGA Sweden National
Gustav Liljeberg, Vasatorps GK

 1. Läs motiveringarna
 2. Porträttbild utomhus på två ungdomar i 16-årsålder, uppdelad i två. Till vänster en flicka med blont hår och vit t-shirt. Till höger en pojke i keps och blå tröja.

  Stort grattis till Moa Andersson, PGA Sweden National och Gustav Liljeberg, Vasatorps GK, som tilldelades Göran Zachrisson-stipendiet 2021 i hård konkurrens bland andra sökande. Båda spelarna går på Riksidrottsgymnasiet i golf i Helsingborg.

  Stipendiet är på 20 000 kronor vardera och ska uppmuntra Moa och Gustav att testa sina färdigheter mot både naturens och konkurrenters krafter i tävling på de brittiska öarna.

  Motiveringar:

  Moa Andersson, PGA Sweden National: "För sin gedigna satsning, höga motivation både i golfen och skolan samt stegen hon har tagit i tävlingssammanhang. Moa har haft många fina framgångar och prestationer på golfbanan och i och med det anser juryn att Göran Zachrisson-stipendiet 2021 är perfekt för hennes fortsatta utveckling.”

  Gustav Liljeberg, Vasatorps GK: "För det hårda jobb och den fina insats han har lagt på golfen sedan han började tävla och satsa i kombination med skolan, först på NIU och sedan Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg. Gustav har med sin karaktär och disciplin visat att han är en värdig stipendiat till Göran Zachrisson-stipendiet 2021.”

  Vi hoppas nu att Moa och Gustav genom stipendiet får uppleva och skaffa kunskap om spel på linksbanor samt att lära känna den historia och kultur som präglar de banor och platser där golfen har sitt ursprung. Detta låg Göran Zachrisson mycket varmt om hjärtat.

  Varmt grattis önskar stipendiekommittén!

  Wilhelm Burman, Viaplay Group
  David Olsson, coach för flicklandslaget
  Carl Magnusson, coach för pojklandslaget
  Linda Appelblad, koordinator
  Petra Lindström, kommittéordförande

2019

Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb
Viktor Nordwall, Örebro City Golf & Country Club

Läs motiveringarna

2018

Anna Nordfors, Göteborgs Golf Klubb
Linus Jonsson, Landeryds Golfklubb

Läs motiveringarna

Statuter

§ 1 Syfte

Svenska Golfförbundet och Viaplay Group (tidigare Nordic Entertainment Group) har instiftat Göran Zachrisson-stipendiet som ska uppmuntra ungdomar till att testa sina färdigheter mot både naturens och konkurrenters krafter i tävling på de brittiska öarna. Syftet är att stimulera fortsatt spel på de internationella golfscenerna och att uppleva och skaffa kunskap om spel på linksbanor samt att lära känna den historia och kultur som präglar de banor och platser där golfen har sitt ursprung.

§ 2 Stipendiat

Stipendiet delas årligen ut till två ungdomar, flicka och pojke, som på resan ska medföljas av tränare eller ledare. Summan är 20 000 kronor till vardera stipendiat. Stipendiaten måste minst fylla 16 år och äldst vara 20 år det året som stipendiet infrias.

§ 3 Förslag till stipendiat

Ansökan kan göras av spelare, amatör som kommande år fyller minst 16 år till och med 20 år, är tävlingsaktiv (minst fyra starter på Svenska Juniortouren div 1 eller högre, eller JMI) och medlem i svensk golfklubb. Max handicap är 4 för flickor och 2 för pojkar. Ansökan är ej öppen för landslagsspelare (trupp) det år ansökan inkommer. Sista dag för ansökan är 31 januari. 

§ 4 Stipendiets art

Till Göran Zachrissons 80-årsdag instiftade Svenska Golfförbundet och Viaplay Group ett stipendium med samma namn, Göran Zachrisson-stipendiet. Stipendiet ska utdelas med start hösten 2018. Första året för genomförande var alltså 2019.

§ 5 Utdelningstillfälle

Stipendiet är 20 000 kronor årligen per stipendiat och delas ut till en kille och en tjej vid lämpligt offentligt sammanhang. Namn på stipendiaterna kommer att förkunnas i Svenska Golfförbundets och Viaplay Groups mediekanaler. Stipendiaterna förväntas också medverka i dessa kanaler på olika sätt, dels inför men också under och efter stipendieresan för att förmedla sina intryck till främst andra ungdomar.

§ 6 Stipendiekommitté

Stipendiater utses av en jury som består av minst tre representanter för Viaplay Group och Svenska Golfförbundet. Juryns ordförande är ansvarig för elitförberedande miljöer och dubbla karriärer inom SGF.

§ 7 Ekonomi

Pengarna för stipendiet förvaltas av Svenska Golfförbundet (SGF). Donerade pengar får ej nyttjas till annat än dessa stipendier, direkta kostnader i samband med att stipendiat utses och till kostnader i samband med utdelningen. Donerade pengar placeras av SGF på ett separat balanskonto.

§ 8 Förvaltning

Beslut om att stipendiet ska utdelas tas av juryn.

§ 9 Stadgeändring

Ändring av stadgar får göras endast av Svenska Golfförbundet och Viaplay Group i samråd. Statuterna instiftades 2018-04-21

Vid eventuella frågor, kontakta:

Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.
Porträttbild på Linda Appelblad med axellångt hår och mörkblå tröja