Tre profiler väljs in i Sveriges Golf Hall of Fame

Spelaren och stjärntränaren Pia Nilsson, sportjournalisten Göran Zachrisson (postumt) samt flerfaldiga toursegraren Jesper Parnevik hedras i år med den högsta utmärkelsen i Golfsverige. Media är välkomna till invalsceremoni 30 maj. 

Sveriges Golf Hall of Fame instiftades av Svenska Golfförbundet (SGF) 2022. För att bli invald dit ska personen ha haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige (läs kriterierna här).

I fjol lades grunden till Hall of Fame, med inval av sju legendarer inom svensk golf. 2023 väljs ytterligare tre högst förtjänstvärda personligheter in: Pia Nilsson, Göran Zachrisson och Jesper Parnevik.

Jag känner mig överraskad och djupt hedrad! Det betyder väldigt mycket för mig att det jag har gjort (och fortfarande gör) har haft en positiv inverkan på golfens utveckling i Sverige och övriga golfvärlden, säger Pia Nilsson.

Det är fantastiskt kul att bli invald i Hall of Fame. Oavsett vilken karriär man håller på med är det ett bevis på att man gjort någonting som betyder något och som uppskattas av andra, säger Jesper Parnevik.

Den första av årets två Hall of Fame-ceremonier hålls på Svenska Golfmuseet på Landskrona Golfklubb tisdagen den 30 maj, då Göran Zachrissons och Pia Nilssons inval manifesteras. Pia, till vardags bosatt i Arizona, USA, samt Görans son Petter kommer att finnas på plats för att hyllas och hedras av särskilt inbjudna gäster.

Motiveringar till 2023 års inval

Pia Nilsson (1968) är en svensk pionjär inom den professionella golfen. Hon blev proffs 1982 och spelade på LPGA-touren i fyra år.

Efter hemkomsten var hon under 1990-talet chef för de svenska landslagen, såväl damer som herrar, och har haft en avgörande betydelse för de enorma framgångar som svenska kvinnliga golfare fick under åren som följde – och har än idag.

År 1998 blev hon första svenska att utses till kapten för det europeiska Solheim Cup-laget. Tillsammans med Lynn Marriott har hon formulerat en beprövad filosofi för spelarutveckling inom konceptet Vision 54. Pia Nilsson har haft ett tiotal majorvinnare i träning och återkommande räknats som en av de tjugofem bästa golfcoacherna i USA.
 

Göran Zachrisson (1938–2021) är sportjournalisten som haft en stor betydelse för golfsportens popularitet och utveckling i Sverige. Han var en mästerlig berättare med encyklopedisk kunskap i golfhistoria och ägde en djup insikt i golfspelets psykologi.

Som TV-kommentator från världens stora golftävlingar var han oöverträffad. Påläst om spelare, golfbanan, omgivningen och kulturhistorien kunde han ge långa sändningar en nerv som ingen annan. Hans citat, en blandning av formuleringskonst och absurditeter, gav honom en roll närmast som rockstjärna bland tittarna.

Efter att ha kommenterat The Open i 50 år fick han 2016 äntligen se en svensk spelare vinna, Henrik Stenson, något som rörde honom till tårar i direktsändning. Hans vänkrets bland världens golfpersonligheter var omfattande och han blev den första icke-britt som valdes till ordförande för Association of Golf Writers.
 

Jesper Parnevik (1965) kom efter en framgångsrik amatörkarriär att under åren runt millennieskiftet bli den klarast lysande stjärnan bland svenska professionella herrgolfare.

Två gånger var han runner-up i The Open och han spelade tre gånger med stor framgång i det europeiska Ryder Cup-laget. Han var en pionjär bland europeiska spelare genom sitt val att spela på den amerikanska PGA-touren, där han segrade i fem tävlingar. År 1995 tog han som förste svensk hem Scandinavian Masters på Barsebäck inför en hänförd hemmapublik. Totalt har han vunnit tolv professionella tävlingar.

Jesper var en showman som kunde leverera golfslag som ingen annan, något som kan förklara hans ofta fina spel på linksbanor. Hans starka personlighet, medvetna klädval och vilja att ge publik och fans det lilla extra, har förärat honom en stark framtoning i golfvärlden.

Om Sveriges Golf Hall of Fame

För att få äran att bli invald i Sveriges Golf Hall of Fame ska personen ha haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige. Det kan vara elitspelare, ledare, banarkitekter, journalister eller någon som på ett eller annat sätt inspirerat, styrt eller främjat golfrörelsens utveckling. Att ha varit framstående inom flera områden stärker självfallet kandidaturen.

Svenska Golfförbundets styrelse beslutar om inval i Golf Hall of Fame efter förslag från en urvalskommitté bestående av representanter för SGF:s Guldklubb, Svenska Golfmuseet och PGA of Sweden.

De första sju valdes in 2022: Annika Sörenstam, Liv Wollin, Henrik Stenson, Liselotte Neumann, Sven Tumba (postumt), Erik Runfelt (postumt) och Viktor H Setterberg (postumt).

Totalt kommer alltså tio personer ha valts in de två första åren. Därefter blir invalen mer restriktiva, max två per år, för att hålla det unikt och speciellt.

Läs mer på golf.se/halloffame.

Del av utställning på Svenska Golfmuseet

Hall of Fame-väggen är en central del av utställningen på Svenska Golfmuseet. Varje invald person får en personlig statyett med motivering, samt en video som sammanfattar personens gärning och karriär inom golfen.

Museet fokuserar helt på den svenska golfhistorien och ambitionen är att förklara hur det gick till när golfen föddes, växte och blev en av Sveriges allra viktigaste folkidrotter.

Att lyfta fram de enskilda personer som betytt mest för denna utveckling genom ett Hall of Fame är en naturlig och spännande del av utställningens berättelse. Läs mer på svenskagolfmuseet.se.

Bilder och kontakt

De bifogade bilderna är fria att använda av media och Golfsverige, i samband med kommunikation kring personernas inval i Hall of Fame. Ange fotograf:

– Göran Zachrisson svartvit: Foto Joel Nilsson
Göran Zachrisson färg: Foto Anders Jansson
Jesper Parnevik: Foto Malin Nicander/Svenska Golfmuseet
Pia Nilsson färg: Foto Göran Nyström/Svenska Golfmuseet
Pia Nilsson svartvit: Foto Bilder i syd

För mer information om Hall of Fame och Svenska Golfmuseet, kontakta:

Göran Nyström, intendent Svenska Golfmuseet
info@svenskagolfmuseet.se, 072-041 14 44

Claes Grönberg, ordförande Svenska Golfmuseet
claes.gronberg@golf.se, 070-537 53 70

Göran Söderqvist, presskontakt Svenska Golfförbundet
goran.soderqvist@golf.se, 070-777 76 13