Svenska golflegendarer invalda i nya Hall of Fame

På nationaldagen mottog bland andra Henrik Stenson och Liv Wollin sina utmärkelser på Landskrona Golfklubb, i samband med invigningen av Sveriges Golf Hall of Fame och Svenska Golfmuseets nya utställning.

Bilden: Fem av årets Hall of Fame-mottagare med sina statyetter. Fr. v. Henrik Stenson, Liv Wollin, Tommie Tumba (son till Sven Tumba), Lotta Norlander och Sanna Skeppstedt Hedskog (barnbarn till Erik Runfelt) samt Claes Olsson (ordförande i Göteborgs Golf Klubbs historiekommitté, för Viktor H Setterberg). Foto: Göran Söderqvist.

Sveriges Golf Hall of Fame är instiftat av Svenska Golfförbundet (SGF). Det är Golfsveriges högsta utmärkelse och kommer att delas ut till de som betytt allra mest för den svenska golfens utveckling. Läs kriterierna för inval här.

Första året väljs sju personer in: Annika Sörenstam, Viktor H Setterberg (postumt), Erik Runfelt (postumt), Liselotte Neumann, Liv Wollin, Henrik Stenson och Sven Tumba (postumt). Läs motiveringarna här.

Invigningsceremoni den 6 juni

Flera av pristagarna deltog vid invalsceremonin på Sveriges nationaldag – däribland Henrik Stenson, Sveriges första majorsegrare på herrsidan, och Liv Wollin, första svenska att konkurrera på de internationella tävlingsbanorna. 

De mottog sina utmärkelser av Svenska Golfförbundets ordförande Maria Möller, inför cirka 80 exklusivt inbjudna gäster och en stor allmän publik, vid invigningen av Sveriges Golf Hall of Fame och Svenska Golfmuseets nya utställning på Landskrona Golfklubb.

Annika Sörenstam får sin utmärkelse måndag 13 juni, i samband med hennes internationella flickjuniortävling ANNIKA Invitational Europe på Vasatorps GK. Liselotte Neumann kommer till Landskrona GK tisdag 28 juni för att ta emot sin Hall of Fame-statyett. 

Del av ny utställning på Svenska Golfmuseet

Hall of Fame-väggen har en central plats i den nya utställningen på Svenska Golfmuseet. Varje invald person får en personlig statyett med motivering, samt en video som sammanfattar personens gärning och karriär inom golfen.

Museet öppnade i Landskrona år 2000, men har varit stängt för ombyggnad sedan 2021. I samband med nyinvigningen är det åter öppet för allmänheten, som nu är välkomna att besöka ett av Idrottssveriges mest moderna museer.

Den nya utställningen är designad av JAC studios i Köpenhamn, som också står bakom utställningar på bland annat Vasamuseet, Science Museum i London och Köpenhamns Museum.

Museet fokuserar helt på den svenska golfhistorien och ambitionen är att förklara hur det gick till när golfen föddes, växte och blev en av Sveriges allra viktigaste folkidrotter. Att lyfta fram de enskilda personer som betytt mest för denna utveckling genom ett Hall of Fame blir en naturlig och spännande del av utställningens berättelse. Läs mer på svenskagolfmuseet.se.

Årets Hall of Fame-mottagare om sina inval:

Henrik Stenson: ”Det är mycket hedrande att få bli invald i svenska golfens Hall of Fame. Jag är otroligt stolt över min karriär och kan ärligt säga att resan har så här långt överträffat alla drömmar jag hade som liten junior!”

Liv Wollin: ”Jag är otroligt hedrad och mycket glad. Det känns stort och fantastiskt. Lite roligt att jag faktiskt spelat med i alla fall fyra av de övriga som väljs in, men jag hade aldrig väntat mig själv denna ära.”

Annika Sörenstam: ”Det är en härlig grej – en stor ära. Det var ju trots allt här i Sverige allt började från att jag var en ung juniortjej som stod och slog hinkar på Bro-Bålsta till att få representera Sverige i landslagsuppdrag. Det värmer.”

Viktor H Setterberg: ”Viktor Hugo Setterberg lade ner ett enormt pionjärarbete för svensk golf. Detta arbete gav honom epitetet "den svenska golfens fader". Att det nu resulterar i en plats i Sveriges Golf Hall of Fame känns för oss, hans sentida klubbkamrater, som mycket hedrande, rörande och välförtjänt.”
– Claes Olsson, ordförande i Göteborgs Golf Klubbs historiekommitté

Erik Runfelt: ”Vi är naturligtvis stolta, hedrade och glada över att Erik Runfelt är en av de som väljs in i Golf Hall of Fame. Att få uppleva detta och representera vår fantastiska morfar på detta sätt känns väldigt hedrande och även ett tecken på att vår svenska golfhistoria inte faller i glömska.”
– Sanna Skeppstedt Hedskog och Lotta Norlander, barnbarn

Lotta Neumann: ”Vilken ära och vad kul att vara en av de sju första att bli invald till Sveriges Golf Hall of Fame! Det känns lite overkligt men jag är otroligt glad och stolt. Roligt att vi nu både har ett svenskt Hall of Fame och ett fint golfmuseum. Det är ju viktigt att vi kommer ihåg Sveriges golfhistoria och detta är ju också ett sätt att motivera dagens spelare och coacher och många andra som en dag kommer med i Hall of Fame.”

Sven Tumba: ”Jag och hela familjen är så hedrade och stolta att vår älskade Sven är invald i Hall of Fame i Sverige. Tack för att ni hedrar hans minne, det värmer!”
– Mona Tumba

Högupplösta bilder

Ett mindre urval bilder är publicerade här. Porträttbilderna, foto Göran Söderqvist. Interiörbild museet, foto: Svenska Golfmuseet.

För fler högupplösta bilder från invignings- och invalsceremonin på Landskrona Golfklubb, inklusive gruppbild och porträttbild på närvarande Hall of Fame-mottagare, klicka här. Ange foto: Göran Söderqvist.

För fler högupplösta bilder av museiutställningen, inklusive Hall of Fame-väggen och de personliga Hall of Fame-statyetterna för respektive invald person, klicka här. Ange fotograf (syns vid markering av bild).

Samtliga bilder är fria att använda för media, golfklubbar, golfdistrikt med mera, i alla typer av artiklar och kommunikation om Sveriges Golf Hall of Fame och Svenska Golfmuseet. Ange alltid fotograf. 

Kontakt

För mer information om Hall of Fame och Svenska Golfmuseet, kontakta:

Göran Nyström, intendent Svenska Golfmuseet
info@svenskagolfmuseet.se, 072-041 14 44

Claes Grönberg, ordförande Svenska Golfmuseet
claes.gronberg@golf.se, 070-537 53 70

Göran Söderqvist, presskontakt Svenska Golfförbundet
goran.soderqvist@golf.se, 070-777 76 13