Nordgren och Bråthe svenska mästare i footgolf

Efter en spännande finaldag på footgolf-SM 2021 på Laholms Golfklubb var det Pernilla Nordgren från Olandsbygdens GK och Rickard Bråthe från Wollmars FF som tog hem de individuella guldmedaljerna.

Den fjärde upplagan av de svenska mästerskapen i footgolf spelades i starka vindar och häftiga regnskurar den 14–15 augusti på Laholms Golfklubb. Det var andra året i rad som tävlingen spelades på Hallandsklubbens footgolfbana, som anlades 2019 och fått goda vitsord av spelarna.

Revansch efter sjätteplats 2020

Pernilla Nordgren från Olandsbygdens GK norr om Uppsala kom sexa i fjolårets mästerskap. ”Jag går för revansch”, sa hon under första rondens direktintervju med P4 Halland.

Och det var precis vad Nordgren gjorde. Hon låg i delad ledning efter första dagen. Sista ronden började hon visserligen skakigt med att sparka utanför banans gräns, men avslutade sista hålet med en eagle, (två under par) för ett slutresultat på -4.

Det gav seger med två sparkar före silvermedaljören Sofie Magnusson, IK Wormo (-2). Bronset gick till Julia Berglind Nilsson, även hon från Olandsbygdens GK (+5).

Fotbollsspelare vann herrguld

Rickard Bråthe från Stockholmsklubben Wollmars FF, tidigare fotbollsspelare i BP och Vasalund, grundlade segern redan första ronden där han avslutade lördagen med en eagle och en hole-in-one sista tre hålen för totalt 62 sparkar – tävlingens bästa rond. Bråthe var aldrig riktigt hotad och slutade till sist 12 under par vilket gav seger med tre sparkar.

– Fotbollsspelare som tänker som golfare blir framgångsrika i footgolf, sade Rickard Bråthe efter segern. 

Silvret gick till Simon Bruce från Olandsbygdens GK (-9) och bronset till Edvin Johannesson från Tandsbyns FK (-8).

Rutinerade spelare tog guld i lagklasserna

I damernas lagklass blev det guld till Team Olandsbygden, med spelarna Julia Berglind Nilsson, Emma Adén, Yasmine Hollsten och Ebba Westerlund.

På herrsidan var det MEET som tog hem segern, med Tommy Svensson, Markus Thurlin, Erik Lundin och Edvin Johannesson i laget.

Många av lagguldmedaljörerna är rutinerade spelare med tidigare SM-framgångar. Julia Berglind Nilsson och Ebba Westerlund vann exempelvis individuellt guld 2019 respektive 2020. I herrlaget var tre av fyra spelare med i det lag som tog guld i fjol; Tommy Svensson, Markus Thurlin och Edvin Johannesson.

Resultatlistor

Damer individuellt
Herrar individuellt
Damer lag
Herrar lag

Mer information och kontakt

Mer fakta om footgolf-SM, samt resultat från tidigare mästerskap finns här. Nästa års svenska footgolfmästerskap avgörs i Uppland.

Vid eventuella frågor eller kontakt med spelare, kontakta Johan Kannerberg, Johan.kannerberg@golf.se.