Herrlandslaget till Nederländerna för att försvara EM-guldet

Sverige är titelförsvarare när Europas bästa herramatörer gör upp om medaljerna i årets lag-EM. Mästerskapet spelas 9–12 september på Hilversumsche Golf Club, sydost om Amsterdam.

Bilden: Albin Bergström, Ljunghusens GK, är en av guldhjältarna från lag-EM 2019 som nu åker till Nederländerna för att försvara titeln. Foto: Ulf Nilsson Photo.

Tre av Europamästarna från fjolårssegern på hemmaplan finns med även i årets svenska lag: David Nyfjäll, Upsala GK, Albin Bergström, Ljunghusens GK och Vincent Norrman, Haninge GK. Inför hemmapubliken på Ljunghusens GK tog de i juli 2019 hem herrlandslagets första EM-guld sedan 1961. Den fjärde uttagna spelaren är Gustav Andersson, PGA Sweden National, som bland annat varit med och tagit brons i pojk-EM två år i rad.

– Vi har hög potential i laget och siktar självklart på att få ut max av varje spelare och att vara med och spela om medaljerna. Målsättningen är att försvara guldet, men än viktigare känns att spelarna får slå många slag under hög press. Det kommer de att ha nytta av för sin fortsatta utveckling, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget.
 

15 nationer tampas om medaljerna

European Amateur Team Championship 2020, på svenska lag-EM herrar, avgörs med de fyra bästa spelarna från totalt 15 deltagande länder. En rond slagspel avgör vilka åtta lag som går vidare till matchspel om medaljer, medan övriga lag spelar vidare om placeringar. 

– Amatörgolf i Sverige är en förberedelse för att bli proffs. Det gäller att klara av press och stress och att spela som titelförsvarare medför lite extra press, vilket är ett bra test inför framtiden, säger Jonnie Eriksson.
 

Ungt lag med mästerskapserfarenhet

De uttagna spelarna är födda mellan 1997 och 2001 och alla fyra har tidigare representerat Sverige i mästerskapssammanhang – i lag-EM och några även i lag-VM. Två av spelarna har gått eller går på Riksidrottsgymnasium medan de övriga två gått på golfgymnasium med Nationell Idrottsutbildning. Samtliga går eller ska börja på college i USA.
 

Coach Jonnie Eriksson om spelarna:

► David Nyfjäll, 21 år, Upsala Golfklubb. En intelligent spelare full av energi. David har slagit några av de rekord som Luke Donald satte på Northwestern University, samma college David nu går på. Aktuell världsranking: 107

► Albin Bergström, 21 år, Ljunghusens Golfklubb. En fighter som under EM på sin egen hemmabana förra året visade att han trivs under press. En spelare man mer än gärna skickar in när det ska avgöras. Spelar collegegolf för South Florida University. Aktuell världsranking: 78

► Vincent Norrman 22 år, Haninge Golfklubb. Har genomgått en fantastisk utveckling de senaste åren. Har i år bytt college till Florida State University, där spelare som Brooks Koepka, Daniel Berger och vår egen Jonas Blixt tidigare gått. Detta som ett led i förberedelserna inför nästa steg som proffs, vilket sker till våren. Aktuell världsranking: 40

► Gustav Andersson, 19 år, PGA Sweden National. Gustav älskar verkligen att tävla och spela golf. Han är inte så stor i orden men besitter ett väldigt stort spel. Är med i herrlaget för första gången, men har en gedigen mästerskapserfarenhet från pojklandslaget. Går just nu Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg och ska vidare till college och Texas Tech nästa höst. Aktuell världsranking: 198
 

Fakta lag-EM herrar

Coach: Jonnie Eriksson
Assisterande coach: Carl Magnusson
Spelplats: The Hilversumsche Golf Club, Nederländerna.
Speldatum: 9–12 september (en dag slagspelskval, tre dagar matchspel)
Start- och resultatlistor: Publiceras på mästerskapets
officiella hemsida. Där kommer även bilder samt nyheter från mästerskapet att laddas upp under tävlingens gång.

 

Högupplösta bilder:

Bilder på spelare och coach kan laddas ner här för fri användning. Ange foto: Göran Söderqvist. Bilder från Lag-EM på Ljunghusen 2019 finns att ladda ner här. Ange fotograf (syns vid markering av bild).
 

För mer information och kontakt med spelarna:

Jonnie Eriksson, coach herrlandslaget
E-post:
jonnie.eriksson@golf.se, mobil: +46 70 858 40 49