Historiskt medaljregn över Sverige i lag-EM

Guld till herrarna, guld till damerna och brons till pojkarna. Lördagen den 13 juli kommer för evigt att vara en historisk dag för svensk landslagsgolf. På ett soligt Ljunghusen avgjorde en hemmaspelare med en glödhet putter och tog herrarnas första EM-guld sedan 1961 och på Sicilien försvarade damerna guldet från 2018.

Bilden: Övre raden fr v: Ola Lindgren, kapten, Ludvig Åberg, Vincent Norrman, Jonnie Eriksson, coach. Nedre raden fr v: Pontus Nyholm, Albin Bergström, Christoffer Paulsson och David Nyfjäll. Foto: Ulf Nilsson Photo.

Sveriges herrar besegrade England på Ljunghusens Golfklubb med 4,5–2,5.

Sveriges damer besegrade Spanien på Sicilien med 5–2.

Sveriges pojkar besegrade Irland i Frankrike med 4–3.

Guld, guld och brons!

– Dubbla EM-guld och ett brons är mer än en förbundskapten kan önska! Jag vet hur hårt och gediget mina kollegor jobbat med att nå hit, att få fram det bästa ur varje enskild individ. Just nu känner jag en stor stolthet över spelare och coacher och deras insats. Det här är kul och viktigt för svensk golf, säger förbundskapten Katarina Vangdal.
 

Första herrguldet på 58 år

2010 var senast Lag-EM herrar spelades i Sverige, då på Österåkers GK. Även då stod final mellan Sverige och England. Den gången blev det silver till det blågula laget, men idag på Ljunghusens Golfklubb i Skåne blev det revansch. En efterlängtad sådan då Sverige endast vunnit Lag-EM två gånger tidigare i historien, 1959 (första året mästerskapet spelades) samt 1961. Det är också första gången damer och herrar tar guld samma år. (Samtliga svenska mästerskapssegrar genom historien på golf.se.) 

Sveriges herrar har haft en vana den här veckan att vara två upp efter förmiddagens foursome. Så såg det ut att bli under lördagen också, men det engelska foursome-paret Tom Sloman och Tom Plumb vände tre under efter tolv hål till seger 2/1 efter att ha tagit fem raka hål på Christoffer Pålsson och Ludvig Åberg.

Vincent Norrman och David Nyfjäll gjorde processen kort med Alex Fitzpatrick och Matty Lamb, vann 4/3 efter att ha kopplat greppet direkt. Att David Nyfjäll trivs på det tolfte hålet visade han i dag igen. Semifinalens mästerchip på 35 meter upp till 75 centimeter från flagg, följdes upp finaldagen av en järnfemma 212 meter till knappt två meter från flagg – varpå Vincent Norrman satte putten för eagle och seger på hålet.

Singlarna böljade fram och tillbaka – oftast med Sverige i ledningen. Ett tag kändes det som att Sverige hade greppet, men England kom tillbaka. Men när Ludvig Åberg besegrade Tom Sloman med 2/1 och Pontus Nyholm besegrade Alex Fitzpatrick med 1/0, var det upplagt för hemmaspelaren Albin Bergström i sin match mot Ben Jones, en match som följdes av närmare 200 personer. 

På 16:e green tog matchen slut efter att Ben Jones missat sin ”måste-putt” för att hålla liv i matchen. Lagkamraterna, kapten, coach, föräldrar, släkt och vänner rusade fram för att gratulera 20-åringen från Ljunghusen.

– Det var en tajt rond, lika efter nio, sedan drog jag i fyra raka birdies. Helt sjukt, på hemmaplan, bara glädje, berättar Albin Bergström.

Bronset gick till Skottland efter seger mot Danmark med 4–3. Coach Jonnie Eriksson sammanfattade guldmatchen – och veckan:

– Vi slår bollen bra i dag och tar bra beslut, och det känns som att vi är fysiskt starkare. När det gäller hela veckan har vi fördelen av att ha roterat på spelare. Alla har gjort en fantastisk vecka, men Albin (Bergströms) putter har varit glödhet, så det har känts som något alldeles extra.

De svenska guldherrarna består av:

David Nyfjäll, 20 år, Upsala Golfklubb
Albin Bergström, 20 år, Ljunghusens Golfklubb
Ludvig Åberg, 19 år, Eslövs Golfklubb
Christoffer Pålsson, 21 år, Vasatorps Golfklubb
Pontus Nyholm, 21 år, Gävle Golfklubb
Vincent Norrman, 21 år, Haninge Golfklubb

För mer information kontakta Thomas Björn, pressansvarig: Mobil: 070-230 24 84, e-post: thomas@idrottenskraft.se eller för kontakt med herrspelarna: Jonnie Eriksson, coach herrlandslaget: e-post: jonnie.eriksson@golf.se, mobil: +46 70 858 40 49

Bilder och filmade intervjuer fria att använda om du anger fotografens namn kan laddas ned här för fri användning

För mer fakta och resultatlistor, se EGA:s hemsida.
 

Damlandslaget försvarade guldet från 2018

Damlandslaget åkte till Italien som regerande guldmedaljörer med siktet inställt på att ta andra raka. Laget slog Tyskland med 6-1 i semifinalen och följde upp det med seger i finalen mot Spanien med 5-2. Bronset gick till Italien efter seger med 52 mot Tyskland.

– Vi har haft en tydlig plan från början till slut och med ett sådant här gäng spelare är det väldigt svårt att slå oss. Vi har ett antal nyckelbeteenden som vi bestämt oss för att följa, både som lag och individuellt. En viktig princip är att det är roligare att vinna om alla spelar lika mycket. Vi har inte haft samma foursome-par i någon match. Med tydliga beteenden att följa spelar det ingen roll vem man spelar med. Det är en äkta lagseger, säger landslagscoach Fredrik Wetterstrand.

De svenska gulddamerna består av:

Frida Kinhult, 19 år, Skaftö GK
Maja Stark, 19 år, Abbekås GK
Ingrid Lindblad, 19 år, Ringenäs GK
Sara Kjellker, 20 år, Ljunghusens Golfklubb
Beatrice Wallin, 20 år, Hills GCC
Linn Grant, 20 år, Rya GK

Mer info och kontakt med damspelare:

Kort om spelarna i pressmeddelandet inför mästerskapet. Resultat och bilder på EGA:s hemsida (bilder under fliken Multimedia). Kontakt: Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget: mobil: +46 70 394 01 10, e-post: fredrik.wetterstrand@golf.se  
 

Pojklandslaget tog andra raka bronset

Det blev en tight final i Paris där pojklaget till sist vann över Irland med 4-3 i finalen. Guldet gick till Frankrike och silvret till Tyskland. Bronslaget bestod av:

Gustav Andersson, 18 år, Bokskogens Golfklubb
Rasmus Hjelm, 18 år, Ljunghusens Golfklubb
Adam Wallin, 17 år, Ulricehamns Golfklubb
Kevin Dahlberg, 18 år, Flommens Golfklubb
David Lundgren, 18 år, Vasatorps Golfklubb
Algot Kleen, 17 år, Skaftö Golfklubb

Mer info och kontakt med pojkspelarna: Kort om spelarna i pressmeddelandet inför mästerskapet. Resultat och bilder på EGA:s hemsida (bilder under fliken Multimedia). Kontakt: Carl Magnusson, coach pojklandslaget: +46 73 320 45 55,  carl.magnusson@golf.se